Hlavní navigace

Satelit Astra 2E v komerčním provozu od zítřka, konec příjmu BBC a ITV se blíží

31. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Šestitunový satelit má stanovenou životnost na dobu 15 let. Jeho uvedení do komerčního provozu bude paradoxně pro řadu satelitních diváků u nás velmi smutnou zprávou.

Čeští satelitní diváci mohou očekávat, že v horizontu několika týdnů bude ukončena možnost přijímat programy BBC a ITV na paraboly běžných rozměrů. Společnost SES, která je předním poskytovatelem satelitních služeb nejen v Evropě, dnes ráno potvrdila, že od 1. února, tedy již od zítřka, uvede do komerčního provozu satelit Astra 2E. Právě na něj se od příštího měsíce začnou přesouvat programy BBC a ITV včetně svých HD verzí. Díky satelitu Astra 1N bylo možné tyto kanály například v Praze přijímat na paraboly o průměru 85 centimetrů.

BRAND24

K TÉMATU: Příjem kanálů BBC a ITV na běžné paraboly skončí v Čechách v únoru

Družice Astra 2E byla vynesena nosnou raketou ILS Proton z Kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu 30. září loňského roku. Doposud proběhla několika testy a pomalu putovala na svou finální pozici. Celá operace probíhá podle plánu, který SES stanovila, a neočekává se, že při přechodu kanálů na nový satelit by nastal nějaký problém. Je-li řeč o samotném přesunu, podle operátora proběhne v následujících týdnech. Družice doplní stávající flotilu „kolegyň“, která se skládá z Astry 2A, Astry 2F a již zmiňované Astry 1N. Ta se později přesune na svou finální pozici 19,2 stupně východně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).