Hlavní navigace

Slovensko začíná s řádným zemským digitálním televizním vysíláním

19. 12. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Slovensko zůstávalo dlouho pozadu oproti České republice, co se týká zavádění zemské digitální televize. Nyní to ovšem naši východní sousedé rozjíždějí na plno. Do konce roku by měl digitální signál pokrývat Slovensko z jedenácti silných vysílačů. Mezi jinými půjde např. o Velkou Javorinu, odkud bude možné zachytit signál také v České republice. Z dalších událostí tohoto týdne by vám jistě nemělo uniknout představení nového grafického vizuálu kanálu ČT 24 nebo koncepce programového schématu všech kanálů ČT.

Východní sousedé spouštějí pozemní digitální televizi

Slovenský DVB-T operátor Towercom, který hodlá do konce letošního roku spustit provoz prvního komerčního multiplexu s pokrytím 80 procent obyvatel, už testuje digitální vysílání na několika silných vysílačích. Podle informací našich čtenářů od čtvrtka testují vysílače Makovica, Kráľova hoľa, Krížava a Veľká Javorina. Brzo se k nim jistě připojí i zbývající, uvedené v seznamu, který jsme přinesli ve čtvrtek. Signály byly zachyceny některými diváky, vysílač Kráľova hoľa dokonce na vzdálenost 110km v Maďarsku. Vysílání je většinou bez obsahu, jen nosný signál. Dochází stále k vypínání nebo zapínání podle potřeb techniků, v rámci testů. Podrobnější informace můžete najít např. v diskusi na našem serveru. TÚ SR na základě žádosti společnosti Towercom v povoleních uvedl „systém zdrojového kódování MPEG-2 v kombinaci s MPEG-4“.

Slovensko - pokrytí prvním multiplexem

Takhle by mělo vypadat pokrytí Slovenska signálem prvního digitálního terestrického multiplexu.

Lukáš Polák: Slovenský operátor Towercom může spustit 11 vysílačů DVB-T, víme kterých
Juraj Koiš: Towercom už testuje DVB-T na několika silných vysílačích na Slovensku
Lukáš Polák: Na Slovensku probíhá instalace nových technologií pro DVB-T

ČT představila novou grafiku zpravodajství a schéma na rok 2010

Programové synopse na první dva lednové týdny zveřejnila na svém webu Česká televize. Z přehledů je patrné, jak se změní programování všech čtyř stanic veřejnoprávní televize po Novém roce. Tak, jak sliboval už po svém červencovém znovuzvolení generální ředitel ČT Jiří Janeček, dojde k větší profilaci jednotlivých programů. Nejzásadnější změnou je očištění Jedničky a Dvojky od zpráv, přičemž na Dvojce už nebudou vůbec. Zásadně se také změní ranní vysílání na obou nejsledovanějších programech ČT. To ale nebude vše. Spolu se změnami ve zpravodajství České televize dochází také k inovaci grafického vizuálu. Novou znělku tak budou mít např. Události, které se navíc budou vysílat několikrát denně a dělit na Ranní, Polední, Odpolední a Noční, nebo Studio Burza. Do vysílání se také chystá zcela nový pořad Hyde Park, který budou moderovat např. Daniel Takáč a Pavlína Kvapilová. Server DigiZone.cz vám jako vůbec první přinesl náhled na vybrané screenshoty z této grafiky.

