Hlavní navigace

Sencor SPV 7702: watchman z Fantomasova kufříku

27. 8. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Přenosnou obrazovku knižního formátu znají diváci z druhé řady populárního seriálu Arabela. Watchman, který začátkem 90. let minulého století působil jako nedosažitelný zázrak techniky, je dnes k dostání běžně v elektru. Sencor SPV 7702 vám sice neukáže, co dělá osoba, na kterou myslíte, ale jinak toho umí dost. Přijímá analogovou i digitální televizi, přehrává DVD i DivX, připojíte si k němu USB disk a dokonce si můžete zahrát desítky her z počítačového dávnověku. Pro ně má výrobek i svůj herní ovladač.

Na DigiZone.cz jsme vám nabídli recenze desítek digitálních přijímačů různých tvarů a forem. Přenosný DVD přehrávač s vestavěným tunerem pro zemské digitální vysílání mezi nimi ale dosud chyběl. Sencor SPV 7702 není zdaleka jediným svého druhu, který je na českém trhu k dispozici. Ale rozhodně jde o produkt, který stojí za zmínku.

Velká krabice výrobku má bohatý obsah. Vlastní přijímač tu doplňuje jeho přídavný modul s dobíjecí baterií a teleskopickou anténou, nechybí ani kabel elektrického přívodu s adaptérem na 12 voltů. V balení je také jeho varianta s „cigaretovou“ zástrčkou pro použití v autě nebo přívěsu, která má praktickou „telefonní“ šňůru pro snadnou změnu vzdálenosti. Další věcí v krabici je velké a ploché dálkové ovládání.

Sencor SPV 7702

A jako specialitu přístroj nabízí také herní ovladač a kompaktní disk, na kterém je řada osmibitových her. Já jsem jich napočítal zhruba 210, manuál jich uvádí tři stovky. Důraz na akci, jednoduchá grafika, pípající hudba, ale často skvělá hratelnost, takové byly hry před dvaceti lety. Přenosný Sencor vám umožní vstoupit do zábavního světa konzole Nintendo Entertainment Systém (NES). Stačí zapojit herní ovládání do postranního USB portu, vložit herní disk, vybrat si jeden titul a pustit se do akce. Hry jsou označeny jen svými čísly, a tak se jejich výběr stává zajímavou loterií, ve které se vyplatí oblíbená čísla si zapamatovat nebo zapsat.

Sencor SPV 7702 herní ovladač

Těžká váha a baterie na dvě hodiny

Sencor SPV 7702 je rozdělený do dvou základních jednotek. Přehrávač má rozměry 19,5×14,9×3,1 c­entimetru a sám o sobě váží 690 gramů. Po připojení bateriového dílu se hmotnost sestavy zvýší na 840 gramů. Držet v ruce nebo mít na klíně bezmála kilogramové závaží po celou dobu sledování filmu, to není dvakrát příjemné. Abyste si mohli vychutnat možnosti, které výrobek nabízí, počítejte s tím, že si ho budete potřebovat při sledování někam položit.

Provoz bez možnosti zapojit si výrobek do zásuvky berte spíš jen jako možnost než jako návod pro denní praxi. S plně nabitými bateriemi vydrží Sencor v provozu zhruba dvě hodiny. Spotřeba závisí na náročnosti práce, kterou mu zadáte. Přehrávání MP3 skladeb z připojeného USB disku je samozřejmě jednodušší než přehrávání filmu na DVD, ve kterém musí svítit LCD a pracovat disková mechanika. Pro nabíjení zpátky na plnou kapacitu potřebuje výrobek podle manuálu přibližně osm hodin, první tři nabití by měl ale zákazník provádět alespoň půl dne. Vestavěná lithiová baterie má po 500 cyklech nabití a vybití stále 82,5 procenta své originální kapacity, informuje spotřebitele uživatelská příručka.

Sencor SPV 7702 baterie

Přístroj má provozní spotřebu do 18 wattů. Proti otřesům nabízí ochranu minimálně na čtyři sekundy u filmů na DVD a tři minuty u MP3 souborů na kompaktním disku.

Sencor SPV 7702 zezadu

Mezi konektory je USB 2.0 a dvě zdířky pro sluchátka

Skladba konektorů nabízená výrobkem působí od prvního pohledu sympatickým dojmem. Většina zdířek se nachází na levé straně přijímače, kde je k dispozici vstup a výstup pro analogový zvuk i obraz. Tyto konektory předpokládají zapojení dodaných audio a video kabelů, které dělají ze Sencoru rovnocenného partnera pro další domácí elektroniku. Na levém boku je také vstup pro 12voltový síťový adaptér a hned dvě zdířky pro připojení sluchátek. To ocení především dvojice cestující meziměstskou dopravou. Bez rušení dalších pasažérů vlaku autobusu nebo vlaku si budou moci zvuk k přehrávanému filmu poslouchat každý ve svých sluchátkách. Ne že by pro totéž neexistoval rozbočovač za pár korun, ale proč se o něj starat, když není potřeba? Nalevo se nachází také spínač pro uvedení výrobku do provozu a pro jeho pozdější vypnutí.

