Hlavní navigace

Satelitní rivalové si budou pomáhat, vydělá na tom divák?

29. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
TÝDENNÍ REVIZE - Satelitní platformy CS Link a Skylink, odvěcí rivalové, chystají spolupráci při vzájemném poskytování některých kanálů. Vydělá na tom divák? Vypadá to, že ano. Právě tuto událost čtenáři našeho serveru katapultovali jako zprávu týdne. Marek Kindernay, ředitel Novy Sport, pak mluvil o tom, jak NHL na této stanici postupně ztrácí prioritu a větší prostor dostávají i jiné sporty. Radiokomunikace pokračují v budování digitálních sítí a chtějí spustit dříve multiplex 2 na Ještědu.

CS Link se Skylinkem se udobřili

Je to neuvěřitelné, ale obě dvě satelitní platformy si budou vzájemně pomáhat, a to tím, že si poskytnou některé kanály. Vydělá na tom pochopitelně divák, ale i samy společnosti, protože se jim sníží náklady o to, kdyby uplinkovaly (lidově řečeno posílaly na satelit) kanály samy. Jde o historickou dohodu, kterou se nám podařilo s panem Glisníkem (výkonný ředitel společnosti TradeTec, zástupce Skylinku, pozn. red.) udělat. V tuto chvíli by však ještě nechtěl konkretizovat, o které kanály půjde, uvedl doslova pro DigiZone.cz Daniel Klička, výkonný ředitel firmy Media Vision. Své nadšení vyjádřil Klička i pro konkurenční web Parabola.cz: Po intenzivních jednáních, které jsme iniciovali a vedli se Skylinkem, jsme nyní dospěli k precedentní dohodě, která přinese užitek oběma platformám i uživatelům. Nemá smysl uplinkovat stejné programy dvakrát, nyní konečně využijeme transpondérovou kapacitu efektivněji, tzn. pro další programy. V minulosti byly vztahy CS Linku (Media Vision, Gital, GmGm) a Skylinku velmi vypjaté a byly způsobené především osobními spory.

Daniel Klička 500

Daniel Klička, výkonný ředitel společnosti Media Vision. Foto: Filip Singer

Lukáš Polák: Satelitní platformy CS Link a Skylink budou spolupracovat
Lukáš Polák: Novinky u satelitní platformy Skylink – GRATIS a GRATIS PLUS

Radiokomunikace chtějí do konce roku větší pokrytí multiplexem 2

Na rychlejším startu digitálního vysílání multiplexu 2 ze severočeského vysílače Ještěd se chtějí domluvit České Radiokomunikace (ČRa) s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Serveru DigiZone.cz to sdělila mluvčí telekomunikačního operátora Marie Fianová. Důvodem je skutečnost, že v souvislosti s výměnou vysílací antény na Ještědu došlo ke zhoršení pokrytí v některých oblastech. Snížení výkonu směrem za hranice České republiky způsobilo v některých oblastech s členitým terénem zhoršení pokrytí analogového vysílání. ČRa nyní vedou s ČTÚ intenzivní jednání, které by umožnilo spuštění digitálního multiplexu 2 z Ještědu již v tomto roce, uvedla Fianová. Pokud k tomuto kroku skutečně dojde, televizní diváci by si tak mohli kromě stanic České televize a Českého rozhlasu brzo naladit také kanály Nova, Nova Cinema, Prima, R1/Prima Cool a TV Barrandov. Radiokomunikace zároveň oznámily, že i v době ekonomické krize budou pokračovat v budování své páteřní sítě.

Ještěd - výměna antény

Proběhne spuštění multiplexu 2 z Ještědu tak rychle, jak by si diváci v severních Čechách přáli? Foto: archiv DigiZone.cz

Lukáš Polák: Radiokomunikace chtějí urychlit spuštění multiplexu 2 z Ještědu
Lukáš Polák: Radiokomunikace pokračují v budování své páteřní sítě
Lukáš Polák: České Radiokomunikace se ohradily proti výroku ředitele Óčka

