Hlavní navigace

Sencor SRD 6600 DAB+: příruční „tranďák“ kamkoli. A za slušnou cenu

10. 5. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Sencor
Jednoduchá stereo kombinace FM a DAB vyvedená v klasickém duchu láká jak provedením, tak cenou. Ta je, v rámci současného světa DAB, u spodní hranice.

Přenosné DAB přijímače s baterií či akumulátorem zakoupíte od nějakých 1200 Kč. Většinou mají nižší, nebo podstatně nižší výkon než tento, a nebývají ve stereu. Sencoru sice chybí výstup na sluchátka a ve srovnání s některými modely i budík, zato však dostanete stereopřijímač s širokopásmovými reproduktory umístěnými na čelní straně za nesnímatelnou kovovou mřížkou a zesilovač o výkonu 4 watty RMS.

Rozhlasový přijímač, pracující i v češtině (výjimky jsou někdy vidět, o čemž se můžete přesvědčit v galeriích), napájíte buď z běžné síťové zásuvky přes konektor Micro USB, nebo z docela obyčejného akumulátoru BL-5C známého z mobilních telefonů Nokia. A protože je běžně výměnný, není problém si dokoupit další nebo si ho vyměnit. To vše doslova za pár korun.

NAPSALI JSME: ČTÚ představil plán využití rádiového spektra pro digitální rozhlas

Slovenský Towercom posiluje DAB

Teleko připravuje varovný systém pro DAB

Ovládání povětšinou intuitivní

Přijímač je bez dálkového ovladače a řídí se tlačítky umístěnými kolem LCD s výraznými a za běžné situace i dobře viditelnými znaky. Vše je povětšinou hned po ruce, odbíhat musíte z jedné strany LCD na druhou zejména při ukládání stanic do paměti, k čemuž se ještě dostaneme.

V menu se pohybujete pomocí Tune+ a Tune- (ladění), které nahrazují šipky, tlačítko ST.MO Select funguje jako potvrzení volby, Menu pro vyskočení o stupeň výše. Volby Info a Sleep se pak ovládají pouze opakovaným zmačknutím téhož tlačítka. K vyvolání stanice uložené do paměti se použije kombinace Preset, Tune a ST.MO Select, což je trochu nešikovné (klávesy jsou na opačné straně LCD), tlačítka pro přímé vyvolání chybí.

Uvedení do pohotovostního režimu najdete na čelní straně přijímače hned vedle LCD, na zadní straně je pak posuvný jezdec pro úplné vypnutí přijímače.

Naladěné kanály můžete uložit, pro FM a DAB+, do 2× 10 pozic. Dělá se to jednoduše tak, že vyberete (naladíte) příslušnou stanici a na tři sekundy podržíte PRESET. Paměťová pozice se rozbliká a vy přes ST.MO Select stanici uložíte, případně si pomocí Tune vyberete jiné místo.

Stanice se u DAB+ ukládají pod svým jménem, podobně to funguje i u FM. Tady se však jméno stanice nikdy neuložilo, i když přes RDS k dispozici bylo.

Funkce a možnosti

Menu nastavení je jednoduché a k dispozici je jen několik voleb. I když se v příručce říká, že jde upravit i intenzita podsvícení displeje, pokud je přijímač napájen ze sítě, v případě zapůjčeného kusu volba chyběla. Tlačítko Function přepíná pouze mezi FM a DAB+ a například budík tu chybí, což není v „mobilové době“ nic zásadního. Nejspíše více bude chybět funkce Prune sloužící u DAB k vyřazení nepotřebných stanic ze seznamu.

Tlačítko Info vyvolá obvyklé informace o multiplexu DAB, kvalitě, resp. síle příjmu, datovém toku atd. Scan zajistí proladění pásma a najdete ho v Menu. Pro FM můžete navolit pouze ladění „silných stanic“, Scan zde klasicky ladí jen k další silné stanici. Z dodatečných tlačítek tu ještě najdete Sleep, který zajistí automatické vypnutí přijímače po předem zvoleném čase od 15 do 90 minut. Volbu stereo či mono můžete buď nechat na automatice, nebo přepnout do režimu zvaného „vynucené mono“ a zajistit si tak alespoň nějaký příjem. Pro tuto volbu je také k dispozici tlačítko ST.MO Select, které podle příručky stačí jen u stereostanice zmáčknout a přepne se na mono. Tuto funkci se však rozchodit nepodařilo.

Datum a čas se nastaví automaticky po naladění DAB, pokud stanice digitálního rozhlasu k dispozici nejsou, je možné zadat ho i manuálně v menu nastavení, stejně jako povolit jeho automatickou aktualizaci přes digitální rozhlasovou síť či přijímač vrátit do továrního režimu. Displej zobrazuje po přepnutí do pohotovostního režimu čas jen tehdy, když je přijímač napájen z 230 V. Pokud není zcela vypnut.

