Hlavní navigace

Satelitní přelaďování zákazníkům maximálně ulehčíme, slibuje šéf Skylinku

10. 1. 2012
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nebývalé přelaďování programů letos čeká diváky satelitních služeb Skylink a CS Link, dvou vůbec největších poskytovatelů satelitní televize v České republice. „Máme připraveno několik vln informací,“ říká v rozhovoru pro DigiZone.cz k připravované kampani člen představenstva společnosti TradeTec a faktický šéf obou služeb Jaromír Glisník. Zákazníkům slibuje mimo jiné podrobné informační e-maily i praktické články ve Skylink magazínu. Šéf Skylinku a CS Linku také hovoří o konci podpory kódování v systému CryptoWorks.

Na konci prosince jste spolu s CS Linkem prostřednictvím tiskové zprávy ohlásili mohutné přelaďování. Můžete tedy zákazníkům vašich služeb nějakým rozumným způsobem vysvětlit, proč k tomu dochází?

Přeladění je mohutné právě proto, že se sešlo několik důvodů a chtěli jsme to načasovat tak, aby bylo nutné přelaďovat pouze jednou a nikoliv vícekrát. Když bych měl uvést důvody, tak prvním je ukončení smlouvy na transpondéru 12565.

To znamená programy Slovenské televize a další?

Přesně tak.

Hovořilo se o tom, že tento požadavek byl na žádost slovenských komerčních televizí. Je to tak?

Jde o dohodu společnosti Towercom jako distributora těchto programů a slovenských televizí. Když bych to zjednodušil, toto rozhodnutí nebylo nijak pod naší kontrolou, nicméně chtěli jsme nutnosti přeladění využít a spojit s ním další naše kroky.

Znamená to, že tato frekvence už nebude vůbec využívána?

Jaromír Glisník - 1

Tato frekvence bude ještě využívána pravděpodobně po nějakou dobu po 1. únoru, ale přesné datum vypnutí tohoto transpondéru neznám.

Ještě než se dostaneme k dalším důvodům přelaďování, rád bych se zeptal, zdali tento krok souvisí s blížícím se koncem satelitu Astra 3A, ze kterého tyto stanice přecházejí? Tato družice už je v podstatě na konci životnosti.

Je to spíše otázka, kterou by zodpověděl satelitní operátor Astra. Existovala pochopitelně možnost, že by došlo k migraci této frekvence na družici Astra 3B bez toho, že by bylo nutné programy přelaďovat na straně zákazníka. Tímto procesem jsme prošli již několikrát. Možná si čtenáři vzpomenou přechod z Astry 1G na Astru 1E, posléze na Astru 3B, kdy několik transpondérů už tímto způsobem migrovalo. V případě transpondéru 12565 stojí za povšimnutí, že jeho technické parametry, které jsou vynucené vysílacími schopnostmi Astry 3A, umožňovaly pouze 32 Megabitů na transpondéru. Kdyby tedy došlo při migrování této frekvence na Astru 3B k zachování těchto parametrů, satelitní kapacita by se nevyužívala efektivně. To jistě vedlo Towercom k tomu, aby zvolil variantu migrace spojenou s duálním vysíláním po delší dobu, aby poté měl nový transpondér nikoliv 32 Megabitů, ale navýšení přibližně o jednu třetinu, a to je skutečně hodně.

Dobře, jsme ale zatím stále u prvního důvodu. Jaké jsou ty další?

Dalším důvodem byla rostoucí poptávka po kapacitě DVB-S2 pro programy v HD a MPEG-4. V dlouhodobém plánu bylo zmigrovat transpondér 11797 z modulace DVB-S na DVB-S2. Neměli jsme stanovený přesný termín, ale usoudili jsme, že by bylo dobré spojit s přechodem frekvence 12565 i tuto migraci.

Lze tento krok do budoucna očekávat i u dalších transpondérů, tedy překlopení z DVB-S na DVB-S2?

