Hlavní navigace

TechniSat DigiPal DAB+: terestrický přijímač v unikátní kombinaci DVB-T2 a DAB+

9. 4. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: TechniSat
V Německu spustili druhou vlnu digitalizace o něco dříve než u nás. Čekal jsem, s jakým set-top boxem přijde jejich špičková firma Dauner TechniSat. A dočkal jsem se. Navíc v kombinaci, která je ve světě zatím unikátní.

Něco takového by bylo jako ušité i pro náš trh. Firma spojila televizní příjem v DVB-T2/HEVC s rozhlasovým příjmem digitálního rozhlasu DAB+. Tuto kombinaci ještě žádný jiný výrobce nenabízí. V tomto provedení tak jde o unikátní produkt, který je první na světě.

Vzhledem k tomu, že je tento přijímač nabízený za asi 200 € vyroben pro německý trh a speciálně pro službu FreeNet TV, nesmí se prodávat v České republice. Jazyk menu je však možné si vybrat a měla by tu být i čeština.

K TÉMATU: Technisat DigitRadio 360 CD: hliníkový přední panel, dřevěná skříň

Technisat připravuje pro český trh tři přijímače DAB

Recenze TechniSat DigitRadio 2GO: kapesní radio DAB+/FM na cesty, k vodě a třeba i do postele

TechniSat DigiPal DAB+ ve dvou provedeních. Obrázky ve větší velikosti najdete na závěr článku ve fotogalerii.
Autor: TechniSat

TechniSat DigiPal DAB+ ve dvou provedeních. Obrázky ve vyšším rozlišení najdete na závěr článku ve fotogalerii.

Přední panel

Přijímač klasického tvaru TechniSatu se prodává ve dvou barevných modifikacích, v černé a stříbrné. Má pouze čtyřmístný sedmisegmentový numerický displej. Ve Standby svítí místo displeje červená dioda. Na předním panelu jsou také základní tlačítka pro „nouzové“ ovládání. Je trochu nepříjemné, že numerický displej přijímače zobrazuje pouze čísla předvoleb bez názvů stanic, nicméně názvy stanic se zobrazují současně na obrazovce televizoru. Rozměry přijímače jsou 210 × 40 × 130 mm.

TechniSat DigiPal DAB+ – zadní strana.
Autor: TechniSat

TechniSat DigiPal DAB+ – zadní strana.

Zadní panel

Zadní panel je osazen společným tunerem pro televizní DVB-T2 příjem a rozhlasový DAB+. Jak vidíte z obrázku, je tu jediný port pro vstup signálů z obou pásem (č. 8). Signál z obou antén musí být tedy sloučen do jednoho svodu, nebo je nutné použít kombinovanou anténu pro obě pásma. Dalšími porty jsou HDMI (č. 9), koaxiální digitální koaxiální audio výstup (č. 10), internetový port 10/100 Ethernet (RJ-45, č. 11), dvě USB pro nahrávání pořadů na externí disk a přehrávání vlastních záznamů (č. 12), jeden SCART pro výstup na analogové zařízení (č. 13). Zcela vlevo je konektor pro externí napájení 12 V / 1,5 A z dodávaného síťového napáječe (č. 7).

Chybí zde analogový stereo audio výstup, ale ten lze případně získat redukcí ze SCART.

Dálkový ovladač TechniSat DigiPal DAB+.
Autor: TechniSat

Dálkový ovladač TechniSat DigiPal DAB+.

Dálkový ovladač

Klasický tvar luxusního dálkového ovládání, na který jsme zvyklí i z jiných výrobků TechniSat, je použit i pro tento přijímač. Tlačítkem TV/RADIO přepínáme mezi DVB-T2 a DAB+. Zařízení lze ovládat také prostřednictvím aplikace Connect na chytrých telefonech a tabletech, což je výhodnou alternativou k tradičnímu dálkovému ovladači.

