Hlavní navigace

Strong SRT 5119: štíhlý set-top-box s nezvyklým ovládáním

8. 11. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Přijímač digitální televize od firmy Strong zaujme na první pohled svým designem. Malé rozměry, především výšku, podtrhuje zaoblený přední panel. Jeden SCART a digitální zvukový výstup ho v cenové kategorii do 2500 korun řadí mezi lepší průměr. Příjemně působí i časovače a EPG, teletext zaostává. Nejvíce ale sráží přístroj dolů jeho nepovedený a málo intuitivní dálkový ovladač.

Strong STR 5119 mile překvapí svého majitele už po vybalení z krabice. Čeká na něj plnohodnotný český manuál přímo od výrobce, který je součástí vícejazyčné příručky, nejde tedy o žádnou kvapně psanou nakopírovanou českou náhradu. Knížka má nejdříve čistě obrázkovou pasáž, kde není kromě očíslování žádný slovní komentář, a pak sedm jazykových sekcí, které se na univerzální grafiku odkazují. Možná by toto řešení mohlo být inspirací i dalším výrobcům.

Strong STR 5119

Přední panel přijímače Strong lze funkčně rozdělit na tři části. Nejdelší je černý obdélník uprostřed, který kromě loga DVB obsahuje už jen senzor dálkového ovládání. Číselný displej by se do středu sice vešel, ale žádný tu není. Napravo od centrální sekce jsou tři tlačítka doplněná nahoře stejným počtem diod. Pomocí tlačítek může uživatel zapnout přístroj a přepínat jeho programy, diody ukazují stav (pohotovostní režim, plný provoz) zařízení a přítomnost signálu. Vlevo od středu je pouze jméno výrobce a model přístroje. Celkově působí frontální část set-top-boxu mírně hromotluckým dojmem, především kvůli velkým tlačítkům.

Výrobek je vyveden ve stříbrné barvě, černý má jen zmíněný obdélník ve svém středu. Plášť přístroje je nahoře poset ventilačními průduchy, které by měly zůstat odkryty. Napájení se může pohybovat v rozmezí 110 až 240 V, přijatelná frekvence je 50 nebo 60 Hz. Set-top-box je energetický jedlík, v režimu stand-by spotřebuje 11 W, při plném provozu pak až 25 W. Funguje při teplotách od pěti do 45 stupňů Celsia a za relativní vlhkosti 25 až 70 procent. Rozměry zařízení jsou 28 centimetrů na šířku, čtyři na výšku a 17,5 do hloubky. Váží sympaticky dva kilogramy.

Konektorová výbava a dálkový ovladač

Strong STR 5119 zezadu

Zadní část přístroje není dvakrát pestrá. Nabízí anténní vstup a výstup, ten je ale pouze průchozí, ne modulovaný, a diváci přes něj signál set-top-boxu do televize nedostanou. Konektor SCART je vzadu jediný, doplňuje ho ještě kompozitní video výstup. Zvuk může proudit ven buď jako rozdělené stereo kanály, nebo v digitálně podobě přes konektor S/P-DIF. Zbývá jen dodat, že přístroj má zdířku RS-232 na připojení k počítači a samozřejmě i kabel pro přívod napájení.

Strong SRT 5119 - ovladac

Dálkové ovládání set-top-boxu vypadá na pohled dobře a bezproblémově. Jakmile ho však člověk začne používat, přijde na několik jeho nedostatků. Příjemné není už to, že se větším rukám ovladač špatně drží, má totiž kvůli bateriím přetíženu vrchní část s číselnými tlačítky a spodek naproti tomu nevyváženě lehký. Používání šipkové růžice a tlačítka Enter umístěných dole se proto stává bojem s horní váhou. Důležitější je ale fakt, že často užívaná tlačítka Menu a Back zmizela z okolí směrovníku do změti spínačů pod ním. Ani po několika hodinách používání dálkového ovladače si na to má ruka nezvykla a moc tento tah výrobce nechápu. Na běžných místech pro tato tlačítka se usadilo listování o deset programů před nebo vzad. Překvapivé pro mne bylo i zjištění, že trojice kláves TV / Radio, OK a List má při sledování televize totožnou funkci – ukáže divákovi programovou nabídku.

