Hlavní navigace

Technisat Digipal Isio HD: jeden z mála set-top boxů s HbbTV. A výtečný

5. 7. 2017
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

 Autor: Technisat
Podpora H.264 i H.265/HEVC, přístup na internet, včetně internetových rádií a webového prohlížeče, nahrávání s možností střihu a také zmiňované HbbTV. A jak se chová v praxi?

S napětím očekávaný set-top box je jeden ze dvou modelů v řadě Digipal, který si poradí s hybridním televizním vysíláním HbbTV. Jak se chová na tom českém, tedy zejména na kanálech České televize, FTV Prima a Óčku, uvidíte v článku. A vyzkoušeli jsme to – pro jistotu – vysoce nad míru obvyklou, tedy v řádu několika desítek hodin.

Novinka napájená externím zdrojem 12 V nabízí, za cenu 4590 Kč, kvalitní tuner DVB-T/T2, připojení k internetu a řadu vstupů, včetně například dvojice USB (využít se dá i pro adaptér Bluetooth). Technisat myslel i na majitele starších TV nebo na ty, kteří si set-top box chtějí převážet, a zabudoval rovněž tradiční SCART. Moderní domácnost ovšem připojí box přes HDMI a ti, kteří mají domácí kino či rovnou nějaký audio-video (A/V) systém, mohou sáhnout i po samostatném digitálním audiovýstupu.

Set-top box byl dodán s německou příručkou v papírové podobě a dostanete ji i na CD, kde bohužel taktéž chybí anglický překlad. Česká verze příručky se momentálně připravuje, čeština je ale už v EPG, teletextu a také v menu. Tu a tam ovšem na nepřeložené položky narazíte a smířit se musíte i s některými německými popisy tlačítek dálkového ovladače. V tomto ohledu je situace podobná jako u nedávno zkoušeného Digipal T2 DVR.

NAPSALI JSME: Další novinky od Technisatu pro DVB-T2

Na domácí trh míří další Technisaty pro budoucí DVB-T2/HEVC

TechniSat DigiPal DAB+: terestrický přijímač v unikátní kombinaci DVB-T2 a DAB+ (podrobný popis)

Technisat Digipal T2 DVR: kvalitní, rychlý a citlivý (test)

Instalace, včetně češtiny

Po připojení set-top boxu se objeví výběr jazyka. Technisat však není natolik „smart“, aby po volbě češtiny automaticky v případě země nabídl Česko (Slovensko a slovenština tu chybí). Následuje volba poměru stran TV obrazovky a pak volba pro napájení antény se zobrazením síly signálu. Následně si set-top box udělá test připojení pro domácí síť a internet, kde se vám možná také objeví trochu úsměvný komentář k hlášení o rychlosti napojení: „Rychlost internetu: 34,8 Mbit/s (vhodné pro HD audio a video přehrávání)“.

Digipal Isio HD se připojuje k internetu, resp. domácí síti, pouze kabelem, Wi-Fi chybí. Přijímač je sice tzv. Wi-Fi Ready, avšak vyžaduje dokoupení doplňkového zařízení.

Ladění dává na výběr dvě možnosti: „všechny kanály“ nebo jen „nezakódované kanály“. Doplňkový nápis na obrazovce pak hlásá, že probíhá od 177,5 MHz do 858 MHz.

Toto obvykle bývá závěr instalace. U Technisatu se však ještě stahují data do programového průvodce, kterému se říká SFI (stejně je označeno tlačítko), a i zde si možná všimnete drobných jazykových pochybení. Buďme ale za současného stavu rádi, že vše probíhá v češtině.

Zajímavé je řazení kanálů po instalaci. Na prvním místě ČT24, následuje křesťanská Noe TV, dále pak Rebel, Relax, Nova s mezerou (podtržítkem) v úvodu a pak už jdou naladěné stanice abecedně od Barrandova dále.

