Hlavní navigace

Sony KD-55XD7005: slušná práce se stabilním Androidem TV 6

5. 4. 2017
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Sony
Televizor střední třídy by měl, jak naznačuje jeho pozice v rámci firemní produkce pro 2016/17, nabídnout především poměr cena/výkon. Jde ale také aktualizovat na stabilnější „šestku“.

Řada XD70, resp. XD75 s lesklou obrazovkou je dostupná v úhlopříčkách 124 cm (49„), 140 cm (55“) a 165 cm (65"). Nabízí rozlišení Ultra HD, přesněji řečeno 4K, operační systém Android TV verze 5 (je vám automaticky nabídnuta aktualizace na 6), certifikované Wi-Fi ac a také podporu technologie HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) dovolující zobrazit širší rozsah jasu a kontrastu, a tak někdy i výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst.

Jde o model pro sezónu 2016/17, aktuální prodejní cena je těsně pod 22 000 Kč. Za ni dostanete mj. i solidně řemeslně zpracovaný hliníkový stojan, rámečky kolem obrazovky jsou však už plastové.

Na zápůjčku jsme dostali KD-55XD7005 s úhlopříčkou 140 cm, 55 palců. Jde tedy o střed, což poskytuje dobrou možnost udělat si představu o chování a obrazových možnostech především u menšího modelu.

Vlastnosti nové verze operačního systému Android TV 6 jsme podrobně rozebrali jinde (viz odkazy níže), tady se proto budeme více věnovat specialitkám a změnám v chování systému třeba při práci s multimédii, HDR a také operacím s úpravou nastavení televizoru, které dříve nebyly zcela ideální.

K TÉMATU: Test Sony KD-55X8505C s Android TV (5)

Test Sony KD-55XD8005 s Android TV 6; první přístroj, mj. popis změn a chování OS

Test Sony KD-49XD8305 s Android TV 6

Praktické drobnosti

  • Jak dlouho trvá zapnutí (plné naběhnutí) TV: 6 s
  • Jak dlouho po zapnutí TV mohu ztlumit zvuk: okamžitě
  • Prodleva při vyvolání EPG: prakticky žádná
  • Zvuková prodleva při vyvolání EPG: žádná, naběhne plynule
  • Prodleva při přepnutí kanálu: 3–4 s (různé)
  • Prodleva při vyvolání seznamu kanálů: tlačítko tu není, zajišťuje EPG

Poznámka: měřeno stopkami

Program Aida64 od FinalWire vám o televizoru s OS Android TV sdělí nejdůležitější údaje (primárně určen pro mobily a tablety). Zde mj. ukáže čtyřjádrový procesor, 2 GB paměti RAM a něco přes 7 GB volného interního diskového prostoru. Zobrazí ale třeba i aktuální zatížení procesoru.
Autor: Bohumil Herwig

Program Aida64 od FinalWire vám o televizoru s OS Android TV sdělí nejdůležitější údaje (primárně určen pro mobily a tablety). Zde ukáže mj. čtyřjádrový procesor, 2 GB paměti RAM a něco přes 7 GB volného interního diskového prostoru. Zobrazí ale třeba i aktuální zatížení procesoru.

Instalace i s tříděním kanálů

Podstavec dostanete v celku, takže ho stačí vybalit, přišroubovat k němu dvě plechové stojiny a do nich zasunout panel, což zvládne i jedna osoba. Podstavec je hliníkový, dobře opracovaný, rámečky televizoru jsou už ale plastové, přece jen jsme někde kolem střední třídy.

Softwarová instalace je na DVB-T v případě operačního systému Android TV dlouhá, některé kroky vůbec přeskočit nejdou, jako například zadání rodičovského PIN. K Wi-Fi se ale můžete připojit přes WPS a odložit jde i přihlášení do tržiště aplikací Google Play/Store.

