Hlavní navigace

Sport 5 uvažuje o HD vysílání na přelomu let 2009 a 2010

6. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
6. 5. 2008

Motoristická televize Sport 5 se nebrání vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), přikročí k němu ale nejdříve na přelomu let 2009 a 2010. Na dnešní výroční konferenci České asociace elektronických komunikací to uvedl ředitel této stanice Jiří Hojgr. Pro začínající program by bylo vysílání v HD likvidační, dodal.

Podle Hojgra sice výrobci televizorů HD ready tvrdí, že penetrace těchto přijímačů v českých domácnostech je velká, skutečnost je ale poněkud jiná. Vím o čtyřech nebo pěti televizorech Viera v mém okolí, ale žádný z nich není v domácnosti. Všechny jsou ve firmách, konstatoval Hojgr.

BRAND24

Pokud by teď začínající program začal vysílat přes satelit a kabel v HD, bude vysílat pro 20 až 30 tisíc domácností, pro více ne. Takový počet diváků by byl pro začínající stanici opravdu likvidační, míní Hojgr. Proto HDTV není otázka dne, dodal. Mimo jiné proto, že motoristické programy, ke kterým se Sport 5 dostane, jsou jen z deseti až dvanácti procent produkovány v HD kvalitě.

U komerčního vysílání HDTV záleží na velikosti trhu. Pokud bychom tu vysílali pro pět procent diváků, není to rentabilní, ale třeba ve Spojených státech je pět procent populace dostatečný počet diváků, reagoval vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).