Hlavní navigace

Smělý plán: do olympiády 2012 pokrýt většinu Česka signálem DVB-T2

20. 5. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Letní olympijské hry z Londýna v roce 2012 by mohla většina Čechů přijímat ve vysokém rozlišení obrazu na klasickou anténu. České Radiokomunikace včera představily svůj plán na vystavění první celoplošné zemské sítě pro digitální televizi druhé generace (DVB-T2). Označují ji jako multiplex 5 a její dlouhodobý test by chtěly zahájit ještě v letošním roce. Má to ale háček. Firma by nejprve musela získat kmitočty od Českého telekomunikačního úřadu, a ten nechce o DVB-T2 do vypnutí posledního analogového televizního vysílače v Česku slyšet.

Praha testuje DVB-T2, signál doletí až do Mladé Boleslavi

Představování projektu první celoplošné digitální sítě v systému DVB-T2 pojaly České Radiokomunikace vcelku bombasticky. Na včerejší odpoledne svolaly do nejvyššího patra pražského hotelu Corinthia Towers manažery všech důležitých společností a státních úřadů, které mají co dočinění s televizní digitalizací. Od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pak firma získala povolení ke krátkodobému testu DVB-T2 z hlavního pražského vysílače na Žižkově. Účastníci konference tak mohli sledovat živé vysílání televize Nova ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), demonstrované na Odpoledních Televizních novinách, a vedle měli k dispozici srovnání téhož pořadu ve standardním rozlišení z multiplexu 2 v systému DVB-T.

Testovací multiplex vysílá na kanálu 25 výkonem 300 W a signálem pokrývá celou Prahu. Dělali jsme si první měření pokrytí a s relativně malým výkonem této sítě se dostáváme se signálem téměř až do Mladé Boleslavi. Praha je na venkovní anténu takřka beze zbytku pokryta. Používáme HD a SD obsah, který nám poskytují Česká televize a Nova, přiblížil obsazení experimentálního multiplexu Jiří Vykydal, manažer rozvoje a strategie Českých Radiokomunikací. Celkový datový tok sítě dosahuje 40,2 Mbit/s (to je dvojnásobek oproti nynějším multiplexům DVB-T), přičemž po 11 Mbit/s připadá v průměru na programy Nova HD a ČT HD, a po 2,5 Mbit/s na ty samé programy ve standardním rozlišení. Jde o statistický multiplex, datový tok u jednoho programu kolísá mezi 4 a 18 Mbit/s, dodal Vykydal.

Programy v testovacím multiplexu DVB-T2
TV Nova HD logo 2008
TV Nova logo zmenšené
TV ČT 1 HD logo 2009
TV ČT 1 logo 2007 zmenšené
Mapa pokrytí - Praha Žižkov DVB-T2 test květen 2010

Teoretická mapa pokrytí probíhajícího testu zemského digitálního televizního vysílání v systému DVB-T2 z pražského vysílače Žižkov, výkon 300 W (Zdroj: České Radiokomunikace, mapku kliknutím zvětšíte)

Na experiment by měl navázat dlouhodobý test

Pražští a středočeští diváci si však testovací vysílání DVB-T2 příliš nevychutnají, protože na českém trhu nelze koupit žádný přijímač s DVB-T2 tunerem a na stávající set-top-boxy nebo digitální televizory toto vysílání nenaladí. Stejný problém musely řešit i České Radiokomunikace, které si pro testy příjmu tohoto vysílání zapůjčily set-top-boxy Humax HD-FOX T2 a televizory Panasonic s integrovaným DVB-T2 tunerem z Velké Británie, kde řádné vysílání v tomto standardu začalo letos v březnu. Podle Mika Brookse, ředitele technického rozvoje sítí DVB-T2 společnosti Arqiva, který se včerejší konference Českých Radiokomunikací rovněž zúčastnil, by měl první multiplex DVB-T2 pokrýt do konce letošního roku 60 procent Britů a do vypnutí analogového vysílání až 98,5 procenta populace.

Stejnou cestou se chtějí v tuzemsku vydat i České Radiokomunikace. Rádi bychom spustili pilotní projekt v Praze a postupně potom v dalším období i v dalších velkých městech tak, abychom mohli vyzkoušet všechny technické možnosti a aspekty tohoto systému a připravit do budoucna co nejlepší a nejefektivnější návrh celoplošné sítě, prohlásil Jiří Vykydal. Zatímco nynější test DVB-T2 z pražského Žižkova pokrývá signálem asi 1,5 milionu obyvatel metropole a části středních Čech, dlouhodobý test ze stejného vysílače při plánovaném výkonu 20 kW by měl mít dosah až k 1,9 milionu diváků. Vykydal nevyloučil, že by Radiokomunikace mohly nový typ digitálního vysílání dlouhodobě zkoušet také v Brně a Ostravě. Testy schvaluje i předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, ovšem s drobnou výhradou.