Tím nejdůležitějším, a pro vás také nejpohodlnějším, krokem je třídění naladěných kanálů, které je vám nabídnuto na závěr. Možnost hromadného přesunutí více stanic tu sice není, ale třídění je pohodlné, a pokud nejste na satelitu…

Action menu od Sony posunuje ovládání televizorů s OS Android TV o kus dál. Stále to sice není ono, ale vylepšení je to velmi výrazné!
Autor: Bohumil Herwig

Action menu od Sony posunuje ovládání televizorů s OS Android TV o kus dál. Stále to sice není ono, ale vylepšení je to velmi výrazné.

Výborné ovládání à la Sony, slabý Google

O něm toho bylo řečeno dost v minulých recenzích, takže k verzi Android TV 6 a Sony jen ve stručnosti. Nejdůležitější je tlačítko Action menu, které najdete hned u kurzorového kříže, stejně jako EPG (Guide). Nabízí kontextovou nabídku, včetně obrazových a zvukových úprav, a také například operativní přepnutí na externí reprosystém nebo vypnutí obrazovky, takže pracuje pouze zvuk.

Multimédia jdou řídit jak kurzorovými klávesami, tak speciálními tlačítky. K dispozici je plná sada, včetně samostatných pro přeskočení o kapitolu/skladbu dále.

Tlačítko TV jde naprogramovat na externí TV tuner a můžete si ho tak lehce přehodit třeba na vstup, na kterém máte napojen set-top box pro satelit či IPTV. Výpis naladěných kanálů obstarává EPG, speciální tlačítko tu není a OK v tuneru nefunguje. V multimédiích pak zpravidla zajišťuje Pause/Play.

Google u Android TV stále neumožňuje kolování v nabídkách, včetně těch horizontálních na tlačítku Home. Vše si tak musíte poctivě odcvakat. A to včetně některých aplikací, které se ne a ne automaticky posouvat.

V Nastavení, které u „šestky“ najdete pouze na tlačítku Home v jeho spodní části, má Google na první pozici volbu Kanály, na druhé Vstupy, které ovšem mají i samostatné tlačítko. S tímhle ani Sony zjevně nic neudělá a situace pouze dokresluje, jak moc se Google orientuje v televizorech.

Smutný příběh.

V EPG běží obraz na pozadí a není příliš vidět. Zvuk se při vstupu a odchodu nepřerušuje a tohle je vynikající. TP Vision (Philips TV), tak Sony dokazuje, že to opravdu jde udělat i u Androidu.
Autor: Bohumil Herwig

V EPG běží obraz na pozadí a není příliš vidět. Zvuk se při vstupu a odchodu nepřerušuje a tohle je vynikající. TP Vision (Philips TV) tak Sony dokazuje, že to opravdu jde udělat i u Androidu.

Hodně kvalitní osmidenní EPG

Zvuk se při vstupu (a odchodu) do programové nabídky nepřeruší, přechod je naprosto hladký a takhle to umí vysloveně pár výrobců na světě.

Vypsána je nabídka pro osm stanic, obraz běží na pozadí a pro vybraný pořad vidíte pouze čas začátku, a to jen údajem v podobě minut. Pro další informace, ale také pro upozornění na pořad či jeho nahrání je třeba stlačit OK. Logické „i+“ takto bohužel nefunguje, i když by také mohlo a vlastně i mělo.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, na kanál jste přepnuti v okamžiku, kdy OK vyvoláte podrobnosti o pořadu a zadáte Sledovat. Stlačení OK na aktuálně vysílaném pořadu vyvolá nabídku s podrobnějšími informacemi.

Programová nabídka se stahuje na pozadí a pro všechny multiplexy a i tohle je uděláno skvěle. Z EPG vyskočíte buď opětovným stlačením Guide, nebo přes Return či tlačítko TV.

