Hlavní navigace

Sencor SDV-8801T: DVD přehrávač a set-top-box pro DVB-T

23. 4. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Sencor zkombinoval do jednoho produktu přehrávač DVD a přijímač zemského digitálního vysílání. Výsledek idylického spojení stojí pouhé dva tisíce korun a svoje kupce si jistě najde. Kdo si ale potrpí kromě ceny i na uživatelskou příjemnost, jen těžko se pro recenzovaný výrobek rozhodne. Zpracování části na příjem DVB-T působí totiž neprofesionálním dojmem.

Kombinovaný digitální přijímač a DVD přehrávač Sencor SDV-8801T zaujme na první pohled svojí délkou přesahující 40 centimetrů. Rozměry výrobku 43×4,4×23,5 c­entimetrů vůbec převyšují běžné set-top-boxy. Malá výška a váha jen zhruba dva kilogramy nicméně mohutnost produktu ve výsledku zjemňují.

Sencor má stříbrné tělo a černý přední panel. Od leva se na něm nachází spínač přívodu elektrického proudu, útlá výsuvná dvířka pro DVD, senzor dálkového ovládání, ovladač dvířek, displej, tlačítka pro přehrávání, pauzu, zastavení a přeskakování kapitol a nakonec USB port. Na displeji je osm číslic s bodovým dělením, přístroj tu při digitálním vysílání ukazuje souběžně číslo programu i aktuální čas. Kromě toho jsou zde i další symboly pro režim přehrávače. Slabinou displeje tvoří malá velikost číslic a symbolů, všechno je čitelné pouze při soustředěném pohledu nebo z větší blízkosti.

Sencor SDV-8801T

Plejáda konektorů na zadním panelu a řada podporovaných formátů

Přijímač a přehrávač ve společném těle nabízejí vzadu houšť konektorů. Pro větší přehlednost je popíšu postupně od levé strany. Nejdřív je tu vstup a výstup pro anténní kabel. Vedle nich se nachází šest zdířek, které zajišťují výstup zvuku ve složení 5.1. Přibližně uprostřed jsou nad sebou kompozitní a s-video výstup. Dvanáctku konektorů této sekce završuje komponentní výstup videa (YPbPr) spolu s koaxiálním zvukovým rozhraním S/P-DIF. Sencor SDV-8801T má také jeden vstupní a druhý výstupní konektor SCART.

Sencor SDV-8801T zezadu

Výrobek má provozní spotřebu 20 wattů a nabízí celou řadu podporovaných formátů. DVD přehrávač si poradí s videem ve standardech MPEG-2 i MPEG-4, uživatelská příručka zmiňuje DivX a XviD – obojí s podporou českých titulků v souborech typu SUB, SRT a TXT. Kromě lisovaných DVD přijme přehrávač i vypálené nebo přepisovací disky, případně také starší formáty SVCD a VCD. Sencor vám přehraje hudební kompaktní disky, a to včetně vypálených MP3. Digitální tuner podporuje pouze vysílání v MPEG-2.

Dálkové ovládání, to je mnohost sama. Na majitele přístroje tu čeká 50 tlačítek. Podrobnou soupisku jmenovat nebudu, shrnu pouze svoje uživatelské dojmy. Přepínání mezi režimem DVD, USB a DVB zajišťuje tlačítko Source, což je oranžový klíč vlevo dole od směrové růžice. Z diváckého hlediska mi přišlo nepraktické rozložení číselných tlačítek, která nezabírají celou šířku ovladače, ale tísní se nahoře v tříčtvrteční šíři. Zatímco ve skocích mezi kapitolami DVD něco podobného asi nehraje roli, protože je člověk neprovádí tak často, při sledování televize je změna programů nejběžnější akcí a malá tlačítka tu vadí.

Sencor SDV-8801T ovladac

Ovladač dokáže díky padesátičlennému tlačítkovému arzenálu leccos. DVD se může přehrávat klasickou rychlostí, nejrůznějším způsobem zpomaleně nebo zrychleně, a to dopředu i nazpátek. Když se ale zaměřím na část přijímající digitální vysílání, chybí mi tu například jinde běžná programová soupiska, která se tradičně zobrazuje stiskem tlačítka OK a slouží pro rychlý výběr stanic. Také tu není žádné tlačítko pro zobrazení informačního pruhu.

Přehrávač DVD umí leccos…

Přiznávám, že v případě stolních DVD přehrávačů mám zkušenost jen s nemnoho výrobky. Moje dojmy proto mohou být povrchní a berte je s rezervou. Ale vyzkoušel jsem přehrávání lisovaných i vypálených DVD a CD. Sencor SDV-8801T si s nimi poradil bez potíží. Dobře na něm hrálo také video ve formátu DivX.

