Hlavní navigace

RRTV: Další problém pro TV Barrandov, šperky Swarovski nabízela s neexistujícím certifikátem pravosti

12. 10. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: YouTube
UVNITŘ VIDEO – Zavádějící informace během teleshoppingového bloku nazvaného Klenot TV ocenila vysílací Rada pokutou ve výši půl milionu korun.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání projednala na svém sedmnáctém zasedání 34 bodů programu, vyhodnotila 23 diváckých stížností, vydala čtyři upozornění na porušení zákona a rozhodla o zahájení čtyř řízení o přestupku. Dále uložila vysílací Rada tři pokuty a udělila dvě nové vysílací licence. K projednávání žádosti o televizní licenci společnosti Seznam by se měli radní dostat na svém příštím zasedání za dva týdny.

MINULÉ ZASEDÁNÍ: RRTV udělila čtyři televizní licence a rozporuje vyváženost Duelu Jaromíra Soukupa 

Komponenty nejsou šperky…

Řádově nejvyšší pokutu si odnesla kyperská společnost Telemedia InteracTV Prodution Home Limited, které Rada udělila pokutu ve výši půl milionu korun. Důvodem bylo odvysílání teleshoppingového bloku nazvaného Klenot TV, který koncem srpna zařadil hlavní kanál TV Barrandov. Tuto reklamu označili radní za nekalou, respektive klamavou obchodní praktiku, neboť byla v jejím rámci uváděna nepravdivá informace.

Klamání spotřebitele spočívalo podle vyjádření vysílací Rady ve sdělení, že při zakoupení nabízených šperků typu Swarovski Elements získají diváci certifikát o pravosti Swarovski krystalu. Ve skutečnosti ale tyto šperky žádným certifikátem pravosti nedisponují a ani disponovat nemohou, neboť společnost Swarovski AG vydává certifikáty pouze k finálním výrobkům Swarovski, jako jsou šperky nebo hodinky, ovšem nikoli ke krystalovým komponentům Swarovski

Teleshoppingový spot tak měl podle názoru regulačního orgánu obsahovat věcně nesprávnou informaci, která mohla podstatně ovlivnit ekonomické chování spotřebitele. Divák by tak na základě zhlédnutí zmiňovaného teleshoppingového vysílání učinil obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil, tedy zakoupit nabízené šperky s tím, že se domníval, že tyto šperky disponují certifikátem pravosti vydaným společností Swarovski.

…čistící sada není zdarma ani dárkem…

Teleshoppingu se týkala i druhá z trojice pokut, která postihla společnost TV Offers a dosáhla výše padesáti tisíc korun. Pokutovaná firma se prohřešku dopustila zadáním teleshoppingové reklamy na čistící prostředek Renumax, odvysílané v březnu na kanále Nova Cinema. 

Spot je podle rozboru vysílací Rady nekalou obchodní praktikou, protože v v něm zadavatel za cenu 1399 korun nabízí lahvičku s přípravkem Renumax a další tři produkty (druhá lahvička s Renumaxem, leštěnka SmartPolish a kompaktní autovysavač) jsou pak prezentované jako „zadarmo“. 

Rada ale pokládá za zcela evidentní, že ony tři zmiňované ‚dárky‘ nejsou věcmi dodávanými k prodávané lahvičce Renumaxu zdarma, ale naopak tvoří integrální součást jedné sady, protože žádný z těchto produktů není prodáván samostatně

Podle právního názoru Rady je zřejmé, že zákazník si nemůže zakoupit samostatný produkt Renumax, ale musí si za uvedenou cenu zakoupit celý balíček čtyř uvedených produktů, tedy dvou lahviček produktu Renumax, jedno balení přípravku SmartPolish a kompaktní autovysavač. 

Užití slov „zdarma“ a „gratis“ proto Rada pokládá za klamavou obchodní praktiku, která v divákovi vyvolává klamavý dojem, že kupuje samostatný produkt Renumax za 1399 korun a k němu získává tři dárky. Ale ve skutečnosti divák kupuje nedílnou sadu výrobků za cenu 1399 korun a žádný dárek zdarma nezískává.

…a loni není předloni

Nejnižší z trojice udělených pokut si pak vykoledoval provozovatel stanice Barrandov Muzika, když odešel s pokutou třicet tisíc korun za to, že Radě na vyžádání nedodal přehledy odvysílaných evropských děl za loňský rok. Místo nich poskytl výkazy za rok 2015. 

UX DAy - tip 2

Rock Radio si na frekvenci 103,7 FM budou moci nově naladit obyvatelé Třebíčska.

Rada také schválila dvě vysílací licence, když první získala společnost Media Bohemia, která může nově šířit stanici Rock Radio z vysílače v Třebíči na frekvenci 103,7 MHz a s výkonem sto wattů. 

Druhá licence opravňuje společnost Nonstop k vysílání Rádia Krokodýl z vysílače Dačice-město na frekvenci 98,5 MHz a o výkonu 250 wattů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).