Dříve nebo později určitě ano. Pokud budou přecházet programy na formát MPEG-4, nemá cenu pokračovat v zastaralé modulaci DVB-S. Přijímače, které dokážou zpracovat MPEG-4, podporují i DVB-S2.

Takže platí to, co již Skylink deklaroval, tedy to, že bude docházet k překlápění programů z normy MPEG-2 do MPEG-4?

K tomu určitě dojde. Je to stejné jako přechod z černobílého na barevné vysílání. Jde pouze o načasování. Prozatím jsme žádný program z MPEG-2 nestáhli, pouze přidáváme nové programy v HD rozlišení, respektive SD v MPEG-4.

O těchto změnách rozhoduje váš nový vlastník?

Samozřejmě, ale plán migrace už je staršího data, tedy ještě dříve než nás koupil nový vlastník. Už tehdy jsme měli od společnosti Towercom informaci, že dojde k přeladění frekvence 12565 se slovenskými programy. Říkali jsme si tedy, že sladíme naše kroky, abychom zákazníky neobtěžovali vícekrát.

Další důvod k přelaďování je jaký?

Když se podíváte na další transpondéry, které provozuje společnost Media Vision (provozovatel CS Linku, pozn. red.), poskytují díky svým technickým parametrům kapacitu pouze 38 Mbps, přitom by mohly poskytovat 42 Mbps.

Čili by mělo dojít k sjednocení parametrů služeb CS Link a Skylink?

Potřebujeme, aby transpondéry fungovaly efektivně pro celou naši skupinu.

Jaromír Glisník - 3

Probrali jsme důvody pro přeladění slovenských programů, překlopení frekvence 11797 a také úpravu parametrů u CS Linku. Mělo by jich být ale ještě víc.

Uvažovali jsme ještě o tom, že uplatníme změnu FEC (korekce chyb, pozn. red.) na dalším transpondéru DVB-S, kde zůstává na hodnotě 3/4, ale nakonec jsme usoudili, že přesto, že by šlo o jeden termín, významným způsobem bychom zneklidnili zákazníky s neplacenou nabídkou, kterých je více než s tou placenou. Proto jsme nakonec skončili ve stádiu, které jsme komunikovali odborné veřejnosti, tedy přechodu jediného transpondéru z hodnoty 3/4 na 5/6.

Tímto krokem, a už jste to i naznačil, se chystáte na rozšíření programové nabídky. Kdy k tomu dojde?

Z logiky našich smluv s poskytovateli satelitní kapacity vyplývá, že transpondéry platíme, ať už je máme nebo nemáme obsazené. Pokud se podíváte na schéma migrace transpondéru, zjistíte, že získáme velmi významnou kapacitu především DVB-S2, a to jak na transpondéru, který je uplinkován z Bratislavy, tak i na transpondéru, který bude nově uplinkován z pražského Barrandova.

Jak tedy tuto kapacitu využijete?

Na obou transpondérech bude prostor pro programy, jejichž zdroj signálu je buďto v Bratislavě nebo v Praze a samozřejmě i ze satelitní nebo IP distribuce. Samozřejmě bychom tuto změnu nedělali, pokud bychom neměli v úmyslu tuto kapacitu využít. O konkrétním využití kapacity zatím nemohu mluvit, protože doposud nebylo o tomto plánu definitivně rozhodnuto. Nejprve potřebujeme vytvořit prostor, a pak budeme schopni nabídku rozšiřovat.

V minulých dnech se vaše programová nabídka rozšířila po delší době o stanici v HD rozlišení. Konkrétně jde o program Viasat HD. Tuto stanici pro vás poskytuje váš bulharský partner Satelitte BG. Hodláte v této spolupráci i nadále pokračovat?

Satelitte BG je velmi ambiciózní platforma. Na jejich aktivitách vidíte, že jejich prioritou je HDTV a díky tomu, že jsou na stejné orbitální pozici, je to pro nás výtečný a přínosný partner. Spolupráce funguje k naší plné spokojenosti a velmi rádi bychom v ní pokračovali a případně ji rozšiřovali.

