Hlavní navigace

Sharp 46LE824E: slabé resamplování, excelentní výbava

13. 4. 2011
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Na pohled poněkud pompézní televizor. Ale takový Sharp prostě je. Temnou stránkou přístupu je však lesk. Lesk všude. Čiší z panelu, z rámu, ze spodní „stříbrné“ lišty a notně se leskne dokonce i bytelná noha spojující podstavec s televizorem. Klavírová čerň a zrcadlové sklo se zkrátka nezapřou. Díky bytelnému rámu zvláště ve spodní části vypadá televizor tak nějak mohutně. Mohutná je ovšem i výbava – satelitní i kabelový tuner, napojení na internet včetně WiFi, čtveřice rozhraní HDMI a také multimediální podpora zahrnující i MKV. K dokonalosti chybí jen titulky a zejména kvalitnější resamplování ze systému PAL. Přece jen - 117 centimetrů úhlopříčky si žádá své.

A protože má televizor plnou tunerovou výbavu, tedy DVB-T, DVB-S/S2 a DVB-C, a to včetně HDTV, vyzkoušel jsem, co jsem mohl. Tedy první dva tunery, i když DVB-T pouze v PAL verzi. Na MPEG-4 totiž nedosáhnu. A ještě jedna chuťovka – díky zabudované 8 GB paměti můžete využít i funkci časového posunu a pozastavit si tak živé televizní vysílání a později ho sledovat se zpožděním. Zhruba si takto můžete uložit hodinu v případě HD kanálu a 2,5 hodiny v případě běžné stanice v PAL. Ovládání vám nebude činit potíže.

Sharp 46LE824E televizor

Design je na můj vkus poněkud pompézní a výsledek zbytečně lesklý. Musím ale uznat, že televizor mezi ostatními na prodejně rozhodně nezapadne.

Kdepak máme třídění?

Instalace DVB-T je jako ve většině případů snadná, i když by mohla být rychlejší. Jednoduchá je i reinstalace – na volbu kupodivu v menu „Nastavení“ narazíte okamžitě. Horší je to se setříděním kanálů. Na závěr vás totiž čeká nic neříkající volba „Ruční nastavení“ ještě podtržená dialogem ve stylu „opravdu sem chcete?“

Musíte. Setřídění je právě tady.

Dělá se prohozením kanálů a tudíž není nijak svižné. Za námahu budete odměněni chytrým seznamem stanic který se objeví i po stlačení „OK“. U každé stanice máte navíc uvedeno jméno právě vysílaného pořadu. Příjemná věcička!

Sharp 46LE824E shora

Obvyklý pohled shora ukazuje 39 mm tlustý panel, tenký podstavec a bytelnou nohu, která se ovšem taktéž velice leskne.

Satelit nijak uchvacující

Pokud jde o instalaci satelitní části, tady je to už horší. Automatika tu moc neexistuje, ale když odcvakáte všechny přednastavené volby, něco ze satelitu přece jen dostanete. Problémem je však už výchozí nabídka, ve které si volíte druh vašeho satelitního systému. Pokud jako já sáhnete po nejpoužívanější volbě „Max 4 satelity na přepínači DiSEqC“ a naladíte je, vidíte zprvu stále jen jednu družici. Nakonec zjistíte, že na tu další se přepnete opět s pomocí tlačítka „Sat“. Nicméně přepínání je velice pomalé – v okamžiku, kdy jako já máte nejpoužívanější družici na první pozici a 3 a 4 jsou neobsazené, znamená to při návratu k jedničce projít i volby 3 a 4. Dosti se přitom načekáte, protože televizor chvíli dumá.

Druhou špatnou zprávou je, že i když jdou kanály v rámci jedné družice setřídit, společný seznam neuděláte, nebo alespoň já jsem tu možnost nenašel. Na dálkovém ovladači chybí i volba „Favorites“. Rovněž jsem nenašel ruční nastavení transpondéru a také satelitní tuner v mém případě při příjmu přes kartu Skylinku (CA modul Technisat) vykazoval poměrně časté chyby, a to nejen na placených kanálech. Typicky hlásil že Nyní není vysílání. Zkontrolujte programovou nabídku v EPG a číslo chyby, E203. Většina stanic se po párminutovém poshovění rozběhla, například ČT 1 to ale hlásila prakticky neustále. Největší legrace to však byla, když „zrušili“ ČT 24.

Nemusím asi zdůrazňovat, že karta v jiném přijímači pracovala bez problémů.

Vyjádření Sharpu se do zveřejnění článku nepodařilo sehnat, jakmile bude k dispozici, dáme vědět.

Sharp 46LE824E menu nastaveni

Základní menu zahrnuje vše možné, včetně přístupu k seznamu naladěných kanálů, a odskočit si z něj můžete i do programového průvodce EPG. O nastavení se starají dvě volby, které se z nepochopitelných důvodů částečně překrývají.