Při třídění kanálů si jich sice nemůžete vybrat více, ale zato ušetříte čas díky tomu, že s kanálem například na pozici 84 nemusíte jít přes 83, 82, 81 atd., jak je zvykem, ale klidně ho dostanete na správné místo i přes programovou pozici číslo 1, 2, 3 apod. Navíc se při posunu kanálů dají s výhodou využít i tlačítka označená zdvojenou šipkou zajišťující přeskok o obrazovku. Využijete je ale i při běžném pohybu v seznamu naladěných kanálů a rozhlasových stanic nebo v EPG.

Televizní a rozhlasové stanice jsou od sebe odděleny (přepínání obstarává speciální tlačítko) a třídí se zvlášť. Na volbu narazíte v menu nastavení.

Samotné řazení stanic probíhá přesunem kanálu na požadované místo šipkovými tlačítky. Přes tlačítko OPT pak můžete stanici zcela odstranit ze seznamu, což umožňuje zlikvidovat ty, které stejně překáží. Přijímací člen je totiž velmi citlivý a naladí jich opravdu spoustu. A to i takové, kde je bezchybný provoz vysloveně jen občasný nebo prakticky žádný. Běžně se při testování TV objevuje kolem 50 stanic, včetně rozhlasových. Technisat jich zvládl 66, a to jen televizních.

Po první instalaci bylo na videovýstupu set-top boxu (HDMI) na režim Auto nastaveno u 4K televizoru Sencor SLE 49US500TCS rozlišení 480p. Po kompletní reinstalaci boxu se pro změnu objevil režim 1280 × 720 bodů a vydržel i při druhé a třetí reinstalaci. Po manuální úpravě televizor bez potíží přijal 1080p a obraz byl pochopitelně skokově lepší. Po připojení velmi kvalitního BD přehrávače Philips BDP 8000 byl videorežim 1080p na stejném HDMI vstupu identifikován a nastaven zcela bez problémů.

Dálkový ovladač má popisky v němčině a angličtině, rozložení je ale výborné a vše důležité je po ruce. Jak vidíte ze snímku, je důraz kladen i na multimédia, ale tlačítka využijete i jinde – třeba u TimeShiftu.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač má popisky v němčině a angličtině, rozložení je ale výborné a vše důležité je po ruce. Jak vidíte ze snímku, je důraz kladen i na multimédia, ale tlačítka využijete i jinde – třeba u TimeShiftu.

Ovládání s možností kolovat a tradiční

Ovládání a dálkový ovladač byly popsány u recenze Technisat Digipal T2 DVR a zde platí vše, co bylo řečeno. Styl i „dálka“ jsou stejné, liší se jen možnosti a práce v nabídkách typu Isio, kde se kolovat nedá a kde je třeba nad pohybem trochu přemýšlet.

Jinak je základem ovládání opět tlačítko Menü a Zurück (Zpět), vstup do EPG obstarává SFI. Obecný Exit nebo něco podobného tu chybí, ale často se dá s výhodou využít opakované zmáčknutí tlačítka, kterým jste do nabídky vstupovali, jako Menü či OPT. Tlačítka dvojité šipky jsou opět výtečná a popsána byla výše.

U Digipal Isio HD pak plně využijete i tlačítko „www“ pro vstup na internet.

Pokud nahráváte, delším podržením tlačítka Stop se dostanete do jednoduchého střihu, spíše editace nahrávky, ale co umí, dělá dobře a svižně, takže odstřihnete začátek a vystřihnete i reklamu.

Dálkový ovladač je univerzální a nabízí i ovládání televizoru a druhého set-top boxu.

Skoro měsíční EPG je sice neobvyklé, ale s výtečnými funkcemi

Programová nabídka se tu jmenuje SFI a stejnojmenné tlačítko je i na dálkovém ovladači. Základní náhled je dvousloupcový, přičemž v jednom jsou jména kanálů s pořadovými čísly a v druhém aktuálně vysílaný pořad. Po EPG se můžete volně pohybovat, posunem doprava se vám v jednom sloupci neustále zobrazují nové a nové pořady. Tlačítkem Info pak vyvoláte o pořadu podrobnější informace.

