Hlavní navigace

Technisat Digipal T2 DVR: kvalitní, rychlý a citlivý. A také trochu svůj

14. 6. 2017
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: TechniSat
UVNITŘ FOTOGALERIE – Set-top box pro české DVB-T/T2/HEVC byl původně určen jen pro Německo. Nakonec k nám ale míří skoro celá řada Digipal, což je jen dobře.

Místní zastoupení Technisatu společně s Omko Digital připravilo pro český trh hned několik modelů, a to včetně takových, které podporují HbbTV (DigiPal Isio HD, 4600 Kč) nebo dokonce mohou přijímat i digitální rozhlasové vysílání systému DAB+ (DigiPal DAB+, 5400 Kč).

První vlaštovka za 3189 Kč, testovaný Technisat Digipal T2 DVR s LED displejem, nabízí připojení k internetu určené pro internetová rádia (nepodařilo se je zatím rozchodit), samostatný digitální audiovýstup a mj. také analogový audio-video výstup. Napojíte ho tak i na starší televizory, což se hodí třeba v okamžiku, kdy box převážíte třeba na chalupu či nebo si ho vezmete sebou do přívěsu. Možná vám v tomto případě přijde vhod i napájení prostřednictvím 12 voltů a výborné příjmové vlastnosti. V Německu jsou k dispozici dvě barevné verze, antracitová a stříbrná, k nám se zatím vozí pouze ta první.

Tunerová část si poradí s DVB-T i DVB-T2/HEVC, se kterým pracuje nové zemské vysílání. Udávána je ale i podpora propracovanější komprese H.264, která se u nás bohužel zrušila a používají ji například na Slovensku. Pokud se u tohoto modelu ptáte po HbbTV, to podporováno není, což je samozřejmě škoda. Připojení k internetu je tu navíc jen v podobě konektoru Ethernet LAN, Wi-Fi chybí. Dokud se ale nezprovozní internetová rádia, stejně ho nevyužijete.

Na pravém boku přijímače vidíte i štěrbinu pro přístupovou kartu. Ta je však určena pouze pro německou službu freenet TV a byla by velká náhoda, kdybyste ji u nás někdy mohli využít. Tedy pokud se vůbec v české pozemní platformě někdy objeví placené vysílání.

K TÉMATU: Na domácí trh míří další Technisaty pro budoucí DVB-T2/HEVC

TechniSat DigiPal DAB+: terestrický přijímač v unikátní kombinaci DVB-T2 a DAB+ (podrobný popis)

TechniSat DigiPal T2 DVR, DigiPal Isio HD i DigiPal DAB+ pro pozemní TV příjem budou ke koupi i v Česku

Instalace a překvapení – čeština

K dispozici je celá řada jazyků neseřazených podle abecedy a v okamžiku, kdy vyberete češtinu, je vám nabídnuto Německo…

Jakmile vše upravíte, začne automatické ladění rozhlasových a televizní stanic na DVB-T i DVB-T2. Na závěr je vám „nahrán programový průvodce“ (data), a i když se objevuje upozornění, že operace může trvat až 30 minut, bylo to přes síť DVB-T/T2 minimálně o polovinu kratší (data se stahují pro všechny multiplexy).

Třídění naladěných stanic je jednoduché a dělá se výběrem přes OK a přesunem šipkovými tlačítky. Někdy ovšem může trvat déle, protože dnes není kanálů zrovna málo ani v pozemním vysílání.
Autor: Bohumil Herwig

Třídění naladěných stanic je jednoduché a dělá se výběrem přes OK a přesunem šipkovými tlačítky. Někdy ovšem může trvat déle, protože dnes není kanálů zrovna málo ani v pozemním vysílání.

Původní řazení naladěných stanic je trochu zvláštní. Na prvním místě ČT24, na dalším Noe, Rebel, Relax a Nova, resp. „_Nova“. Pak jde Barrandov Family a další stanice podle abecedy. Pokud má kanál ekvivalent v DVB-T2, ocitne se v seznamu hned pod stanicí v DVB-T.

Pokud si chcete stanice setřídit podle svého, stačí vstoupit do menu a prostým přesunutím kurzorovými tlačítky kanál dopravit na patřičné místo. Více kanálů vybrat nejde stejně, jako nejde pozici, na které ho chcete mít, rovnou zadat číslem.

Rozhlasové stanice provozované přes DVB-T jsou umístěny do zvláštního seznamu, do kterého se dostanete po přepnutí na rozhlas tlačítkem Nav nebo samostatným tlačítkem TV/radio. Třídíte je ve stejném stylu jako stanice televizní a tohle je opravdu výborné.