Mapa pokrytí - Praha Žižkov DVB-T2 plán pilotu

Mapa teoretického pokrytí pilotního vysílání v systému DVB-T2 z pražského Žižkova při výkonu 20 kW (Zdroj: České Radiokomunikace, mapku kliknutím zvětšíte)

DVB-T2 logo 200

Čím se liší standard DVB-T2 od dnešního DVB-T?

Za nejdůležitější výhodu standardu DVB-T2 se považuje zvýšení kapacity datového toku o více než 30 procent, vylepšení příjmu signálu v jednofrekvenčních digitálních sítích, lepší podpora mobilních a přenosných přijímačů, apod. Prvním rozdílem oproti DVB-T je zavedení více vstupních datových toků, nazývaných PLP-Physical Layer Pipes. Každá z PLP bude moci nést jiný typ dat: HDTV (programy ve vysokém rozlišení obrazu), SDTV (programy ve standardním rozlišení obrazu), mobilní přenos, a každý z nich bude v rámci jednoho frekvenčního kanálu modulován jinou metodou s jinou robustností. Více v samostatném člán­ku

Kvůli delším testům se musí změnit zákon

Podle současného zákona o elektronických komunikacích totiž může ČTÚ udělit testovací kmitočet maximálně na jeden měsíc. I nynější test DVB-T2 v Praze mají České Radiokomunikace povoleny jen na dva týdny. Technická novela zákona by měla umožnit dobu testovacího vysílání prodloužit, a dokud nebude platit, ČTÚ může přidělovat povolení jen pro krátkodobé experimenty, které se Českým Radiokomunikacím nevyplatí. Firma totiž potřebuje vyzkoušet i reakce samotných diváků, a ti si kvůli několikatýdennímu vysílání nepořídí drahé DVB-T2 set-top-boxy nebo televizory. Navíc, pokud by takový test opravdu netrval delší dobu, žádný prodejce elektroniky by tyto přijímače do České republiky nedovážel a neprodával, protože by se mu to nevyplatilo.

Vykydal ale připouští, že je třeba učinit ještě mnoho dalších kroků, než se bude moci v DVB-T2 vysílat pravidelně. Je potřeba, abychom do budoucna vyčlenili kmitočtovou sadu pro síť DVB-T2, protože je evidentní, že tato budoucnost nás čeká a že dřív nebo později přijde. Potřebujeme spolupracovat s televizemi kvůli přípravě obsahu vysílání ve vysokém rozlišení. Potřebujeme samozřejmě spolupracovat s výrobci techniky tak, abychom sladili naše technické parametry na naší vysílací straně s technickými parametry přijímací techniky. A potřebujeme zájem diváka o vyšší kvalitu televizního vysílání, vypočítal manažer rozvoje a strategie služeb Českých Radiokomunikací na závěr své prezentace.

Harmonogram zavádění DVB-T2 podle ČRa

Harmonogram zavádění zemského digitálního vysílání v systému DVB-T2 podle Českých Radiokomunikací (Zdroj: prezentace Jiřího Vykydala na konferenci „Svět televizní budoucnosti“ v Praze, kliknutím obrázek zvětšíte)

„Do olympiády 2012 pokryjeme 8,5 milionu diváků“

České Radiokomunikace se ale ve svých plánech s DVB-T2 nezastavily jen u dlouhodobého pilotního vysílání. Do letních olympijských her v roce 2012 chtějí signálem prvního multiplexu DVB-T2 pokrýt většinu krajských měst a velkých aglomerací a zasáhnout tak až 8,5 milionu obyvatel České republiky. Z mapky předpokládaného pokrytí takové sítě vyplývá, že by kromě Vysočiny, Sušicka, Jesenicka a malého území na pomezí českých a slovenských Beskyd mohli všichni ostatní diváci v létě 2010 naladit na klasickou anténu televizní programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Síť by jich mohla podle generální ředitelky Českých Radiokomunikací Jane Hannah obsahovat až pět. Multiplex by ale teoreticky pojal až 20 televizních stanic ve standardním rozlišení.

