Hlavní navigace

Strategie přechodu na DVB-T2 putuje do meziresortu. Místo dvou přechodných multiplexů budou tři

25. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Radim Pařízek si vybojoval jednu přechodovou síť DVB-T2 pro sebe a regionální televize. Další dva celoplošné dočasné multiplexy budou provozovat České Radiokomunikace.

Jeden přechodný multiplex pro regiony (a Pařízka)

Okolnosti přechodu na novější typ zemského digitálního vysílání DVB-T2 v České republice mají zase o něco jasnější obrysy. Expertní skupina ministerstva průmyslu a obchodu pro Strategii rozvoje terestrické televizní platformy v Česku dnes – po měsíčním odkladu – posílá do meziresortního připomínkového řízení klíčový dokument, na jehož základě by měl vzniknout nový Technický plán přechodu ze zemského digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na standard DVB-T2. Měsíční odklad si vyžádali operátoři vysílacích sítí, provozovatelé televizního vysílání, ale také mobilní operátoři, kteří do konce minulého týdne zaslali dalších jedenáct připomínek, z nichž některé expertní skupina do konečné podoby dokumentu zapracovala.

Asi nejzásadnější změnou je počet přechodových sítí DVB-T2, které by měly odstartovat letos a vysílat souběžně se stávajícími multiplexy DVB-T až do jejich vypnutí začátkem roku 2021. Původně se počítalo s dvěma celoplošnými multiplexy DVB-T2, z nichž jeden by provozovala Česká televize a druhý by obsadily komerční stanice. Obě sítě by technicky provozovaly České Radiokomunikace a multiplexy by nebyly regionalizovatelné. To se však nelíbilo konkurentovi Českých Radiokomunikací Radimu Pařízkovi ani provozovatelům regionálních televizí. Pařízkova společnost Digital Broadcasting, která provozuje celoplošný multiplex 4, v němž vysílají i regionální televize, proto společně s Asociací regionálních a lokálních televizí prosadila vznik třetí přechodové sítě DVB-T2, která bude regionalizovatelná.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Radim Pařízek si na poslední chvíli prosadil jednu přechodnou síť DVB-T2 pro sebe

České Radiokomunikace se třemi sítěmi DVB-T2?

Zatímco u prvních dvou přechodných sítí DVB-T2 je dopředu jisté, že je budou provozovat České Radiokomunikace, třetí patrně připadne jedné z firem Radima Pařízka – buď společnosti Digital Broadcasting, která v DVB-T provozuje celoplošný multiplex 4, nebo firmě Progress Digital, jež stojí za Regionální sítí 7. Na provozovatele přechodných sítí DVB-T2 nebude vypsáno výběrové řízení, protože jejich provozovatelé nezískají kmitočtové příděly, ale dočasná individuální oprávnění k využívání kmitočtů, jako je tomu nyní u regionálních sítí DVB-T. Přechodná síť 1 se později transformuje na definitivní multiplex 1, tedy veřejnoprávní multiplex České televize, z přechodné sítě 2 vzniknou po přidání dalších kmitočtů řádné multiplexy 2 a 3 pro celoplošné komerční televize. O dalším osudu přechodné sítě 3 zatím nebylo rozhodnuto.

Radim Pařízek, který bude zřejmě provozovatelem přechodné sítě 3 v DVB-T2, ale na sklonku loňského roku v rozhovoru pro DigiZone.cz řekl, že v zájmu zachování rovnováhy na trhu by rád po přechodu na DVB-T2 provozoval dva multiplexy s celoplošným pokrytím, jako je tomu nyní u DVB-T. Počítáme, že by nám zůstal přetransformovaný multiplex 4, a chtěli bychom ještě jednu síť. To se mi zdá takové vyvážené, máme-li plnit stále tu úlohu, kterou jsme na sebe sami vzali, uvedl tehdy Pařízek. České Radiokomunikace podle něj získají v DVB-T2 prakticky čtyři multiplexy, pokud by se počítal i technický provoz veřejnoprávní sítě České televize. Dva multiplexy by vznikly rozdělením přechodné sítě 2 a jeden zcela nově jako náhrada za nynější Regionální síť 8, na niž ale Radiokomunikace nemají nárok.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

I generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer může být zatím spokojen. Vše směřuje k tomu, že dominantní operátor sítí DVB-T získá většinu plánovaných sítí DVB-T2.