Ovládání à la Sharp

Firma přistupuje k ovládání televizoru jinak než ostatní velcí hráči. Jistě, máme tu obvyklá tlačítka číselné i postupné volby kanálů a také šipkový kříž s „OK“ uprostřed, kterým vyvoláte jejich seznam. Je tu i menu i když jiné, než na jaké jste zvyklí a také teletextová tlačítka označená RGBY, což se – kupodivu – shoduje se jménem barevného modelu, se kterým pracuje systém Quattron. Jak mi bylo od Sharpu sděleno, název RGBY pro teletextová tlačítka používala firma dávno před tím, než s novým systémem panelu přišla. Ovládání je prý tradiční a používané dlouhou dobu. To je na druhou stranu velmi dobrá zpráva, protože poslední léta se nám různí výrobci snaží své menu vylepšovat a v drtivé většině případů to dopadá tristně.

Ovládání hodně sází právě na teletextová tlačítka. Menu se zobrazuje nahoře a rozvíjí se vždy na pravé straně, vždy na stejném místě (viz foto). Lokalizace je velmi dobrá, i když některé názvy nejsou ani archaické – např. svorky, rozumějte rozhraní.

Atypické je také ovládání multimédií. Na dálkovém ovladači totiž zcela chybí tlačítka pro zastavení filmu, převíjení apod. Tedy jsou tu, ale jsou určena pro Aquos Link, tedy ovládání dalších přístrojů napojených přes kabel HDMI.

Multimédia pouštěná přes rozhraní USB se řídí přes tlačítka softwarová, která vyvoláte za pomoci „Control“. A ovládání je to velice dobré, má i samostatné klávesy pro přeskok po kapitolách či pro převíjení. Možná vám ze začátku bude připadat trochu nezvyklé, ale nejspíše si zvyknete velice rychle. Já osobně jsem si – po třech zápůjčkách televizorů Sharp a tedy nějakých čtyřech týdnech používání (včetně tohoto čtvrtého) – zvykl i na ostatní ovládací styl. Tedy až na některé velice zasuté volby, jakou je třeba třídění kanálů.

A ještě maličkost: Pokud se přepnete z USB rovnou na satelitní tuner, kde jste měli nastavenu první družici („Sat1“), jste rovnou posláni na „Sat 2“, tedy tu druhou. Následuje velice zdlouhavé přepínání zpět, takže doporučuji jít na nejprve na volbu „DTV“ (tuner DVB-T) a pak teprve zmáčknout „SAT“. Je to nesrovnatelně pohodlnější.

Sharp 46LE824E EPG klasika

EPG jak na satelitu, tak na DVB-T nabíhá do této podoby. Přehlednost zajišťují barevně oddělené pořady – bílou vidíte ty, které právě běží. Bohužel bližší informace k pořadu se zobrazuje jen v úzkém sloupečku a nevyužívá dvakrát větší prostor, jež je plně k dispozici, protože v něm nic není.

Vyšperkované osmidenní EPG

Na pořad se v EPG můžete nechat upozornit a televizor se dokáže probudit i z pohotovostního režimu. Časovač se nastavuje trochu složitěji než je zvykem, ale byl plně funkční. Program se na DVB-T dohrává automaticky (!), takže nemusíte na daný multiplex vůbec vstupovat a v okamžiku, kdy vstoupíte do EPG, stačí jen chvíli počkat. V případě satelitu je to jedno, tam máte velice rychle k dispozici vše najednou – pro vybranou družici. Příjemné také je, že aktuální pořady jsou v EPG bílé (viz foto) a ty, které teprve půjdou, šedé, takže rozlišení je kdykoli patrné na první pohled.

V EPG jde také sofistikovaně vyhledávat, a to jak podle data, tak podle žánru. Navíc jde přepnout do dalších dvou typů zobrazení, takže můžete vidět třeba jen dva pořady – stávající a následující. Na EPG si Sharp opravdu dal záležet a u tohoto přístroje patří k největším kladům.

Sharp 46LE824E nastavení obrazu

Nastavení obrazu a zvuku najdete v menu „Nastavení“, ty samé volby jsou ještě zopakovány v menu „Nástroj“. K dispozici je opravdu spousta možností, včetně tzv. „OPC“, což je automatická úprava jasu.

Spousta možností nastavení

Nastavení jsou velice bohatá, jak ostatně odpovídá cenové relaci. Obraz můžete ovlivnit po všech stránkách a v režimu „Pokročilé“ si můžete vybrat i barevný tón například pro přiblížení žluté k červené nebo zelené, saturaci či nastavení obrazu v šesti samostatných volbách. Nechybí ani barevná teplota, nastavení jemného pohybu, aktivního kontrastu, gama korekce či filmového režimu.

