Hlavní navigace

Španělskou veřejnoprávní televizi financuje komerční konkurence

8. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
8. 12. 2009

Španělská veřejnoprávní televize RTVE přestala vysílat reklamu poté, co politici změnili způsob jejího financování. Teď se na příjmech RTVE podílejí přímo komerční vysílatelé, kteří televizi veřejné služby odvedou povinně tři procenta všech svých příjmů. Jde svým způsobem o dodatečnou daň pro subjekty na televizním trhu, jejíž oprávněností se bude zabývat i Evropská komise.

Do rozpočtu televize veřejné služby budou povinně přispívat jak komerční televize, tak kabeloví, satelitní a IPTV operátoři, rozhlasové stanice a další subjekty. Více než polovinu rozpočtu RTVE pokryjí vládní a státní dotace. Televize ale bude omezená ve výši investic do akvizičních pořadů a sportovních práv. Například na sportovní práva nesmí použít víc než 10 procent svého ročního rozpočtu, a po programové stránce se bude muset orientovat víc na vlastní a domácí tvorbu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).