Události - grafika 2010

Takhle bude vypadat znělka Událostí od 1. ledna příštího roku. Zdroj: Česká televize

Jan Potůček: Česká televize po Novém roce? Méně zpráv na ČT 1, na ČT 2 nebudou vůbec
Redakce: Nová grafika České televize od 1. ledna 2010
Lukáš Polák: VIDEO: Nový grafický vizuál zpravodajství České televize
Lukáš Polák: Fridrich: Od ledna bude ČT 24 pilířem zpravodajství ČT
Juraj Koiš: Z1 neměla na ČT 24 žádný vliv, míní Milan Fridrich

ČTÚ aktualizoval mapy pokrytí zemské digitální televize

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zaktualizoval před několika dny na svých webových stránkách údaje o pokrytí analogovým i digitálním terestrickým signálem. Do výpočtu byly zahrnuty všechny vysílače DVB-T, které byly k termínu 11. prosince uvedeny do provozu nebo jsou pro ně vydána platná individuální oprávnění k využívání rádiových kmitočtů, upozorňuje ČTÚ. Regulační orgán kmitočtového spektra na svém webu konstatuje, že k tomuto kroku přistoupil v návaznosti na další rozvoj vysílacích sítí pro šíření digitálního televizního vysílání realizovaný v druhé polovině roku 2009 a v návaznosti na ukončení zemského analogového televizního vysílání v územních oblastech Plzeň a Praha v září, resp. říjnu letošního roku. Mapy už obsahují také aktuální pokrytí pro multiplex 1, konkrétně oblast Moravy, kde došlo k rozsáhlým manévrům koncem listopadu.

Pavel Dvořák

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: ČTÚ aktualizoval mapy pokrytí terestrickým signálem

Stručně

Slovenská komerční televize Markíza, sestra české Novy, chystá rozšíření distribuce svého HDTV signálu. HD stream je v současné době dostupný pouze prostřednictvím IPTV sítě společnosti Orange na Slovensku. „V průběhu prvních měsíců příštího roku bude HD signál zpřístupněný také ostatním IPTV, satelitním a kabelovým distributorům,“ uvedla pro DigiZone.cz vedoucí PR kanálu Oľga Dúbravská.

Lukáš Polák: Markíza chce vysílat v HDTV na satelitu. Čeká na poptávku operátorů

Společnost Telenor Satellite Broadcasting zahájila v pondělí po 11. hodině komerční vysílání z nového telekomunikačního satelitu Thor 6 na orbitální pozici 0,8 st. západně. Jde o satelit, kde se v příštím roce udomácní satelitní platforma UPC Direct, která nyní vysílá na Astře na pozici 19,2 st. východně.

Juraj Koiš: Budoucí satelit pro placenou televizní službu UPC Direct již v provozu

Satelitní platforma Skylink, která působí v České republice a na Slovensku, v současné době testuje kódovací systém Irdeto u čtyřech stanic. Jde o kanály v SD (klasickém) rozlišení Viasat Explorer, Viasat History, MGM a stanici v HD (vysokém) rozlišení Bebe TV. Kryptování Irdeto má do budoucna nahradit dnes již zastaralý CryptoWorks.

Jaromír Glisník

Výkonným ředitelem Skylinku je Jaromír Glisník. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Lukáš Polák: Satelitní Skylink testuje kódování Irdeto u čtyř kanálů
Lukáš Polák: Satelitní Skylink během svátků přeruší testy nového kódování

Německý veřejnoprávní kanál ZDF zahájil v pátek ráno na satelitu Astra 1KR z pozice 19,2 st. východně nekódované vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Program šířil nejprve pouze tzv. upscale, tedy pořady převáděné z klasického rozlišení do vysokého, první tvorba v nativním HD se objevila večer. Šlo o rodinnou sérii Ein Fall für zwei.

Lukáš Polák: Německá ZDF spustila nekódované vysílání ze satelitu v HD

Tipy C

Francouzská společnost Lagardère Active rozhodla o březnu příštího roku jako o termínu, kdy bude spuštěn kanál Mezzo ve své verzi ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Program nabídne měsíčně čtyři opery, šest koncertů, dva balety a čtyři jazzové koncerty v nativním HD obrazu a s 5.1 zvukem. Každý rok půjde celkem o 250 premiér, přičemž deset z nich bude vysíláno živě.

Lukáš Polák: Lagardère už má termín pro spuštění HD kanálu také v Česku

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).