Jak vidíte, je velice snadné obraz ovlivnit, ale také si ho rozhodit. V každé volbě je naštěstí možnost vynulování parametrů.

Sharp 46LE824E obrazové režimy

Mezi obrazovými režimy najdete i dva dynamické, z nichž jeden jde doupravit. Režim „Standardní“ byl nastaven velice slušně, já televizor většinou provozoval na režim „Kino“.

Přednastavených režimů obrazu („Režim AV“) je sedm a kupodivu ovlivňují i zvuk. Nechybí režim pro hru a také automatika. Já nejčastěji používal „Film“, který mi přišel pro mé potřeby nejvyváženější.

Pokud jde o zvuk, nastavit jde samostatně výšky a basy, zapnout a vypnout virtuální zvuk a také zesílit basy. Volba „Jasný hlas“ pomůže se zdůrazněním dialogu oproti zvukovému pozadí a někdy může být opravdu užitečná.

Nebyl by to Sharp, kdyby tu také nebyla propracovaná eko nastavení. Ostatně televizor patří do energetické třídy „A“, a to v této oblasti už něco znamená.

V samostatné volbě můžete zapnout úsporu energie, nechat si vypnout televizor, pokud chybí signál nebo si pustit pouze zvuk a obraz zcela vypnout. Ostatně to vidíte i na fotografii.

Sharp 46LE824E nastavení obrazu eko

Nastavení úspory energie jsou nezvykle bohaté. Ve volbě „Úspora energie“ můžete – vedle jejího vypnutí – nastavit i „Standardní“ a „Pokročilé“ s ještě více sníženým jasem podsvícení.

Parádně nízká spotřeba

Úhlopříčka 117 cm je setsakra hodně na to, že má televizor udávanou spotřebu 80 wattů. Ta změřená se pohybovala mezi 60 a 98 W (84 W) a jakmile jsem vypnul obrazovku a nechal puštěný pouze zvuk, televizor ohlásil polovinu – 39 wattů.

Vše bylo tradičně měřeno při standardním nastavení hned po instalaci. Jak mě ale jeden z vás upozornil, nevím s jakým účinkem – můj měřicí přístroj ho neumí a tuhle záležitost mám teprve v řešení.

Sharp 46LE824E štítek

Energetický štítek à la EU. Najdete na něm i celkovou roční spotřebu udanou podle předpokládaných 4 hodin sledování televizoru denně. Televizory zkrátka míří tam, kde už jsou ledničky či například pračky dávno. A je to tak dobře!

Souborový manažer à la Sharp

I tady se mi opět cosi stalo s titulky. Sharp oficiálně tvrdí, že titulky k filmům v DivX fungují. Faktem je, že pokud zmáčknete tlačítko „I+“ (info), uvidíte položku „Podtitulky“. Bohužel tohle je už můj třetí Sharp (ze čtyř), u kterého to nepracuje. Zatím jsem je viděl jen u modelu LC-32LE320E.

Sharp 46LE824E manažer souborů úvod

Úvodní menu manažeru souborů. Volba „Obrazový režim“ je jen trochu nešikovně přeložený vstup do promítání filmů.

Jinak i tady se multimédia natahují rychle, ať už jde o fotografie, filmy či muziku (pravda, že z kvalitní zrcadlovky trochu pomaleji, ale pořád svižně), manažer souborů je poměrně solidní, pokud si na něj zvyknete. Klasický adresářový přístup tu totiž chybí. Na horní vodorovnou lištu se vám sice nasypou jednotlivé adresáře, avšak záhy zjistíte, že jsou tu vyjmenovány i podadresáře a pod…, pod…, podadresáře. Zkrátka všechny, co jich na vašem paměťovém médiu je a co zároveň obsahují jakékoli video, které televizor zvládne přehrát (nebo si to alespoň myslí). Výsledkem může být klidně i kilometr dlouhá lišta…

Sharp 46LE824E manažer souborů video

Po odmáčknutí volby „Obrazový režim“ se dostanete do takovéhoto menu. Adresáře a podadresáře obsahující jakýkoli přehratelný video soubor se zobrazují na liště jeden po druhém. Lišta tak může být někdy opravdu hodně hodně dlouhá.

A kompatibilita? Solidní i když ve videu jsem se poměrně často setkával s nepodporovaným zvukem (AC3 či zejména AAC). Většinou se ale přehrálo alespoň video. Tedy s výjimkou níže zmiňovaného MKV.

Jinak se přehrává i formát VMW, a to včetně HD, nahrávky z SD i HD kamer v MPEG-4 H.264, MOV z fotoaparátu Nikon či filmy v DivX s nejrůznějšími kodeky ať už jsou AVI či MKV. Až na titulky ovšem.

