Hlavní navigace

Šéf Rozhlasu: zákon neříká, zda máme mít v každém kraji studio nebo jen redakci

24. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od 1. ledna 2014 přejde regionální vysílání Českého rozhlasu na větší centralizaci. Páteřními studii budou Brno, České Budějovice, Plzeň a částečně Ostrava, Olomouc či Hradec Králové.

Nový, centralizovaný systém regionálního vysílání Českého rozhlasu odstartuje 1. ledna 2014. Ve čtvrtečním Interview ČT 24 to řekl generální ředitel ČRo Peter Duhan, podle něhož budou stávající regionální stanice více kooperovat při přípravě svého vysílání. Rozhlas také plánuje v některých krajích utlumit stávající regionální studia a přeměnit je na pouhé krajské redakce přidružené k silnějšímu studiu v sousedním kraji, tak jako to už dnes funguje mezi Zlínem a Brnem, Libercem a Ústí nad Labem, a Karlovými Vary a Plzní.

K TÉMATU: Peter Duhan: Regionální stanice Českého rozhlasu by už neměly cílit jen na důchodce

“Ze zákona máme pokrýt každý kraj. Zákon nám ovšem samozřejmě nepřikazuje, jestli tam má být studio, anebo jenom redakce,” prohlásil Duhan. V novém, centralizovaném systému regionálního vysílání bude rozhlas stavět na třech silnějších studiích, která mají už dnes nadprůměrnou poslechovost: Brnu, Českých Budějovicích a Plzni. “Pak samozřejmě můžeme uvažovat o Ostravě, částečně o Olomouci, o Hradci Králové,” dodal Duhan. Ostatní regionální studia dostanou menší prostor pro vlastní vysílání a budou více přebírat centrální program nebo sdílené pořady.

Tipy C

ČTĚTE TAKÉ: Krajská studia Českého rozhlasu čeká reorganizace. Některá výrazně zeštíhlí

Centrální program, který bude pro všechna regionální studia stejný, bude fungovat na stejném principu jako dnešní Regionální noc, kdy všechna studia vysílají totéž. Duhan ale slibuje, že rozhlas žádné regionální krajské studio úplně nezruší, jen některá omezí svůj provoz a sníží počet zaměstnanců. “Cílem regionální sítě a našeho konceptu je především pomoci těm slabším regionům,” uvedl Duhan.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).