Hlavní navigace

České retro hudební kanály tu mohly být již dávno

20. 2. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Server DigiZone.cz vám tento týden přinesl jako první informaci o chystané hudební stanici Retro Music Television, za níž stojí zakladatelé televize Óčko. Překvapivé je, že takový kanál nevznikl již dávno. Stačí se podívat na výsledky poslechovosti českých rádií, které hovoří jasně. Na předních příčkách ve středních Čechách je Rádio Blaník s českou hudební produkcí, celostátně nejposlouchanějším rádiem je Impuls, který také klade důraz na českou hudbu.

Hudební televize, která osloví zejména starší generaci

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila tento týden na svém posledním zasedání digitální licenci novému hudebnímu kanálu Retro Music Television, jehož provozovatelem bude společnost Hudební televize, s.r.o. Jak již z názvu vyplývá, spíše než české hudební televizi Óčko by měla tato televize konkurovat chystanému programu Muzika CS společnosti SPI International. V programovém schématu by se měl objevit minimálně osmdesátiprocentní podíl klipů, sdělila serveru DigiZone.cz předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. Nová televize by měla nabídnout také reportáže, rozhovory a další pořady, které budou zabírat zbývajících dvacet procent vysílání. Co se týká pořadů, televize by se neměla zaměřit pouze na jeden hudební styl, ale celé spektrum. Pojítkem jednotlivých pořadů má být podle Kalistové propagace světové, evropské i české hudební tvorby. Do vysílání by se měly dostat i minoritní styly, např. ethno, jazz nebo punk.

Óčko - Rozjezd - chat

Po Óčku do Česka míří další hudební televize. Foto: autor

Lukáš Polák: V Česku vzniká další hudební retro televize. Od zakladatelů Óčka

V Česku odstartuje lokalizovaná verze dětského kanálu Nickelodeon

Nabídku dětských televizních programů v češtině posílí lokalizovaná verze amerického kanálu Nickelodeon. Na družici Eutelsat 16 stupňů východně se objevila česká zvuková stopa tohoto programu. Track je plně funkční a je na něm k dispozici český dabing Nickelodeon. Příjem zkušebního vysílání je ale značně omezen, protože vyžaduje parabolu o průměru minimálně 90 cm. Nickelodeon provozuje americký mediální koncern Viacom (vlastník MTV Networks), kterému patří i další tematicky zaměřené stanice Nick Replay, Nick Junior, Nick Junior 2 a Nick Toons TV. Většina z nich ale ve střední a východní Evropě nevysílá, na rozdíl od Nickelodeonu, který znají diváci v Maďarsku nebo Polsku. Nickelodeon je přímým konkurentem dalšího dětského programu Disney Channel, jehož česká verze vznikla v roce 2009 přejmenováním původního kanálu Jetix.

JimJam screen

Nickelodeon bude také konkurencí pro dětský kanál JimJam. Foto: autor

Jan Potůček: Další dětský kanál v češtině? Na satelitu testuje lokalizovaný Nickelodeon
Jan Potůček: Dětský kanál Nickelodeon už spustil českou verzi svého webu
Lukáš Polák: Nickelodeon v češtině: Překvapení, nebo dobře utajený start?

ČTÚ připravuje optimalizaci sítí DVB-T

Kanály, na kterých v současné době vysílají všechny čtyři celoplošné digitální televizní multiplexy, nemusí být definitivní. V pořadu Média v postmoderním světě na Českém rozhlasu 6 to řekl předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. Reagoval tak na slova vedoucího projektu digitalizace České televize Pavla Hanuše, podle něhož některé kmitočty veřejnoprávního multiplexu nejsou ideální. Stojí za to připomenout, že realizujeme krizovou variantu přechodu na digitální vysílání. Ono se na to trošku zapomíná, poznamenal Hanuš. Po onom nešťastném roku 2007, kdy byla digitalizace zablokovaná, stála na začátku dohoda mezi námi a ČTÚ, že ČT využije (pro digitální vysílání) kmitočty (analogové) ČT 2. To pro ČT samozřejmě mělo některé negativní důsledky. V některých lokalitách nemáme úplně ideální kmitočty, které já bych si dovedl představit, doplnil.