Na bocích přijímače najdeme rozhraní pro přístupovou kartu Irdeto německé služby FreeNet TV (vpravo) a štěrbinu čtečky SD karet (vlevo).
Autor: TechniSat

Na bocích přijímače najdeme rozhraní pro přístupovou kartu Irdeto německé služby FreeNet TV (vpravo) a štěrbinu čtečky SD karet (vlevo).

Nahrávání a HbbTV

Při nahrávání SD televizních pořadů na flash nebo HDD je možné současně sledovat jiný kanál než ten, který se nahrává, nebo při nahrávání sledovat z disku dříve pořízený záznam. Výrobce ale v popisu udává, že záznam ze šifrovaných HD kanálů nebude možný.

HD kanály soukromých televizních stanic ve službě FreeNet TV bude možno pouze sledovat po zaplacení předplatného, které činí 69 € na jeden rok. Této informaci o nemožnosti nahrávání HD vysílání se mi nechce věřit, je totiž právo diváka si nahrávku pro svoji potřebu pořídit. Uvidíme, jak to bude doopravdy, až se začnou programy ve FreeNet TV kódovat.

Výborné je, že lze nahrávat audio i ze zvolené rozhlasové stanice vysílané v DAB+. Pořízené nahrávky událostí bude podle manuálu možné také stříhat. Samozřejmostí je také funkce TimeShift.

Menu souborového manageru pro obrázky uložené na externím disku.
Autor: TechniSat

Menu souborového manageru pro obrázky uložené na externím disku.

Přijímač podporuje přehrávání záznamů:

  • Fotografie: přehrávání JPG, PNG, TIF, BMP, GIF (ne animovaný).
  • Hudba: MP3, MP2, M4A, AAC, WMA, FLAC, WAV, AC3, Oga, AIFF.
  • Video: AV kontejnery ASF, TM, TM4, MPEG, MPG, VOB, MKV, AVI, MOV, MP4, M4V, MTS, M2TS, VOB, AVI, DIVX, XVID.
  • Kompatibilní je s kodeky VC1, MPEG-2, MPEG-4 část 2, H.264, H.265 (HEVC), MOV DivX.
  • Formátování disku je možné souborovým systémem FAT32, TSD, NTFS, EXT3, HFS nebo HFS+.

Přijímač také podporuje hybridní vysílání HbbTV, pokud je připojen prostřednictvím ethernetového kabelu k internetu. Tím získáme také přístup k on-line službám, jako jsou mediální centra včetně videopůjčoven apod.

ARD Teletext.
Autor: TechniSat

ARD Teletext.

Další funkce a možnosti

  • SiehFernInfo DigiPal DAB+ je digitální programový průvodce (program Guide, EPG), který poskytuje podrobné informace o programu pro desítky digitálních televizních a rozhlasových stanic zobrazujících se na displeji TV.
  • Služba Autoinstall a ISI Mode je intuitivní a pomáhá s instalací a nastavením přijímače.
  • DigiPal DAB+ rovněž podporuje automatickou aktualizaci softwaru. I při změně kmitočtu služba ISIPRO vždy naladí aktuální programy, aniž bychom museli spustit ladění manuálně.
  • Přijímač je nadstandardně vybaven funkcemi a opatřen softwarem výrobce, který je specifický pro výrobky této firmy.
  • Manuál přijímače je popsán na 220 stránkách, což ukazuje na množství nastavení a funkcí, kterými disponuje. Proto v tomto seznámení s přijímačem nejsou uvedeny všechny jeho možnosti.
Kontrola signálů v digitálním rozhlasovém a televizním pásmu v místě příjmu, aktivní muxy se zobrazují na grafu v zelené barvě
Autor: TechniSat

Kontrola signálů v digitálním rozhlasovém a televizním pásmu v místě příjmu, aktivní muxy se zobrazují na grafu v zelené barvě

FreeNet TV a širokopásmové připojení

FreeNet TV, nabídka Media Broadcast GmbH, je výhradně určena pro použití ve Spolkové republice Německo. Služba zahrnuje příjem soukromých kanálů v rozlišení Full HD a je k dispozici zdarma až do konce června 2017. Od července bude kódována a zpoplatněna, kanály v rozlišení SD budou dále vysílány volně bez kódování.