Chytré funkce: jiné chování některých aplikací, opětné vyhledávací potíže Googlu

Na stránkách Sony se sice mluví o „tisících aplikací“, ale pokud začnete na Google Play/Store vyhledávat, uvidíte situaci trochu jinak. Chtěli jsme vyzkoušet, zda už se v tržišti nachází aplikace internetové televize Lepší.TV, kterou jsme u předchozích televizorů s Android TV museli instalovat speciálně. Bohužel tu stále nic není a Google namísto zprávy „nebylo nalezeno“ ukazuje jen hromadu nesmyslů, které s vyhledávacím řetězcem nemají nic společného. Když vám to nedá, jako nám, musíte se jednořádkovým (!) výpisem prostě probrat. Samozřejmě ani v něm se nedá kolovat…

Další potíž byla v tom, že aplikace na tlačítku Home se v rámci firemní politiky Googlu nedají upevnit na jedno místo, ale posouvají se podle jejich využití. Abychom ale byli zcela přesní, „aplikace by se měla automaticky posouvat podle jejího využití“. Bohužel ne vždy to aplikace zvládají a nikdy u tohoto televizoru v části „Vybrané aplikace“. Tady byl mj. i VLC Player, ke kterému se ještě dostaneme a který bez ohledu na cokoli stále visel na jednom místě.

V této části najdete i Sony Select, což je vlastně ikona sdružující další doporučené aplikace. Jestliže do ní vstoupíte, narazíte i na to, že pokud některou zde umístěnou aplikaci využijete, neobjeví se následně na hlavní liště a musíte ji vždy spouštět přes tuto sdružující ikonu. Naštěstí je v části Vybrané aplikace fixně umístěna vždy na prvním místě. A v tomto ohledu ještě jedna poznámka: Pokud chcete využívat některou z aplikací, které vidíte na tlačítku Home, včetně Sony Select, musíte být v drtivé většině případů přihlášeni k tržišti aplikací Googlu. Zapotřebí toho z předem připravených programů nebylo třeba jen u videotéky Voyo. Přihlášení se u tohoto televizoru nevyhnete, stejně jako například zadání rodičovského zámku při instalaci.

YouTube přehrávalo videa bezproblémově, včetně textového vyhledávání, které na Google Play/Store někdy zlobilo (Google pořád netuší, že existují TV bez hlasového vstupu). Bohužel po skončení přehrávání, resp. při snaze aplikaci ukončit, YouTube spadlo a objevilo se chybové hlášení. Jedno z videí pak po celý zbytek testu ukazovalo, že se přehrává, a při pokusu do něj vstoupit a přehrávání ukončit bylo opět vypsáno chybové hlášení oznamující, že aplikace YouTube spadla. Nikdy se to naštěstí nedotklo celého televizoru, který tak vždy fungoval dál. Stabilita a robustnost chodu je u Android TV 6 zjevně vyšší než dříve.

Webový prohlížeč Opera, který má Sony u všech svých televizorů s Androidem, fungoval bez potíží, stejně jako HbbTV, které není třeba nikde povolovat. Vedle např. kanálů ČT, FTV Prima a skupiny Nova jelo i na Seznam.cz TV. K přepnutí na jinou stanici pak nebylo třeba videa ukončovat, naběhnutí úvodního, automaticky spouštěného videa, bylo rychlé.

Volba pro zrcadlení obrazovky je po instalaci zapnuta, jinak ji najdete mezi vstupy a jsou tu i tzv. kanály streamování, kde je dopředu nastaven Google Play Filmy. Pro zrcadlení obrazovky stačilo zapnout Wi-Fi Miracast u mobilu LG Flex 2, který používá taktéž certifikované Wi-Fi. Vše se následně propojilo během okamžiku. Spolupráce byla bezproblémová, obrazová kvalita na překvapivě vysoké úrovni (cca DVB-T), což se tak často nevidí.

