Hlavní navigace

Názory k článku Sociálně slabí možná nebudou muset platit koncesionářské poplatky

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2009 13:34

    Radek Donát (neregistrovaný)
    No, to je tedy fakt napad :-(. To nestaci miliony zaplacene za slozenky, bankovni prevody a najate vymahacske firmy, ale maji pribyt jeste zarucene neuplatni urednici, kteri budou rozhodovat o tom kdo ma narok na ulevu a kdo ne? A co firmy, ktere jsou ve ztrate nebo maji maly zisk? Budou take uznany jako "socialne potrebne" nebo bude tato forma vlastnictvi opet diskriminovana, jak je v nasem kraji zvykem, ackoli je to z principu protiustavni? Zruste uz jednou provzdy tohle mrhani pracovnimi silami a financnimi prostredky kompletne a schvalujte prispevek pro CT a CRo normalne v ramci statniho rozpoctu!
  • 5. 3. 2009 15:20

    bez přezdívky
    Soulasím v plném znění s Váma a divím se kdo mohl přijít na takovou blbost v našem státu . Asi jim už to leze do hlavy .
  • 5. 3. 2009 20:27

    kubisek78
    Když vydělávám málo tak si holt nemůžu některé věci dovolit, třeba mít televizi. A když jí nemám, tak za ní logicky nemusím platit. Toto opatření bych ještě pochopil u důchodců, ale plošně všem, co málo vydělávaj? Co bude další? Budou muset cestovní kanceláře chudejm dávat zájezdy zadarmo?
  • 6. 3. 2009 8:11

    bez přezdívky
    Kdo posoudí, že někdo je sociálně slabý? Buď mám na zaplacení kocesionářských popplatků a mohu mít televizi nebo klidně mohu číst knížku při svíčce. Na co si zase hrajeme?
  • 6. 3. 2009 11:48

    Pamětník
    Pokusím se o názor i na výše uvedené diskuze. Nevím, proč si může někdo myslet, že stát je instituce jen na vybírání daní a buzeraci svých občanů. Pokud by náš stát neexistoval, buďte si všichni jisti tím, že by se o nás někdo "rád" postaral. Pokud by někdo chtěl být jen druhořadým občanem Německa, Polska a nebo Ruska, může si svůj sen splnit už teď, emigrací do příslušného státu. I kdybysme si udrželi bez státního zřízení nějakou nedefinovanou suverenitu, zavládlo by zde přirozené přírodní právo silnějšího. Jsem zvědav, kolik by těch kritiků státu takovou dobu přežilo. Můžeme být se současným státem nespokojeni, můžeme se to i pokoušet změnit, ale v dnešním globálním světě se bez něj zkrátka neobejdeme. Poklesnout na úroveň některých lokalit v Africe a nebo Asie bychom jako celek už nepřežili. Nemáme ani jejich příhodné podnebí, ani neumíme už žít z toho mála, které bychom dokázali vyprodukovat vlastním přičiněním. I v živočišné říši jsou druhy, které fungují jen na základě nějakých společenských zákonů.
    Proto pochopte, že institut veřejnoprávní TV je součástí naší společnosti, není to jen naše specifikum, má ho většina vyspělých států. Nejsme oproti nim ani jiní, ani lepší. A to, že se na TV a rozhlas občansky přispívá formou koncesionářských poplatků, je jen podružná maličkost. Na tom opravdu stát nestojí, ale ani občana to nezruinuje. Že to zatím za nás politici nevyřešili lépe a spravedlivěji je možná škoda, ale je to zase až tak kardinální problém?
    Odpuštění koncesí sociálně slabým je jen malé gesto, které nevytrhne stát, ani neporazí ekonomicky soběstačného občana. Nezáviďme jim to, nestojí to za naší pozornost. :-))
  • 5. 3. 2009 15:25

    Matěj Vaňátko
    Pane Donáte, Váš příspěvek je velice pěkný, ale to je tak asi vše. Vezměte si to, že veřejnoprávní televize MUSÍ být NEZÁVISLÁ na státě. To je podstata veřejnoprávnosti, jinak by to byla obyčejná STÁTNÍ televize. To za prvé. Za druhé. Pokud by se ta naše malá republika dostala náhodou do velkých finančních potíží, tak první, co odepíše by byla ČT a ČRo, proto určitě začlenit rozpočet ČT a ČRo do rozpočtu ČR - určitě ne. Za třetí, pokud by se toto stalo, tak zmizí nejen veřejnoprávnost v ČR, ale s ODS v čele zmizí i nezávislost ČT a její nezávislé zpravodajství a objeví se poslanecký a politický lobbing a zastrašování televize veřejné služby a to by jistě nikdo nechtěl. A konečně za čtvrté, stejně byste ČT a ČRo platil ze svých daní. Není to takhle jednodušší, zaplatit 180 Kč měsíčně samostatně, když o tom máte krásný přehled, jaké instituci peníze jdou ? :-) Ovšem, souhlasím s Vámi, že placení dvojího poplatku je ptákovina. Osobně bych ČT a ČRo sloučil do jedné veliké firmy, což by pomohlo nejen stabilitě firmy, ale získalo i nemálé finanční prostředky, které musí např. ČRo či ČT vydat na složenky, bankovní poplatky a další ptákoviny a hlavně, ušetřilo by se i za vrcholový management, jakým je generální ředitel. Navíc, snad bychom se zbavili i paní Jaklové z Rady ČRo :-D
  • 5. 3. 2009 21:59

    bez přezdívky
    Jj, zrušit tyhle poplatky, je to archaismus z dob kdy se každý posluchač rozhlasu musel registrovat. Naše televize a náš rozhlas to není, jsou státu (a hlavním smyslem existence státu je výběr daní). Tak ať jsou placeny ze státního rozpočtu. Nebo ještě lépe: ať jsou zrušeny, nebudou muset být placeny ze státního rozpočtu. Hlavní dřívější důvod existence státního rozhlasu a státní televize - šíření propagandy - už v době Internetu jaksi nefunguje. Úsměvné jsou argumenty že takzvaná veřejnoprávní televize vysílá také vzdělávací pořady, což má být snad jeden z důvodů její existence. Tyto vzdělávací pořady jsou spíše zábavné než vzdělávací a pokud se chce člověk vzdělat, udělá daleko lépe když sáhne po knize než kdyby zapnul TV přijímač. Vše co potřebuju mi poskytne soukromý sektor financovaný z reklamy. Z1, nova, prima, F1, Impuls na zprávy stačí. Každý si najde co chce - dokumenty, seriály, filmy, atd. Bez nutnosti sledovat státní televizi. To vše pouze ze soukromého sektoru - kdo by to byl řekl?! ;) A fungují navzdory pokřivování trhu existencí státních médií. Na jazyky (NJ, AJ) tu máme mraky volně vysílajících programů. Dříve jsem byl příznivcem spíše pozemního vysílání, teď ale vidím že je mnohem lepší, když si jednotlivé vysílací platformy budou více konkurovat ideálně v poměru 34%:33%:33% (ve prospěch DVB-S ;) ), ne jako dřívě kdy měly Radiokomunikace 90% podíl na distribuci signálu k televiznímu diváku.
  • 5. 3. 2009 16:19

    bez přezdívky
    Je to jen způsob, jak zlegalizovat ty příjímače, které prozrazují na zdech domu hromady parabol na takových sídlištích, kam teď posílají bydlet M.Kocába ...
  • 5. 3. 2009 17:05

    Steve
    No, o Kocábovi škoda mluvit. kam vkročí, tak udělá jen spoušt' a ztrapní se.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).