Díky linkovému vstupu můžete k Sencoru připojit i mobil nebo empétrojku, kabel však není součástí dodávky.

Jedeme na baterky

Udávaná doba provozu na lithium-iontový akumulátor je 4–5 hodin v závislosti na úrovni nastavení hlasitosti a v tomto případě je udáváno 50 %. Přijímač ale běžně vydržel i šest hodin a déle, pokud hrál potichu, spíše pro dokreslení atmosféry, zvládl to i o hodinu, hodinu a půl déle.

V případě vypnutého přijímače se akumulátor dobije za něco málo přes 3 hodiny (pět, deset minut), výborné je, že za stejný čas se dobíjel i v okamžiku, kdy byl zapnut.

Na displeji se, při dobíjení rádia uvedeného do pohotovostního režimu, ukazoval na dané verzi firmwaru čas od počátku nabíjení a ikona baterie a v ní symbol blesku. Samotný stav dobíjení se nezobrazoval, a to ani symbolicky vyplněním ikony. Zjistíte ho ale v okamžiku, kdy vytáhnete napájecí šňůru a přijímač zapnete. Pak se stav dobití zobrazil, resp. se na ikoně akumulátoru alespoň přibližně ukázal.

Na nízký stav napájení jste upozorněni hlášením na displeji. Pokud jsme v tomto okamžiku chtěli změnit stanici, přijímač často její název nedokázal zobrazit a na displeji zůstávala ta poslední. Hrála však aktuální a přepnutí na další kanál také fungovalo.

Jaký je? S dobrou kombinací cena/výkon

Výborně je především provedeno napájení s možností úplného vypnutí přijímače, subjektivně vzato je velmi slušná i příjmová část, což bylo při zkoušení na hranici multiplexů znát. Použití akumulátoru Nokia BL-5C má pak dvě zásadní výhody: rozumnou délku provozu klidně i nad udávaných pět hodin, nebo o hodinu déle, a jeho nízkou cenu. Dodatečný nebo druhý akumulátor tak dnes pořídíte pod 200 Kč. Někomu možná bude chybět budík a také výstup na sluchátka (je tu pouze linkový vstup). To už ale záleží na stylu používání.

Nám se líbila i koncepce, kovové držadlo, o které jde přijímač při troše šikovnosti opřít (když navrch nalepíte gumu, bude to ještě lepší), a povětšinou i jednoduché ovládání. Příručku tak možná využijete jen při prvním zadávání stanic do paměti.

Reakce továrně solidně zpracovaného přijímače jsou sice někdy trochu pomalejší, ale vzhledem k jeho ceně to není nic proti ničemu.

Sencor SRD 6600 DAB+ zaujme výborným vzhledem a dobrým poměrem cena/výkon. Škoda jen, že digitální DAB rozhlas není u nás prosazován se stejnou vervou jako přechod na DVB-T2.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: šikovný návrh, síťový vypínač, levný akumulátor, rozměrné znaky na displeji, slušný provozní čas při provozu bez 230 V, akumulátor je dobíjen i za provozu, dobré ovládání, navíc stejné u DAB i FM

proti: chybí funkce Prune, někomu může chybět i budík či výstup na sluchátka

Sencor SRD 6600 DAB+
cena: 1499 Kč
tunery: DAB, DAB+; FM (analogové)
displej: dvouřádkový, bíle podsvícený
předvolby: digitální: 10 stanic; analogový: 10 stanic, RDS
frekvenční pásmo FM; DAB: 87,5–108 MHz; 174,928–239,2 MHz (pásmo III)
zesilovač; odstup signál/šum: 2× 2 W (RMS); neudáno
napájení; doba provozu (udávaná): 230 V, Li-Ion akumulátor (BL-5C), 1000 mAh; 4–5 hod. (50 % hlasitosti)
spotřeba (udávaná): 9 W, pohotovostní režim: neudáno; tlačítko pohotovostního režimu (elektronické), možnost úplného vypnutí; energetická třída neudána
vstupy/výstupy: linkový vstup (jack, 3,5 mm), Micro USB (dobíjení)
rozměry (Š x V x H); hmotnost: 247 × 157 × 60 mm; 680 g

Balení obsahuje

  • externí zdroj s napájecím kabelem
  • akumulátor
  • stručná příručka
  • záruka: 24 měsíců

Myslíte si, že by vláda měla podniknout rozhodné kroky k zavedení a rozšíření digitálního rozhlasu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).