V roce 2021 skončí jen celoplošné multiplexy DVB-T

Regionálním sítím DVB-T totiž končí individuální oprávnění pro užívání kmitočtů ke konci roku 2017 a jejich provozovatelé nemají žádný nárok na jejich prodloužení. S řadou jejich kmitočtů počítá Český telekomunikační úřad (ČTÚ) pro budování sítí DVB-T2. Regionální hráči si přesto do Strategie rozvoje terestrické televizní platformy v Česku prosadili bod, který jim umožní pokračovat ve vysílání v končícím standardu DVB-T nejen po roce 2017, ale i po únoru 2021, kdy má podle návrhu expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu dojít k vypnutí vysílacích sítí DVB-T. Po připomínce Asociace regionálních a lokálních televizí se ve Strategii objevilo upřesnění, že termín 1. únor 2021 pro vypnutí DVB-T se bude týkat pouze celoplošných multiplexů 1, 2, 3 a 4. Nikoli tedy regionálních sítí DVB-T, jimž ale končí oprávnění pro vysílání ve zmiňovaném roce 2017.

Záleží však plně na ČTÚ, zda některým regionálním sítím, jejichž kmitočty nebude potřebovat pro budování sítí DVB-T2, znovu přidělí dočasná individuální oprávnění (a na jak dlouho). Teoreticky by tak tedy regionální televize mohly pokračovat ve starém vysílacím standardu i ve chvíli, kdy by celoplošné stanice už musely vysílat jen v DVB-T2. A protože mezi regionálními sítěmi DVB-T jsou i dvě takřka celoplošné (Regionální síť 7 Radima Pařízka a Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací), může vzniknout zajímavý problém – totiž některé celoplošné televize by mohly obejít termín ukončení vysílání ve standardu DVB-T a pokračovat v něm i nadále v jednom z těchto „regionálních“ multiplexů (pokud by tyto sítě získaly od ČTÚ nová individuální oprávnění). Čímž by samozřejmě byly zvýhodněny oproti těm, které by musely vysílat už jen v DVB-T2.

Tipy C


Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Eva Stejskalová z Regionálnítelevize CZ nebude muset spěchat s překlápěním vysílání do DVB-T2, regionální televize si prosadily odklad vypínání jejich vysílání v končícím standardu DVB-T na neurčito.

Na vládu se návrh Strategie dostane 22. února

Návrh Strategie také nově upřesňuje časové období, po které může stát provozovatelům televizního vysílání i operátorům vysílacích sítí garantovat zachování terestrické televizní platformy. I po plánovaném opuštění pásma 700 MHz by u nás mělo být televizní vysílání přes pozemní vysílače dostupné nejméně do roku 2030. Do tohoto roku také budou prodlouženy platnosti licencí provozovatelů celoplošných multiplexů DVB-T, které stát bude muset předčasně vypnout a překlopit do DVB-T2. Už nyní sice existuje určitý tlak ze strany mobilních operátorů na uvolňování dalších částí vysílacího pásma – 500 a 600 MHz – světová radiokomunikační konference WRC 2018 se ale touto otázkou nebude zabývat a otevře ji až na svém dalším zasedání v roce 2023, jak se shodli účastníci loňské WRC 2015 v Ženevě.

Co zbývá dořešit? Zejména financování souběžného provozu současných sítí DVB-T a přechodných multiplexů DVB-T2. České Radiokomunikace se už nechaly slyšet, že nebudou ochotny po dobu platnosti kmitočtových přídělů pro jejich nynější multiplexy 2 a 3 platit státu za využívání kmitočtů pro sítě DVB-T2. K návrhu Strategie rozvoje terestrické televizní platformy v České republice se dosud vůbec nevyjádřily komerční televize, byť zástupci Novy, Primy i Barrandova přípravu dokumentu bedlivě sledovali. Může se tedy stát, a pravděpodobně se i stane, že využijí své kontakty na jednotlivých ministerstvech a začnou „torpédovat“ návrhy ve Strategii během meziresortního připomínkového řízení. To má trvat do 5. února a po zapracování všech připomínek bude materiál 22. února předán k projednání vládě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).