Pokud jde o aplikace VoD, FilmBox Live u Sony nefunguje, resp. nestačí přihlásit se ke službě, ale musíte prý být také ještě registrováni u Sony. Videopůjčovnu Banaxi Google Play/Store vůbec nenašel, stejně jako Voyo. Je to zvláštní, protože Voyo najdete v části Sony Select, ale u Googlu už asi nepřekvapí nic.

Voyo se dalo spustit, k účtu se šlo přihlásit, ale nepodařilo se odstartovat žádné video. Buď aplikace vypsala „nastala neočekávaná chyba“, nebo byl – při pokusu o spuštění videa – nahlášen problém při komunikaci se serverem.

Obrazová nastavení nijak propracovaná, zvuková výrazně lepší

Vstup do Nastavení najdete pouze v nabídce Home, a to zcela dole. Volby jsou uspořádány logicky, až na už zmiňované úvodní položky Nastavení kanálů a Externí vstupy, protože na prvním místě má pochopitelně být Obraz následovaný Zvukem. Pokud ale po Nastavení chcete jen toto, můžete naštěstí jít přes Sony Action Menu…

K dispozici je osm přednastavených režimů pro obraz a čtyři pro zvuk. Kolovat se nedá ani v tomto výběru, ale Android TV alespoň ukáže obraz a efekt vaší volby tak vidíte okamžitě. Režimy jsou dobře nastaveny a vedle standardního jsou tu i dva filmové a jeden pro sport. Manuálně v základu upravíte jas, sytost barev a můžete vypnout senzor hlídající hladinu okolního osvětlení (po instalaci zapnut). V pokročilých volbách je mj. k dispozici teplota barev, gama korekce a podrobná správa teploty barev v rámci modelu RGB. Je tu také poněkud problematická volba Živá barva nastavená na střední, naopak zcela chyběla regulace úrovně podsvícení. Jak je zvykem, najdete tu ale i nastavení obrazu co do pokrytí viditelné plochy obrazovky, což je u televizoru poněkud kuriózní.

Další volby pro úpravu podsvícení jsou v položce Osvětlení LED. Bohužel ani tady se nedají řídit, takže televizor měl stále nastavenu automatiku. Nepomohlo ani vypnutí senzoru okolního osvětlení.

V případě zvuku výběr přednastavených režimů zahrnuje kino i fotbal (stadion), manuální volby jsou určeny pro pseudoprostorový zvuk, noční režim a napájení externího subwooferu. V pokročilých volbách upravíte úroveň zvuku jdoucího do externího audia a k dispozici je sedmipásmový ekvalizér.

Jak u zvuku, tak u obrazu se můžete kdykoli vrátit k původnímu nastavení, ale pokud jste hračičkové, u obrazu mnoho možností není. Vyplatí se vypnout volbu Živá barva, a pokud to podmínky vaší místnosti dovolují, i senzor okolního osvětlení.

V nastavení systému narazíte i na funkční volbu pro hlasové ovládání, ale tento televizor ho nepodporuje. Na druhou stranu, co do stability OS nebyl problém s žádnou volbou v části Nastavení a oproti předchozí verzi Android TV 5 se nestalo ani to, že by se televizor resetoval, vypnul či nějak zamrzl.

Multimédia – hudba.
Autor: Bohumil Herwig

Multimédia – hudba.

Multimediální potíže, nejlepší byl MX Player

Po přihlášení do tržiště aplikací Googlu se objevil nápis „Aplikace Google Play bohužel přestala pracovat…“ Na funkčnost to kupodivu vliv nemělo, takže se dal stáhnout a nainstalovat VLC Player, který se sice tvářil jako předinstalovaný, ale ve skutečnosti nebyl.