Ptám se záměrně proto, že společnost SPI International, která ve vaší nabídce šíří například stanici Filmbox HD, oznámila, že hodlá v České republice a na Slovensku nabízet i své nové programy, které právě poskytuje Satelitte BG. To znamená Fightbox a Erox, případně další. Logicky se tak nabízí i distribuce přes vaši službu.

Mohu potvrdit, že jednání se společností SPI International probíhají. Nabídku jsme dostali a hovoříme o lokalizaci těchto programů do českého a slovenského jazyka. Otázkou je, jestli a kdy dojde k dohodě na komerční podobě této spolupráce. Projekt považuji za velmi zajímavý.

V úvahu tedy připadají nejen již zmiňované programy Fightbox a Erox, ale i ty kanály, u kterých by lokalizace nutná byla?

V úvahu připadají obě varianty, a dokonce se hovoří o rozšíření balíku ještě o další program. Konkrétní být ale zatím nemohu.

Co se týká dalších partnerů, od kterých byste programy přebírali, počítáte, že se objeví? Prodejem novému zahraničnímu vlastníkovi jste se stali součástí velké rodiny, kam patří například služby Canal Digitaal nebo AustriaSat.

Pochopitelně toho využijeme a již velmi intenzivně využíváme. Smlouvy a smluvní vztahy na poskytování mezinárodních programů již převzal ředitel programmingu ze skupiny M7. Ve spolupráci s ním se snažíme jednat o podmínkách platných pro celou skupinu. Očekáváme zvýhodnění našich podmínek v Česku a na Slovensku.

Jaromír Glisník - 2

Je řeč o zvýhodnění podmínek cenových nebo programových?

Ono to spolu souvisí. Když dosáhneme úspory na některých programech, vytvoříme si v našich nákladech prostor pro zařazení dalších programů. Obecně se dá říci, že programové náklady, které platíme na území České a Slovenské republiky, jsou vyšší oproti nákladům, které platí ostatní společnosti skupiny M7.

Lze tedy očekávat v dohledné době zlevnění vaši programové nabídky?

Rozhodně neuvažujeme o zdražení. Bavíme se o tom, kterak nabídky zatraktivnit.

To znamená, že přichází v úvahu i obsahová úprava balíčků?

Ano, do úvahy přichází i úpravy balíčků a samozřejmě přichází v úvahu i zcela nové balíčky. Chceme uspokojit zákazníky s nejmenšími nároky, kteří požadují méně programů za férový poplatek, tak i zákazníky, kteří si za kvalitu a kvantitu rádi připlatí.

Vraťme se ještě zpátky k přelaďování. Proč některé stanice přejdou na nové parametry takzvaně střihem, tedy bez souběhu? Z hlavy mě napadá například Nova HD.

Když se podíváte na plán migrace, tak kapacitu, kterou do poslední minuty využije například Nova HD, budeme potřebovat v první minutě už pro nové programy, když to zjednoduším. Nebylo kam umístit Novu HD, ale stejně tak i Primu family HD pro období jakéhosi duálního vysílání. Z pohledu zákazníka s neplacenou nabídkou je toto přelaďování pochopitelně významné, na druhou stranu, zákazníků, kteří mají HD přijímače, ještě stále není většina.

Neplánujete přece jen nějakým způsobem zákazníkům toto velké přelaďování ulehčit? Bylo by možné vytvořit například dočasné pozice s minimálním datovým tokem, které by bylo možné naladit, a souběh byl tím pádem delší. Mám na mysli něco podobného, jako jsme v minulých dnech viděli u Primy family v multiplexu 2 Českých Radiokomunikací.

Tato možnost samozřejmě přichází v úvahu, nicméně jen u některých transpondérů. V okamžiku, kdy překlápíme transpondér z DVB-S na DVB-S2, nám takovéto virtuální pozice nepomohou, ale je nutné přeladit. To platí i při změně parametru FEC. Přijímač, který si neporadí se změnou FEC, se bude muset přeladit.