A ještě poznámka: Digipal T2 DVR měl na režim Auto potíže s identifikací napojeného televizoru. U Full HD přístroje vše proběhlo v pořádku, u 4K TV byl nastaven režim 1280 × 720p, 50 Hz. V menu tak bylo zapotřebí volbu změnit na 1080p. Vedle ní tu ještě najdete 576i, 576p, 720p, 1080i.

Dálkový ovladač má popisky v němčině a angličtině, rozložení je ale výborné a vše důležité je po ruce. Jak vidíte ze snímku, je důraz kladen i na multimédia, ale tlačítka využijete i jinde – třeba u TimeShiftu.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač má popisky v němčině a angličtině, rozložení je ale výborné a vše důležité je po ruce. Jak vidíte ze snímku, je důraz kladen i na multimédia, ale tlačítka využijete i jinde – třeba u TimeShiftu.

Ovládání trochu své

Na dálkovém ovladači vidíte u popisu tlačítek jak angličtinu, tak němčinu. Vedle Zurück, Menü či SFI je tu i Sleep, PiP nebo Mute. SFI je vstup do EPG, Zurück naštěstí většina z nás zná jako Back, Zpět. S většinou tlačítek si tak nejspíše okamžitě poradíte. Zvyknout si asi budete muset na styl ovládání, který je trochu svůj. Vyvoláte nějaké menu a z něj vyskočíte stejným tlačítkem, což ale někdy může trvat déle, resp. vyžadovat opakované zmačknutí. Lepší je tak používat Zurück (Zpět), který v drtivé většině případů takto opravdu funguje (nikoli u videa v multimédiích) a dá se i podržet déle, takže se kód vysílá opakovaně a poměrně svižně z menu vyskočíte. Obecný Exit nebo něco podobného tu chybí, ale v nastavovacích nabídkách takto pracovalo tlačítko Menü.

Televizní či rozhlasové stanice přepínáte postupnou volbou stejně, jako upravujete hlasitost. Oproti běžnému TV standardu jsou tlačítka prohozena, ale je to jedno, protože s výhodou můžete pro obě funkce využít šipkových kláves, což je operativnější a v praxi pohodovější.

Velice příjemná byla reakce set-top boxu na povel. Někdy sice trvá naběhnutí obrazu u volby nového kanálu trochu déle, ale zvuk se přepíná prakticky okamžitě, takže víte, že se něco děje. Drtivá většina povelů je pak vykonána briskně, včetně vstupu do EPG.

Menu nastavení s možností v nabídkách kolovat je prakticky plně v češtině stejně jako teletext a EPG (SFI). Lokalizace do češtiny je provedena u valné většiny voleb, nabídky v angličtině, resp. v němčině, vidíte například v Servisním nastavení a narazíte na ně při nahrávání a u funkce TimeShift. A jsou samozřejmě na dálkovém ovladači. Těžko ale můžeme za současného stavu věcí chtít český ovladač a na mezinárodnost Technisat nikdy moc nebyl. Ostatně v základu je pouze německá příručka, a nikoli alespoň dvoujazyčná, jak by se slušelo a patřilo. Česká byla v době testu ve výrobě.

„Nekonečné“ EPG ve zcela v jiném stylu, vlastnosti ale většinou výtečné

Programovou nabídku EPG, zde nazývanou SFI, si nejlépe prohlédnete ve fotogalerii výše, a i když je hlavní náhled na pořady jednodušší, všechny ostatní vlastnosti jsou někdy i vysoko nad průměrem nejenom u set-top boxů, ale i u televizorů.

Základní náhled na programovou nabídku je dvousloupcový, v jednom jsou jména kanálů s pořadovými čísly a ve druhém aktuálně vysílaný pořad. Šipkou vpravo přecházíte na pořady budoucí, nicméně vždy bohužel vidíte pouze jediný sloupec. Zbylé popisy brané z EPG, třeba na tlačítku Info v tuneru (viz galerie), jsou už výtečné.

Druhý náhled EPG, do kterého se přepnete zeleným teletextovým tlačítkem, ukazuje pro jednu stanici pořady klidně i na půl dne dopředu. Ovládá se obdobně. Ani v tomto případě není k dispozici obrazový náhled vybraného kanálu, zvuk běží na pozadí. Po EPG se můžete libovolně pohybovat, zvuk se v případě přechodu na jiný kanál změní. Na vybranou stanici skočíte zmáčknutím OK na libovolném pořadu nebo z EPG můžete vyskočit buď pomocí Zurück, nebo stlačením SFI.

Programová nabídka je sice částečně svá, ale řada vlastností je opravdu špičkových, včetně například možnosti kdykoli stáhnout všechna data za všechny multiplexy, nebo naopak stahování pro určité kanály vypnout. EPG také velice rychle reaguje a zvuk se při přechodu nepřeruší.

