Hlavní navigace

Spor o digitální licence má vyřešit politická dohoda

5. 10. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Tento nebo nejpozději příští týden má Rada pro rozhlasové a televizní vysílání obdržet písemné rozhodnutí soudu o zrušení výsledku licenčního řízení na digitální televize. Předseda rady Václav Žák říká, že existují tři varianty dalšího postupu, žádná z nich ale neuspěje bez vstřícného postoje televize Nova. Ta nadále blokuje jakékoli jednání rady kasačními stížnostmi proti tomu, že se nemůže účastnit projednávání ostatních žalob.

Proč Nova stížnosti nestáhne?

Postup Novy je nepochopitelný, protože ve vlastním sporu s radou vyhrála. Soud jí dal za pravdu, že radní nedokázali hodnověrně zdůvodnit, v čem byly projekty Nova news, Nova film, Nova seriál a Nova sport horší než ty, které v tendru zvítězily, a vrátil věc radě k opakovanému projednání. Kasační stížnost tedy postrádá další smysl, leda že by Nova chtěla skutečně celý proces přechodu z analogového na digitální televizní vysílání záměrně zdržet. Pokud vím, kasačními stížnostmi jsou napadeny všechny zbývající žaloby proti výsledku licenčního řízení. V tuto chvíli je jedno, jestli je podaná jedna nebo je jich víc, na skutečnosti to nic nemění, řekl serveru DigiZone.cz předseda vysílací rady Václav Žák.

Pro Novu může mít kasační stížnost ještě jeden smysl: tím, že se v zákonné lhůtě nepřihlásila k (neexistujícímu) Technickému plánu přechodu na digitální vysílání (TPP), přišla o možnost získat takzvanou bonusovou licenci. Nova logicky argumentuje, že pokud Český telekomunikační úřad TPP do vypršení lhůty pro podání žádosti bonusovou licenci neschválil, nemohla dokument podepsat, a tudíž o tuto licenci přišla neprávem. Na druhou stranu, ke zdržení TPP došlo především kvůli Nově: ta k němu totiž nepředložila ani žádné připomínky a odmítla se jím vůbec zabývat. Kvůli ní nyní ČTÚ tento klíčový dokument o digitalizaci předělává. Nova může podmínit stáhnutí kasační stížnosti vyjednáním lepších podmínek v TPP a také získáním bonusové licence, o kterou už v podstatě přišla.

Hraje se hlavně o čas

Pro vysílací radu je nyní důležité, aby mohla co nejdříve opět udělit digitální licence a nové televize začaly vysílat v původním termínu do května příštího roku, nebo nejpozději během července 2007. K tomu však potřebuje znát přesné znění verdiktu soudu. Máme objednáno několik nezávislých právních analýz, a podle jejich vyhodnocení budeme postupovat dále. Jde hlavně o to, kdy Rada bude moci znovu rozhodovat, protože CET 21 svými kasačními stížnostmi zablokovala projednávání dalších žalob, vysvětlil Žák během on line rozhovoru na zpravodajském serveru iDnes.cz. Připustil také, že udělení digitálních licencí souvisí s politickou dohodou o bonusech pro Novu a Primu. To je však záležitostí Parlamentu, nikoli Rady, dodal.

Žák předpokládá, že právní analýzy verdiktu soudu bude mít rada k dispozici v polovině října. Do konce měsíce by pak měla rozhodnout o dalším postupu. Ve hře jsou tři varianty. Buď podáme kasační stížnost proti rozhodnutí soudu, nebo provedeme nový výběr projektů, nebo uděláme obojí, uvedl šéf vysílací rady pro DigiZone.cz. Podáním další kasační stížnosti by se ale situace ještě víc zkomplikovala. Podle Žáka by však znamenala určitou právní jistotu pro společnosti, kterým rada v dubnu udělila digitální licence a nyní si nemohou být jisty, zda budou skutečně vysílat. Nejjednodušším řešením by ale byla široká dohoda mezi všemi zúčastněnými stranami, která by obsahovala i řešení otázky bonusových licencí.

Trumf pro jednání o novele

Jak rychlý by byl postup v takovém případě, naznačil Žák přede dvěma týdny v Otázkách Václava Moravce: Pokud by Nova odstoupila od kasačních stížností, byla smířena s novým Technickým plánem přechodu a vyjednala si, protože bude muset být novelizován zákon, aby se vrátily zpátky do hry kompenzační licence, to by se všechno mohlo odehrát poměrně rychle ještě v prvním čtvrtletí příštího roku a v tom okamžiku by k žádnému podstatnému zdržení procesu digitalizace nemuselo dojít. Fakticky tak nyní záleží pouze na Nově, kdy se radní budou moci vrátit k rozhodování o digitálních licencích. Vzhledem k tomu, že Parlament bude muset řešit také otázku novelizace vysílacího zákona a způsob, jakým by bylo možné současné televize přinutit k vrácení analogových kmitočtů, nebude se chtít Nova výhody v podobě kasační stížnosti jen tak vzdát.

Teď opravdu záleží jen na Nově a na tom, jaké podmínky si vyjedná ve sněmovně, připouští Žák. Sama Nova ale s nějak přehnaně rychlým řešením nepočítá. Generální ředitel Petr Dvořák na prezentaci před majiteli Novy v New Yorku 21. září prohlásil, že má proces digitalizace pod kontrolou a že vysílací rada společně s telekomunikačním úřadem přistoupily na určitou dohodu o dalším postupu. Nemyslíme si, že by se digitalizace v příštím roce hnula, citoval Dvořáka týdeník Marketing a Media. Nova předpokládá, že kromě kasační stížnosti může ostatní držet v šachu i svými analogovými kmitočty. Pokud by se jich totiž nevzdala, nemohl by je ČTÚ využít při sestavování definitivních digitálních sítí. První čtyři celoplošné multiplexy by se ale bez kmitočtů Novy obešly.

BRAND24

Aby se Nova nepřepočítala

Situace tedy zdánlivě vypadá tak, že všechny trumfy jsou v rukou Novy. Jenže jde jen o dočasnou záležitost. Pokud by se Nova rozhodla dále blokovat přijetí TPP a nepodepsala ho, mohla by digitalizace začít bez ní. Radní by se sice kvůli kasační stížnosti nedostali k projednávání už jednou udělených digitálních licencí, ale mohli by vypsat úplně nové licenční řízení. Dá se sice předpokládat, že takového řízení by se znovu zúčastnila i Nova, ale pokud by si rada dala větší práci na písemném zdůvodnění svého rozhodnutí, nemusela by se peripetie s žalobami opakovat. Nehledě na to, že tentokrát by se licenční řízení netýkalo pozic v přechodných multiplexech B a C, ale v definitivních digitálních sítích a licence by nebyly přímo vázané na ten který multiplex, takže by šlo o úplně jinou soutěž.

Takový postup by sice také znamenal zpoždění startu nových digitálních programů, ale zároveň by odstavil Novu na vedlejší kolej. Mohla by si dál vysílat analogově, ale jen do roku 2017. A kdo ví, jestli by se pak v nějaké digitální síti pro ni našlo volné místo.

Co by teď měla udělat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).