Hlavní navigace

Skylink má problém s kompatibilitou nových ICE karet a některých set-top-boxů

13. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Největší česká satelitní služba Skylink má potíže s novými přístupovými kartami, které v obchodech nahradily dosavadní karty schopné dekódovat vysílání ve „starém“ systému CryptoWorks. Nové ICE karty mají dekódovat vysílání Skylinku jak v systému CryptoWorks, tak novém systému Irdeto PI-sys, na který tato služba přechází, ale v některých satelitních přijímačích a modulech CryptoWorks nefungují. „Příčiny problémů už známe a pracujeme na jejich odstranění,“ slibuje Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která Skylink v České republice provozuje.

Většina potíží je s přijímači bývalých pirátů Digi TV

Nové ICE karty, které dekódují signál satelitní služby Skylink jak v systému CryptoWorks, tak Irdeto PI-sys, začal Skylink prodávat letos v červnu. Už v té době se objevily problémy s příjmem Skylinku u některých set-top-boxů, kompatibilních pouze se systémem CryptoWorks. K masivním stížnostem diváků došlo ale až v první polovině srpna, kdy konkurenční satelitní služba Digi TV přešla ze starého kódování Nagravision 2 na novější Nagravision 3 a odřízla tak tisíce nelegálních diváků od svého signálu. Tito zákazníci hledali náhradní řešení a většinou kupovali karty k bezplatným základním nabídkám satelitních služeb Skylink a CS Link. Jenže zatímco CS Link prodává karty kompatibilní pouze se systémem CryptoWorks, Skylink má na trhu už pouze kombinované ICE karty, schopné rozluštit kódy CryptoWorks i Irdeto PI-sys.

Potvrdilo se naše podezření, že většina problémů souvisela se skokovým nárůstem registrací karet následkem vypnutí pirátského příjmu Digi TV a následným prudkým nárůstem zatížení systému podmíněného přístupu datově objemnými EMM instrukcemi zasílanými na nově registrované karty, říká šéf Skylinku Jaromír Glisník. Tyto instrukce se opakovaně vysílají vždy deset dnů od okamžiku registrace. Po několika dnech, kdy se denně registrovaly tři až čtyři tisíce karet, narostl datový objem EMM instrukcí do té míry, že se u některých přijímačů začaly projevovat problémy, které dosud nikdy nebyly zaznamenány a které se během našeho testování ICE karet neprojevily, dodává.

Digi TV - parabola

Piráti, které satelitní služba Digi TV odřízla od signálu přechodem na nový kódovací systém Nagravision 3, způsobili svým zájmem o karty konkurenční služby Skylink kolaps některých satelitních přijímačů

Šéf Skylinku: Problémy by byly i se staršími kartami

Glisník však tvrdí, že příčinou problémů nejsou nové ICE karty. Pokud by na trhu zůstaly i staré karty, kompatibilní pouze se systémem CryptoWorks, měly by někteří diváci podle šéfa Skylinku stejné potíže jako s nynějšími ICE kartami. Tyto problémy by se ve stejné míře mohly projevit i na kartách CryptoWorks, pokud bychom neprodávali karty ICE, ale karty CryptoWorks a vystavili systém CryptoWorks tak velkému zatížení. Není proto na místě přičítat problémy ICE kartám, hájí Glisník rozhodnutí firmy prodávat nadále už jen přístupové karty, schopné dešifrovat vysílání v obou provozovaných kódovaných systémech. Mnoho prodejců satelitní techniky přitom současné problémy s příjmem Skylinku přičítá právě novému typu karet.

Skylink podle mého názoru velmi brzy začal nabízet nové ICE karty, aniž by měl dořešeny tyto technické aspekty. V době, kdy je na trhu běžně cca 30 typů satelitních receiverů s dekodérem Cryptoworks přijít bombasticky se zprávou, že již tři typy obdržely certifikát Skylink ready (pro systém Irdeto PI-sys, pozn. red.) mi přijde trochu nerozvážné. Lidé si toho už začínají všímat, oni při koupi satelitního kompletu neuvažují, že za dva roky budou satelitní receiver vyměňovat za jiný, stěžoval si na svém blogu na DigiZone.cz prodejce televizní techniky z Domažlic David Rácz. Nelíbilo se mu, že na trhu nejsou satelitní přijímače pro příjem televizí ve standardním rozlišení, které už umí dekódovat nový kódovací systému Skylinku, tedy Irdeto PI-sys.

