Hlavní navigace

Start-nestart Netflixu popíchl MTG, spolumajitel Primy uspíší lokalizaci ViaPlay

22. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V první vlně přijde na řadu Pobaltí, kde je větší míra využívání placených televizních služeb. Česko bude následovat až v další vlně. ViaPlay jako placená VOD služba doplní Primu Play.

Rozhoduje obsah. Práva jsou ale rozebraná

Nemastný neslaný start placené videoslužby Netflix v regionu střední a východní Evropy přinutil polovičního vlastníka televize Prima, švédskou mediální skupinu Modern Times Group (MTG), k urychlení prací na lokalizaci konkurenční VOD služby ViaPlay. Ta je populární zejména ve Skandinávii, kde úspěšně čelila nástupu Netflixu i jiných konkurenčních videoslužeb. Zásadní výhodou ViaPlay je přitom unikátní obsah v podobě atraktivních filmů, seriálů, reality show a zejména sportovních přenosů. MTG vykoupila vysílací práva pro všechny atraktivní sportovní soutěže a získala tak na svou stranu především skalní fanoušky fotbalu a hokeje. Podobný postup v České republice, kam má ViaPlay vstoupit v nejbližší době, bude ale těžký.

Vysílací práva k většině zajímavých soutěží totiž vykoupil operátor O2 pro svoji IPTV a mobilní službu O2TV. Spolumajitel Primy by se tak musel obejít bez atraktivní Ligy mistrů, anglické Premier League, domácí fotbalové Synot ligy, ale také hokejové extraligy a většiny nadnárodních hokejových soutěží, včetně světových šampionátů, kanadsko-americké NHL nebo ruské Kontinentální ligy. Hokej z velké části kontroluje Česká televize, která skoupila vysílací práva na mnoho let dopředu. ViaPlay tedy bude muset počkat, až vyprší smlouvy na některé soutěže, a pokusit se zavedené služby přeplatit, jako se to v minulosti stalo například s anglickou fotbalovou Premier League, kterou pro český a slovenský trh skoupily placené kanály Digi Sport.


Foto: thevpn.guru

ViaPlay hodně sází na sport, nabízí ale i lineární televizní kanály Viasat

ViaPlay měla v Česku startovat už loni

Právě nedostatek volných sportovních práv, ruku v ruce s neochotou Čechů pořizovat si placené televizní služby, odsunul plány se startem ViaPlay na českém trhu na pozdější dobu a přednost dostaly pobaltské země. Tam práce na lokalizaci ViaPlay naopak finišují, podle informací serveru DigiZone.cz zejména v Lotyšsku. Šéf internetové divize Primy Daniel Grunt již loni v srpnu v rozhovoru pro DigiZone.cz naznačoval, že start lokalizované ViaPlay v České republice bude navázaný na vstup Netflixu na náš trh. Je téměř připravena, ale neustále řešíme správný čas jejího nasazení. (…) V tuto chvíli vidíme, že trh není na placení obsahu takovou formou ještě úplně připraven. Všichni SVOD hráči u nás v zásadě nabízí úplně stejný obsah, nikdo se neodvážil investovat do drahého a prémiového obsahu od majors, uvedl tehdy Grunt.

Protože jde o obrovskou investici, Prima neustále řeší správný termín vstupu ViaPlay na trh. Původně jej oznamovala na druhé pololetí loňského roku, nakonec ale místo toho přišla s novou podobou bezplatné videotéky Prima Play, propojenou s hybridním vysíláním HbbTV. Důvod je nasnadě: volně dostupná videa s reklamou jsou pro Primu hlavním zdrojem příjmu, generují skoro 70 procent výnosů z internetových aktivit. Start Netflixu ale plány na spuštění české verze ViaPlay urychluje. Od vstupu globálního hráče na český trh si Prima a potažmo MTG slibovala obecnou propagaci placeného VOD, a na vlně zájmu o Netflix se tak měla svézt i její ViaPlay. Jenže ani MTG nepředpokládala, že Netflix svoji expanzi provede v tak okleštěné podobě, bez jazykové lokalizace a lokální podpory.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

„Neustále řešíme, kdy bude nejvhodnější termín startu ViaPlay,“ řekl už loni v létě serveru DigiZone.cz šéf internetu Primy Daniel Grunt

