Hlavní navigace

Startuje česká verze MTV, zatím ji ale naladí minimum diváků

29. 11. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Dnes večer odstartuje první samostatná mutace hudební televize MTV pro český a slovenský trh, která postupně nahradí dlouholetou panevropskou verzi MTV Europe. V prvních dnech ji ale naladí jen minimum diváků. Největší kabelová společnost UPC oznámila, že ponechá v nabídce i nadále pouze evropskou verzi MTV a část kabelových operátorů počítá se zařazením MTV Czech až od úterý 1. prosince.

Nova uspíšila start, chtěla MTV ukázat inzerentům

Televize Nova, která bude českou verzi MTV provozovat, výrazně uspíšila její start. Původně se s příchodem MTV počítalo až v prvním čtvrtletí 2010, ale v září Nova nečekaně ohlásila, že start proběhne už na konci listopadu tohoto roku. Důvodem měl být fakt, že nová stanice se měla prakticky představit inzerentům. Každý projekt má určitý náběh a zájem partnerů se projeví až po určitém čase. Z tohoto hlediska pak bylo výhodnější odstartovat novou hudební televizi dřív, byť jen v omezeném režimu.

Prakticky to znamená, že česká MTV v prvních měsících nenabídne téměř žádné vlastní pořady. Bude vysílat jen převzaté akvizice z celosvětového archivu této značky. Do značné míry se tak bude podobat zejména evropské mutaci MTV Europe, která byla dosud na českém trhu zastoupená, jen s tím rozdílem, že u převzatých pořadů nabídne české titulky.

Dosah bude omezený, největší kabelovka českou MTV nezařadí

Výrazným problémem v prvních týdnech existence české verze MTV bude i dosah tohoto programu. Všeobecně se očekávalo, že se česká verze objeví všude tam, kde dnes vysílá MTV Europe – tedy prakticky u všech kabelových a satelitních operátorů v České a Slovenské republice. Největší operátor kabelové a satelitní televize, společnost UPC, ale oznámila, že se zařazením české verze MTV prozatím nepočítá a bude pokračovat v šíření evropské verze této stanice ve všech svých nabídkách, včetně satelitní platformy UPC Direct.

Mluvčí společnosti UPC František Malina v pátek večer potvrdil serveru DigiZone.cz, že komerční smlouva o zařazení MTV Czech do nabídek UPC stále neexistuje. My máme uzavřenou smlouvu s provozovatelem MTV Europe, a tou se budeme i nadále řídit, potvrdil Malina. Podobně se vyjadřuje i slovenská pobočka UPC, podle které zástupci MTV potažmo Novy doposud neiniciovali žádná jednání. Jelikož je nepravděpodobné, že by se podařilo uzavřít smlouvu na šíření české MTV ještě v průběhu víkendu, dá se s jistotou očekávat, že klienti společnosti UPC v ČR ani na Slovensku dnešní start „domácí“ MTV neuvidí. A evropskou mutaci budou zřejmě sledovat i v následují­cích dnech.

TK MTV Czech - Alex Ruzek zmenšenáBudeme výběroví, říká šéfka české MTV

Ne každá česká či slovenská hudební skupina nebo interpret budou mít šanci dostat se do vysílání česko-slovenské verze hudebního kanálu MTV. Nový televizní program sice slibuje, že podíl české a slovenské hudby bude tvořit asi deset až patnáct procent z celkové hudební nabídky, podle ředitelky české MTV Alex Ruzek si ale televize bude hodně vybírat. Musí jít nejen o kvalitu hudební, ale také obrazovou, vysvětluje Ruzek v rozhovoru pro server DigiZone.cz.

Digi TV zřejmě zařadí českou verzi na pozici MTV Europe

Nejlepší přístup k české verzi MTV budou mít satelitní diváci, kteří přijímají platformy CS Link a Skylink. Obě vysílají na satelitní pozici 23,5 stupně východně a od čtvrtku spustily distribuční trasu MTV Czech, na které nyní ještě vysílá evropská verze této hudební stanice. Ve večerních hodinách se zde objeví česká verze MTV, do té doby ale diváci žádnou změnu neuvidí. I proto není možné s jistotou říct, zda se česká verze objeví například v satelitní platformě Digi TV. Ta nyní šíří verzi MTV Europe a má k dispozici i půltucet dalších mutací MTV pro jiné trhy. Platforma zatím pro českou MTV neaktivovala novou programovou pozici, může ale českou verzi zařadit na současnou pozici MTV Europe.

