Hlavní navigace

Strong SRT 2221: set-top box se stabilním Androidem a DVB-T2/HEVC

31. 5. 2017
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Omko Digital
UVNITŘ FOTOGALERIE – Malá krabička pro stávající i budoucí pozemní televizní vysílání má výbornou výbavu, nehodí se však pro každého.

Od společnosti Omko jsme dostali zapůjčen set-top box s operačním systémem Android 4.4, tunery DVB-T a DVB-T2/HEVC, Wi-Fi a mj. také s možností přístupu do knihovny aplikací Google Play/Store. Co naopak chybí, je tlačítko úplného vypnutí, a zejména podpora HbbTV.

Strong SRT 2221 přijde na 1999 Kč a vedle výše uvedeného zvládá i přehrávání multimédií z rozhraní USB a nahrávání či přehrávání živého TV vysílání s časovým posunem, TimeShift. Je určen pouze pro příjem pozemního nekódovaného vysílání, včetně těch v HD, protože nedisponuje mechanikou pro přístupovou kartu. 

V ceně dostanete dálkový ovladač s funkcí tzv. Air Mouse (běžný „myšový“ kurzor) kombinovaný s QWERTY klávesnicí na zadní straně. S boxem komunikuje zejména prostřednictvím RF USB adaptéru, který je tudíž zapotřebí zastrčit do jednoho z rozhraní, kterých je tu ovšem více než dost. Má sice také infračervené čidlo, ale pokud adaptér nebude v USB, pracuje pouze tlačítko pohotovostního režimu (zapnutí/vypnutí zařízení) a nejdou přepínat ani televizní kanály. Recenze se zaměřuje především na DVB-T/T2, tedy na tuner a příjem, a také na zabudovaná multimédia a stabilitu, resp. robustnost chodu přijímače.

Nijak náročná instalace

Instalace je snadná a nastavit jde i český jazyk. Nicméně set-top box v režimu Auto, který se objevuje v základu, špatně identifikoval napojený televizor (televizory) s rozlišením Full HD a i další s Ultra HD a videovýstup vždy upravoval na 720p, 50 Hz. Pokud se podíváte do nastavení vidíte, že je tu pro FHD i 1080p / 60 Hz.

Součástí instalace je také přizpůsobení plochy obrazového výstupu aktivní ploše obrazovky televizoru. Ten se zvětšuje, resp. spíše zmenšuje šipkovými tlačítky, dokud se plochy nekryjí. Pokud to neuděláte, mohou vám jít části obrazu za hranici fyzického rozměru obrazovky. Při seřizování se ukazuje plocha v procentech (zmenšuje se celá a nelze ji např. roztáhnout na šířku) a v případě posledního napojeného 4K televizoru Panasonic TX-55EX613 bylo výsledkem 92 %.

Připojení k internetu zajišťuje buď konektor Ethernet (LAN), nebo Wi-Fi. Bohužel u Wi-Fi chybí možnost viditelného hesla, což může být někdy nepříjemné. Při instalaci také nebyla nabídnuta možnost rychlého připojení přes WPS. Pokud se ale připojujete později, volba už kupodivu k dispozici je.

U data a času se sice box tvářil, že si ho zjišťuje, nakonec ale nastavil Jižní Afriku, takže bylo třeba změnit pásmo ručně. Jakmile se tak stalo, čas se nastavil automaticky, stejně jako datum.

Rozlišení výstupního videa mělo v případě automatiky problémy a muselo se vždy upravit manuálně.
Autor: Bohumil Herwig

Rozlišení výstupního videa mělo v případě automatiky problémy a muselo se vždy upravit manuálně.

Set-top box bohužel není schopen poznat, kde se nachází, a neurčí si to ani podle nastaveného jazyka, resp. volbu nenabídne. Musíte tak manuálně změnit i zemi pro ladění DVB-T/T2, kde byla standardně nastavena Velká Británie. V tomto okamžiku přijdete na to, že země nejsou seřazeny abecedně, takže je třeba chvíli pátrat.

Na výběr je ještě několik dalších voleb: poměr stran obrazu, co se má udělat při změně kanálu (černá obrazovka, zmrazení obrazu), režim DVB titulků a základní řazení naladěných kanálů. V menu samotného ladění pak ještě můžete upravit napájení antény, typ prohledávání – vše nebo jen nekódované stanice, což je zbytečná volba, protože mechanika PCMCIA pro přístupovou kartu tu není. Na závěr se vyhledají stanice na DVB-T i DVB-T2.

Součástí instalace není přístup do tržiště aplikací Google Play/Store, což je jenom dobře. Pro základní funkce to totiž nepotřebujete, včetně např. přehrávání videa přes USB.