Mapa pokrytí - ČR DVB-T2 plán pro rok 2012

Takto si představují České Radiokomunikace pokrytí první sítě DVB-T2 s programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) během Letních olympijských her v Londýně v roce 2012 (Zdroj: České Radiokomunikace, mapku kliknutím zvětšíte)

Do konce roku 2013 bychom rádi rozvinuli síť do plného provozu tak, abychom na základě zkušeností s provozem této sítě mohli diskutovat o národní strategii přechodu sítí DVB-T na standard DVB-T2, dodal Vykydal. Proti termínu „přechod na DVB-T2“ se ovšem ohradil předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, podle něhož nelze počítat s tím, že by současné digitální sítě v systému DVB-T brzy přestaly vysílat a přešly na standard DVB-T2. Dvořák předpokládá, že oba systémy budou několik let fungovat vedle sebe, což bude znamenat zvýšené náklady pro televize, které budou chtít pozemně vysílat jak ve standardním, tak vysokém rozlišení obrazu. Stejného názoru je i vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš, podle něhož by bylo velmi riskantní ihned po dokončení přechodu ze zemského analogového na zemské digitální vysílání začínat s novým přechodem ze systému DVB-T na systém DVB-T2.

Mapa pokrytí - ČR DVB-T2 plán pro rok 2013

Finální pokrytí první sítě DVB-T2, kterého by chtěly České Radiokomunikace dosáhnout do konce roku 2013 (Zdroj: České Radiokomunikace, mapku kliknutím zvětšíte)

ČTÚ: Novou síť pro DVB-T2 nedáme dřív než po vypnutí analogu

Že plán Českých Radiokomunikací na vysílání příští letní olympiády ve vysokém rozlišení přes pozemní vysílače ve většině krajských měst skřípe, naznačilo i další vyjádření šéfa ČTÚ o kmitočtových přídělech pro tuto síť. Výběrové řízení na provozovatele sítě DVB-T2 vypíšeme až po dokončení procesu přechodu na zemské digitální televizní vysílání v systému DVB-T. Do té doby nechceme dělat žádné nevratné kroky, které by komplikovaly situaci, prohlásil Pavel Dvořák. ČTÚ sice plánuje kmitočty pro DVB-T2, po vypnutí posledního analogového vysílače v České republice v roce 2012 chce ale nejprve optimalizovat stávající digitální sítě v systému DVB-T. Pro DVB-T2 vyčlení jen testovací kmitočty.

Rádi bychom minimalizovali „utrácení“ kmitočtů a chtěli bychom si ponechat dostatečný prostor tak, abychom mohli po dokončení přechodu na digitální vysílání optimalizovat sítě DVB-T a abychom mohli jít trošičku dál a připravit práce na spuštění systému DVB-T2, řekl Dvořák. Předseda telekomunikačního úřadu je ale podle svých slov příznivcem vysílání HDTV v zemských sítích a nesdílí názor provozovatelů satelitních služeb, že jedinou efektivní distribuční platformou těchto programů je satelit. Já patřím k těm, kteří říkají, že bude mít smysl i v terestrické platformě, ujistil přítomné. Pro server DigiZone.cz poté dodal, že není vůbec jisté, komu ČTÚ kmitočty pro provoz sítě DVB-T2 udělí. Zájemcem nemusí být pouze České Radiokomunikace.

Konference DVB-T2 - Jane Hannah

České Radiokomunikace přisuzovaly konferenci velkou důležitost, po delší době se na podobné veřejné akci objevila i generální ředitelka společnosti Jane Hannah. Přímo ji zahajovala. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

DVB-T by se nemělo vypínat dříve než za pět až sedm let

Předseda Rady ČTÚ pro DigiZone.cz rovněž odhadnul, že stávající zemské digitální vysílání v systému DVB-T by se nemělo vypínat dříve než za pět až sedm let. České Radiokomunikace by rády přešly ve všech svých sítích (multiplexu 2, který provozují, v multiplexu 1, který provozují pro Českou televizi a v multiplexu 3, který provozují pro společnost Czech Digital Group) na nový systém DVB-T2 co nejdříve. Na druhou stranu, pokud by získaly dostatečný počet zákazníků i pro novou síť DVB-T2, která by vysílala několik let paralelně se stávajícími multiplexy v systému DVB-T, znamenalo by to pro dominantního provozovatele televizních vysílačů zajímavý ekonomický efekt „dvojích plateb“, stejně jako při souběžném analogovém a digitálním vysílání.

