Hlavní navigace

Satelitní vysílání slaví půlkulaté narozeniny. Před 55 lety zahájila provoz družice Telstar 1

17. 11. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: SES
UVNITŘ GALERIE A VIDEA – V roce 1962 byl do vesmíru vypuštěn první telekomunikační satelit schopný vysílat televizní signál a zrodilo se tak satelitní vysílání.

Přesně před 55 lety televizní signál poprvé překonal Atlantický oceán. Když miliony diváků ve Spojených státech, Evropě a v Japonsku mohly sledovat živý přenos z tiskové konference amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho

PODROBNĚJI: Dějiny satelitního vysílání ve světě do roku 1987

Tento malý technologický zázrak umožnil malý satelit Telstar 1, který vypustila americká společnosti AT&T a stala se tak matkou moderního satelitního televizního vysílání. Do konce roku 1962 pak byly americké televizní pořady dostupné na obrazovkách diváků v celkem šestnácti zemích světa.

Satelit a GPS jako relikty studené války

Technologie satelitního televizního vysílání je společně s GPS navigací jedinou vesmírnou technologií, která se masově rozšířila do celého světa. Za jejich širokým využitím stojí především rozvoj vesmírných technologií v období studené války, kdy největší země světa podstoupily tzv. vesmírný závod. 

Sovětský svaz a Spojené státy neoficiálně soupeřily v dobývání a výzkumu vesmíru. Principy raketového pohonu, na nichž byl vývoj satelitní technologie založen, jsou známé již ze začátku druhého tisíciletí.

Technologické pokroky jako vypuštění první telekomunikační družice za účelem přenosu televizního signálu v roce 1962 předurčily založení první veřejné televizní satelitní služby. Tuto novinku představila americká společnost Public Broadcasting Service (PBS) v roce 1978. Zcela zdarma poskytla televizní signál do všech amerických domácností a stala se tak jednou z nejoblíbenějších služeb v celých Spojených státech.

Zlom přineslo až digitální vysílání

Významné rozšíření bezplatné satelitní televize v USA a poté i v Evropě nastalo v osmdesátých letech po uvedení satelitních zařízení pro příjem Direct-to-Home (DTH) televize. Skutečné masové rozšíření satelitní televize ale nastalo na začátku devadesátých let s příchodem digitálního satelitního vysílání v Japonsku, USA a v Evropě. 

Na evropském kontinentu představila tento typ vysílání lucemburská společnost Société Européenne des Satellites (SES), první evropský soukromý provozovatel satelitů se sídlem v Betzdorfu.

Společnost SES vypustila svou první družici Astra 1A do vesmíru v roce 1988. Byla umístěná na orbitální pozici 19,2 °E a nesla šestnáct transpondérů, z nichž každý dokázal přenášet TV signál jednoho analogového televizního programu. 

BRAND24

Byl to první satelit, který poskytl středně výkonné satelitní pokrytí západní Evropy pomocí přenosu signálu v Ku-pásmu a poprvé umožnil příjem televizního signálu pomocí malé satelitní antény o průměru 90 cm.

O společnosti SES

Společnost SES se nechtěla spokojit s umístěním jednoho satelitu na jednu orbitální pozici. Vyvinula proto techniku nazvanou kolokace, tedy umístění více satelitů na téměř stejnou orbitální pozici. Několik satelitů se tak nachází blízko sebe a přijímací zařízení na Zemi je rozpoznávají jako na jedné orbitální pozici. 

Kolokace také umožnila vytvořit jedinečný prostor na oběžné dráze. Takové umístění satelitů zajistilo plynulý provoz v případech, kdy vznikl problém u jednoho satelitu. Na jiném se aktivoval záložní transpondér, který byl díky krátké vzdálenosti okamžitě k dispozici.

Společnost SES tak dokázala zdvojnásobit satelitní kapacitu z jedné orbitální pozice tím, že do těsné blízkosti své první družice ASTRA 1A vypustila druhý satelit ASTRA 1B. Od vypuštění první družice rozšířila SES svou flotilu o více než padesát družic na geostacionární oběžné dráze a dvanáct satelitů na střední oběžné dráze. Přenáší více než 7740 televizních programů, z toho 2587 v HD a 20 v Ultra HD kvalitě.

Vývoj satelitní technologie bude pokračovat i nadále. Od svého vzniku ušla dlouhou cestu a dnes ji můžeme považovat za nepostradatelnou součást našeho života – přenáší velké množství televizních programů, poskytuje spolehlivý přenos dat, ale zajišťuje i satelitní geolokační služby, jako například GPS navigace.

Milníky SES satelitního vysílání v Evropě

  • 1985: SES se stala prvním komerčním satelitním operátorem v Evropě. Společnost byla založena v roce 1985 se sídlem v Lucembursku.
  • 1988: V roce 1988 byl do vesmíru vypuštěn satelit ASTRA 1A, který jako první pokryl území Evropy. Poprvé bylo možné přijímat TV signál malou satelitní anténou o průměru 90 cm.
  • 1991: SES znásobila kapacitu na jedné orbitální pozici díky inovativnímu řešení zvanému „kolokace“.
  • 1995: Společnost SES se stala průkopníkem v oblasti digitálního vysílání. Touto technologií oslovila mnoho poskytovatelů televizních služeb.
  • 2004: Prvním HD programem v Evropě byl kanál „Euro1080“. Vysílání bylo spuštěno 1. ledna 2004 a přenos zajistily satelity ASTRA.
  • 2013: SES začíná vysílat svůj první Ultra HD kanál v testovacím režimu.
  • 2013: Raketoplán Falcon 9 společnosti SpaceX vynesl na své první komerční misi satelit SES-8.
  • 2014: Koncert kapely Linkin Park se v listopadu 2014 stává prvním koncertem přenášeným živě v Ultra HD kvalitě díky spolupráci společností SES a Samsung.
  • 2015: Je spuštěn historicky první globální komerční Ultra HD program – Fashion One 4K.
  • 2017: Prvním komerčním nákladem, který společnost SpaceX vypustila na znovupoužité raketě Falcon 9, byl satelit SES-10. Mise se uskutečnila v březnu 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).