Hlavní navigace

Snadnější přehrávání on-line obsahu napříč Evropou? Ano, ale…

2. 12. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
Evropský parlament vychází vstříc poskytovatelům internetových televizí, kteří budou moci nabízet své služby v celé EU. Hlavní omezení ale stále trvá.

Jak napsal server Euractiv.cz, Evropský parlament chce změnit dosavadní praxi, v níž je problém přehrávat on-line obsah v rámci jednotlivých států Evropské unie a shoduje se na tom prý „velká většina poslanců“. Problém jménem geoblokace se však stále nedaří odstranit.

Výbor pro právní záležitosti schválil návrh, na jehož základě bude vysílatelům usnadněno publikování obsahu na internetu napříč Unií, takže bychom měli mít, kdekoli v Evropě, přístup k pořadům vysílatelů z jiných zemí, a to včetně sportu, seriálů a filmů.

NAPSALI JSME: Konec geoblokace online médií? Ani náhodou…

Příloha: Návrh směrnice Evropské unie o geoblokaci

BRAND24

Co je to geoblokace (geoblocking):

Spotřebitelům audiovizuálního obsahu – zejména videa – je často (ne)umožněn přístup k různým knihovnám filmů a televizních pořadů v závislosti na zemi, odkud ke službám přistupují. V geoblokačním systému je umístění uživatele vypočítáno pomocí geolokační techniky, jako je například kontrola IP adresy uživatele. Nebo proti tzv. blacklistu či whitelistu. Výsledek této kontroly se používá k určení, zda systém schválí, nebo zakáže přístup k obsahu.

Ukázkovým příkladem je Netflix. Pro americké zákazníky má ten zdaleka nejlepší výběr a výběr pro účastníky v různých členských státech Evropy je omezen v závislosti na jejich domovské zemi. To znamená, že těm, kteří cestují v rámci regionu, může být někdy přístup k obsahu odepřen.

Bohužel se ale předkladateli návrhu, německému sociálnímu demokratovi Tiemu Wölkenovi, nepodařilo zrušení geoblokace prosadit. Šance vytvořit evropské divácké publikum byla zmařena, komentoval konečnou podobu svého návrhu Wölken. Konzervativní síly postavily zájmy velkých hráčů na trhu s audiovizuálním obsahem nad zájmy milionů evropských občanů iracionálním, nevyváženým způsobem.

Další podrobnosti se dočtete v článku Seriály a filmy budou přístupné on-line napříč státy EU, navrhují europoslanci. Lobbisté jsou proti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).