Hlavní navigace

Satelitní platforma Skylink rozšiřuje programovou nabídku

25. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Několikaměsíční čekání na rozšíření programové nabídky satelitní platformy Skylink, která se může pochlubit největším počtem aktivních zákaznických karet v České republice, je u konce. Její výkonný ředitel Jaromír Glisník oznámil, že diváci se mohou těšit na netradiční rozšíření programové nabídky, kterým je zejména vysílání erotických programů po celý den. Objeví se ale také HD kanál v češtině, jenž zatím není na tuzemském trhu vůbec dostupný. Česká televize pak odhalila další plány v oblasti digitalizace.

Jaké novinky nabídne na podzim Skylink?

Nový prémiový balíček CS TV s programy Doku CS, Kino CS a Muzika CS nabídne od října satelitní služba Skylink. Filmový kanál Kino CS tak opustí dosavadní programový balíček MULTI a stanice Doku CS již nebude k dispozici předplatitelům balíčku MULTI HD. Všechny „CS programy“ budou k dispozici pouze v rámci samostatného prémiového balíčku, jehož cenu chce Skylink zveřejnit v nejbližších dnech. Kromě balíčku CS TV připravuje platforma další dvě programové novinky určené pro dospělé diváky. Mělo by jít o erotické kanály, které budou vysílat 24 hodin denně, tedy ne pouze od 22:00 do 06:00 hod. Poptávka po 24hodinovém vysílání erotického programu je evidentní. Až donedávna nebylo možno v České republice vysílat programy s pořady, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých, před 22. hodinou. Po letošní změně legislativy to již, za určitých omezujících podmínek, možné je. Proto jsme schopni konečně na existující poptávku reagovat. Podrobnosti zveřejníme příští týden, řekl výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník v rozhovoru pro server Parabola.cz.

MuzikaCS screenshot

MuzikaCS už měla odstartovat ve Skylinku dávno. Nebyl ale pro ni zatím prostor. (Foto: autor)

Jan Potůček: Skylink nabídne prémiový balíček CS TV a erotické kanály po celý den

Česká televize zakončí první fázi terestrické digitalizace

Česká televize si za několik málo dní zapíše do svého pomyslného almanachu další historický milník. Bude jím spuštění posledního digitálního vysílače velkého výkonu. Konkrétně půjde o moravský Praděd. Ani po skončení této významné události však veřejnoprávní médium z Kavčích hor nepřestane dokrývání svojí digitální sítě. Bude totiž spouštět digitální vysílače malého výkonu, takzvané dokrývače. Těch se však nedočkají všichni, kteří je budou potřebovat, i když by to byl pochopitelně ideální stav. Přesto, že už máme pomalu konec třetího kvartálu letošního roku, za dobu tří měsíců bude vybudováno ještě neuvěřitelných osmnáct dokrývačů. Dočkají se jich ve Frýdlantu v Čechách, Hejnicích, Husinci, Jindřichovicích pod Smrkem, Loučovicích, Týnu nad Vltavou, Volarech a Zdíkově. Pět jich bude postaveno v územní oblasti České Budějovice a tři v Trutnově. Dalších deset v říjnu a listopadu. Jednoduchá je situace tam, kde není dostupný signál. Tam se dokrývá. Problém je však v území s menší kvalitou signálu. Zde je nutná koordinace s vlastními sítěmi. Když k ní nedojde, může dojít k vybudování rušičky vlastního signálu.

ČT 2 analog - pokrytí ČR k 1.10.2010

Analog ustupuje, teď je třeba pokrývat digitálem. (Zdroj: ČTÚ)

Lukáš Polák: Česká televize přiblížila plán dokrývání veřejnoprávního multiplexu
Lukáš Polák: Analog byl o překrytí, digitál je o pokrytí, tvrdí Česká televize
Lukáš Polák: Šéf digitalizace ČT: Zrychlit vypnutí analogu není tak jednoduché
Lukáš Polák: Regionální vysílání na satelitu spustí Česká televize do konce roku

Kdy se přesně vypne analogová televize, zatím nikdo neví

Zajímavý a ne tak docela malicherný spor se vede o to, kdy vlastně v České republice skončí proces přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání. Podle vládního harmonogramu digitalizace by se tak mělo stát 30. června 2012, kdy skončí analogové vysílání na Jesenicku a Zlínsku – dvou oblastech, které dostaly výjimku pro pozdější vypnutí analogového signálu. Podle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Pavla Dvořáka však termín v harmonogramu nemá povahu zákona, a stát tudíž žádné oficiální datum dokončení digitalizace nezná. Stále si myslíme, že se celý proces digitalizace, včetně dvou územních oblastí, které získaly výjimku (Jesenicko a Zlínsko), dá stihnout do 11. listopadu 2011, prohlásil na pravidelném pondělním setkání s novináři předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Telekomunikační úřad už v minulosti prosazoval ještě dřívější datum – 10. října 2010 – nakonec ale neprošlo ani jedno z nich.