Satelitní přelaďování jsem nedával do paralely se zemským multiplexem 2 náhodou. I na sledovanosti Primy family se dočasně ukázalo, že s tím řada diváků měla problémy, přesto, že šlo o jedinou stanici. Jak si myslíte, že se k satelitnímu přelaďování, které je nesrovnatelně větší, postaví vaši zákazníci?

Myslím si, že propad sledovanosti Primy family mělo za následek to, že šlo pouze o jeden program a tudíž nebylo nutné nic dramatického řešit.

U vás jich jsou ale desítky…

Právě proto se domnívám, že motivace zákazníků něco řešit, bude mnohem vyšší, a že výpadek ve sledovanosti nebude tak velký. Je třeba si uvědomit, že jsme zatím nezačali komunikaci směrem k našim zákazníkům. To, co jsme udělali před koncem roku, bylo pouze jakési splnění poptávky odborné veřejnosti, která chtěla dopředu vědět, co chystáme. Komunikační kampaň směrem k zákazníkům jsme již částečně rozjeli v aktuálním čísle našeho magazínu Skylink, ale začneme s ní zejména v tomto týdnu.

Můžete přiblížit, jak tato komunikace bude vypadat?

Máme připraveno několik vln e-mailových informací. Na našem webu a webu CS Linku dojde k velmi viditelné změně, aby jeho návštěvník na první pohled věděl, co se děje a upoutalo ho to. V dalším čísle Skylink magazínu bude opět stejné téma – přelaďování. Budeme také přejmenovávat názvy předvoleb, které jsou vysílány na původních parametrech. Budeme nahrazovat jejich EPG informací o přeladění. Chceme, aby se o tom zákazník dozvěděl pokud možno s rozumným předstihem. Za rozumný předstih považujeme nějakých 14 dnů u neplacené nabídky. U placené nabídky počítáme s informacemi mnohem intenzivnějšími i díky tomu, že tito zákazníci dostávají Skylink magazín a budou mít tedy tyto změny k dispozici vytištěné.

Jaromír Glisník - 5

Počítáte například s tím, že byste dočasně zvýšili počet Skylink magazínů pro zákazníky, kteří mají neplacenou nabídku?

Aktuální dvě čísla jdou do schránek pouze zákazníkům s placenou nabídkou nebo zákazníkům s běžícím promem. Jde tedy právě o zákazníky, kterých se týká skokové přeladění 1. února ráno.

Když tedy ještě jednou zhodnotíme komunikační kanály, půjde o Skylink magazín, internetové stránky, samotné programy v rámci Skylinku…

Ještě půjde o e-mailovou komunikaci a již zmiňovanou úpravu elektronického programového průvodce (EPG) tam, kde je to možné. U programů, které budou přecházet střihem, se to ale zákazník také dozví.

Na posledním loňském setkání obchodních partnerů CS Link a Skylink, které bylo zároveň prvním tohoto typu, jste zdůrazňovali, že obě služby se zatím nebudou spojovat. Platí to i nadále?

Platí to i nadále. Služby zůstávají vedle sebe, značky zůstávají vedle sebe, i zákazníci. Postupně bude ovšem docházet k tomu, že bychom chtěli motivovat ty zákazníky CS Linku, kteří mají zájem o širší programovou nabídku, aby si pořídili kartu Skylink Výměna. Tam by došlo k migraci nikoliv platforem, ale jednotlivých zákazníků. Tuto možnost chceme pochopitelně otevřít i pro zákazníky CS Linku s neplacenou nabídkou. Chtěli bychom nabídnout podobný bonus, jako má nyní k dispozici například zákazník Skylinku. Věříme, že tento způsob dobrovolné výměny bude fungovat. Určitě to není nabídka pro všechny, ale domníváme se, že velká většina zákazníků CS Linku tuto nabídku ocení.

Proč došlo v nedávné době k přejmenování providera téměř u všech českých programů na pozici 23,5 stupně východně na Skylink? Opravdu šlo jen o kosmetickou úpravu?

