Hlavní navigace

Roger Stone: House of Cards je věrným zobrazením americké politiky

18. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je lepší být nechvalně známý než nebýt známý vůbec. Taková je životní filozofie amerického politického matadora Rogera Stonea, člověka, který z Donalda Trumpa vyrobil prezidenta.

Ptali jsme se ho na spoustu věcí, mimo jiné také na seriál House of Cards. Ve svém projevu na konferenci Cannabis World Business Conference (konzervativní libertarian Stone je velkým nepřítelem uplatňování federálního zákazu pěstování a užívání marihuany, tak jak se jej snaží prosadit triumvirát drogových bojovníků Jeff Sessions, Chris Christie a John Kelly) působil jako něco mezi prezidentem Frankem Underwoodem („Když se rozhodnu něco udělat, naplno se na to zaměřím a nepřestanu, dokud nedosáhnu svého cíle“) a Dougem Stamperem – Roger Stone nikdy nestál v první linii, byl ten, který ze zálohy vojáky v první řadě diriguje. 

I Stone má seriál na Netflixu

O jeho vlivu na americkou politiku vypovídá také nový seriál Netflixu Get me Roger Stone, mapující jeho čtyřicetiletou politickou kariéru – byl nejmladším člověkem vyšetřovaným v aféře Watergate, sloužil pro Richarda NixonaRonalda Reagana. Nixonovu podobiznu má vytetovanou na zádech, hvězdu reality show označil za prvotřídního politického koně a udělal z ní současného prezidenta Spojených Států. 

Může tedy být někdo zodpovědnější posoudit, zdali je House of Cards opravdovým odrazem reality, nebo dramatizovanou fikcí? Je to opravdu tak, že pro republikány i demokraty je výhra vždy na prvním místě, politické názory až někde hodně daleko vzadu a použitým prostředkům se nekladou žádné meze? 

Jedni jako druzí

Obě strany, republikáni i demokraté, už nejsou strany občanů. Proměnily se ve strany analytiků a vlivu Wall Street, říká skeptický a tvrdý Stone. Jedni jsou úplně jako druzí. To teď popisuje americkou politiku, nebo seriál? Viděl jsem každý díl, sleduji jej od začátku, uznale pokyvuje hlavou Stone. 

Jsem v americké politice přes čtyřicet let. Seriálů a pořadů, popisujících politickou praxi, vznikla spousta. Ovšem House of Cards je z nich zdaleka nejbližší realitě. Co ovšem všechna ta vydírání, osobní nátlak, a dokonce vraždy? Postava prezidenta Underwooda je zcela jasně napsána podle bývalého prezidenta Lyndona Johnsona. Tento zkorumpovaný psychopat byl sám zodpovědný za několik vražd. Měl také motiv, prostředky a příležitost zabít svého předchůdce JFK – což udělal, aby se vyhnul trestnímu postihu. 

BRAND24

Zabil Johnson Kennedyho?

Prezident Kennedy tehdy totiž vyšetřoval Johnsona kvůli korupčnímu skandálu. Kromě toho také nechal zavraždit několik dalších vysoce postavených státních úředníků, kteří mu koukali pod prsty. Lyndon Johnson byl vulgární sadista, který jako malý kluk přivázal psovi na krk patronu s dynamitem a vyhodil jej do povětří. Byl to také surovec a hrubián, prodejná děvka – měl „velmi blízké vztahy“ s několika ženami v sekretariátu Bílého domu a během své prezidentury zplodil tři nemanželské děti. 

Chvílemi se mi během rozhovoru až ztrácela nit, kdy Roger Stone mluvil o Lyndonu Johnsonovi a Franku Underwoodovi. Jedno je ale jisté: House of Cards je dost možná ještě slabší odvar – protože to, co se děje ve skutečnosti, by možná diváci prostě nepobrali. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).