Pavel Dvořák

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Jan Potůček: ČTÚ slibuje optimalizaci digitálních sítí, vymění některé vysílací kanály

Stručně

Pětaosmdesát převaděčů analogového vysílání programů ČT 1 a ČT 2 vypne do konce března Česká televize. Část těchto převaděčů je závislá na primárním signálu vysílačů Svatobor u Sušice a Barák u Klatov, které ukončí analogové vysílání 28. února, část vysílá v Karlovarském, Libereckém, Plzeňském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze.

Jan Potůček: Česká televize vypne do konce března 85 analogových převaděčů ČT 1 a ČT 2
Jan Potůček: Nova zůstane jedinou analogově vysílající televizí v Praze

Nové přístupové karty k satelitní službě Skylink, které budou kompatibilní s novým systémem podmíněného přístupu Irdeto PI-sys, se na trhu objeví koncem dubna. Tyto ICE karty budou fungovat jak v přijímačích s dekodéry CryptoWorks, tak v přijímačích s dekodéry Irdeto PI-sys. Výrobci a importéři společně se Skylinkem v současné době testují kompatibilitu svých přijímačů s novými ICE kartami.

Jan Potůček: Nové karty ke Skylinku od dubna, výměna starých nebude nutná

Česko-slovenská verze lifestylového a hudebního kanálu MTV vstoupí od 1. března, tedy po více než třech měsících od svého startu, do digitální i analogové kabelové sítě společnosti UPC Česká republika. Novinářům to oznámil mluvčí firmy František Malina. Mutace MTV nahradí ve vysílání naší digitální televize evropskou mutaci MTV, uvedl generální ředitel operátora Václav Bartoň.

Lukáš Polák: UPC se dohodlo s Novou, česká MTV v kabelu odstartuje v březnu
Lukáš Polák: Česká MTV bude konečně v nabídce UPC, vyhráno ale ještě nemá

MTV Romania screenshot

Lifestylový a hudební kanál MTV má konečně splněno, tedy alespoň, co se operátorů týká. Foto: autor

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním zasedání odebrala licenci společnosti MaxiFilm&TV pro provozování televizního programu Da Vinci. Ten měl vysílat prostřednictvím družice po dobu dvanácti let. K jejímu udělení došlo koncem srpna 2007. Za společností MaxiFilm&TV s.r.o. stál duchovní otec novodobé řady seriálu Nemocnice na kraji města Borek Severa.

Lukáš Polák: Chystaný český kanál Da Vinci přišel o satelitní licenci

Televize Prima nehodlá přejmenovat svůj druhý program Prima Cool, i když ji k tomu vyzývá společnost IKO TV Central Europe, která vlastní ochrannou známku Cool TV pro televizní vysílání v celé Evropě. Serveru DigiZone.cz to řekl generální ředitel Primy Marek Singer. IKO TV Central Europe přitom již uspěl se svojí žádostí u českého patentového úřadu, aby Primě vymazal registraci ochranné známky Cool TV.

Jan Potůček: Chceme další tematické kanály, říká šéf Primy. Ale až po krizi
Jan Potůček: Názvu Cool se nevzdáme, říká šéf Primy Marek Singer

BRAND24

Arabský sportovní kanál Dubai Sports HD zahájil v neděli odpoledne nekódované satelitní vysílání prostřednictvím družice Badr 4 na pozici 26 st. východně. Jedná se o vyzařovací svazek, který je možné přijímat také v České republice, a to s parabolou od průměru cca. 85 cm (vyzkoušeno ve středních Čechách). SD verze této stanice již na tomto satelitu vysílá.

Lukáš Polák: Atraktivní nekódovaný HD kanál na satelitu. Mohou se dívat i Češi

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).