Do druhého náhledu se přepnete zeleným teletextovým tlačítkem a pro jednu stanici se tu ukazuje asi jedenáct pořadů, a to klidně i na půl dne dopředu (záleží na jejich počtu). Ani v tomto případě však není k dispozici obrazový náhled vybraného kanálu, zvuk běží na pozadí.

Na požadovanou stanici se dostanete zmáčknutím OK na libovolném pořadu, včetně toho aktuálně vysílaného. Nebo můžete z EPG rovnou vyskočit, a to buď přes Zurück, nebo opětným stlačením SFI.

Přepínání mezi dny se dělá velice jednoduše tlačítky rychloposuvu a to, kde jste, vidíte na horní liště (viz fotogalerie). Při přepnutí a odchodu z EPG neslyšíte žádnou zvukovou prodlevu, samotné operace jsou vpravdě bleskurychlé.

Programová nabídka se stahuje automaticky pro všechny multiplexy, stáhnout ji ale přes volbu Programový deník můžete i ručně. Navíc se ukládá, takže po vypnutí televizoru nemizí.

Přes tlačítko OPT vyvoláte dodatečné funkce jako vyhledávání pořadu či žánr, který se má zobrazovat. Pro aktuálně vysílané snímky si tak lehce najdete to, na co máte chuť.

K dispozici je také několik časovačů, včetně nahrávání a upozornění na pořad, resp. zapnutí v předem stanovený čas. Po jeho spuštění se set-top box dokázal probudit z pohotovostního režimu, navíc – po zprovoznění funkce zapnutí televizoru přes HDMI (CEC) – si set-top box dokázal napojený Sencor sám zapnout. Takže paráda.

Ostatně zapnutí a vypnutí TV dálkovým ovladačem Technisatu přes HDMI (CEC) fungovalo naprosto spolehlivě.

Výtečné HbbTV, celá řada přednastavených webových linků

Protože jde o první Technisat s podporou technologie HbbTV, který se autorovi dostal do rukou, byla funkčnost zkoušena velmi důkladně, a to zejména na aplikaci České televize, u FTV Prima a Óčka. Pokud se ptáte, co to znamená, celkově bylo přehráno hodně přes 30 pořadů o celkové délce více než 30 hodin, a to od začátku do konce. Vyzkoušeny byly i aplikace Seznam.cz TV a Kino Svět. Nova bohužel stále HbbTV nepouští do všech multiplexů, resp. ho nemá na všech kanálech, a právě v tomto případě nebyl na žádném zachyceném.

Prakticky ve všech případech set-top box s HbbTV obstál na výtečnou. Na FTV Prima včetně vnitřních reklam a automatického spouštění dalšího seriálového dílu po přehrání toho stávajícího. Tuto funkcí zvládal i na stanicích ČT. Aplikace HbbTV u Óčka byla funkční, včetně například přehrávání streamu z Óčko Gold, avšak nepracovala navigace v menu. Například tlačítko Zpět, jak ve formě ikony na obrazovce, tak při zmáčknutí teletextového tlačítka, končilo v TV tuneru.

V případě Seznamu set-top box bez potíží zvládal také automatické spuštění úvodního videa a přepnutí na jinou TV stanici se dalo udělat kdykoli i při přehrávání videa.

Drobné problémy na Óčku nevybočují z řady běžného chování aplikací HbbTV u televizorů, takže nic nového či nestandardního se nekoná.

HbbTV máte spuštěné automaticky po instalaci, takže se u Technisatu o nic starat nemusíte. Vypnete ho v menu nastavení, vypnout ho ale můžete i pro jednotlivé stanice.