O této skutečnosti jsem se dozvěděl až z médií. Tuto změnu jsem neinicioval.

K zániku značky CS Link tedy nedojde?

Označení providera CS Link bylo stejně nepřesné, jako je označení providera Skylink. Změna byla provedena při úpravě parametrů v souvislosti se startem Primy family. Označení providera je pouze jakási praktická pomůcka.

Už jste naznačil, že Skylink čekají velké změny – přelaďování a bezesporu i zařazení nových programů. Jaký předpokládáte vývoj v oblasti satelitní televize v letošním roce?

Přesto, že se dá očekávat určitý pokles poptávky po nových kartách, protože proces zemské digitalizace už máme za sebou, myslím si, že bude pokračovat a velmi se zintenzivní poptávka po HD přijímačích. Jednak proto, že staré přijímače dosluhují a jednak proto, že nabídka v HD a MPEG-4 poroste – na rozdíl od nabídky MPEG-2. Myslím si, že je před námi velmi zajímavé a plodné období.

S rokem 2012 je spojena ještě jedna významná událost – ukončení podpory kódovacího systému CryptoWorks. Co se týká placených programů, tam již delší dobu deklarujete, že je odpojíte v letošním roce. Co ale neplacené stanice? Už jste řešili se zástupci těchto programů nějaký scénář?

S koncem podpory kódovacího systému CryptoWorks není určitě spojena skutečnost, že karty by přestaly 1. ledna 2013 fungovat. Toho jsme si vědomi, to víme. Samozřejmě také víme, že pokud by došlo k nějakému významnému problému, s tímto systémem už nám po roce 2012 společnost Irdeto (vlastník kódovacího systému CryptoWorks, pozn. red.) nepomůže. Budeme se tedy snažit minimalizovat možnou škodu vzniklou po 1. lednu 2013. Prvním krokem je snížení počet aktivních karet CryptoWorks. Čím menší počet karet, tím menší problém, pokud by se něco stalo. Druhou metodou je omezit programy na systému CryptoWorks, které si zákazník platí a jejichž výpadek by byl provázen reklamací předplatného a podobně.

Jaromír Glisník - 6

Dobře, teď jde ale o to, co s neplacenou nabídkou…

U neplacených programů spoléháme na relativně přirozený a příznivý trend dobrovolné výměny. Počítáme s tím, že se podaří většinu karet během letošního roku nahradit.

A jak chcete motivovat tyto zákazníky, aby si karty vyměnili?

Bez toho, aniž bychom vytvářeli jakýkoliv nátlak na zákazníky s neplacenou nabídkou, tak z počtu přibližně 250 tisíc karet, které jsme vyměnili od května do prosince loňského roku, byla velká většina z nich s neplacenou nabídkou. Zákazníci využili toho, že mají u nabídky například neplacené HD programy. Budeme se snažit v dobrovolné výměně pokračovat, a jedině pokud nebude zbytí, budeme muset uplatnit paragraf Všeobecných obchodních podmínek o finančním podílu zákazníka na nákladech spojených s výměnou karet.

Vedli jste tedy o ukončení podpory kódování CryptoWorks jednání se zástupci televizí, které v rámci neplacené nabídky vysílají?

BRAND24

Vysílatelé programů očekávají, že zákazníci, kteří mají naše karty, budou mít k jejich stanicím přístup. Z tohoto pohledu očekávají tedy i na naší straně jakousi úroveň spolehlivosti a záruky, kterou systém bez podpory Irdeta stoprocentně neposkytuje. Jak už jsem říkal, pokud se nám nepodaří vyměnit všechny karty, budeme se snažit o to, aby drtivá většina karet na konci roku nebyla v CryptoWorksu. Otázka pirátství má u neplacených programů úplně jinou prioritu, než je tomu u placených programů, takže tam se neobáváme nějaké negativní reakce vysílatelů, když se nepodaří všechny karty do konce letošního roku vyměnit.

Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Myslíte si, že se satelitní služby CS Link a Skylink nakonec spojí, nebo zůstanou jako samostatné jednotky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).