Hlavní navigace

Samsung 40H6270: slušný televizor pro nenáročné

1. 10. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Samsung
Tenké rámečky, jednoduchý styl (až na parádní podstavec!) a více než slušná výbava. Tak vypadá střední televizní třída u vedoucí firmy na trhu.

Samsung na českém trhu s přehledem udává směr. Někdy trucuje a dělá si to po svém, jindy poctivě stoupá na vrchol. To poslední je už nyní spíše raritou, protože u televizorů vidíme poslední dobou věci, které by se takovéto firmě stávat neměly. V každém případě H6270 za 14 990 Kč se to skoro netýká. Skoro! Výrobce by měl ale více dbát na zpracování a úroveň domácí montáže, protože to mu letos dvakrát nejde. Konkrétně u tohoto přístroje byl ale problém pouze se šrouby pro sestavení televizoru. Nic zásadního. Výbava je ovšem na úrovni, takže tu najdete kompletní tunery (až na DVB-T2, což ale stejně nemá smysl řešit), zabudované Wi-Fi s podporou Wi-Fi Direct, neuvěřitelná čtyři (!) rozhraní HDMI a trojici USB. Nechybí ale ani klasický SCART, a v tomto ohledu má televizor skutečně našlápnuto!

Ohledně DLNA Samsung sice trochu mlží, ale pokud víte, že ho chcete, budete ho mít. V případě PS3 Media Server se ale nepodařily rozchodit titulky, což se prostě u DLNA stává.

Televizor není designově nijak překvapivý, ale čtyřramenný podstavec a uzounké rámečky po třech stranách dělají své…
Autor: Samsung

Televizor není designově nijak překvapivý, ale čtyřramenný podstavec a uzounké rámečky po třech stranách dělají své…

Instalace včetně aktualizace firmwaru

Podstavec musíte k obrazovce připojovat v určitém pořadí. Nejprve přimontovat držák obrazovky k podstavci, resp. jeho noze, a pak teprve celek přišroubovat k panelu. Pokud to uděláte jinak, nedostanete se ke dvěma šroubům. Ostatně šrouby jako takové ve mně moc důvěry nebudily, protože jsou á la vruty do dřeva, ale jak jsem se tak díval, v noze podstavce prakticky žádný závit nebyl. Zřejmě už byl dostatečně „ojetý“ z předchozích instalací. Nicméně nakonec jsem usoudil, že šrouby jsou ty správné a opřel se do toho. Tohle ale není ta nejsprávnější cesta a mě jako původem strojaři to poněkud trhá duši.

Softwarová instalace má devět kroků a televizor můžete nechat nainstalovat buď s laděním tunerů, nebo bez něj, tedy mít ho jen jako pouhý zobrazovač.

Součástí instalace je i připojení k internetu a také aktualizace firmwaru, kterou ovšem můžete vynechat.

Instalace sice trvá déle, za to máte zaručeno, že ji budete mít kompletní a že televizor bude připraven tak, jak má.

Třídění kanálů bohužel součástí instalace není. Můžete však využít jak jejich fyzického přesunutí (prohození stanic), tak obvyklé „Oblíbené kanály“.

Za instalaci si i přesto Samsung zaslouží jedničku.

Dálkový ovladač je kvalitní, rozložení dobré a tlačítka dobře čitelná. Vadilo mi vyosení kurzorového kříže a zvyknout si vždy musím i na jistou natěsnanost tlačítek.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač je kvalitní, rozložení dobré a tlačítka dobře čitelná. Vadilo mi vyosení kurzorového kříže a zvyknout si vždy musím i na jistou natěsnanost tlačítek.

Menu příjemné, „dálka“ na hranici

Menu je klasické, což je dobře, s obvyklou možností kolování a pohodlným výběrem a odmačkáváním voleb. Zvyknout si asi budete muset na dálkový ovladač. Ten je stále poplatný stylu Samsungu, ale navržen je tentokráte tak, že tam, kde byste čekali středový Enter, je umístěno „diamantové“ tlačítko pro vstup do chytré části, resp. části s nejrůznějšími funkcemi. Je to pochopitelně uděláno záměrně, ale nějak si stále na tohle rozložení nemohu zvyknout.

Přes „dálku“ můžete ovládat i některé set-top boxy a její tlačítka jsou dobře čitelná, i když bohužel jsou hodně namačkaná na sebe, což některým nemusí vyhovovat, stejně jako nekompletní tlačítka pro multimédia ve spodní části, kde je, jak je u Samsungu zvykem, sdruženo rychlé přetáčení s přeskokem o film dále. V tomto případě to ale tolik nevadí, protože pokud při přehrávání filmu přes USB zmáčknete Enter, zastaví se a v horní části obrazovky se objeví zmiňovaná tlačítka, avšak v samostatné podobě.

A když jsem u toho: Enter v televizním tuneru nevyvolá žádnou akci, pokud chcete seznam kanálů, musíte zmáčknout „Ch list“.