Pokud jde o další chytré funkce, najdete je na tlačítku NAV. Pokud ho zmáčknete, objeví se tzv. Internetový seznam, který měl v našem případě šest přednastavených voleb: Isio Live (mj. internetová rádia), MeteoNewsTV s možností nastavit si i české obce, včetně těch malých, a mj. je tu také vstup do YouTube. To pracovalo bez potíží, vyhledávání se odehrává přes šikovnou softwarovou klávesnici, která reaguje bez prodlení a byla i přesná. K dispozici je také otevřený webový prohlížeč s možností zadání libovolné adresy. Na internetové funkce se taktéž dostanete po zmáčknutí tlačítka „www“ a zadání libovolné adresy. Systém je opravdu vynikající, protože naběhne nejen úvodní „http://www.“, ale klávesnice vám nabídne i českou doménu „.cz“, takže šetříte hodně času a cvakání na dálkovém ovladači. Šikovnou funkcí je pak možné obejít nezavedení webového prohlížeče do úvodního seznamu. Stačí zadat webovou adresu a pak si přes tlačítko OPT zvolit Přidat záložku. Jediné, co se systému následně nepovedlo, bylo pojmenovat ji. Namísto webové adresy se tak v názvu objevilo jen prázdné místo uvozené pořadovým číslem v rámci seznamu. Naštěstí ale v menu nastavení existuje volba „Správa internetových seznamů“, v níž si můžete, stejně jako u televizních a rozhlasových stanic, položku odstranit, přejmenovat či převést na jinou pozici.

Vynikající.

Podívejme se ještě na volbu Isio Live. Ta nabídne hned několik šikovných internetových (webových) věciček, bohužel opět nastavených jen na německy mluvící země. A šlo to dokonce tak daleko, že v propracovaném přehledu internetových rádií se spoustou žánrů volba „vybrat stanice podle země…“ chybí. A samozřejmě tu – jako obvykle – chybí i možnost vybrat stanice podle kvality. Ta ale chybí snad u všech zařízení.

Isio Live také nabízí řadu webových linků například pro audio a video a můžete v jeho rámci také vyhledávat. Nabídka internetových možností je určitě šikovná, jen by to chtělo trochu mezinárodního nadhledu.

Spousta možností úprav i nastavení

O některých už byla řeč, u obrazu upravíte výstupní videorozlišení (576i až 1080p), poměr stran či barevnost na HDMI výstupu. U zvuku například audiopopis, převod do Dolby Audio, synchronizaci na výstupu a můžete si také vybrat – pro digitální i analogový výstup – audioformát. Nechybí ani nastavení pro sluchátka, ovšem tento set-top box je nemá.

Co se týče HDMI (CEC), tedy podpory ovládání jiných přístrojů přes rozhraní HDMI, tady se jmenuje TechniLink a nabízí jen základní funkce, což je dobře. Můžete tak napojené zařízení automaticky zapínat či vypínat, což u televizoru Sencor SLE 49US500TCS pracovalo vždy, a lze také ovládat hlasitost, což už může být problém. Po instalaci je TechniLink vypnut, takže pokud o něj stojíte, běžte do Nastavení a volby Speciální funkce. Povolit ho často musíte i na straně televizoru a někdy to chce trochu „laborování“, které funkce jsou bez potíží a které ne. Dnešní HDMI (CEC) by mělo být omezeno jen na pár funkcí a mělo by být bez velké prodlevy. Tohle dříve neplatilo, a proto dlouhá léta o tuto funkci nikdo nestál. Nyní se naštěstí situace mění a v případě set-top boxu může být i k užitku.

Ve speciálních funkcích také najdete nastavení pro obě mobilní aplikace, Technisat Connect a MyTechnisat Multiplay, spolupráci s domácím serverem přes UPnP a také důkladná nastavení pro internet. Je tu i možnost vypnout HbbTV, což můžete také učinit, přes tlačítko OPT i v rámci jednotlivého kanálu.

V části Servisní nastavení například můžete uložit a obnovit aktuální konfiguraci set-top boxu nebo se vrátit k továrnímu nastavení či aktualizovat firmware.