Pravá strana SPV 7702 obsahuje dva USB konektory. Jeden z nich vyhovuje rychlejšímu standardu 2.0 a slouží uživatelů k připojení datových klíčenek, přenosných pevných disků nebo čteček paměťových karet. Druhá USB zdířka je vyhrazená pouze pro herní dálkové ovládání. Mimochodem to přes svůj bakelitový zjev plní svůj účel dobře. Přes mírnou tuhost jednotlivých tlačítek, na kterou si ruce navíc po chvíli zvyknou, je to o poznání lepší cesta než ovládání her z digitálních přijímačů pomocí dálkového ovládání. Přímé propojené kabelem dává hráčům možnost rychlé reakce, křížové tlačítko jim zajišťuje volnost pohybu, další pak slouží pro skákání, palbu, pauzu a využívání speciálních funkcí.

Sencor SPV 7702 bok 1
Sencor SPV 7702 bok 2

Za ne úplně šťastné řešení považuje ruční ovládání zvuku reproduktorů, které má výrobek v sobě začleněné. Otáčecí kolečko pro regulaci zvuku působí archaicky a navíc znemožňuje úpravu zvuku jinými cestami, především dálkovým ovladačem. Na druhou stranu je ale fakt, že Sencor je produktem, který budou lidé jen těžko chtít užívat z větší vzdálenosti, než je ta na dosah ruky.

Posledním konektorem SPV 7702 je nezbytná zdířka pro připojení antény. Výrobce zvolil klasickou anténní zdířku a ne žádná miniaturizovaná, nestandardní řešení. K přijímači si proto můžete zapojit anténu, jakou chcete. Pokud ale žádnou nemáte, stačí zapojit modul s baterií, který má i svoji teleskopickou anténu. Uvnitř místnosti na ni mnoho nechytnete ani b oblasti pokryté zemským digitálním vysíláním, ale venku základní příjem obstará.

Sencor SPV 7702 vysílání

Běžný provoz nemá chybu

Sledovat televizi, přehrávat si film nebo hrát počítačovou hru na přenosném zařízení s TFT LCD displejem o úhlopříčce sedm palců (17,5 centimetru) není něco, na co bychom asi byli zvyklí. Přesto mi nezbývá než konstatovat, že to jde a není to kupodivu vůbec špatné. Sencor SPV 7702 fungoval při testu bezchybně.

Mezi přehráváním DVD, sledováním digitálního vysílání, příjmem analogové televize a zobrazením videa z externího zdroje přepnete jednoduše tlačítkem Mode. Pokud chcete procházet soubory na zařízení vloženém v USB portu, stačí mít DVD jednotku prázdnou a přístroj se automaticky přizpůsobí. Soubory kategorizuje na hudbu, obrázky, hry a zbytek, což pak ukáže také v jednoduchém přehledu.

Umí dobře česky - pečeť

Sencor SPV 7702 toho umí opravdu hodně, tak zmíním pouze věci, u kterých by se daly čekat problémy. Podpora vypalovaných a přepisovacích disků, ať už DVD nebo CD, je u přístroje samozřejmostí. Jeho menu pro DVB-T část plně vychází z řešení přijímačů Strong, a obrázek si o něm tedy snadno uděláte z jejich recenzí.

Čeština menu je správná, stejně jako čárky a háčky na stránkách teletextu nebo elektronického programového průvodce (EPG). Výrobek tedy může používat ochrannou známku „Umí dobře česky“. Při jejím udělení jsme museli jen trochu přimhouřit oko nad češtinou uživatelské příručky, která je cítit automatickým překladem. Ten je ale naštěstí zahlazený do pochopitelné podoby, ačkoli z něj stále vyčuhují nečeská spojení jako „Pen Drive“ – tím je míněný zásuvný USB disk, zkrátka „klíčenka“.

Přehrávač podporuje také video ve formátu DivX a co je ještě lepší, správně k němu zobrazuje i české titulky. Cvičně jsem zkusil nahrát film na USB disk, přidat k němu titulky (obojí s dlouhými názvy) a podívat se na komplet v podání SPV 7702. Výsledný dojem byl kvalitní a pouze žlutá barva nestínovaného textu způsobovala místy horší čitelnost.

Závěrem

Fantomas by měl z DVD přehrávače a televizního přijímače Sencor SPV 7702 jistě radost. K zařazení do jeho kufříku mu chybí jenom stylovější design. Výrobek nabízí svým majitelům celou řadu možností a je plně vybavený pro české prostředí. Napadá mne jen otázka: k čemu je vlastně dobrý? Přehrávání DVD a DivX filmů na dvouhodinové cestě dopravním prostředkem je jistě zajímavá možnost. Ale s televizním příjmem to za pohybu není s teleskopickou anténou v autobuse ideální. Doma si potom lidé naladí vysílání asi raději na větší televizi. Přístroj si pro 12voltové napětí mohou samozřejmě vzít na automobilovou dovolenou nebo na chatu, kde televize chybí. Minimálně jako technologický výstřelek si ale SPV 7702 svoje příznivce jistě najde. Hračka je to hezká.

Sencor SPV 7702 bez baterií
Sencor SPV 7702
Celkové hodnocení 6,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 2 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Na první pohled nízké hodnocení je dané především vysokou cenou a absencí konektorů pro digitální obraz a zvuk.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 5590 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Jak si nejčastěji krátíte cesty meziměstskou dopravou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).