Přenosy z KHL a Ligy mistrů míří na internet

Televize Nova sport hodlá v nadcházející sezoně výrazně posílit i vysílání na internetu. Plánuje nabízet minimálně jeden bezplatný sportovní přenos denně pro české i slovenské diváky. Na rozdíl od jiných platforem tak divák nebude muset za příjem platit a dostane se k poměrně atraktivním produktům – například k fotbalové Lize mistrů (2 bezplatné přenosy týdně, ostatní za poplatek) nebo hokejové KHL (2 bezplatné přenosy týdně). Serveru Digizone.cz to řekl ředitel stanice Marek Kindernay. Naším cílem je, aby i na internetu měl divák možnost sledovat každý den nějaký přenos, podobně jako v televizi. Takže kromě Champions League teď na internetu připravujeme přenos Red Bull X-Fighters. Plánujeme nabízet například KHL na internetu živě dvakrát týdně, takže bude to další možnost, jak program sledovat a pomoci internetu, uvedl Kindernay a dodal, že případného odlivu platících zákazníků se neobává. Myslím, že pořád je markantní rozdíl mezi sledováním televize a streamovaného videa na internetu. Takže tohoto efektu se neobáváme.

Marek Kindernay

Ředitel Novy Sport Marek Kindernay, foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Juraj Koiš: Marek Kindernay: NHL ztrácí prioritu, sázíme na jiné taháky
Juraj Koiš: Nova Sport nabídne přenosy z Ligy mistrů a KHL na internetu zdarma

Stručně

Multiplex jihočeské televize Gimi z vysílače Včelná bude pokračovat přinejmenším do roku 2012. Český telekomunikační úřad minulý týden revidoval své dřívější rozhodnutí a nakonec udělil provozovateli dlouhodobé individuální oprávnění k provozování digitálního multiplexu na kanálu 29 z vysílače Včelná.

Juraj Koiš: ČTÚ přece jen udělil TV Gimi dlouhodobé povolení pro vlastní multiplex

Majitel společnosti SPI International Ivan Hronec připravuje spuštění čtyř nových satelitních a kabelových programů na českém i slovenském trhu. Hronec získal prostřednictvím společnosti FILM EUROPE, s.r.o., licenci k provozování programů Muzika CS, Kino CS, Doku CS a EUROPA CINEMA.

Juraj Koiš: Majitel SPI spustí na českém a slovenském trhu 4 nové programy

Televize Óčko i nadále vysílá terestricky ve dvou lokálních multiplexech. Již před několika týdny jsme informovali, že od 1. srpna šíří svůj signál v Českobudějovickém regionu na kanálu 29 z vysílače Včelná, k vidění je také promo smyčka v ostravském multiplexu v Klimkovicích. V této síti vysílá televize Local TV Klimkovice a další kanály.

Kate Ryan - Óčko

Hudební televize Óčko sice odešla z multiplexu 3, ale v Českých Budějovicích a Klimkovicích ji v DVB-T sledovat lze. Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Juraj Koiš: Óčko zítra zahájí DVB-T vysílání v lokálním multiplexu v Klimkovicích

Propagace konkrétních výrobků přímo ve filmu nebo seriálu, tedy jako jeho přirozená součást? Může k tomu dojít, pokud poslanci novelizují zákon o audiovizuálních mediálních službách. Zájem na tom má sama vláda. Počítá se s tím, že převedením směrnice Evropské unie do české legislativy se budou poslanci zabývat už příští měsíc.

Lukáš Polák: Reklama jako přirozená součást filmů a seriálů? Možná už od září

Digitální plnoformátová televize TV Barrandov v úterý představila své programové schéma pro podzimní měsíce. Na obrazovce zůstávající osvědčené tváře – Jan Saudek a Zuzana Bubílková, objeví se nové – Kateřina Kristelová a Kateřina Hrachovcová. Barrandov sází především na seriál Odsouzené a nového programového ředitele Petra Sládečka.

Lukáš Polák: Podzim na Barrandově: Odsouzené, Vicky Cristina Barcelona a nový programový ředitel
Ivana Dvorská: Tisková konference TV Barrandov k podzimnímu schématu 2009

BRAND24

Česká televize zvažuje, že zpřístupní svůj satelitní program ve vysokém rozlišení i slovenským divákům, kteří mají tamní přístupové karty Skylink. V pilotní fázi se projekt objeví i na slovenských kartách v testovacím provozu, ale je pravděpodobné, že bude pokračovat i po únoru 2010.

Juraj Koiš: Program ČT HD by měl být dostupný i pro slovenské diváky

Jaká je podle vás nejzásadnější událost tohoto týdne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).