Hlavní navigace

SkyTec HD 110IR: menší linuxový HD satelitní přijímač s licencovanou čtečkou Irdeto

5. 12. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Již několik měsíců je na trhu tento satelitní přijímač s uzavřeným operačním systémem Linux. Před časem jsme se věnovali dražšímu modelu SkyTec BlackBox, dnes jeho levnějšímu kolegovi.

SkyTec je slovenská značka společnosti Sortec. Původním výrobcem je jihokorejský Fortis. Přijímač má jednu licencovanou čtečku Irdeto s certifikátem Skylink Ready. Tím je předurčen k příjmu poskytovatelů Skylink, nebo freeSAT by UPC Direct. Přijímač tedy nespolupracuje s kartami Cryptoworks, pouze s kartami ICE a Irdeto. CI slotem tento přijímač nedisponuje. Je schopen uložit do své paměti až 10 000 rozhlasových a televizních programů. Na HDMI výstupu zvládne rozlišení od 576i až do 1080p v MPEG-2/MPEG-4.

Přední panel

Tento velikostí malý přijímač 260×43×180 mm (Š x V x H) je vyráběn celý v černé barvě. Přední panel je rozdělen na dvě poloviny. Vlevo je aktivní logo a název přijímače. Intenzita jeho jasu se dá nastavit v MENU, nebo jej vypnout. Následuje čtyřmístný žlutozelený numerický displej, který indikuje stavy přijímače. Napravo od něj je dioda, která v pohotovostním režimu Standby svítí červeně. Displej v tomto stavu zobrazuje přesný čas. Dále je zde ještě čidlo dálkového ovládání. Pod displejem jsou tři tlačítka. První STANDBY a další dvě opatřené šipkami slouží k přepínání kanálů.

Vlevo je logo přijímače, kterého jas jde měnit v Menu, nebo jej i vypnout. Pravá část předního panelu pod odklopným víčkem skrývá jeden port USB a jedinou licencovanou čtečku přístupových karet IRDETO. Kartu vkládáme čipem dopředu a dolů!

Zadní panel

Na zadním panelu najdeme odleva jeden satelitní tuner s F konektory (nahoře vstup z LNB IN, dole LNB OUT pro další přijímač). Následují tři výstupní porty CINCH (2× AUDIO a 1× VIDEO). Dále digitální audio výstup SPDIF, analogový TV SCART a servisní port RS232. V pravé části panelu je jeden port LAN RJ45 pro připojení k internetu (10/100 Mbit/s) a pod ním je druhý USB port (5V/500mA). Posledním výstupním portem je HDMI. Zcela vpravo je kolébkový síťový vypínač a zásuvka pro síťový kabel (AC 100 – 250V~, 50/60Hz. Max 30Watt).

Dálkové ovládání ELEGANT

Černé dálkové ovládání je užší, než je zvykem. Ke vzdálenějším tlačítkům musíte trochu ručkovat abyste na ně dosáhli. Tloušťka ovládání je plynule zvětšena v místě baterií (2 x AAA). Tlačítka mají dobré rozmístění, trochu tužší stisk, jsou dobře popsána, odlišena barevně nebo opatřena symboly. S tímto ovládáním můžete také ovládat přijímače HD-Box. Přepínání programů je u SD programů do dvou vteřin, u HD programů do tří.

Po sejmutí krytu přijímače jsem zjistil, že se téměř shoduje s přijímačem HD BOX IRD 8000.

Instalace

POZOR! Pokud použijete propojení přijímače přes analogový výstup SCART, musí být rozlišení obrazu nastaveno na 576i. Ve vyšším rozlišení nebude na tomto portu signál (bude pouze na portu HDMI). K přepínání rozlišení můžete použít tlačítko RESOLUTION na dálkovém ovládání.