Jaromír Glisník - Skylink

Za potíže nemůže nová ICE karta, nastaly by i u starých karet, které podporují pouze CryptoWorks, říká šéf satelitního Skylinku Jaromír Glisník (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

V čem je tedy potíž? V přetíženosti přijímačů

Podle Glisníka je důvodem výpadků signálu u satelitních přijímačů a modulů CryptoWorks s novou kartou ICE přetíženost těchto přijímačů. Nečekali jsme, až řešení nekompatibility najdou výrobci přijímačů, a společně s Irdetem jsme okamžitě zahájili práce na optimalizaci našeho systému Irdeto PI-sys tak, abychom přetíženým přijímačům a modulům odlehčili. Pozitivní dopad těchto opatření je významný. Všechny licencované CAM moduly CryptoWorks testované v naší laboratoři fungují s ICE kartou bez problémů. I přijímače, které vykazovaly krátké výpadky v dekódování, již pracují s ICE kartou bez problémů, tvrdí šéf Skylinku. Potíže však přetrvávají u některých typů přijímačů, avšak ne plošně, pouze u určitých výrobních řad.

Oč jde? Většinou se tyto potíže projevují blikáním displeje nebo restarty satelitních přijímačů. Na odstranění těchto problémů pracuje Irdeto společně s výrobci přijímačů a výsledky lze očekávat v nejbližších dnech, slibuje Glisník. S odstraňováním chyb Skylinku pomáhají i někteří fanoušci satelitní techniky. Výkonný ředitel platformy předpokládá, že s postupným útlumem vysokého zájmu o nové ICE karty potíže přestanou. Úroveň denních registrací se postupně vrací k normálu a aktuálně dosahuje cca dva tisíce registrací denně, takže lze očekávat postupné utlumení EMM komunikace a tím i přirozené odlehčení dekodérů. Je proto možné, že některé z dosud nevyřešených problémů zaniknou tak rychle, jak se objevily, říká.

BRAND24

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Skylink zřídil na svém webu Help Desk

Skylink přesto situaci nepodceňuje a zřídil na svém webu formulář Help Desk, jehož prostřednictvím lze předávat této satelitní službě podněty o případných problémech s novými přístupovými ICE kartami. Ostatně, postupný přechod na nové karty zřejmě čeká i ty zákazníky Skylinku, kteří dosud tuto satelitní službu přijímají prostřednictvím starých karet, kompatibilních pouze se systémem CryptoWorks. Tento dekódovací systém totiž bude jeho dodavatel, společnost Irdeto, techniky podporovat pouze do roku 2012. Proto také Skylink přechází na nový systém Irdeto PI-sys, ale zároveň si ponechává i stávající systém CryptoWorks. Jaromír Glisník říká, že vysílání Skylinku v CryptoWorks bude pokračovat i po roce 2012, nějaké dlouhodobé pokračování ale nelze předpokládat.

Nepodporovaný kódovací systém časem podlehne pirátům. Šéf Skylinku dokonce už připustil, že dojde k prolomení kódovacího systému u neplacených programů v základní nabídce. Firma by si z toho podle něj nedělala příliš velkou hlavu, pokud by nešlo o programy, které kvůli nákupu vysílacích práv pro sportovní přenosy musí na satelitu povinně kódovat. Větší problém by nastal při prolomení kódu u čistě placených programů. Proto je pravděpodobnější, že Skylink časem CryptoWorks zcela opustí a bude využívat pouze kódovací systém Irdeto PI-sys.

Zaznamenali jste problém s novou ICE kartou od Skylinku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).