Hlavní navigace

Síťový operátor CETIN představil plán dalšího rozvoje své infrastruktury

5. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ GALERIE – Součástí nové microsite nazvané ZrychlujemeČesko.cz je i interaktivní mapa dostupného pokrytí internetovou sítí.

Nová webová stránka společnosti CETIN obsahuje mimo jiné mapu pokrytí pevným internetem, na které si mohou zájemci ověřit maximální dostupnou rychlost připojení podle zadané adresy. Navíc je možné zobrazit i výhledy plánované síťové výstavby na jeden, čtyři a sedm měsíců dopředu.

Společnost CETIN vlastní a provozuje podle vlastního vyjádření největší telekomunikační síť, a to jak fixní, tak i mobilní, která pokrývá celé území České republiky. V roce 2015 firma oznámila, že v příštích sedmi letech investuje 22 miliard korun do rozvoje svých sítí, násobně zrychlí připojení k internetu prostřednictvím pevné sítě a umožní tak skutečně zásadní skok v kvalitě připojení. 

Interaktivní mapa dostupného připojení společnosti CETIN.

Pomocí výstavby předsunutých DSLAMů (uličních rozvaděčů – FTTC) a jejich připojování na optickou síť CETIN přivádí do domácností připojení, které marketingově nazývá Stabilní rychlý internet. Násobně vyšší rychlosti připojení by se neměly týkat jen velkých měst, podle tiskové zprávy operátora jsou ve více než šedesáti procentech připojovány menší obce a městečka.

Více než osm tisíc DSLAMů

Celkový plán na rozvoj sítí CETIN zahrnuje výstavbu osmi tisíc předsunutých DSLAMů, ze kterých je internet rozváděn dále do jednotlivých domů a bytů. Prostřednictvím těchto uličních rozvaděčů je možné danou obec nebo město napojit optikou na rychlou infrastrukturu CETIN a dovést tak internetové připojení do jednotlivých domácností.

BRAND24

Na nové stránce se zájemci také dozvědí, jak si internet na infrastruktuře CETINu prostřednictvím některého z obchodních partnerů objednat. Popsán je i způsob, jak probíhá plánování a výstavba předsunutých DSLAMů a jaké překážky musíme překonávat, abychom mohli k zákazníkovi internet dovést, dodala mluvčí společnosti Tereza Gáliková.


Autor: LinkedIn

Tereza Gáliková, mluvčí společnosti CETIN.

Ještě před dvěma lety byla nejvyšší dostupná rychlost v síti CETIN čtyřicet Mb/s, od letošního května si mohou zájemci objednat na vybraných adresách přípojku s rychlostí až 250 Mb/s. Na konci roku by si tuto rychlost mohlo objednat více než 180 tisíc domácností. Od začátku příštího roku pak bude na optických přípojkách dostupná rychlost až jeden Gb/s.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).