Při používání funkcí je vyžadováno širokopásmové připojení k internetu. Volba aplikací a internetových služeb je závislá na třetích stranách a může se měnit. Rozsah aplikací a internetových služeb třetích stran je závislý na zařízení a může se lišit obsahem. Některé aplikace pak mohou nabízet obsah i placený. Internetová technologie TechniSat ISIO poskytuje přístup ke knihovnám médií, různých aplikací nebo HbbTV.

Některé z těchto programů se objeví v německých muxech. Budou se přidávat postupně během několika let.
Autor: TechniSat

Některé z těchto programů se objeví v německých muxech. Budou se přidávat postupně během několika let.

Přijímač je určen pro německý trh

Jak bylo řečeno, přijímač je určen pro německý trh a speciálně pro službu FreeNet TV. Nesmí se tedy prodávat v České republice. Rozhodně by ale u nás našel uplatnění. Pokud si jej již někdo z Německa přivezl, dejte vědět v diskusi. V pohraničí s Německem by se mohl výborně uplatnit pro příjem jejich a samozřejmě i našich programů.

TechniSat DigiPal DAB+ je nyní v Německu k dispozici ke koupi zhruba těsně pod 200 €. V současné době je na tamním trhu pro jeho oblíbenost téměř vyprodán, ale výroba jede naplno. V testech německých časopisů se přijímač umístil na prvním místě.

Nechci zde polemizovat o jeho ceně, která se zdá být vysoká, ale když si spočítáme, že DVB-T2 přijímače s tímto vybavením stojí přibližně 100 až 170 € a že přijímač DAB+ stojí od 40 € za kapesní provedení do několika set eur podle kvality, je cena setu pro německý trh přijatelná.

Blízko našich severních hranic se nachází jeden z výrobních závodů TechniSatu, který vyrábí satelitní i terestrickou techniku.
Autor: Čestmír Polák

Blízko našich severních hranic se nachází jeden z výrobních závodů TechniSatu, který vyrábí satelitní i terestrickou techniku.

V Německu jsou od TechniSatu k dispozici také další přijímače DVB-T2 s kodekem H.265, ovšem bez DAB+. Například:

BRAND24

  • Eurotech T2 (černý) 80 až 100 €
  • DigiPal T2 HD (černý, stříbrný) 109 €
  • DigiPal ISIO HD (černý, stříbrný) 170 €

Všechny přijímače jsou v téměř shodném designu.

Vysílače DVB-T2.
Autor: TechniSat

Předpokládané pokrytí německých vysílačů DVB-T2 blízko našich hranic.

Z dalších technických vlastností

  • Audio normy: BG FM stereo, DK mono
  • Dekódovací systém / Common Interface: Irdeto
  • Spotřeba LED: < 0,5 W
  • Spotřeba elektrické energie v zapnutém stavu: < 5,8 W
  • Spotřeba energie v pohotovostním režimu: < 1 W
  • Příjem DAB: digitální pásmo III, DAB, DAB+ (174–240 MHz)
  • Programová paměť: 5000 pozic
  • Teletext
  • Časovač
  • Demodulace: QPSK, 16QAM, 64QAM, 256QAM
  • Tuner DVB-T2: DVB-T2/HEVC (H.265)
  • Podporované formáty a kodeky: MP3; JPEG, PNG; MPEG-2, VC-1, H.265; formát záznamu videa TS
  • Rozměry přijímače (Š x V x H): 210 × 40 × 130 mm

Chcete-li se v němčině podrobně seznámit s manuálem TechniSat DigiPal DAB+, naleznete ho na stránkách německého TechniSatu.

Co si myslíte o integraci DVB-T2 a DAB+ do jednoho přijímače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).