Klatovy - Barák - vypnutí analogu

Po vypnutí analogu se na vysílači velkého výkonu objeví vždy tato hláška. (Foto: Daniel Neumann)

Jan Potůček: 11.11.2011 nebo 30.6.2012? Vede se spor o termín ukončení digitalizace

Stručně

Letošní poslední srpnový den byl přelomový nejen pro televizní diváky na Ústecku, kde se vypínal analogový signál, ale také pro projekt digitalizace rozhlasového vysílání. Odpadla poslední technická překážka pro zprovoznění celoplošných digitálních rozhlasových sítí, pro které je v České republice vyčleněný mj. 12. vysílací kanál. Zatím se však nezdá, že by uvolnění 12. kanálu vedlo k rychlému zavedení digitálního rozhlasu u nás.

Jan Potůček: Digitálnímu rozhlasu už nestojí nic v cestě. Chce ho ale ještě někdo?

Televize Nova pokračuje v analogovém vysílání na vysílačích Zelená hora u Chebu, Svatobor u Sušice a Barák u Klatov, i když podle Technického plánu přechodu už měla analogový signál v těchto lokalitách vypnout. Navíc nevrací individuální oprávnění k využívání kmitočtů, na kterých už analogové vysílání vypnula, takže s nimi nemůže Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nijak nakládat a jsou blokované pro další služby.

Jan Potůček: Nova stále nevypnula analog v Chebu, Klatovech a Sušici. ČTÚ je bezradný

Nejen mezi desátou hodinou večer a šestou ranní, ale po celý den budou moci v České republice vysílat placené erotické kanály. Jedinou podmínkou je, že jejich provozovatel nebo poskytovatel bude muset zajistit, že k nim přes den nebudou mít přístup děti a mladiství. Na čtrnáctém podzimním setkání provozovatelů elektronických komunikací v Nymburku to ve středu řekl advokát Antonín Hedrlín.

Jan Potůček: Erotické televize budou moci vysílat po celý den, nejen po 22. hodině

O2TV menu

Místo rozšiřování programové nabídky O2TV by mohla Telefónica O2 mohla zapracovat na budování sítě 4. (Foto: archiv)

Dvacet televizních stanic bude od 15. října tvořit nejnižší programovou nabídku placené digitální televize přes pevnou linku O2TV. Nově se součástí základního balíku programů stane křesťanská televize Noe, pražská Metropol TV, britská BBC, světová zpravodajská televize CNN a slovenské programy Markíza, Joj, Joj Plus a první program Slovenské televize.

Jan Potůček: O2TV rozšiřuje nejnižší základní nabídku na 20 televizních programů

Reklama v České televizi by mohla pokračovat i po roce 2012, kdy by měla podle stávajícího zákona ze všech čtyř programů ČT zmizet. Poslanecká sněmovna včera v prvním čtení schválila senátní návrh novely zákona o ČT, který reklamu v ČT zachovává. Zároveň ale přesně určuje, na co by se měly použít peníze získané z jejích výnosů: 40 procent by šlo do Fondu na podporu české kinematografie, 40 procent do Fondu kultury a 20 procent na digitalizaci archivu ČT.

Jan Potůček: Česká televize je blíž zachování reklamy i po roce 2012, poslanci souhlasí

BRAND24

První a druhý program Slovenské televize by se mohly v dohledné době sloučit v jednu stanici. Na zasedání Rady STV v Bratislavě to podle serveru Mediálne.sk nastínil generální ředitel STV Štefan Nižňanský, podle něhož jde o nejkrizovější variantu, pokud se nepodaří vyřešit aktuální dluh veřejnoprávní televize ve výši 14 milionů eur. Sloučení programů by ale musela předcházet změna zákona.

Jan Potůček: Slovenská televize je v platební neschopnosti, uvažuje o sloučení STV 1 a STV 2

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).