Jakmile do boxu zastrčíte USB paměť (podporován je vpravdě neuvěřitelný počet formátů – viz tabulka) nabídne se vám možnost přehrání jednotlivých druhů multimédií a také použití média pro nahrávání. Pokud sáhnete po této funkci, stačí si jen vybrat patřičnou položku a je hotovo. Nic se nemusí formátovat a speciálně párovat.

Nahraný soubor je typu „0.000.Letecké katastrofy_ Smrt v Arktidě.ts“, tedy s koncovkou TS, a jde běžně přehrát. Do funkce TimeShift (přehrávání živého TV vysílání se zpožděním) se pak dostanete jednoduše stlačením Pause/Play. Jak bylo už řečeno, nahrávka jde také přímo v set-top boxu editovat.

Aplikace Technisat Connect (MyTechnisat Multiplay nebyla k nalezení) nabízí práci s EPG, ovládání boxu a má i funkce pro obsluhu chytré domácnosti, což je u nás pasé. I tak pro první dva případy vyžaduje přístup k vašemu e-mailovému klientovi, takže rozchození může být náročnější. Popravdě řečeno je tento styl poněkud nepochopitelný. Běžné „dálky“ k televizorům nevyžadují zhola nic. Navíc aplikace mluvila směsicí němčiny a angličtiny, takže i tohle by bylo náročnější.

Multimédia - v menu můžete povolit i tradiční souborový náhled.
Autor: Bohumil Herwig

Multimédia – v menu můžete povolit i tradiční souborový náhled.

Kompatibilita excelentní, škoda absence externích titulků

Zatímco u Digipal T2 DVR bylo přehrávání videa přes USB prakticky nepoužitelné, tady to byl rozdíl třídy. Až na podporu externích titulků, která tu bohužel taktéž chybí, není v podstatě co vytknout. Snad jen to, že přehrávání nedokáže při přerušení navázat a že není podporováno ani základní DTS. Jinak byla kompatibilita vynikající, včetně MKV, XviD, souborů s čistým MPEG-4 i H.264 a mj. se přehrál i kodek H.265/HEVC v rozlišení HD Ready a Full HD. Přehrávání nabíhalo rychle, obrazová kvalita byla i zde vynikající.

U muziky zvládl Digipal Isio HD vše, co mu bylo předloženo, tj. WAV, WMA, MP3 i FLAC. Přehrál se i soubor FLAC se vzorkováním 44,1 kHz a DTS. Fotografie či grafika v JPG, PNG, BMP, GIF a TIF nabíhala rychle, jediné, co box nezvládl, byly snímky v 3D formátu MPO.

Jaký je? Výborný a hlavně s citlivým tunerem

Lokalizace je prakticky úplná (o dálkovém ovladači byla už řeč), v češtině je teletext, EPG i drtivá většina položek v menu nastavení. Kompatibilita multimédií je vynikající, či spíše excelentní, a nebýt zmiňovaných zbytečných nedostatků, bylo by to dokonalé.

Co nás – při dané ceně – ovšem nepotěšilo, byla absence Wi-Fi. Přijímač je sice tzv. Wi-Fi Ready a v menu nastavení položka nechybí, jen se při pokusu o její zprovoznění dozvíte, že vám chybí dodatečný adaptér, který se musí dokoupit. Při dané ceně by ovšem zabudován být měl.

Celkově vzato bylo fungování přístroje spolehlivé, reakce rychlé a maximálně nás potkalo ani ne půlsekundové čekání na zobrazení seznamu naladěných kanálů. Jen dvakrát se stalo, že seznam nešel vyvolat (bylo zapotřebí přepnout stanici) a jednou se box zčistajasna přepnul do angličtiny. Po opětném nastavení na češtinu to už neudělal.