EPG je tradičně vynikající, Samsung ho ještě vylepšil o svislou časovou linku a vypsání jména pořadu na kterém se nacházíte.
Autor: Bohumil Herwig

EPG je tradičně vynikající, Samsung ho ještě vylepšil o svislou časovou linku a vypsání jména pořadu na kterém se nacházíte.

Výtečné „nekonečné“ EPG

V EPG jako vždy funguje obraz i zvuk a vyvoláte ho tlačítkem Guide. Po nabídce se můžete libovolně pohybovat, na kanál jste přepnuti až v okamžiku, kdy stlačíte Enter. Pak se také pro daný kanál, resp. multiplex, začne stahovat programová nabídka, která je na sedm, osm dnů, i když v EPG klidně můžete odlistovat i měsíc.

Televizor podporuje jak nahrávání, tak možnost nechat se na pořad upozornit. V tomto okamžiku se ale televizor z pohotovostního režimu neprobudí a ani jinak vás na pořad neupozorní.

HbbTV je třeba nejprve v položce „Datová služba“ zapnout. Jinak nebude pracovat.
Autor: Bohumil Herwig

HbbTV je třeba nejprve v položce „Datová služba“ zapnout. Jinak nebude pracovat.

Spousta možností nastavení

Přednastavené obrazové režimy jsou čtyři a jsou dobře odlišené. Pouze režim Přirozený se mi příliš přirozený nezdál, ale každý si můžete upravit podle svého. Můžete tak mj. regulovat úroveň podsvícení, teplotu barev a poměr zelená/červená, v Pokročilých nastavení pak pleťové odstíny, vyvážení bílé, gama korekci či řízení jasu za pohybu, což má vést k úspoře energie.

Zvukových režimů je šest (běžně dostupných pět) a zapnout v nich můžete virtuální zvuk (dts), zvýraznit dialogy, či upravit šestipásmový ekvalizér.

Žádná z těchto voleb nemá na dálkovém ovladači své tlačítko. Změna poměru stran obrazu už ale ano. Možností je taktéž šest, včetně zoomu a 4:3. V automatickém režimu, který je nastaven po instalaci televizor solidně zachovával poměry stran podle příchozího pořadu. Problémy jsem nepozoroval.

Zajímavou funkcí je možnost nastavit dálkový ovladač jako univerzální, ve skutečnosti spíše jako „univerzálnější“, protože podporováno je jediné zařízení, typicky set-top box.

Na rozhraní USB můžete připojit klávesnici či myši, včetně verze pro Bluetooth. Já jsem vyzkoušel pohybový ovladač Trust Wireless Keyboard & Air Mouse, kombinovaný – jak říká název – i s drobounkou klávesnicí. Po zastrčení maličkatého komunikačního USB členu okamžitě naběhlo nastavení klávesnice, a to jak jazykové, tak co do rozložení. Výsledkem bylo – po stlačení OK – zobrazení kurzoru i v běžném televizním vysílání a velice dobrá ovladatelnost jak televizoru, tak webových stránek. U nich se však šipkový kurzor často nezvládne správně proměňovat například po najetí na odkaz. V každém případě je ale něco takového přínosem, a pokud chcete pracovat s webem i v televizoru, neobejdete se bez toho.

Samsung rovněž podporuje DLNA (PS3 Media Server fungoval, bohužel bez podpory titulků), ale také sází na vlastní software SmartView, takže pokud nevíte o co jde, jste jasně vedeni tímto směrem. To je ovšem pochopitelná snaha přitáhnout zákazníkovi otěže.

Chytré funkce s horším přístupem

Než se k nim dostanete, resp. než přijde na to, jak se k nim dostat, může to chvíli trvat a tenhle nový přístup není nejšťastnější. Nicméně jakmile jste uvnitř, vidíte spoustu českých widgetů a faktem je, že Samsung má v této oblasti před konkurencí značný náskok.

Je tu i widget s HbbTV, který ovšem po instalaci pouze zobrazí anglickou zprávu o tom, kde je ho třeba povolit (hledejte volbu „Datová služba“). Sám to bohužel nedokáže. A dokud „data“ nespustíte, HbbTV nepojede. Bohužel vás může zmást i hlášení po odmáčknutí obvyklého červeného tlačítka, pravící: „Není k dispozici“. Vypadá to totiž tak, že HbbTV na daném kanále vůbec není. Navíc když jsem vše povolil, stále nepracovalo. Rozjelo se, až když jsem přepnul na jiný kanál ČT.

Pokud se podíváme po tradičních widgetech, uvidíme spoustu těch českých počínaje Animáčkem, přes rádio Frekvence 1 až po O2 TV či nejnovější Lego TV. V počtu domácích widgetů Samsung skutečně exceluje!

Úspora energie si zasloužila samostatnou volbu, ale nikoli samostatné tlačítko.
Autor: Bohumil Herwig

Úspora energie si zasloužila samostatnou volbu, ale nikoli samostatné tlačítko.

