Hlavní navigace

Talentmania nebo Česko Slovensko má talent? Rozhodne dnešek

29. 8. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Pro televize Nova a Prima to nebude jednoduchý večer. Dnes ve 20 hodin proti sobě postaví nejdražší projekty letošního podzimu. Talentové soutěže Talentmania a Česko Slovensko má talent přišly na více než 100 milionů korun, nakolik se ale tato investice vyplatí, ukáží až výsledky sledovanosti. Na ty bude mít vliv hned několik faktorů. Jisté však je, že hlavní roli v rozhodování diváků budou hrát úvodní díly obou show, a tak dnešek v mnohém rozhodne zápas o celou podzimní sledovanost.

Nova má velkou výhodu v masovějším publiku. Ať odvysílá cokoli, může počítat se silnější diváckou základnou. Oproti tomu největší síla Primy je v odvaze zprostředkovat divákům novinky. Byla to právě Prima, kdo jako první ohlásil, že na letošní podzim připravuje světovou talentovou show. A byla to Prima, kdo před pěti lety přišel jako první s „kontejnerovou“ reality show. Její VyVolení nakonec porazili mnohem známějšího Big Brothera na Nově, protože nejsledovanější česká televize přišla s konkurenční soutěží později.

Na úspěchu Primy a propadu Novy se ale tehdy podepsal hlavně výběr soutěžících. Primě se mimořádně povedl casting první řady VyVolených, nabídla excentrické typy mladých lidí „z ulice“, zatímco ve vile Big Brothera se producírovaly osolárkované blondýny se svalnatci z posilovny. Pokud k tomu přidáme dřívější start VyVolených, hlad českých diváků po reality show, která se českému trhu bůhví proč tak dlouho vyhýbala, a dosavadní sklon českých televizí vysílat hlavně pro starší diváky, úspěch byl dopředu zajištěn.

Také u talentových show rozhodne především výběr soutěžících. Porotu a moderátory obou soutěží už známe. Nedá se říct, že by v nich nějak vynikala jedna televize nad druhou. Výjimkou je snad jen Jan Kraus v porotě primáckého Talentu, protože zároveň s účinkováním v této soutěži přechází na Primu se svou talk show, která navazuje na úspěšné Uvolněte se, prosím na České televizi. Proti němu ovšem stojí televizní jistota Novy a Markízy: moderátor Leoš Mareš a porotkyně Adela Banášová, kteří uváděli minulý ročník Česko Slovenské SuperStar.

Co do propagace obou show v dalších médiích (mimo vlastní self promo ve vysílání) jasně vede Prima. Její inzeráty na Talent se objevují už řadu dní ve většině celostátních deníků a ve vybraných časopisech. Je to logické: Prima jako televize s nižším podílem na publiku musí propagovat vlastní soutěž víc než dominantní Nova. Stálí nebo alespoň občasní diváci Primy se o Talentu dozvídají z loga televize, které je nastálo doplněné logem této soutěže. Nova ukazuje logo Talentmanie na obrazovce jen občas a také této soutěži nedává tolik prostoru v ostatních pořadech.

Program Primy je Talentem doslova protknut. Porotci Talentu byli prvními hosty obnovené talk show Nikdo není dokonalý, objevují se ve VIP zprávách, kuchařským talentům se bude příští týden věnovat narychlo spíchnutá česko-slovenská kuchařská reality show Čápi s mákem. Nova proti tomu příští týden vyrukuje s pětidenním maratonem castingových dílů Talentmanie, které nabídne od středy do neděle každý den večer od 20 hodin. V obou případech televize podstupují značné riziko: totiž že propagaci „přepálí“ a diváky od talentových soutěží spíše odradí.

BRAND24

Zajímavé bude také sledovat, jak se na souboji obou show projeví stopáž jednotlivých dílů Talentu a Talentmanie. Jestliže Prima se slovenskou televizí Joj nabídnou o nedělních večerech hodinové díly Talentu, konkurenční Talentmanie na Nově a Markíze bude dvouhodinová. Natěšení diváci Primy tudíž mohou po první hodině strávené s Talentem přepnout na Novu a obě soutěže v klidu porovnat. A pokud se jim bude novácká Talentmania líbit víc, příště už primácký Talent nezapnou. Ale i kdyby se dál dívali na Talent, Nově by stačilo, kdyby na druhou hodinu přepínali na Talentmanii.

Každopádně, rozumnější budeme v pondělí ráno, až společnost Mediaresearch, která provozuje peoplemetry, zašle televizím výsledky sledovanosti za neděli. Počty diváků Talentu a Talentmanie naznačí, jak se bude vzájemný souboj dál vyvíjet. Pro lepší porovnání ale bude třeba sledovat především vývoj sledovanosti v první hodině obou show, kdy si Talent a Talentmania budou přímo konkurovat.

Kterou talentovou soutěž budete sledovat vy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).