Přijímač má rozsáhlé menu, které se skládá z těchto položek:

  • Systémové nástroje (Správce zařízení, Časovač, Správce seznamu programů, Přenos dat)
  • Nastavení systému (Volby nahrávání, Rodičovské zařízení, Nastavení rozhraní, Nastavení času, Nastavení jazyka, Nastavení A/V výstupu)
  • Instalace (Nastavení antény, Nastavení pozicionéru, Vyhledání služby, Nastavení sítě, Obnovení systému, Informace o systému)
  • Doplňky (Kalkulačka, Kalendář, WebZeal, Free TV+, Internet TV+, Internet Radio+)
  • Stav IRDETO CA (Stav CA, Pošta & Oznámení, OTA aktualizace software, Věkové omezení)

V MENU Doplňky můžete spouštět například Free TV+, Internet TV+ (umožňuje vytvořit vlastní připojení na webové stránky s video obsahem – podpora RTMP, RTMPT, HTTP), nebo Internet Radio+. Internetový prohlížeč přijímač zobrazí pouze v případě, že si nainstalujete na „klíčenku“ WEBZEAL, ze kterého jej budete pomocí MENU DOPLŇKY také spouštět. K surfování a zadávání adres doporučuji použít a připojit bezdrátovou mini klávesnici, kterou si můžete dokoupit. USB klávesnice s myší nelze použít. Jinak se budete v tomto prostředí muset pohybovat pomocí dálkového ovládače (modrá, zelená, červená a žlutá), nebo pomocí virtuální klávesnice, což je velmi zdlouhavé a nepraktické.

Addony jsou pomocné programy, které rozšíří možnosti internetové televize (internetové adresy, ze kterých se načítají jednotlivé internetové příspěvky). Ve Free TV+ zobrazíte například Fashion TV, YouPorn, Earth Touch, nebo Metacafe. Addony si můžete stáhnout zde. http://technet.euweb.cz/sa.html. Některé aplikace jsou však placené služby!

Vzhledem k tomu, že je tím blokován jeden port USB, musíte mít proto, pokud budete chtít nahrávat nebo přehrávat, na druhém USB portu připojen druhý disk. I proto jsou v přijímači dva porty USB.

Aktualizaci software OTA přes satelit se mi nepodařilo spustit, i když jsem změnil kmitočet transpondéru, který byl v menu nastaven na původní zaniklý kmitočet:

  • Satelit: Astra 3B (23,5°E)
  • Frekvence: 12 070 GHz
  • Polarizace: Vertikální
  • Symbol Rate: 27 500
  • FEC: 3/4
  • Modulace: DVB-S/QPSK

Zatím je tedy třeba provádět aktualizaci software přes USB klíčenku. Na externí USB je možno uložit setting programů, nebo systémová data. Tím se zjednodušuje nastavení přijímače, což je zajímavé hlavně pro montážníky a prodejce. Z USB disku je tedy také možno obnovovat uložená data. Při každé aktualizaci software je třeba provést tovární nastavení.


Foto: autor

Na dálkovém ovládání můžeme zobrazit toto okno se seznamem programů a zobrazením právě probíhajícího programu tlačítky se šipkou nahoru/dolů. Listování v seznamu můžeme provést týmiž tlačítky, nebo pro rychlý posun můžeme použít tlačítka se šipkami vlevo/vpravo. Máme tak okamžitý přehled o tom, co se kde právě kde vysílá.

Mozaika a obraz v obraze


Foto: autor

Modrým tlačítkem zobrazíme mozaiku


Foto: autor

Obraz v obraze zobrazíme tlačítkem PIP. Druhý obraz může být zobrazen pouze z téhož transpondéru a můžeme si jej umístit do kteréhokoliv rohu obrazovky. Pokud stiskneme tlačítko PIP ještě jednou, oba obrazy se zobrazí vedle sebe ve stejné velikosti.

EPG

Elektronický programový průvodce obsahuje informace a současném a následujících programech. Pohybujeme se v něm pomocí šipek, nebo červeným tlačítkem o – 1 den vzad, zeleným o + 1 den vpřed. Nastavíme zde i časovač.