Mezi dny se přepínáte velice operativně a 13. 6. končilo EPG až 10. 7., i když samozřejmě už bez obsahu. Šikovné také je, že se po výpisu kanálů můžete posouvat i v rámci celé obrazovky, a nikoli jen po jedné stanici. Dovolují to speciální šipková tlačítka umístěná po stranách kurzorového kříže. Tlačítka podobně fungují i v seznamu naladěných stanic v tuneru a dnes se to určitě hodí.

Jak bylo řečeno, Technisat si programová data aktualizuje na pozadí bez ohledu na to, ve kterém multiplexu jste, což dnes umí málokterý přijímač. Manuálně je ovlivníte v Programovém deníku, včetně času pravidelné aktualizace (standardně 2:00 hod.). Data se také ukládají a po vypnutí boxu se neztratí. K dispozici byly vždy okamžitě po zapnutí.

Spousta možností nastavení, a to i u nahrávání

O možnostech v EPG a u obrazového výstupu jsme se už zmiňovali. Podívejme se nyní na další obrazové a zvukové volby a také na nahrávání.

V případu obrazu, vedle zmiňované úpravy rozlišení HDMI, je tu i poměr stran, změna měřítka (zoomování či roztažení obrazu), barevnost na HDMI (auto, RGB či YCbCr) a také ochrana obsahu prostřednictvím HDCP (automatika či zapnuto).

U zvuku najdete mj. jazykový popis, včetně jeho hlasitosti, Dolby Audio (multikanál), synchronizaci při výstupu na zesilovač a také úpravu formátu výstupního audia.

Z dalších funkcí je tu u set-top boxů obvyklé napájení antény, včetně zobrazení úrovně signálu, HDMI TechniLink (funkce HDMI CEC pro napojená zařízení) a také „Servisní nastavení“ určené pro aktualizaci systému nebo například přenos kanálů.

Nastavení HDMI CEC (TechniLink) nabízí varianty pro automatické vypnutí či zapnutí TV společně se set-top boxem a také možnost řídit jeho dálkovým ovladačem hlasitost televizoru. Pokud funkci TechniLink povolíte, objeví se velmi správné upozornění na to, že se může na různých zařízeních chovat jinak, což je – spolu s dalším – obecný problém technologie HDMI CEC. V tomto případě, ve spolupráci s výborným televizorem Hisense H55N6800 (test v přípravě), nepracovalo ovládání hlasitosti, současné zapnutí a vypnutí obou zařízení fungovalo – při krátkém zkoušení – spolehlivě.

Při zasunutí USB paměti (podporována je opravdu neuvěřitelná řada formátů, mj. FAT32, HFS, či EXT3) se často nabídne možnost přehrání jednotlivých druhů multimédií nebo použití média pro nahrávání. Pokud sáhnete po této funkci, stačí si jen vybrat patřičnou položku a je hotovo. Následně pro přehrávání živého TV vysílání se zpožděním (TimeShift) použijete jednoduše Pause/Play a pro záznam stačí zmáčknout příslušné tlačítko. Výsledná nahrávka má koncovku TS a běžně ji tak přehrajete například přes VLC Player.

Nahrávka jde přímo v set-top boxu také editovat a můžete nejen odmazat její začátek, ale také vymazat vnitřní reklamu. Do režimu editace se dostanete podržením tlačítka Stop v televizním tuneru. V menu volbu nenajdete.

Volby pro TimeShift a nahrávání jdou v menu upravit a můžete třeba změnit označení záznamu, oznámení o nahrávání a také zkontrolovat, zda je USB paměť pro nahrávání vhodná.

Nabídka na tlačítku NAV, kterou se přepínáte i mezi obsahem v multimédiích.
Autor: Bohumil Herwig

Nabídka na tlačítku NAV, kterou se přepínáte i mezi obsahem v multimédiích.

Vcelku slušná kompatibilita, ale nespolehlivé video

Standardně se z USB média vypisují adresáře a položky, v nichž je něco k přehrání. V menu ale můžete volbu změnit na běžný adresářový systém à la PC, což je samozřejmě lepší, i když ani v tomto okamžiku nemůžete všechna multimédia přehrát naráz. Stále je tu rozdělení na jednotlivé druhy.

V případě fotografií je podporováno JPG, byť omezeně, protože u jednoho ze souborů z fotoaparátu Nikon (4288 × 2848 bodů) bylo zobrazeno hlášení o příliš velké velikosti. Přehrál se i GIF a také PNG, byť poněkud váhavě, což platilo i o BMP a TIFF.

U hudby Technisat zvládl různou kvalitu MP3, WAV a také FLAC. Naopak si neporadil s WMA a také s FLAC s DTS.