Jádro pudla je v plné lokalizaci

Netflix v současné podobě, kdy nabízí filmy a seriály v původním znění (anglicky), umožňuje platby pouze v eurech a v jeho nabídce chybí nejatraktivnější titul House of Cards, jehož práva nakoupila Česká televize, může oslovit jen velmi omezený počet uživatelů. Většinou však jde o ty, kteří nemají problém si House of Cards v původním znění opatřit jinak a nečekali, až bude možné Netflix legálně předplatit v České republice. Skutečný úspěch může přijít až s plně lokalizovanou službou, která nabídne buď český dabing, nebo alespoň české titulky (s alternativní možností sledovat filmy a seriály i v původním znění bez titulků, jak to Netflix nabízí Čechům dnes). A právě toho by chtěla využít ViaPlay a přijít v plně lokalizované verzi dříve – tedy obsadit trh, který právě na takovou službu čeká a kterému nyní vévodí pouze Voyo s průměrnými 30 tisíci předplatiteli.

MTG situaci okolo Netflixu bedlivě sleduje. Šéf internetu Primy Daniel Grunt si už loni posteskl, že kdyby měl k dispozici data Netflixu ze sousedního Rakouska a Německa, kde je tato služba dostupná od roku 2014, hodně by to manažerům MTG pomohlo v rozhodování. Nyní ale – jak se zdá – nechce MTG už na nic čekat a hodlá využít chyby Netflixu s nelokalizovanou verzí. Netflix u nás odstartoval bez jakékoli lokální podpory a dohody s operátory nebo výrobci televizorů, řekl serveru DigiZone.cz jeden ze zástupců Primy, který si nepřál být jmenován. Podle jeho slov jde o zásadní podmínku, jak uspět. Netflixu v Česku například chybí dohody s většinou výrobců světových značek televizorů na přednastavení jeho aplikace do jejich Smart TV.

BRAND24


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Za uvedení ViaPlay na trhy střední a východní Evropy je odpovědný Pavel Krbec, šéf nových médií MTG pro tento region

Pavel Krbec: ViaPlay nebudeme komentovat

Jak DigiZone.cz upozorňoval již začátkem ledna po oznámení globální expanze Netflixu (ke kterému došlo – jak jinak – na veletrhu CES v Las Vegas), v České republice bylo možné jeho nástup zaznamenat pouze na chytrých televizorech Philips, u kterých šlo dopředu nastavit, aby diváka přijímač upozornil na fakt, že tato videoslužba už je na českém trhu dostupná. Veškerá další podpora chybí a zřejmě nebude dříve, než se provozovatel Netflixu rozhodne spustit lokalizovanou verzi. Ale kdy se tak stane a zda vůbec, zůstává velkou záhadou. Česká republika se svými deseti miliony obyvatel není zrovna nejatraktivnější a nejvýnosnější trh, a pokud si Netflix nechal zpracoval analýzy jednotlivých zemí, kde dosud chybí jeho lokalizovaná verze, asi ho příliš nepotěšila (ne)ochota Čechů platit za videoobsah.

Zvláště pak za obsah, který se k nim v dabované verzi nebo s titulky postupně dostává z televizních obrazovek. Výhoda Netflixu, tedy globální obsah, je totiž zároveň i jeho největší nevýhodou. Když ho nenabídne dostatečně včas a v podobě, v jaké si ho žádají diváci, najdou si k němu cestu jinak – a bez Netflixu. Co naopak na českém trhu SVOD služeb funguje, je opravdu lokální, domácí obsah. A nebo filmy, které nepatří mezi úplně top tituly (jak ve sledovanosti, tak ve stahování z torrentů). A zmiňované sportovní přenosy. To vše by mohla ViaPlay přinést, ale musela by si pospíšit. Kdo ví, třeba nás od jejího startu v Česku nedělí měsíce, ale už jen týdny nebo dny. Ale to nám manažeři MTG neprozradí. Za MTG o plánech ViaPlay v regionu střední a východní Evropy nic nekomentujeme, odbývá všetečné novinářské dotazy šéf nových médií MTG pro Pobaltí a střední Evropu Pavel Krbec. Zřejmě je co tajit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).