Sencor SDV-8801T DVD menu

Zkusil jsem možnosti USB portu a byl jsem mile překvapený. Zapojení externí čtečky paměťových SD karet nebo datové klíčenky proběhlo bez problému. Přehrávač musí být ale přepnutý do režimu USB. Tady po zapojení vnějšího zdroje dat zobrazí adresáře, které mohou obsahovat tři typy souborů: video, obrázky a hudbu. Sencor vám neukáže adresářovou strukturu tak, jak ji máte na disku uloženou. Místo toho si všechna úložiště s patřičnými daty sám vybere a seřadí za sebe. Pro českou diakritiku v názvech souborů nemá pochopení a nemilosrdně ji nahrazuje pomlčkou, ačkoli jinak zvládá konfigurační menu přehrávače češtinu bez problémů.

Při výběru souborů, které vás zajímají, je Sencor náročný na přesný postup. Pokud někde například stisknete místo předepsaného tlačítka OK šipku doprava, už dostáváte chybovou hlášku. Nejdříve mne to trochu poplašilo, ale pak jsem se naučil chyby nedělat nebo alespoň nevěnovat častému (a mnohdy úřednicky přísnému) upozornění na chybu velkou pozornost. Prohlížení videa nebo přehrávání hudby je bezproblémové, obrázky si ale výrobek načítá jako zpomalený film. Vykreslení náhledu jedné fotky mu trvalo vždy dvě tři sekundy a podobné to bylo i při změnách fotek v celoobrazovkovém režimu.

Sencor SDV-8801T DVD adresare

… set-top-box je pouze „přílepkem“

Přijímač digitální televize začne svoji činnosti úvodní instalací. Ta probíhá jednoduše a zhruba během minuty výrobek prohledá celé vymezené kmitočtové spektrum, aby sepsal nabídku digitálních programů rozhlasu a televize. Už tady dává ale Sencor SDV-8801T tušit, že se někdo chtěl pravděpodobně pomstít zvědavým divákům výběrem písma. Je kvůli své útlosti jen obtížně čitelné.

Sencor SDV-8801T DVB menu

Základní přehrávání televizních i rozhlasových stanic zvládá Sencor dobře. Na jediný problém jsem narazil u obrazu. Výrobek dává pomocí tlačítka Mode na výběr čtyři režimy: P-SCAN-YUV, S-VIDEO, YPbPR a TV-RGB. Zatímco kterákoli z první trojice možností mi ukazovala barvy dobře, po přepnutí na RGB získal obraz modrozelený nádech. Pro jistotu jsem zkontroloval dotlačení konektorů kabelu SCART mezi přijímačem a televizí, ale to bylo v pořádku. Podivné.

Sencor SDV-8801T info radio
Sencor SDV-8801T info TV

Sencor jako set-top-box nabízí pouze stručný informační panel bez jména vysílaného pořadu. Diváci si mohou zobrazit elektronický programový průvodce (EPG), ale ten jim přinese víc škody než užitku. Písmo je opravdovou tragédií, jak můžete z obrázků posoudit sami. Ze dvou fontů má českou diakritiku pouze jeden, ten ale příslušné znaky zobrazuje jen přibližně v šířce čárkového kódu. EPG je nepřehledné, protože jednotlivé pořady mají na proporční časové ose pouze málo místa.

Sencor SDV-8801T EPG II
Sencor SDV-8801T teletext

Digitální přijímač nenabízí žádný časovač. Teletext výrobku ale funguje. Je vkládaný do obrazu a přesun tu probíhá standardní rychlostí, bez použití paměti. Jako bonus nabízí Sencor tři hry. Tetris a varianta Sokobanu nepřekvapí, netradiční odreagování ale umožňuje rychlík Utluč krysu (Hit The Rat). Pomocí tlačítek 1 až 9 se snažíte trefit do devíti děr, ze kterých na vás střídavě vykukují hlodavci. Cílem je utlouct krysu, která zrovna vykoukla ze své díry. Hře bohužel chybí tabulka nejvyššího dosaženého skóre, aby v této zábavě mohla rodina soutěžit během reklamní přestávky. Leda by někdo zapisoval dosažené výsledky ručně.

Televizní hry (Sencor SDV-8801T a SiGMATek DVB-150)
Sencor SDV-8801T hra 1
Sencor SDV-8801T hra 2
Sencor SDV-8801T hra 3 II
Sencor SDV-8801T hra 3

Poslední slovo

Sencor je jménem, které má ve světě elektroniky k dobrému zvuku daleko. To ale neznamená, že jeho výrobky nemohou být nápadité. Kombinovaný DVD přehrávač a přijímač digitálního vysílání SDV-8801T nápaditý bezesporu je. Část věnovaná diskům mi přišla ale mnohem propracovanější než sekce pro DVB-T, která působí dojmem předčasně narozeného dítěte, na které už nezbyl inkubátor.

Sencor SDV-8801T panel

Nepohodlné přepínání programů nebo špatně čitelné písmo, navíc v jednom ze dvou případů bez zvládnuté češtiny, to není dvakrát příznivá vizitka. Ke cti distributora patří uživatelská příručka v angličtině, češtině a slovenštině. Navíc hra Utluč krysu nabízí dobré odreagování místo reklam a vlezlých upoutávek. Na kvalitní set-top-box něco takového ale nestačí. Ani za cenu dvou tisíc.

Sencor SDV-8801T
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 1,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Sencor SDV-8801T

BRAND24

Orientační cena: 1890 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jaký digitální přijímač preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).