U videa je kompatibilita hodně proměnlivá a nedalo se na ni spolehnout snad u žádného ze zkoušených formátů, a že jich bylo více než dost. Potíže byly s přehráváním kontejneru MKV, včetně H.264, stejně jako u MPEG-4, AVCHD a řady nahrávek z různých fotoaparátů a kamer. Potíže s plynulostí byly i u kodeku HEVC v rozlišení HD Ready a Full HD. Pro video byl přehrávač za současného stavu firmwaru v podstatě nepoužitelný, navíc nepodporuje externí titulky.

Seznam naladěných televizních (případně rozhlasových) kanálů vyvoláte přes OK. Jak vidíte, dá se v něm i vyhledávat a pokud zmáčknete zelené teletextové tlačítko, objeví se šikovná softwarová klávesnice.
Autor: Bohumil Herwig

Seznam naladěných televizních (případně rozhlasových) kanálů vyvoláte přes OK. Jak vidíte, dá se v něm i vyhledávat, a pokud zmáčknete zelené teletextové tlačítko, objeví se šikovná softwarová klávesnice.

Jaký je? Kvalitní, rychlý, citlivý

Je to ale také Technisat se vším všudy. Vidíte spoustu možností a také kvalitní obrazové podání i subjektivně vzato vysokou citlivost tuneru DVB-T/T2 na úrovni kvalitního televizoru. Na druhou stranu tu jsou jistá specifika v ovládání, která ovšem nemusí být tak zlá, pokud si na ně zvyknete. Je tu ale i „své“ označení tlačítek, kde například SFI je EPG. Technisat se v základní dodávce dokonce ani neobtěžuje s anglickou verzí příručky, což u nás bude nakonec jedno, protože k němu bude česká.

Jinak set-top box disponuje prakticky úplnou českou lokalizací, jak ale bylo naznačeno, na cizojazyčné volby tu a tam narazíte. Český jazyk najdete i v EPG a v teletextu a překlad bývá solidní.

Otázkou jinou je, k čemu je vlastně napojení na internet, když tu není HbbTV a internetová rádia se nepodařilo rozchodit ani dovozci (systém by i tak byl poněkud primitivní – u každého by bylo třeba zadat webovou adresu). Částečně to platí i o multimédiích přes USB, kde dobře fungovalo přehrávání hudby i fotografií, ale už nikoli video.

Technisat Digipal T2 DVR není nejlevnější a zjevně nebyl koncipován jako mezinárodní, takže se některým potížím divit nemůžeme. Je to ale rozhodně velmi kvalitní set-top box se spoustou možností, a i když hlavní náhled v EPG není nic převratného, podobné vlastnosti v praxi hned tak neuvidíte, a to ani u hodně drahých televizorů. Box je také rychlý a je vidět, že tady jste ve zcela jiné třídě než u běžné nabídky.

Pokud vám výše uvedené mínusy nevadí a za své peníze chcete zjevně kvalitní a lokalizovaný set-top box, tady budete doma. Pokud navíc chcete na DVB-T2, které tu také vykazovalo bezproblémový příjem, už dnes, měli byste se dívat po něčem, co má co nejlepší příjmové vlastnosti. A ty Technisat Digipal T2 DVR zjevně má. Ostatně než se situace kolem pokrytí signálem uklidní, bude to ještě nějakou dobu trvat a takovýto set-top box nejspíše přijde k duhu v každé době.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: vysoká obrazová kvalita, příjmové vlastnosti (citlivost tuneru) na úrovni kvalitní TV (subjektivně vzato), prakticky plná lokalizace, rychlé operace, nahrávání do běžného formátu navíc s možností jeho editace, výborná výbava s někdy až neskutečnými možnostmi, ale…

proti: …bez podpory HbbTV, někdy chybná identifikace napojené TV, prakticky nepoužitelné přehrávání videa přes USB

Technisat Digipal T2 DVR
cena: 3189 Kč
vybrané funkce: EPG, přehrávání multimédií, internetová rádia, možnost záznamu na externí USB disk, přímá editace nahrávky, TimeShift
tuner a zvuk: DVB-T/T2 (HEVC, H.264);
Dolby Audio
příjem (udávané rozlišení): až Full HD (1920 × 1080 bodů)
čtečka přístupových karet: ano (Irdeto, speciální pro freenet TV)
přehrává (udáváno): neudáno
vstupy/výstupy: na zadní straně: HDMI (výstup), digitální audio výstup (koaxiální), AV výstup (jack), USB 2.0, Ethernet (LAN), anténní vstup; na boku: štěrbina pro přístupovou kartu (freenet TV)
spotřeba (udávaná podle EU): 4,7 W, pohotovostní režim: < 0,3 W; energetický štítek nebyl k dispozici
rozměry (švh), hmotnost: 182 × 40 × 126 mm; 240 g

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • externí napájení
  • kabel HDMI
  • uživatelská příručka v němčině (česká bude součástí dodávky – chystá se)
  • záruka: 24 měsíců

Jaký set-top box pro budoucí DVB-T2? (Povoleno je více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).