Nastavení přístroje, příjem vysílání

Jakmile uživatel propojí set-top-box se zbytkem domácí televizní techniky a zapne jej, dostane se mu při prvním spuštění nabídky zvolení jazyka. Čeština ve výběru nechybí, menu navíc ukazuje všechny znaky s diakritikou korektně. Dalšími z nastavení jsou volba řeči titulků a dvou kanálů zvuku, pak na řadu přichází výběr země. Česká republika a jazyk jejích obyvatel jsou i v těchto položkách plně zastoupeny.

TV info (Strong SRT 5119)

Ladění přístroje probíhá po správném národnostním nastavení bez obtíží a rychle. Strong STR 5119 mi během necelé minuty v Praze naladil všechny tři vysílané multiplexy a jejich rozhlasové a televizní programy přijal do své databáze. Příjem vysílání probíhal dobře, na nedostatky jsem při testování nenarazil. Škoda jen, že set-top-box nenabízí snadnou cestu ke zjištění úrovně signálu, například stiskem tlačítka na dálkovém ovládání.

Mezi další možnosti konfigurace patří barevný formát výstupu SCART (RGB, CVBS), jas, průhlednost a další vlastnosti menu, včetně jeho grafické vyvedení. Nabídka se ukazuje přes celou obrazovku, souběžné sledování programu při nastavování tak není možné. Zájemci si mohou zapnout také napájení 5 V pro anténu nebo zvolit program, se kterým se má set-top-box vždy probouzet. Komu by přístroj ukazoval nesprávný čas, má šanci si ho změnit v menu adekvátním posunem od GMT.

Seznam rádií (Strong SRT 5119)

Přijímané programy si může divák pro další volbu upravit několika způsoby. Prvním z nich je možnost setřídit si seznam stanic podle abecedy, typu programu (volný, placený), jeho frekvence nebo ručně. Set-top-box má také čtyři skupiny oblíbených stanic: Film, Zprávy, Sport a Hudba, přičemž jeden program může být členem více z nich. Pro uživatele není problém také některé vysílání zaheslovat nebo nastavit jeho přeskakování při listování nabídkou. Oba případy pak vyžadují, aby divák programu zadal čtyřmístný číselný kód. Mimochodem, Strong STR 5119 žádá heslo z číslic také při jakékoliv akci v menu, což mi přišlo až přehnaně ochranitelské a nepohodlné.

Programový průvodce, teletext a hry

Programový průvodce set-top-boxu je velmi podobný EPG přístroje Humax F3-Fox T. Umožňuje buď denní režim na jedné stanici, při kterém se v menším okně ukazuje zároveň i její obraz, nebo režim týdenní, který ukazuje vysílání všech programů dohromady. EPG je možné použít také pro programování časovačů, kterých nabízí Strong SRT 5119 celkem osm. Pomocí nich se přístroj v danou dobu zapne, vypne nebo zůstane spuštěn na určený časový interval. Programový průvodce je jedinou slabinou v češtině zařízení, některé znaky naší abecedy se v něm nezobrazují správně.

EPG týdenní (Strong SRT 5119)

Teletext je u tohoto digitálního přijímače vkládán do obrazu programu. Pohled na něj není dvakrát příjemný, okraje po stranách, kde je vidět stanice v pozadí, jsou malé a rušivé. Jeho předností je naopak větší stránková paměť a díky tomu i rychlejší listování teletextovými informacemi

Hry nabízí set-top-box celkem tři, jde o logické hříčky Sokoban, Tetris a Snake. Uživatelé je budou znát spíše z počítačového prostředí nebo mobilních telefonů, někomu možná přijde nepohodlné je ovládat dálkovým voličem. Grafika her není nijak ohromující, animace je však slušná, zvuk úplně chybí. Na ukrácení reklamní přestávky hravým povahám ale trojice hříček myslím plně postačí.

Televizní hry (Strong)
Sobokan
Tetris
Had
Strong STR 5119
Celkové hodnocení 5,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 2,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1 b.

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: Strong SRT 5119

BRAND24

Orientační cena: 2470 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Pořídíte si tento přístroj?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).