Pokud chcete naladěné stanice setřídit, jsou vám jednak nabídnuty oblíbené položky a jednak fyzické přesunutí kanálů, které je provedeno trochu jednodušeji. Nabízí se sice i vícenásobný výběr stanic a jejich společné přesunutí, na dané verzi firmwaru však nepracoval.

Domovské menu najdete na tlačítku domečku, kde jsou základní funkce a možnosti set-top boxu. Pokud si doinstalujete nějakou aplikaci, objeví se přímo na pracovní ploše.
Autor: Bohumil Herwig

Domovské menu najdete na tlačítku domečku, kde jsou základní funkce a možnosti set-top boxu. Pokud si doinstalujete nějakou aplikaci, objeví se přímo na pracovní ploše.

Velice dobré ovládání s možností kolovat v nabídkách

Dálkový ovladač s gyroskopem (foto v galerii výše) pracuje především přes RF frekvenci a je opravdu dobrý a přesný. Vedle běžného ovládání můžete zmáčknutím tlačítka vyvolat i klasickou kurzorovou šipku, která se pohybuje podle pohybu vaší ruky. Pro běžnou práci si ale povětšinou vystačíte s kurzorovými tlačítky. Pohyb v menu tuneru nebo při přehrávání multimédií je v tomto případě i pohodlnější, někdy se ale může stát, že se na drobné volby u horního okraje obrazovky pohodlněji dostanete právě „myší“.

Tlačítko domečku (Home) vyvolá náhled se základními funkcemi jako Videopřehrávač, Galerie, DTV (TV tuner), Nastavení či Store, což je vstup tržiště aplikací Google Play/Store. Důležitá je ikona S Link, za níž se skrývá technologie Wi-Fi Miracast pro zrcadlení obrazovky z mobilu. Fungovala velice dobře.

Vlevo od Home je tlačítko menu, resp. také kontextového menu, přes které se například v MX Playeru dostanete do nastavení, v tuneru pak vyvoláte spodní ikonové menu s přehledem nahrávek, vstupem do úpravy nastavení či instalace tuneru. Kolem kurzorového kříže s OK uprostřed je sdruženo vše důležité, včetně Return, pod ním je pak například zapnutí a vypnutí „myšového“ kurzoru. Jak je u malých výrobců zvykem, pouze EPG je odhozeno mezi další malá tlačítka a více po ruce by mělo být také „i“ zajišťující v tuneru informace o kanálu a vysílaném pořadu.

Celkově vzato je ovládání velice dobré, až překvapivě dobré na TV přijímač s Androidem.

Sedmidenní EPG pro jeden kanál

EPG pracuje se zvukem a obrazem na pozadí. Má jeden náhled, který – jak vidíte z galerie výše – je proveden dosti nezvykle. Rychle si ale na něj zvyknete, a kdyby byl doplněn o náhled přes více stanic, vůbec by to nebylo špatné.

Po programové nabídce se můžete volně pohybovat, pokud se chcete vrátit do vysílání, je třeba z EPG odejít, typicky tlačítkem Return.

Programová nabídka se sice zobrazuje pouze pro jeden kanál, ale velice dobře je uděláno přesouvání na další den. Stačí jen zmáčknout šipku vpravo či vlevo.

Nastavení nahrávání a funkce TimeShift.
Autor: Bohumil Herwig

Nastavení nahrávání a funkce TimeShift.

Řada rozhraní, pohodlné otevřené nahrávání

K dispozici je hned několik rozhraní USB 2.0, a i když jedno musíte využít pro dálkový ovladač, chybět vám nebudou; celkem jsou čtyři.

Pokud budete chtít využít nahrávání a přehrávání s časovým posunem (TimeShift) stačí do USB zastrčit vcelku libovolnou flash paměť. TimeShift spustíte tlačítkem Pause, nahrávání přes REC. Po nahrávkách se můžete volně pohybovat, kurzorová tlačítka vlevo a vpravo zajišťují rychloposuv. Fyzická nahrávka, například „0001.ts“, je ukládána do adresáře s názvem typu „[CT24_2017–05–30_05–58–53]“ a lze ji spustit vcelku libovolným videopřehrávačem, aniž by s ní bylo zapotřebí dělat cokoli dalšího. Pro TimeShift je pak využíván samostatný adresář, tady se už záznam neukládá a po ukončení automaticky maže.

Jak bylo řečeno, box má přístup do knihovny aplikací Googlu, takže můžete dohrát celou řadu programů a funkčnost boxu si tak rozšířit. Dohrané aplikace se pak ukládají na plochu na tlačítku Home. Tak se choval například i VLC player, přesněji řečeno VL Player IPTV.