PVR a multimedia

Přijímač nahrává na externí disky včetně Timeshift připojené přes port USB 1 umístěným na předním panelu za odklopným víčkem, nebo přes USB 2 umístěným na zadním panelu. Externí USB disky formátujeme na FAT32, nebo NTFS. Nahrávky také můžeme pořizovat přes síťový disk. Nahrávky jsou ukládány nekódovaně ve formátu *.ts, spolu s pomocnými soubory, ale přehrajete je pouze v satelitním přijímači, na kterém byly pořízeny. Platí to i o nekódovaných programech např. ČT 24.


Foto: autor

Na obrazovce se v pravém horním rohu zobrazí seznam právě probíhajících nahrávek (zde se nahrávají tři programy najednou). Dole vidíte informační lištu. Tyto informační údaje po chvíli zmizí.

Můžete také nahrávat až tři programy najednou (pokud máte rychlý disk pro záznam) z jednoho transpondéru a navíc čtvrtý sledovat. K tomuto vícenásobnému nahrávání však použijte rychlý externí USB HDD disk, protože „klíčenky“ nejsou v některých případech schopny tak velký datový tok dobře zpracovat. Nahrávky takto pořízené nevykazovaly sebemenší vady. Při vypínání jednotlivých záznamů mne překvapila menší prodleva, kdy se obraz na nějakou dobu zastavil.

Seznam nahrávek zobrazíte tlačítkem PLAY LIST. Přijímač je schopen také přehrávat videosoubory pořízené mimo přijímač, nebo fotografie, či hudební nahrávky ve formátech typu:. MKV (bez titulků), Xvid, DivX, FLV, AVI, MP4, JPEG, MP3. U video souborů záleží, na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen, proto nemusíte přehrát všechny soubory úspěšně.

Závěr

Tento satelitní HD přijímač je téměř shodný s přijímačem IRD-8000 HD PVR. Podle prvního pohledu se liší pouze barevnou kombinací předního panelu a nápisy. Největší rozdíl je v dálkovém ovládání, které je u stodesítky podle mne lepší. Oba přijímače mají jak napájecí část, tak desku plošného spoje totožnou. Liší se pouze osazením několika pasivních prvků od různých výrobců. Chování obou modelů včetně menu je s novým software téměř totožné. Vzhledem k tomu, že přijímač IRD-8000, který zde byl testován již v lednu 2012 od té doby doznal s novým firmware také některá vylepšení včetně stability je chování obou již zcela bezchybné. Bylo například opraveno mrznutí při přepínání programů, zlepšena stabilita v síti, opravené nahrávání z EPG, a je možno implementovat fonty z Windows atd. V této cenové relaci, vzhledem k jeho multimediálním funkcím a jeho vybavení se jedná o dobrý přijímač. SD a HD obraz je podle subjektivního posouzení na dobré úrovni se zdůrazněnou černou barvou. Proto se hodí i k LED televizorům, které černou dobře nezobrazují. Přijímač nemá problémy se zobrazením české i slovenské diakritiky.

Verze software pro testování byla: 2.10.68.

Balení obsahuje:

  • Přijímač
  • Dálkové ovládání
  • HDMI kabel
  • 2× AAA baterie
  • Síťový kabel
  • Manuál ve slovenštině, češtině a angličtině

Příloha

Zde si můžete otevřít soubor s pokyny nahrávání nového firmware, webového prohlížeče i addonů

Foto a screenshot autor s použitím tří oficiálních fotografií

Korejský výrobce Fortis a slovenský distributor Sortec Elektronic s.r.o zabezpečuje kompletní technickou podporu a lokalizaci firmware značky Skytec HD: http://www.skytec-hd.eu/index.php?lang=sk&menuid=42

Přijímač k testu zapůjčila slovenská společnost: SORTEC ELEKTRONIC s.r.o.
www.sortec.sk

Cena přijímače na českém trhu se pohybuje v relaci 2790 Kč, na slovenském trhu cca 99 Euro.

BRAND24

Na této stránce najdete v záložce pohledy na menu přijímače i software k tomuto přijímači: http://www.tvdigitalne.cz/skytec-hd-110-ir.html

Další software zde: http://technet.euweb.cz/skytec.html

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).