Hlavní navigace

RRTV nezahájí s Novou řízení kvůli nevypnutí analogu na Sušicku

2. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
2. 3. 2010

Televize Nova se nemusí obávat sankce od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) za to, že v termínu určeném Technickým plánem přechodu (TPP) nevypnula svoje analogové vysílání na hlavním sušickém vysílači Svatobor a na klatovském Baráku. Serveru DigiZone.cz to řekla předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová, podle níž nenastaly zákonné důvody pro zahájení správního řízení s Novou.

K TÉMATU: Televize Nova nevypnula analog na Sušicku a Klatovsku

Podle TPP musí celoplošné analogové televize vypnout svoje analogové vysílání na vysílačích velkého a středního výkonu ve vybrané územní oblasti nejpozději v termínu, který je součástí tohoto vládního harmonogramu digitalizace. Pro oblast Sušicka byl tímto termínem 28. únor. Jakmile některá televize v daném termínu analogové vysílání nevypne, hrozí jí postih v podobě odebrání kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální vysílání dalšího programu, v tomto případě Novy Cinema.

ČTĚTE TAKÉ: Nova: Analog na Sušicku jsme nevypnuli kvůli nesplnění TPP

Kalistová však tvrdí, že v případě Novy na Sušicku k porušení zákona nedošlo. Cituje přitom § 24 zákona č. 231/2001 Sb. o rozhlasovém a televizním vysílání, který říká: Neukončí-li držitel kompenzační licence zemské analogové televizní vysílání nejpozději 10. října 2010, kompenzační licence uplynutím této lhůty zaniká. Tato kompenzační licence nezaniká, stanoví-li vláda v nařízení, kterým se vydává Technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání pozdější den dokončení přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání a nemožnost ukončit zemské analogové televizní vysílání nejpozději 10. října 2010 byla vyvolána okolnostmi nezpůsobenými držitelem této kompenzační licence.

Tipy C

Z citované právní úpravy vyplývá, že úvaha o zahájení řízení je předčasná, neboť zákonné důvody zániku kompenzační licence podle přechodných ustanovení zákona č. 304/2007 Sb. (diginovely), ani zákonné důvody odnětí licence podle zákona č. 231/2001 Sb., nejsou v této chvíli dány, sdělila Kalistová serveru DigiZone.cz. Podle „diginovely“ z roku 2007 by Nova mohla o kompenzační licenci pro Novu Cinema přijít ve chvíli, kdy se dokončí proces přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání, nebo pokud by Nova Cinema nezahájila vysílání do 360 dní od chvíle, kdy obdržela písemné rozhodnutí RRTV o udělení této licence.

Zjišťujeme názor Českého telekomunikač­ního úřadu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).