Hlavní navigace

RWT DTV-201: prosťáček vyzbrojený modulátorem

6. 12. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Polský výrobce RWT uvedl na český trh nejlevnější set-top-box, který je vybavený modulátorem. Digitální vysílání si za nízkou cenu mohou naladit i lidé se staršími televizory. Model DTV-201 je malý, mnoho nespotřebuje a nabízí dokonce digitální výstup zvuku. Do uživatelské příjemnosti má ale výrobek daleko - chybí mu teletext a časovač pořadů, EPG postihly vady na kráse.
RWT

Levných set-top-boxů je na českém trhu stále víc, hranici dvou tisíc korun nyní prolomil i přijímač s modulátorem. Digitální vysílání je za příznivou cenu dostupné pro každého, kdo žije v místech pokrytých DVB-T. Přijímač RWT DTV-201 přišel do České republiky z Polska. Váží přesně kilogram a jeho míry jsou 17×13×4 centimetrů, je to zkrátka malá lehká šedobílá krabička.

Na předním panelu zaujme pouze stavová dioda a infračervený senzor dálkového ovládání. Střídmost výrobku pokračuje i v zadních partiích. Set-top-box má pouze jeden SCART, který navíc může dostávat barevný signál pouze jako CVBS nebo S-video, nikoli v kvalitnější podobě RGB. Dalšími konektory jsou vstup a výstup pro anténu, kde ještě jednou podtrhnu význam modulátoru. Set-top-box může díky němu zásobovat vysíláním i televizory bez zdířky SCART.

RWT zezadu

DTV-201 má vzadu digitální zvukový výstup S/P-DIF v koaxiální podobě a přípojku síťového adaptéru na 12 V. Analogové stereo, druhý SCART nebo sériové rozhraní RS-232 ve výbavě přijímače chybí. Spotřeba set-top-boxu je velmi nízká, za provozuje dosahuje maximálně čtyř wattů, během pohotovosti je dokonce jen poloviční. Výrobek nabízí možnost napájení antény, pro kterou umí zajistit 5 V.

První instalace a vlastnosti dálkového ovládání

Koupený přijímač zákazník jednoduše uvede do provozu. Instalace probíhá ve třech krocích. Člověk si nejprve ze sedmi jazyků vybere češtinu nebo slovenštinu, pak se rozhodne pro (ne)napájení antény a zahájí automatické pátrání po programech. Set-top-box může hledat buď stanice bezplatné, nebo bez ohledu na zpoplatnění. Já jsem neměl s RWT DTV-201 při hledání stanic žádné problémy, za jednu dvě minuty byla akce hotová. Už jsem pouze zaznamenal nalezené stanice do paměti přijímače, kam se jich vejde až sto, a jal se zkoušet další funkce.

RWT ovladac

Dálkový ovladač je na kolibří míry přijímače nepoměrně velký, očekával bych spíš ovládání velikosti kreditní karty. Větší kontrolér se mi každopádně dobře držel a pochválit musím i rozložení tlačítek, které bylo dělané s rozmyslem. Opěrka na ukazováček ze strany pod tlačítky je užitečná jen za situace, že si člověk vystačí se směrovými šipkami a klávesou OK. Tisknutí tlačítek číselníku a souvisejících funkcí už tak příjemné nebylo, uchycení ovladače v horní třetinu firma nijak nezohlednila a prstům tu chybí pohodlí.

Koho upozornila barevná tlačítka na zabudovaný dekodér teletextu, bude zklamaný. Set-top-box nabízí teletext jen ve chvíli, kdy ho zvládá i divákův televizor. Vlastního dekodéru se přijímači nedostává. Barevné klíče jsou namapované pouze na některé funkce v menu, užitečné jsou například pro správu seznamu programů.

Databáze set-top-boxů a uživatelské příručky

Set-top-box-nahled
Chcete si porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem zemského digitálního vysílání? Nejrozsáhlejší databázi set-top-boxů najdete právě na DigiZone.cz. Dnes nabízí už více než sto záznamů o přístrojích určených pro sledování DVB-T. Ztratili jste manuál ke svému set-top-boxu, nebo byste si rádi přečetli víc o vámi vyhlédnutém modelu? Pak se v naší databázi rozhlédněte ještě pozorněji. Uživatelské příručky do ní průběžně doplňujeme.

Menu a funkce přijímače

Jednoduchý set-top-box má i skromnou uživatelskou nabídku. Základní obrazovka nabízí jen tři položky: Vyhledání programů, Editace programů a Konfigurace. Hledání nových stanic je možné buď automaticky, nebo ručně. Při editaci programů může divák měnit jejich pozici, jméno či uzamčení. Změnu pořadí uvítá asi každý, přijímač totiž nerozlišuje televizní a rozhlasové stanice, všechny řadí za sebou do jedné nabídky. Při přepínání ale většinou člověk nechce, aby mu po sledování ČT 4 Sport začal hrát ČRo 1 Radiožurnál.

Položka Konfigurace dovoluje deset dalších cest. Uživatel si může nastavit jazyk menu, změnit vzhled na jedno ze tří barevných schémat (modré, červené, zelené) nebo upravovat videovýstup a formát obrazu. Divák má možnost volby časového pásma, nastavení blokování programů nebo výběru kanálu modulátoru. Zájemci si mohou dodatečně zapnout napájení antény, zjistit úroveň signálu nebo shlédnout informace o hardwaru. Když se něco nevydaří, vždycky je tu možnost vrátit se k továrnímu nastavení.

RWT menu

Informační panel splňuje svoji funkci – poskytuje základní přehled o vysílání. Po každém přepnutí divák vidí, jaký program sleduje, co za pořad dávají a kolik ještě zbývá do jeho konce. Další stisk klávesy Info vyvolá o pořadu další textové podrobnosti.

Elektronický průvodce programy (EPG) by naopak zasloužil vylepšit. Jeho uživatel si může listovat pořady vždy na jediné stanici, přehled souběžného vysílání chybí. Daleko horší je ale fakt, že EPG po svém zapnutí nepříjemně bliká. Obrazovka „mrkne“ po načtení každé stránky programového průvodce, uklidní se až po půl minutě. Bez ohledu na aktuální čas se EPG nalistuje na začátek dne. Na večerní pořady si proto musíte vždy dvě tři stránky „odskákat“.

RWT info
RWT EPG

Závěrečné shrnutí

Set-top-box RWT DTV-201 není žádným elegánem. Střídmý vzhled odpovídá i jednoduchým funkcím. Výrobek nemá časovač ani vlastní dekodér teletextu, příjem digitálního vysílání ale zvládá dobře. Přijímač má správně české menu, EPG a uživatelskou příručku, do zisku pečeti „Umí dobře česky“ mu chybí jen krůček v podobě zabudovaného českého teletextu. Obsluha set-top-boxu pro mne byla příjemnou záležitostí, tedy až na blikající EPG.

RWT panel
RWT DTV-201T
Celkové hodnocení 7,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčilo: Omko

BRAND24

Orientační cena: 1690 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Digitální přijímače mají různé nedostatky. Jaký jim prominete nejsnadněji?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).