Jak vidíte, v menu nastavení samotného tuneru není přístup zejména k obrazovým úpravám. Ty najdete v menu nastavení na tlačítku Home.
Autor: Bohumil Herwig

Jak vidíte, v menu nastavení samotného tuneru není přístup zejména k obrazovým úpravám. Ty najdete v menu nastavení na tlačítku Home.

Menu nastavení dvojí, či spíše trojí

Najdete ho jak na tlačítku Home, tady dokonce ve dvojí podobě, tak přímo v tuneru. Rozdělení funkcí je někdy trochu zvláštní, ale zase tak často ho potřebovat nebudete.

V případě domovského tlačítka jde v základu o síť, Bluetooth, zobrazení (rozlišení a úprava velikosti plochy obrazu), zvuk (hlasitost tlačítek a mj. úprava audiovýstupu) a tzv. Další nastavení, v nichž se dostáváte do tradičních voleb Androidu, které nejspíše znáte z mobilního telefonu.

V druhém, resp. třetím „nastavení“ v části tuneru (DTV) pak vidíte například úpravu poměru stran obrazu (automaticky nebo maximální), vypnutí a zapnutí stereozvuku, rodičovský zámek, změnu parametrů nahrávání či spuštění aktualizace systému. Je tu i třídění naladěných kanálů a druh výpisu seznamu naladěných kanálů, které vyvoláte tlačítkem OK. Ten může buď představovat prostý seznam stanic (tzv. jednoduchý výpis), nebo seznam doplněný o informace z EPG. V tomto případě pak vidíte – pro celou řadu kanálů – informace o tom, co se aktuálně vysílá. Vždy byl vypsán jeden pořad za stanici.

V tuneru vyvoláte seznam kanálů tlačítkem OK. Toto je tzv. jednoduchý výpis.
Autor: Bohumil Herwig

V tuneru vyvoláte seznam kanálů tlačítkem OK. Toto je tzv. jednoduchý výpis.

Základní multimédia slušná, až na přehrávání fotografií

Podívejme se na zabudované aplikace (dohrát ale můžete i jiné) pro přehrávání multimédií přes rozhraní USB. Strong standardně pro přehrávání videa používá MX Player, který je skutečně předinstalován, takže ho nemusíte ani stahovat, ani se kvůli němu přihlašovat na Google Play. Funguje prakticky bez potíží, upravit jdou i titulky, ale bohužel se na dané verzi nedařilo zamezit jejich dvojímu zobrazování. Přehrávač takto fungoval i v okamžiku vypnutí zobrazení interních titulků ve videu. Kompatibilita MX Playeru je dostatečně známá a přehrajete s ním všechno možné. Rozlišení Ultra HD (4K) jde už nad rámec boxu, v HD Ready a Full HD jste ale povětšinou pro běžnou videoprodukci bez větších potíží, resp. nějakých výpadků.

Zabudovaný přehrávač hudby si neporadil s formátem FLAC, jinak zvládal MP3, WAV i WMA. Vypisuje seznam skladeb a stop, podívat se můžete i na interprety a alba. Výpis adresářovým způsobem možný nebyl. Ten nejde ani u fotografií (MX Player to taktéž neumí), takže tu vidíte volby jako tagy, lidé, alba či časy a stejně jako v ostatních případech se vypisují přímo soubory, a navíc také adresáře, ve kterých se najde něco k přehrání. U přehrávače fotografií je to o to komplikovanější, že částečně podporuje i přehrávání videa, takže z výpisu je takříkajíc mišmaš.

Z fotografií si Strong poradil s JPG a PNG, na jednom ze souborů se ale zadrhl natolik, že ho bylo nutné shodit vytažením z 230 V, protože box přestal zcela reagovat. To byl ale jediný problém, který se během několikatýdenního testování objevil, a už se ho nepodařilo simulovat.

Grafické menu v tuneru přechází na druhé úrovni v běžné textové.
Autor: Bohumil Herwig

Grafické menu v tuneru přechází na druhé úrovni v běžné textové.

Jaký je? Spolehlivý, i když se znatelně méně citlivým tunerem

Omezení set-top boxu jsou zřejmá. Díky absenci jakéhokoli jiného videovýstupu, než je HDMI, ho ke klasické (CRT) TV nepřipojíte a nepřipojíte ho ani k ploché TV bez HDMI. Rovněž není určen pro běžného zákazníka, který chce opravdu jen levný a kompatibilní set-top box pro budoucí DVB-T2, ale spíše pro zkušenějšího uživatele, který chce buď trochu více funkcí (lepší výbavu), nebo si rád hraje a zkoumá. Vzhledem k subjektivně vzato nižším příjmovým schopnostem se však Strong SRT 2221 uplatní jen v místech se silným signálem. Rozdíl oproti tunerům několika televizorů, s nimiž byl zkoušen (minimálně čtyři v různých cenových relacích), byl znát, a to jak u DVB-T, tak u DVB-T2. 