Hned po spuštění ale zobrazil chybové hlášení a následně při snaze nastavit mu znakovou sadu zkolaboval. Pokus o další spuštění skončil na oranžové obrazovce, po vypnutí a zapnutí TV už ale aplikace fungovala a znaková sada pro titulky nastavit šla. Nicméně VLC Player nikdy nedokázal správně přečíst jmenovku USB média, ze kterého měl přehrávat multimediální soubory, a po celou dobu testu měl potíže se zapamatováním pozice, na které přehrávání skončilo. Dělo se to i přesto, že příslušná volba byla zatržena a někdy pokračování videa spustil správně, jindy dotaz nenabídl a jelo se automaticky od začátku. Protože toho zabudovaný přehrávač moc neumí (např. font externích titulků je poměrně drobný a nedá se upravit), asi se nevyplatí se jím zabývat. Sony by to však mělo mít lépe ošetřeno, protože má VLC Player mezi vybranými aplikacemi, byť nejsou ve volbě Sony Select.

Co se týče standardního MX Playeru, nejspíše nejlepšího přehrávače videa pro Android, ten fungoval, včetně návratu na pozici při přerušení přehrávání, a i instalace proběhla v pořádku. V menu ale některé volby, jako velikost fontu pro externí titulky, nenastavíte. Ty však byly dostatečně výrazné i pro 140 cm úhlopříčky, navíc se při přerušení přehrávání a návratu do videa třeba z TV tuneru zobrazila jako primární volba pokračovat od dané pozice, což VLC prostě nešlo.

MX Player je tak u tohoto televizoru, při stávající verzi aplikace a firmwaru TV, rozhodně nejlepší volba.

A kompatibilita? U videa se jí nemá smysl zabývat, přehrajete všechno možné a aplikací je k tomu dost. U muziky a fotografií byly přes zabudované přehrávače zvládnuty běžné formáty typu JPG, WAV, MP3 či WMA. A také bezztrátový FLAC, včetně DTS. Vynikající zvuk byl slyšet u filmové ukázky v DTS-HD Master Audio, která dostala z televizoru nejspíše opravdu maximum.

Bohužel souborové managery u obou zmiňovaných interních aplikací jsou zbytečně komplikované, nepracují s běžným adresářovým systémem a vypisují soubory a složky, ve kterých najdou něco k přehrání. Na objemnějším médiu se ztrácí přehled i čas.

Testovací videa ve 4K byla po krátkém zaváhání v úvodu (platilo to jak o HEVC, tak o H.264) přehrána standardně zabudovaným přehrávačem bezchybně. V případě 4K a HDR televizor na tento obsah na první pohled nijak neupozorní (musíte do volby Obraz, kde se už slovo „HDR“ vyskytuje) a kupodivu pro HDR nenabízí ani speciální obrazové režimy, jak bývá zvykem.

Dálkový ovladač jako jeden z mála u velkých značek nabídne po ruce jak Home, tak třeba EPG. Nejlepší místo pak zabírá Action Menu, funkci tlačítka TV si můžete upravit, což je parádní a také bohužel neobvyklé.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač jako jeden z mála u velkých značek nabídne po ruce jak Home, tak třeba EPG. Nejlepší místo pak zabírá Action Menu, funkci tlačítka TV si můžete upravit, což je parádní a také bohužel neobvyklé.

Android TV 6 ještě neusazený, ale chování o třídu lepší než u „pětky“

Operační systém je nyní výrazně stabilnější, ale je také ještě neusazený. Nicméně televizor nemá problémy s běžným provozem, samovolně se nerestartuje a zapnout jde (šel) vždy. Dejte si však pozor na další verzi Androidu, protože u ní už to pochopitelně platit nemusí a na Google se ani v tomto ohledu nedá spolehnout.

To, co se nyní dá – po několika testech Android TV 6 na televizorech Sony – vytknout, jsou jen maličkosti a jde zejména o ovládací komfort. Sony však zjevně dělalo, co mohlo, navíc nabídlo možnost třídění naladěných kanálů v rámci instalace, což bohužel z masových značek nedělá nikdo. Vynikající je také Action menu, které umožňuje operativně dělat věci, které u Androidu nejdou a nejdou ani u značky Philips (TP Vision).