Co se týče MKV, to v nižší kvalitě (720p, L4.0, 8RF) nečinilo problémy, u vyšší tomu bylo právě naopak (1080P, 40 Mb/s, L5.1, 16 RF).

U muziky se přehrál pouze formát MP3 (zvukově na tom televizor rozhodně není špatně), z fotografií pak obecně podporovaný JPEG. Vše – jak jsem už řekl – svižně a operativně.

A ještě pár slov k souborovému manažeru. Je plně lokalizovaný do češtiny, názvy rotují, takže si je pěkně můžete přečíst až do konce a rozprostřené adresářové struktuře se nedá upřít jistá přehlednost. Zkrátka manažer trochu jinak. Škoda ale, že tu zároveň není i adresářový přístup s náhledem a možností přehrání veškerých multimédií tak, jak to má děláno Hyundai.

Sharp 46LE824E rozhraní

U televizoru v této ceně se spousta rozhraní přímo očekává. Tento Sharp je naplňuje beze zbytku. V ceně navíc máte i USB adaptér pro WiFi, který jsem ovšem já k dispozici neměl. A jelikož jsem momentálně bez ethernetového kabelu, připojení na internet jsem nevyzkoušel.

Tak trochu drahá…

Obraz místy tíhne k fialové, chvíli k modré a místy je tak nějak barevně rozházený. Pokud jsou ve scéně přítomny barvy z modelu RGBY v základní či základnější podobě, červená je červenější, modrá modřejší apod. Tohle se ale zdá být systému Quattron vlastní. Ti, co mají rádi výrazné až pastelové barvy, tady ale budou doma. A to je většina zákazníků. Možná že velká většina zákazníků. Tohle není vada, to je vlastnost a na zvýrazňování barev během posledních desítek let postavili svůj prodej snad všichni výrobci.

Bohužel, resamplování je opravdu špatné, a to vada je. Zvláště na televizor v této cenové relaci. Projevuje se to na DVB-T, satelitních kanálech střední kvality a dokonce i na vysílání v HD. Tedy, pokud není vysíláno v opravdu špičkové kvalitě, jako například stanice Brava HDTV, Travel Channel HD či Astra HD. Tady televizor nic nevylepší, ale naštěstí ani nezhorší. U všeho ostatního v HD je vidět, že rozhodně nepomůže a spíše možná uškodí. Stejně jako u satelitních stanic v průměrné kvalitě. Sharp v tom ale v této cenové relaci a při vybavení DVB-S nejede sám. Už se mi to přihodilo u několika modelů. Jakoby si výrobci řekli – dáme tam satelit o ten je zájem a zbytek už nemusí být tak dobrý. Stejně se to bude prodávat a vyděláme víc. Pravdou ale je, že se to – u mě – doposavad týkalo jen některých přístrojů především kolem třiceti pěti tisíc. Tenhle má doporučenou koncovou cenu „trochu“ vyšší…

Posuňme se ale dál.

Ladění DVB-T je pohodové, najít volbu setřídění je však náročné. O řád náročnější je to ale u satelitních stanic. Navíc i když tuner naladí vše (je pomalý, ale důkladný), vybraný satelit opakovaně přepisuje. Nikde se při ladění či po naladění nedozvíte, že k tomu, abyste se přepnuli na další družici, musíte tlačítko „SAT“, přepínající mezi DTV (DVB-T), ATV (analog) a satelitním příjmem mačkat opakovaně. Bohužel musíte projít i družice, které nemáte naladěny či k dispozici ve vašem systému (já měl ze čtyř možných vybrané jen dvě). Přepínání je pomalé a dosti otravné. I co do citlivosti mi satelitní tuner přišel poměrně slabý. Kdyby televizor stál dvacet, pětadvacet tisíc, řeknu, běžte do toho. Za takovouto cenu však najdete mnohem lepší nabídky. Na druhou stranu je pravda, že poměrně dost televizorů v cenové relaci mezi 30 a 40 tisíci vybavených DVB-S má obdobné problémy. Takže buď levnější, nebo dražší. Zkrátka v této kategorii se dívejte po resamplování, které by mělo být podstatně kvalitnější. Takhle Sharp 46LE824E vyhoví jen opravdu hodně nenáročnému divákovi, byť má skvělou výbavu, včetně sledování vysílání s časovým posunem.

Sharp 46LE824E parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– natáčitelný podstavec
– adaptérové kabely komponentní RGB, SCART, A/V cinch
– WiFi USB adaptér
– napájecí kabel (dvoužilový, napevno zabudovaný)
– uživatelská příručka (papírová)

foto: autor a Sharp

Od uvedení systému Quattron na český trh už uplynul nějaký čas. Jak se vám líbí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).