Za možnosti práce s internetem, resp. webovými stránkami všech typů a jejich linky, by se nemusel stydět ani špičkový televizor. Nemluvě o možnosti vypnout obrazový výstup na rozhlasových kanálech, včetně části Isio Live. Tady se však bohužel nedařilo přidat vlastní internetovou stanici, i když byla webová adresa přijata. Škoda také, že se v seznamech nedá kolovat a nefunguje tlačítko Zpět. Ovládání je tu trochu jiné, i když softwarová klávesnice byla často vynikající, včetně možnosti využít rychlého zadání přípony „.cz“.

I přes drobné nesrovnalosti, včetně jazykových, které jsou ale velice snadno odstranitelné (manuál v angličtině by měl být naprostý základ), či absence podpory externích titulků v multimédiích, tu klady jednoznačně převažují. Digipal Isio HD má například bezchybný náběh EPG, má také vynikající a hodně citlivý tuner (subjektivně vzato), vysoký stupeň kompatibility s českými aplikacemi HbbTV a možnost úpravy nahrávky.

Na druhou stranu, pokud dnes chcete set-top box s HbbTV, moc velký výběr v ceně do 5000 Kč nemáte. Po velmi důkladném prověření v praktickém provozu Technisat Digipal Isio HD prokázal svou spolehlivost i zde. Zamrzí pouze standardní dvouletá záruka. Přitom zpracování boxu je zjevně kvalitní, stejně jako použitá platforma.

Technisat Digipal Isio HD je určen pro ty, kteří chtějí velmi kvalitní set-top box s vynikajícím obrazovým podáním do jakýchkoli příjmových podmínek. Co vám nezachytí on, už nejspíše žádný jiný nedokáže.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: vysoce citlivý tuner (subjektivně vzato), spolehlivé HbbTV, vysoká obrazová kvalita, rychlé operace, nahrávání do běžného formátu navíc s možností editace, šikovně dělaný přístup na internet, internetová rádia, výborná výbava s někdy až neskutečnými možnostmi, ale…

proti: …chybí zabudované Wi-Fi, chybná identifikace napojené TV, hodily by se kvalitnější baterie do dálkového ovladače.

  Technisat Digipal Isio HD
cena: 4590 Kč
vybrané funkce: EPG, přehrávání multimédií, přístup na internet, včetně rádií a webových linků, záznam na USB médium, editace nahrávky, TimeShift, možnost ovládání telefonem
tuner a zvuk: DVB-T/T2 (HEVC, H.264); MP3, AC3/AC3-E, HE-AAC, MPEG-1/2, Dolby Digital Plus (stereo downmix)
příjem (rozlišení): až Full HD (1920 × 1080 bodů), 1080p; analogové video: 720 × 576i, 50Hz
čtečka přístupových karet: ano (Irdeto, speciální pro freenet TV)
přehrává (udáváno): karta SD, CIFS (NAS), UPnP; přes USB (FAT32, TSD, NTFS, EXT3, HFS, HFS+): JPG, PNG, TIF, BMP, GIF; MP3, MP2, M4A, AAC, WMA, FLAC,WAV, AC3,OGA, AIFF; ASF, TS, TS4, MPEG, MPG, VOB, MKV, AVI, MOV, MP4, M4V, MTS, M2TS, VOB, AVI, DIVX, XVID, MPEG-2/4, H.264, H.265 (HEVC), XviD, DivX; titulky neudány
vstupy/výstupy: na zadní straně: HDMI 1.4 (HDCP 1.1), SCART, digitální audio výstup (koaxiální), 2× USB 2.0, Ethernet (LAN), anténní vstup; na boku: mechanika karty SD, čtečka přístupové karty (SIM Card Reader pro Freenet TV)
spotřeba (udávaná podle EU): 6 W, pohotovostní režim: < 0,5 W; energetický štítek nebyl k dispozici
rozměry (švh), hmotnost: 210 × 43 × 135 mm; 310 g

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • kabel HDMI
  • externí napáječ
  • papírová uživatelská příručka, v elektronické podobě nápověda
  • záruka: 24 měsíců

Pokud si budete pořizovat set-top box, sáhnete po nějakém s HbbTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).