Působení technologie HDR bylo na testovacích souborech znatelné jen málo a je vidět, že podání není takové, jaké by být mohlo, resp. jaké je u konkurence. Při vstupu do obrazových nastavení je sice u televizoru vidět, že HDR poznal a přehrává ho, ale žádné speciální obrazové režimy pro tuto technologii nenabídne, včetně běžných voleb pro přesvětlenou místnost či kino.

Kanály s nízkým rozlišením jsou někdy podávány se zvýšeným elektronickým šumem, což u HD vidět nebylo. Například na ČT24 byla u studiových Otázek Václava Moravce dosti znát převalující se „elektronická mlha“, a to zejména v obličeji, resp. na pleťové barvě. Pokud ale televizor v SD dostane slušný zdroj, což evidentně ČT24 ani v tomto případě není, výsledek je pomalu skokově lepší.

Celkově vzato je Sony KD-55XD7005 obrazově i zvukově v rámci kategorie a ceny lehce nadprůměrný, verze se 165 cm (65"), však už nejspíše bude hodně na hraně. Naopak v klidu zřejmě mohou být zájemci o menší úhlopříčku. Podpora kodeku HEVC jde až do 3840 × 2160 bodů, 60p snímků a 10 bitů, co se týče běžného vysílání, televizor je pro něj u Českých Radiokomunikací ověřen. Stávající rozlišení kanálů na současné přechodové síti DVB-T2, 544p, ale dobře nepodá ani televizor za několik set tisíc. Tady svádět nízkou obrazovou kvalitu na výrobce televizoru rozhodně nemůžeme.

BRAND24

Hodnocení

pro: výtečné EPG, jaké hned tak neuvidíte (!), třídění kanálů v rámci instalace (!), výrazně stabilnější operační systém, díky Sony maximálně dotažené ovládání, ale…

proti: …operační systém Googlu stále neumí to, co konkurence, a řadu věcí dělá zbytečně složitě, nevýrazné HDR, pro HDR tu nejsou žádné přednastavené obrazové režimy, potíže s některými doporučenými aplikacemi (mrznutí, padání, neposouvání po liště nabídky atd.), včetně YouTube

Sony KD-55XD7005
cena: 21 600 Kč
úhlopříčka, formát: 140 cm (55"), 16:9
obrazovka: LCD, podsvícení LED (plošné – Direct LED), Ultra HD, 3840 × 2160 bodů; další parametry neudány
tuner a zvuk: DVB-T/C/S, DVB-T2/S2 (HEVC), analogový; zesilovač 2× 10 W, bassreflex, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Pulse, DTS
přehrává (udáváno): přes USB (formáty: FAT16, FAT32, exFAT, NTFS): JPEG; MP3, ASF (WMA), WAV, MP4AAC, FLAC; MPEG-1/2/2PS/2TS, AVC, AVCHD, MPEG-4, XAVC S, HEVC, AVI, Xvid, Motion JPEG, ASF, WMV (VC1), MOV, MKV, VP8/HEVC, WEBM (VP8), 3GPP, MPEG-4, AVC; titulky neudány
spotřeba (udávaná podle EU): 112 W, pohotovostní režim: < 0,5 W; roční spotřeba 155 kWh; energetická třída A
vstupy/výstupy: shora: PCMCIA (CI+); vzadu: HDMI, SCART, digitální optický audio výstup; na boku: 3× HDMI, video a stereo audio vstup (jack), stereo audio výstup (jack) komb. se sluchátky, USB 3.0, 2× USB 2.0, Ethernet (LAN), anténní vstupy; Wi-Fi (802.11 mj. „ac“, 5 GHz)
rozměry (Š x V x H); hmotnost: 1245 × 770 × 235 (bez podstavce 78) mm; 17,8 kg

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (dvoužilový, napevno)
  • uživatelská příručka (nápověda) je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Jak vidíte Android TV 6 – pořídili byste si s ním chytrý televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).