Hlavní navigace

Stanislav Vaněk: Rada ČT by měla být schopna dodržet formální podmínky konkurzu

18. 4. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ KANDIDÁTSKÝ PROJEKT – Jeden z kandidátů na post generálního ředitele ČT, režisér Stanislav Vaněk, kritizuje ve svém komentáři formální podmínky aktuálního výběrového řízení.

Vždy mne fascinuje, že formální podmínky výběrového řízení na pozici generálního ředitele České televize jsou vždy tak náročné i z hlediska „bezpečnosti“ (co číslovat, co nečíslovat, jak sešít…), jako by šlo o výběr osoby spravující přinejmenším „bezpečnostní tlačítko“ státu. Ani to však v minulosti nezabránilo, že projekty údajně byly na Radě ještě v trezoru, ale syn člena Rady je již zveřejnil na internetu, aniž by mu je prý poskytl sám otec-radní… A uvést by šlo i další komické (nebo tragické?) situace.

KANDIDÁTSKÝ PROJEKT STANISLAVA VAŇKA

Vyloučení pro více stran projektu

V roce 2001 (nebo snad 2003?) se vylučovalo i jen pro malé překročení stanoveného rozsahu normostranami. Když jsem to osobně zažil, tak tu formálnost již nejsem schopen vnímat coby nepodstatnou, byť vnitřně samozřejmě se s takovým formálním přístupem neztotožňuji. Jde spíše o to, zda Rada ví, co vyhlašuje. 

Stanislav Vaněk kandidoval letos již potřetí.

Po tomto trapasu pak Rada neužívala termínu normostrana, ale pouze strana. Letos se ale opět k normostraně vrátila – cituji z podmínek: „…v rozsahu přibližně 5–10 normostran A4,“ a tak nešlo vyloučit, že toto hledisko považuje opět za podstatné s možností i vylučování. V době, kdy již nepíšeme na psacím stroji, je normostrana definována jako 60 znaků včetně mezer v řádku x 30 řádků na stránce = 1800 znaků včetně mezer. 

Kolik stran má mít koncepce?

Takže letos by koncepce neměla přesáhnout 1800 znaků včetně mezer x max. 10 stran = 18 000 znaků včetně mezer celkem. To „přibližně“ bych vnímal, že třeba tisícovka znaků včetně mezer nad limit nehraje roli. Ovšem koncepce finalisty J. F. Potužníka (prozatím jediná, kterou jsem objevil na internetu) činí 28 199 znaků včetně mezer, tj. přesahující stanovenou normu o více než 56 % (!!!), a to již nelze pokládat za překročení pouze „přibližné“, ale zcela zásadní.

A nic na tom nemění ani fakt, že zmíněna koncepce se vešla na 10 stran (to záleží na fontu a velikosti písma), ovšem nikoliv normostran. Prosím, zde nemám nic proti p. J. F. Potužníkovi, ale jen a jen proti postupu Rady, a v kolika dalších případech se stalo totéž, samozřejmě nevím. Koncepce prozatím zveřejněny nebyly, což se stalo prvně (!!!) od sametové revoluce a co jistě odráží aktuální nepotřebnost průhlednosti výběrového řízení. Nebo že by za tím stala zkušenost z minulého výběrového řízení, kdy do finále se dostala koncepce tak slabá, že Radní se pak od ní veřejně distancovali – že ten či onen hlas prý tomu nedal?

Já na základě osobních zkušenosti z minula jsem podmínku dodržel přesně – 18 000 znaků včetně mezer – a získal jsem 3 hlasy. Nelze dnes vůbec vyloučit, že rozšířil-li bych svoji koncepci ještě třeba o další plnou třetinu, mohl bych projekt ještě lépe vysvětlit a vznést ještě i další pohledy, které pochopitelně i mám, a možná bych tak zasáhl i do finálového boje. Jinými slovy, kdo dodržel podmínky samotné Rady, byl letos hendikepován.

UX DAy - tip 2

Chci jen upozornit

Samozřejmě, že Radě nyní nezbývá než záležitost bagatelizovat, zaujmout pozici „mrtvého brouka“ (nereagovat), mne označit jako nespokojence, který neobstál, atp. a nic s tím nenadělám. Dokonce i soudní při bych prohrál, protože Rada může i vyhlášené výběrové řízení úplně zrušit a současnému GŘ prodloužit mandát. Je to vlastně i jedno, protože jistě nikdo nepochybuje, včetně Rady samotné, že současný GŘ bude pokračovat.

Přece ale si dovoluji na toto upozornit, aby se Rada poučila a neohrožovala takto kredit své kompetentnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).