Hlavní navigace

Senátoři dali zelenou druhé vlně digitalizace. Která ustanovení ZEKu jim nejvíce vadila?

20. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Někteří zákonodárci navrhovali posunout vypnutí DVB-T vysílání až na rok 2022, odmítali bezplatné prodloužení stávajících sítí do roku 2030 nebo požadovali plošné dotace na nákup DVB-T2 přijímačů.

Před senátním projednáváním novely zákona o elektronických komunikacích, která kromě přechodu na DVB-T2 upravuje i práva a povinnosti mobilních operátorů a jejich klientů, prozkoumaly její text čtyři senátní výbory a stálé komise. První se novelizovaným znění tzv. diginovely zabývali členové Ústavně-právního výboru.

ZEK A PSP: Vládní novela Zákona o elektronických komunikacích prošla hladce Poslaneckou sněmovnou

Odkladu do roku 2022 nepřeje mezinárodní koordinace

Jeho členka, senátorka Eliška Wagnerová, dokonce navrhovala celou novelu zamítnout, její návrh ale nezískal potřebnou podporu. Naopak takřka jednohlasně podpořil výbor pozměňovací návrhy senátora za hnutí ANO Jaroslava Větrovského, který žádal posunutí termínu vypnutí DVB-T vysílání až na konec června 2022, zrušení návrhu na bezplatné prodloužení přídělů čtyř stávajících celoplošných sítí do roku 2030 a vytvoření speciálního fondu na ministerstvu financí, ze kterého by se domácnostem poskytly dotace na nákup DVB-T2 přijímačů.

K TÉMATU: Pařízek by přechodovou síť v DVB-T2 rád spustil do prázdnin, Česká televize na podzim

Právě návrh na prodloužení DVB-T vysílání až do roku 2022 se stal jedním z nejdiskutovanějších pozměňovacích návrhů z pera senátorů. Jeho realizace by ale s největší pravděpodobností narazila na mezinárodní koordinaci pásma 700 MHz, na kterém chtějí sousední státy Německo a Rakousko spustit už v roce 2019 mobilní služby. 

Souběžné využívání předmětného pásma pro televizní a mobilní služby by s největší pravděpodobností vyústilo ve vzájemné rušení a je proto pravděpodobné, že DVB-T vysílání v pásmu 700 MHz budeme muset kvůli vzájemné koordinaci vypnout ještě dříve než v novelou zmiňovaném únoru 2021.

Drama se nakonec nekonalo

Diginovele se podrobně věnoval i Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Ten dal prostor k vyjádření i generálnímu řediteli Českých Radiokomunikací Martinu Gebauerovi, který přítomným senátorům vysvětlil dopady odebrání pásma 700 MHz digitální televizi. Senátoři nakonec většinou šesti hlasů z jedenácti přítomných doporučili Senátu novelu ZEKu přijmout ve sněmovním znění.


Autor: Karel Choc

Martin Gebauer

Bez větších průtahů prošel sněmovní návrh i senátním Výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, stejně jako zasedáním Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky. Klíčovým se tak stalo včerejší hlasování v plénu, kterému Ústavně-právní výbor doporučil přijmout citovaný pozměňovací návrh senátora Větrovského.

BRAND24

PSALI JSME: Přechodová DVB-T2 síť Českých Radiokomunikací by měla být hotova do března 2018

Senátoři nakonec novelu zákona o elektronických komunikacích schválili ve sněmovní verzi a bez navrhovaných pozměňovacích návrhů. Pro její schválení hlasovalo padesát senátorů ze 65 přítomných. Diginovela tak v současnosti čeká pouze na podpis prezidenta a v platnost vejde patnáct dní po zveřejnění ve Sbírce zákonů – platit by tak mohla začít během letošního září nebo října. Na jejím schválení závisí mimo jiné i spuštění veřejnoprávního DVB-T2 multiplexu České televize, který by měl nabídnout všech šest programů ČT v HD rozlišení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).