Zatímco například nejnovější Panasonic TX-55EX613 (4K model 2017) nevykazoval v příjmu jediný problém, Strong měl na téže instalaci menší či větší potíže spočívající například lehkém kostičkování obrazu či drobných výpadcích. Rozdíl byl patrný i v kvalitě příjmu, a to zejména na HD kanálech na DVB-T. Při přímém porovnání s výše zmiňovaným televizorem s úhlopříčkou 140 cm (55", 23 990 Kč, 889 €) to bylo vidět i v nijak rychlých švencích kamery či rychlejším pohybu scény. Tohle ovšem nepřekvapí a je to při dané ceně i pochopitelné.

S operačním systémem Android kupodivu potíže nebyly, a to je rozhodně, v rámci dané verze Androidu a daného firmwaru přijímače, překvapení. Příjemné bylo, že pro přehrávání multimédií nebylo zapotřebí se přihlašovat ke Google Play/Store, takže pokud chcete využívat zejména tuner a přehrávání videa přes USB, nepotřebujete se zatěžovat ničím dalším.

Za pochvalu stojí i dálkový ovladač s gyroskopickou Air Mouse. Pracovalo se s ním pohodlně a kupodivu i přesně, což se také hned tak nevidí. Výborně se box choval i při zkoušení funkce S Link (Wi-Fi Miracast – zrcadlení obrazovky z mobilu) při přehrávání pořadů z archivu FTV Prima a ČT a obrazová kvalita byla v podstatě na úrovni DVB-T. Naopak potíže, a to pravidelné a na všech napojovaných televizorech, což byly minimálně čtyři od HD Ready přes Full HD až po Ultra HD, byly s automatickým určením výstupního rozlišení. Set-top box vždy tvrdošíjně trval na režimu 720p, i když byl televizor Full HD a zvládl třeba i 1080p / 60 Hz. To lze ale lehce změnit v nastavení.

Strong SRT 2221 představuje univerzálnější přístroj, u kterého nevyužijete pouze tuner, ale i nějaké ty chytré funkce, včetně sdílení obrazovky z mobilu. S výjimkou HbbTV, které bohužel podporováno není. Potěší i v našem případě bezproblémová kompatibilita s DVB-T2/HEVC a velice stabilní Android. Vlastnosti tuneru pak odpovídají ceně i třídě. Jen si dejte pozor na jeho nižší citlivost.

BRAND24

Hodnocení

pro: kvalitní dálkový ovladač s gyroskopem a klávesnicí, bezproblémově se chovající Air Mouse, základní funkce nevyžadují přihlášení ke Google Play/Store, výborný Wi-Fi Miracast, připojení k internetu, ale…

proti: …bez podpory HbbTV, subjektivně vzato slabší příjmové vlastnosti tuneru DVB-T i DVB-T2, box měl na automatiku potíže s identifikací výstupního videorozlišení

Strong SRT 2221
cena: 1999 Kč
vybrané funkce: TV tuner, EPG, nahrávání a TimeShift; přehrávání multimédií (MX Player); přístup do tržiště aplikací Google Play/Store s možným dohráním dalších aplikací
tuner a zvuk: DVB-T, DVB-T2 (HEVC); Dolby Digital, Dolby Digital Plus
příjem (rozlišení): HD Ready (1280 × 720 bodů), od 720p, 50 Hz; Full HD (1920 × 1080 bodů), až 1080p, 60 sn./s
o. s.; procesor; grafika; paměť Android 4.4; Cortex A5, čtyři jádra, 1,5 GHz; grafika Mali 450; 1 GB RAM, 8 GB interní disk
čtečka přístupových karet: nemá
přehrává (udáváno): přes USB (formáty nezjištěny): JPG, BMP, GIF, MKV, WMV, MPG, MPEG, DAT, AVI, MOV, ISO, MP4, RM; titulky neudány
vstupy/výstupy: vpředu: USB 2.0; na boku: mechanika karty SD, 3× USB 2.0; na zadní straně: HDMI, digitální audio výstup (optický), Ethernet (LAN), anténní vstup a výstup; Wi-Fi (802.11, b, g, n), 2,4 GHz, Bluetooth 4.0
spotřeba (udávaná podle EU): max. 18 W, typicky 7,3 W; pohotovostní režim: < 0,5 W; roční spotřeba a energetická třída neudány, energetický štítek nepřipojen
rozměry (švh), hmotnost: 130 × 130 × 28 mm, 260 g

Balení obsahuje

  • dálkový RF (infra) ovladač s klávesnicí a gyroskopem
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • externí napájení
  • uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).