Měření spotřeby

Televizor nemá tlačítko úplného vypnutí, a to multifunkční na zadní straně, které má fungovat alespoň jako elektronické, takto nepracovalo. Jinak má tento Samsung v základu obraz nastaven na „Standardní“, čidlo hlídající úroveň okolního osvětlení a snížení spotřeby řízením jasu za pohybu bylo vypnuto stejně, jako volba Úspora energie. Volby najdete v „Systém“ a „Eko řešení“.

V tomto okamžiku si televizor po hodině provozu na ČT24 (DVB-T) vzal 58 W (51–60 W).

V menu Obraz také můžete vypnout obrazovku jako takovou a nechat zapnutý pouze zvuk. Pokud tak učiníte, spotřeba klesne mezi 16–17 wattů, což je slušné.

A ještě poznámka: Samsung má na webu špatné údaje o spotřebě. Abyste rozuměli – zbytečně nadhodnocené. Naštěstí byl v balení i energetický štítek. Jen mi je záhadou, proč si výrobci za těch několik let, co existuje, nezvykly udávat spotřebu podle něj. Chápu, má základní nedostatek, totiž absenci spotřeby v pohotovostním režimu, což je podle mě trestuhodné, ale zbylé údaje jsou jasně vymezeny. Včetně aktivní úhlopříčky a nikoli té „marketingové“.

To je ale na jiné povídání.

Po stlačení „Ch list“ se objeví seznam kanálů s názvem pořadu a indikací doby hraní.
Autor: Bohumil Herwig

Po stlačení „Ch list“ se objeví seznam kanálů s názvem pořadu a indikací doby hraní.

Tradičně vynikající kompatibilita, potíže s DLNA

Máte někdo Samsung a používáte DLNA? A fungují vám externí titulky? V tom případě mi dejte vědět, protože přes veškerou snahu se mi je nedaří s PS3 Media Server rozchodit. Zřejmě to bude chtít něco jiného…

Na druhou stranu titulky při promítání přes rozhraní USB jsou parádní, dají se regulovat ve třech velikostech a znakovou sadu stačilo navolit pouze jednou. Tak by to mělo být! Navíc libovolné video (XviD, MKV atd.) při přerušení bezproblémově navazuje i když mezitím přehrajete jiné, nebo si dokonce odskočíte do televizního tuneru.

Bezproblémové je i přehrávání muziky či fotografií a pro podrobnosti vás odkáži na recenzi Samsung 50HU6900 zde.

A abych nezapomněl. Vše jsem zkoušel s mým standardním testovacím diskem Freecom Mobile Drive Sq TV (1 TB, NTSC), který spolupracoval naprosto vzorně.

Obrazovka televizoru je hluboká 63 mm, rozhraní jsou zezadu vpravo a na pravé straně dole můžete zahlédnout jediné ovládací tlačítko – pětipolohový joystickový ovladač.
Autor: Samsung

Obrazovka televizoru je hluboká 63 mm, rozhraní jsou zezadu vpravo a na pravé straně dole můžete zahlédnout jediné ovládací tlačítko – pětipolohový joystickový ovladač.

Jednoduchý obraz, výtečné funkce

Reproduktory televizoru vyzařují směrem dolů, zvuk je na danou kategorii lehce nadprůměrný, výkon 2× 10 wattů je určitě postačující a v tomto ohledu solidní.

BRAND24

Resamplování a barevné podání je v rámci cenové relace do nějakých 20 000 Kč průměrné, což je vidět nejen na hůře vysílaných stanicích, ale i na multimédiích. V okamžiku přítomnosti kvalitního signálu se obraz pomalu skokově vylepší, je jasnější a nesrovnatelně detailnější bez rozpitých hran a nejasných přechodů. To není v této kategorii nic nového, i když bych vzhledem k vyšší ceně (14 990 Kč za 102 cm) očekával přece jen alespoň o málo víc. Tedy lepší chování v okamžiku horšího signálu. V každém případě je tu ale ještě výborná výbava, včetně satelitního tuneru, a i to se musí vzít v hodnocení televizoru v potaz. Nicméně pokud ho seženete o dva, dva a půl tisíce levněji, bude cena více odpovídat, a i poměr cena/výkon se vylepší.

Hodnocení

pro: nádherný podstavec a úzké rámečky, spousta českých widgetů, výborná instalace, výborná multimédia s kvalitními externími titulky
proti: komplikovanější HbbTV, občasná ovládací úskalí, včetně vstupu do Smart TV


Autor: Bohumil Herwig

Jak důležitá je pro vás dnes absence tuneru DVB-T2 (H.264)?

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • adaptér pro mechaniku PCMCIA (CI slot)
  • natáčitelný podstavec
  • kabel s čidlem pro příjem IR signálu
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)
  • záruka: 24 měsíců

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).