Hlavní navigace

Sledujeme placenou satelitní televizi ze zahraničí: Cyfrowy Polsat

27. 1. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
O placené televizi od našich severních sousedů jsme v našem seriálu již jednou hovořili. Bylo to tehdy, když jsme si představovali konkurenční satelitní službu Telewizja na kartě. Stejně jako ona i Cyfrowy Polsat distribuuje své programy prostřednictvím pozice 13 stupňů východně, tedy satelitů Hotbird. Jak již z názvu platformy vyplývá, v její nabídce najdeme řadu programů, které mají v názvu Polsat - například Polsat Sport, Polsat Futbol, Polsat Cafe. Diváci se však mohou těšit i na HDTV kanály, ke kterým se prostřednictvím tuzemských služeb nedostanou - MTVN HD, Fox HD, Fox Life HD a další.

O službě Cyfrowy Polsat

Satelitní služba Cyfrowy Polsat patří mezi největší svého druhu v Evropě. Prvenství si v počtu zákazníků odnáší ve střední a východní Evropě, na starém kontinentu je pak čtvrtou největší službou. Počet jejich klientů se pohybuje v současné době nad třemi miliony. Jejím provozovatelem je společnost Cyfrowy Polsat SA. Na polském trhu působí od roku 1992. Na počátku se platforma profilovala jako neplacená, tedy na stejném obchodním modelu jako základní nabídka tuzemských služeb CS Link a Skylink, později se tu však začaly objevovat i prémiové stanice. Cyfrowy Polsat nepůsobí na tamním trhu pod tímto názvem od počátku. V roce 1992 šlo o službu Polsat 2 Cyfrowy. Změna přišla v roce 2006, tedy přibližně před pěti lety, kdy její provozovatel oznámil, že na přání zákazníků se pouští na pole placené satelitní televize. Kromě něj v současné době nabízí také telefonní služby a internet. Jde však o produkty, na které z pochopitelných důvodů tuzemský divák nedosáhne. Všechny programy jsou šířeny prostřednictvím pozice 13 stupně východně, satelity Hotbird patřící francouzské společnosti Eutelsat.

S předplaceným modulem a kartou pouze ochutnávka

Ke službě Cyfrowy Polsat se zájemce z tuzemska dostane prostřednictvím CI modulu s předplacenou kartou. Oba dva předměty jsou spolu takzvaně spárovány. Znamená to, že kartu není možné použít v jiném satelitním boxu – nebude vám zkrátka fungovat. Stejně tak bude na nic samotný modul běžnému divákovi. Karta s modulem se dá v České republice sehnat přibližně okolo šestnácti set korun. Ještě poměrně nedávno bylo tento produkt možné sehnat na oblíbeném polském e-shopu Satsklep.pl. Ten už ho však v současné době nemá na skladě. Z tuzemským firem je možné CAM Polsat + Prepaid Card sehnat v nabídce brněnské společnosti olmiSat. Firma prodává toto zboží za 1590 Kč. Důležité je ovšem zmínit jednu skutečnost. Pokud si tuto kartu nedobijete, bude vám fungovat pouze čtyři měsíce, a pak ji můžete vyhodit. Olmi však již tuto možnost nenabízí. Proto je lepší v tomto případě obrátit se právě na již zmiňovaný Satsklep, a to konkrétně na této stránce: http://satsklep­.pl/index.php?s=pro­dukty&id_kat=83­&producent=0. Pokud by vám nebylo jasné, který balíček zvolit, můžete napsat na e-mail firmy info@satsklep.cz. Zákazníci s ní mají dobré zkušenosti a v komunikaci není problém.

MTVN HD - MTV Networks screenshot

V nabídce najdete také program MTVN HD – speciální program MTV Networks složený z pořadů ve vysokém rozlišení (Foto: MTV Networks)

Jaké programy najde zájemce v nabídce

Vzhledem k tomu, že Polsat je v Polsku provozovatelem také řady stanic, využívá této skutečnosti v nabídce své digitální satelitní televize. Najdeme zde proto nejen Polsat, Polsat 2 a Polsat News, ale také Polsat Sport, Polsat Futbol a další. Kromě toho jsou součástí služby též programy známé z našich nabídek Discovery Science, Discovery Channel, Disney Channel, Playhouse Disney, ale též stanice konkurenční skupiny TVN. Kromě stejnojmenného programu jde o TVN 7 a TVN 24. Nechybí pochopitelně ani základní programy polské veřejnoprávní televize – TVP 1, TVP 2, TVP Info. To, co však osloví diváky v dnešní době především, je nabídka programů ve vysokém rozlišení obrazu. Těch má Cyfrowy Polsat v nabídce čtrnáct. Opět jde o kanály, které v nabídkách tuzemských satelitních operátorů mohou místnímu divákovi chybět – MTVN HD, Eurosport 2 HD, Fox HD, Fox Life HD, Polsat Sport HD a další. Od 1. února, tedy již za pár dní, budou chybět bohužel v nabídce programy BBC Lifestyle, BBC Knowledge, BBC Enterteinment a CBeebies. Jejich provozovatel se bohužel nedohodl s operátorem služby. Kompletní přehled programů Cyfroweho Polsatu je zde: http://www.lyn­gsat.com/packa­ges/polsat.html.

Cyfrowy Polsat modul + karta

Karta je spárovaná s modulem. Nelze ji použít v přijímači samostatně (Foto: Satsklep.pl)

BRAND24

Co je k příjmu služby zapotřebí

Ke sledování služby Cyfrowy Polsat potřebujete mít natočenou satelitní parabolu na pozici 13 stupňů východně. V tomto případě tedy pro vás bude nejlepším řešením motor nebo více konvertorů. Z pohledu tuzemského diváka totiž není Hotbird zrovna atraktivní družicí. Nedávno z něho odešel jediný tuzemský program – Ethnic TV. Pro českého uživatele určitě tedy není satelitem, který by měl nastavený jako jediný. Dále je nutné být vybaven set-top-boxem pro příjem stanic v HD rozlišení. Teoreticky by sice stačil SD přijímač, ale připravili byste se právě o možnost sledování programů v nejvyšší možné kvalitě. Jak již bylo uvedeno výše, ke kartě patří také modul, který je s kartou spárován. Znamená to tedy, že kartu není možné využít v přijímači s universální čtečkou. Oba komponenty se vkládají do rozhraní Common Interface jako komplet. Karta již dorazí zákazníkovi s e-shopu aktivovaná, není tedy nutné činit žádné další kroky. Stačí ji pouze vložit do přijímače a zájemce může kanály okamžitě sledovat.

RAI Italia - logo velké

O pozici 13 stupňů východně

Pozici 13 stupňů východně, tedy družice Hotbird, by neměl divák minout ani tehdy, pokud se zajímá například o programy z Itálie nebo především programy arabské. Co se týká italštiny a arabštiny, tak si zde skutečně divák přijde na své. Jsou zde stanice regionální i celostátní. Své programy zde distribuuje například veřejnoprávní Radiotelevisione Italiana (RAI) nebo třeba lokální TV Trentino. Celkově jde o desítky kanálů. Z arabských stanic zaujme zájemce snad jen sportovní Al Jazeera ve verzi Global. Je zde ale také několik nekódovaných kanálů z Polska – TV Puls, TV 5, TV Polonia, ViVA Polska nebo Eska TV.

Objednáte si tuto službu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).