Digi TV změny ve své programové nabídce oficiální cestou nekomunikuje, nicméně když v minulosti docházelo ke změně tras nebo parametrů českých a slovenských stanic, vždy reagovala flexibilně. Rovněž operativně zařazovala nové slovenské televize nebo některé placené programy (jako jedna z prvních začala šířit například českou verzi HBO Comedy). I proto se dá předpokládat, že česká verze MTV se u Digi TV může objevit nenápadně už dnes večer.

MTV Czech screen 281109

Screenshot vysílání z pozice, kde se dnes večer objeví česká verze MTV (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Další operátoři váhají, někteří zařadí českou MTV až v průběhu prosince

Televize Nova ale nemá úplnou jistotu ani u dalších kabelových operátorů. Například na Slovensku podle informací serveru Mediálne.sk někteří operátoři zařadí MTV až v průběhu prosince, včetně největší IPTV platformy Magio. Podobný krok se dá z technických i právních důvodů očekávat u řady dalších operátorů na obou stranách hranice někdejší federace. Kde se tedy česko-slovenská verze MTV skutečně objeví, to uvidíme až dnes večer kolem 21.00 hodiny. Změna se projeví u všech kabelových a satelitních operátorů, kteří nastavili své přijímací technologie na novou trasu MTV Czech, i když ještě nyní diváci vidí MTV Europe.

Některým divákům možná zmizí program VH1

Příchod české MTV ale může mít neblahé důsledky pro diváky některých menších kabelových společností. Může se stát, že jim časem zmizí program VH1, pokud si jej operátor nebude moci dovolit. Až dosud byl totiž tento program nabízen v jednom balíčku společně s mutací MTV Europe. Česká verze MTV ale bude na VH1 zcela nezávislá, a bude se nabízet samostatně. Pro řadu kabelových společností to může znamenat, že budou muset zaplatit víc peněz za šíření obou kanálů zároveň. Už samotná česká verze MTV je vyjde výrazně dráž než evropská verze, a pokud by měli operátoři platit ještě další peníze navíc za kanál VH1, dá se očekávat, že řada zejména menších operátorů tento program úplně vyřadí z nabídky a místo něj začne šířit některý bezplatně dostupný hudební program.

BRAND24

Podívejte se, jak Nova představila lokalizovanou verzi MTV

TK MTV Czech - osobnosti zmensena
Dnes odstartuje česko-slovenská verze lifestylového a hudebního kanálu MTV. Televize Nova při té příležitosti uspořádala v pondělí 23. listopadu tiskovou konferenci, na kterou dorazili její generální ředitel Petr Dvořák, ředitelka lokální verze MTV a Američanka s českými kořeny Alex Ruzek, tisková mluvčí komerční jedničky Michaela Fričová a také úspěšná česká zpěvačka mladé generace Aneta Langerová. Mezi novináři pak nechyběla ani konkurence – šéfové Óčka Hynek Chudárek a Jiří Balvín. Na to, jak tisková konference vypadala, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Óčko upírá pozornost na své hudební ceny, MTV Czech na Prodigy

Na novou konkurenci se intenzivně připravuje i první česká hudební televize Óčko. Ta momentálně upírá pozornost na své každoroční hudební ceny a snaží se navázat zájem médií na svou největší promoakci. Odevzdávání cen by se mělo sice uskutečnit až 25. února 2010, ale Óčko letos poprvé připravilo i nominační večer. Nominace představí ve středu 2. prosince a v rámci večera uvede deset soutěžních kategorií, jednotlivé nominované a jejich nominační spoty.

Česká MTV letos podobný trumf nemá, hudební ceny MTV Europe Music Awards proběhly před měsícem. Její start ale provází koncert skupiny Prodigy, který se uskutečnil v pátek v pražské Tesla aréně, a včera proběhla sportovní akce s názvem FMX Gladiator Games, která byla propojena se značkou MTV a vysílala ji i Nova sport. Nejbližší čas tedy ukáže, zda tato značka může i nadále lákat obrovskou pozornost diváků a médií tak, jako tomu bylo v 90. letech minulého století.

Těšíte se na česko-slovenskou verzi MTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).