Hlavní navigace

Server O2TV.cz nově ve formátu HTML5. Jaké jsou první dojmy?

10. 11. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: O2
Měsíc se sešel s měsícem a máme tu nové menu i pro O2TV v prohlížeči. Přečtěte si první dojmy našeho recenzenta.

Služba Moje menu, která byla doposud dostupná pouze majitelům set-top boxů O2 TV, se v beta verzi objevila i na internetové stránce O2TV.cz. 

PSALI JSME: O2 představuje svoji novou službu Moje menu i na svém webu

Aktuálně uvedená podoba webu O2 TV vychází z vizuálního stylu úvodní obrazovky O2 TV Moje menu. Novinkou je vyhledávání, které umožňuje najít si v databází O2 Videotéky filmy nejenom podle jejich názvu, ale i podle jmen jednotlivých režisérů. Technologickou změnou prošel i samotný webový přehrávač. Díky modernímu formátu HTML5 je jeho funkčnost plynulá a funguje ve všech prohlížečích.

"V tuto chvíli je nový web spuštěn ve zkušebním, tzv. „preview“ režimu, ve kterém tým O2 TV sbírá podněty a zkušenosti uživatelů, na základě kterých web nadále upravuje ke spokojenosti diváků. Novou O2 TV najdou zákazníci buď přímo na preview.o2tv.cz nebo přechodem z notifikačního banneru na webu www.o2tv.cz. Stávající podoba O2 TV bude po dobu zkušebního režimu stále k dispozici a mezi oběma verzemi webu O2 TV mohou diváci libovolně přepínat.!

Tolik Jitka Pajurková, tisková mluvčí společnosti O2. My si tu nyní ukážeme, jak to vlastně vypadá v reálu. 

Screenshot celé stránky o2tv.cz (po přihlášení konkrétního uživatele).

Toto je plná grafická verze nového rozhraní Moje menu, navržená po přístroje poněkud jiné specifikace, než jsou současné boxy EVO4 a EKT DID-7006. Plná podpora HTML5, fulltextové vyhledávání, vše je doplněno pro přehlednost logem či obrázkem. O2TV se tím stává IPTV srovnatelnou s jinými evropskými televizemi, kde však takové rozhraní ale běží v set-top boxu.

Oproti set-top boxu jsou v sekci Právě v TV zobrazeny všechny aktuálně dostupné programy, lišta se stejně jako u STB roluje směrem doprava. 

Obrazové představení některých funkcí

Živé vysílání

Toto je defaultní okno, do kterého se stream otevírá, v plné velikosti z mého zobrazovače. Prohlížeč Mozilla Firefox, verze 56.0.2.

Odkaz Televize

Odkaz Nahrávání

Úplného přepracování se dočkala sekce nahrávek, nově má podle zahraničních vzorů každá nahrávka vlastní podstránku s popiskem, obrázkem či logem a ovládacími tlačítky.

Odkaz Program

Taktéž úplného přepracování se dočkal i program, každý pořad má také vlastní podstránku s popiskem, obrázkem či logem a ovládacími tlačítky.

Odkaz Videotéka

Výrazné proměny se dočkala i celá videotéka O2TV. I zde má každý pořad svou vlastní podstránku s informacemi a ovládacími prvky.

Vyhledávání

Vyhledávání podle režisérů nám trochu drhne. Vyhledáváme sice všude, nejen ve videotéce, ale sem tam dostáváme protichůdné výsledky. Ale je to beta, druhý den v provozu a nikdo není dokonalý… 

Vyhledávání podle klíčových jmen (herec, dílo, stanice) funguje až na nějakou nedoladěnou drobnost celkem precizně.

UX DAy - tip 2

Na závěr si ještě ukážeme nové Nastavení účtu, ke kterému se dostaneme po kliknutí na své uživatelské jméno (podtrženo). Zde můžeme spravovat připojená zařízení a slouží i k odhlášení od služby. 

Mnoho lidí s mým názorem souhlasit nebude, ale toto je opravdu velmi slušný počin, povyšující službu na úplně jinou úroveň, srovnatelnou se zahraničními poskytovateli. Stále zamrzí skutečnost, že u nich lze takové grafické prostředí provozovat i na set-top boxu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).