Pavel Dvořák „natěšenost“ Radiokomunikací na rychlý přechod k DVB-T2 brzdí. Očekáváme, že nové sítě pro DVB-T2 se začnou budovat od roku 2013. Záměrně říkám nové sítě, protože si nemyslím, že sítě postavené na stávajícím standardu DVB-T přestanou v historicky krátké době fungovat, konstatoval šéf telekomunikačního úřadu. Dvořák také položil několik otázek, které je podle něho třeba zodpovědět, než se Česká republika pustí do řádného digitálního vysílání v systému DVB-T2: Kolik takových sítí vznikne a budou koncipovány jako celoplošné, nebo pouze pro větší aglomerace? To všechno závisí na tom, jaké budou podnikatelské modely subjektů, které budou zákazníky operátorů těchto sítí. Budou sítě DVB-T2 využity pouze pro HD programy, nebo také pro SD programy?

Testy DVB-T2 na konferenci v Praze – 19. května 2010
Konference DVB-T2 - Nova HD vs. Nova SD
Konference DVB-T2 - vysílače
Konference DVB-T2 - ČT HD
Konference DVB-T2 - Nova HD

Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Ukázka testů DVB-T2 vysílání v Praze. Na prvním snímku vlevo nahoře porovnání živého vysílání televize Nova ve standardním rozlišení v DVB-T a ve vysokém rozlišení v DVB-T2. Vpravo nahoře enkodéry pro vysílání DVB-T2 na vnitřním okruhu v místnosti, kde se konala konference. České Radiokomunikace tu vysílaly ze záznamu programy ČT HD a Nova HD v systému DVB-T2.

UX DAy - tip 2

Televize říkají opatrné ano, ale o financování mlčí

Zástupci České televize a Novy na konferenci sice potvrdili zájem o vysílání v sítích DVB-T2, záležet však podle nich bude na ekonomických podmínkách takového vysílání. Pokud by měla první síť DVB-T2 vysílat několik let souběžně se sítěmi DVB-T, není jasné, jakým způsobem by se hradilo toto souběžné vysílání. Komerční televize si ho nemohou dovolit, ale i veřejnoprávní ČT musí pečlivě zvažovat, na co má prostředky a zda je využije efektivně. Obchodní ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský na přímou otázku, kolik bude stát distribuce jednoho televizního programu v HD kvalitě prostřednictvím sítě DVB-T2, neodpověděl. Tak daleko ještě nejsme, abychom dělali kalkulace, prohlásil. Dlouhodobé pilotní vysílání na větším území státu by ale musely spolufinancovat televize, které se ho zúčastní.

Jisté je, že v plném komerčním provozu a s celostátním pokrytím budou náklady na šíření jednoho HD programu vyšší, než cena za distribuci jednoho programu ve standardním rozlišení ve stávajících sítích digitální televize první generace (DVB-T). Pokud by se tedy všechny nynější sítě DVB-T měly překlopit do DVB-T2 a pokud by operátor nových sítí požadoval výhradně vysílání v HD kvalitě, nastal by pro některé televize problém. Zvlášť regionální stanice nemají peněz nazbyt a vysílání v HD kvalitě je pro ně příliš velký luxus. Časem na něj sice budou muset přejít, ale dokud se jim toto vysílání nevyplatí a diváci ho nevyžadují, byla by regionální studia sama proti sobě, kdyby si dobrovolně zvyšovala náklady na distribuci signálu.

Konference DVB-T2 - prezentace Jiří Vykydal

Prezentace Jiřího Vykydala o plánech s DVB-T2

Jaké plány mají České Radiokomunikace s pozemním vysíláním digitální televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) a standardu DVB-T2? Představy největšího provozovatele televizních vysílačů v České republice na včerejší konferenci prezentovat Jiří Vykydal, manažer rozvoje a strategie služeb Českých Radiokomunikací. Nešlo o první veřejnou akci, na níž firma prezentovala informace o vysílacím systému DVB-T2, ale vůbec poprvé odkryla karty s podrobnějšími plány s pilotním a řádným vysíláním v tomto standardu. Prezentace jsou rozděleny na dvě části, stáhněte si: první část (PPT, 2,5MB), druhou část (PPT, 13,7MB).

Jste ochotni si kvůli volnému vysílání pěti HD programů v síti DVB-T2 koupit nový set-top-box nebo televizor s DVB-T2 tunerem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).