Hlavní navigace

Regionálním sítím DVB-T hrozil na Silvestra konec, mohou ale vysílat až do června 2019

29. 12. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Bez prodloužení individuálních oprávnění pro kmitočty regionálních multiplexů by některé programy musely zmizet i z přechodových sítí DVB-T2.

Stačilo málo a programová nabídka volně šířené terestrické televize by po letošním Silvestru výrazně zchudla. V neděli 31. prosince totiž měla původně končit platnost individuálních oprávnění pro kmitočty regionálních multiplexů DVB-T. Přes dvacet multiplexů by se muselo odmlčet a spolu s nimi i desítky televizních programů. 

Namátkou dětské Déčko (to však souběžně vysílá ještě v celoplošném multiplexu 3), HD verze programů České televize, ale i Barrandov Family, Óčko Expres, TV Noe, Sport 5, Regionálnítelevize CZ, TV Praha či Kinosvět. Zmizet by musely i z přechodových sítí DVB-T2, pokud v nich vysílají, protože tyto multiplexy jsou určeny pouze pro zajištění souběžného vysílání týchž programů ve standardech DVB-T a DVB-T2.

Regionální multiplexy skončí rok před celoplošnými

Regionálním sítím DVB-T nakonec pomohl Český telekomunikační úřad (ČTÚ) aktualizací Plánu využití rádiového spektra, již si vyžádali sami operátoři. Někteří žádali o prodloužení existence regionálních sítí až do roku 2020, kdy se budou vypínat i celoplošné multiplexy DVB-T, jiní chtěli prodloužení kmitočtů alespoň o rok. 

ČTÚ zvolil zlatou střední cestu a platnost individuálních oprávnění pro kmitočty prodloužil do 30. června 2019. Regionální multiplexy tak skončí rok před čtyřmi celoplošnými sítěmi DVB-T. Operátorům tří regionálních sítí ale ČTÚ přidělal vrásky na čele, protože u jedenácti kmitočtů nepovolil jejich další prodloužení a trval na jejich vypnutí o letošním Silvestru. Šest jich spadalo pod Regionální síť 7, čtyři pod Regionální síť 8 a jeden pod Regionální síť 20.

Provozovatelé těchto multiplexů, společnosti Progress Digital (RS 7) a České Radiokomunikace (RS 8 a RS 20), však požádali ČTÚ o koordinaci náhradních kmitočtů a ve většině lokalit uspěli. Z jedenácti kmitočtů nebylo možné nahradit pouze dva: pro Regionální síť 8 v Tachově, což byl ale jen malý dokrývač na tamním letišti bez významného zásahu diváků, a pro Regionální síť 20 v Karlových Varech, která svým obsahem prakticky dubluje Regionální síť 7, která tam rovněž vysílá (jde především od HD verze programů České televize). 

Společnost Progress Digital Radima Pařízka získala náhradní kmitočty pro všech šest lokalit (týkalo se to Českých Budějovic, Domažlic, Jablonce nad Nisou, Jáchymova, Jihlavy a Klatov), České Radiokomunikace pro tři (České Budějovice, Plzeň a Pardubice).

Velké přelaďování Regionálních sítí 7 a 8

Přidělení náhradních kmitočtů těsně před koncem roku znamenalo připravit velké manévry s přelaďováním vysílačů a informováním diváků. Regionální síť 7 to stihla ještě před Vánoci. Marketingově jí v tom hodně pomohla Česká televize, která v tomto multiplexu šíří svoje programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD a ČT :D/ČT art. Všech šest vysílačů změnilo vysílací kanál postupně ve dnech 14. až 16. prosince. 

Česká televize si tak zajistila pokračování pozemního vysílání HD verzí svých programů do doby, než spustí svoji přechodovou síť DVB-T2, v níž bude dostupná její kompletní programová nabídka ve vysokém rozlišení obrazu. Smlouvu s operátorem Regionální sítě 7 prodloužila do května příštího roku, resp. na dobu neurčitou s tím, že od května 2018 ji bude moci kdykoli vypovědět s měsíční výpovědní lhůtou. To už leccos naznačuje.

Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací se na přelaďování teprve připravuje. V Plzni a Pardubicích půjde o pouhou výměnu vysílacího kanálu, v Českých Budějovicích se chystá větší operace. Měnit se bude nejen kmitočet, ale i vysílač, vyzářený výkon a zásadním způsobem pokrytí jižních Čech. Zatímco dosud Regionální síť vysílala z Kleti a na rozdíl od jiných lokalit pokrývala signálem prakticky celý Jihočeský kraj, od Nového roku bude dostupná z malého vysílače Včelná, který zajistí signál pouze pro město České Budějovice a nejbližší okolí. 

Výkon vysílače sice zůstane zachován jako na Kleti, ale vzhledem k umístění vysílače Včelná to na nějaké větší pokrytí území stačit nebude. Diváci z jižních Čech, kteří si zvykli na programy Regionální sítě 8, tak budou muset počkat na zprovoznění přechodové sítě DVB-T2 z Kleti, v níž se některé z televizí šířených v RS8 objevují.

Čím nahradí Regionální síť 7 programy ČT?

Nejistota ohledně náhradních kmitočtů pro RS8 vedla k odchodu regionální východočeské TV1 do konkurenčního multiplexu 4. TV1 sice mohla i po Novém roce pokračovat z pardubického a královéhradeckého vysílače RS8, pouze v Pardubicích by musela změnit vysílací kanál, nakonec ale podlehla nabídce Radima Pařízka na výrazně lepší pokrytí východních Čech i z dalších vysílačů v Ústí nad Orlicí, Svitavách, Náchodu a Kutné Hoře. 

Zároveň bude moci vstoupil do přechodové sítě DVB-T2 provozované Pařízkovou společností Digital Broadcasting, která by měla ve východních Čechách odstartovat začátkem příštího roku. Půjde o jediný ze tří přechodových multiplexů DVB-T2, který nabídne regionální odpojování vysílačů.

BRAND24

Radim Pařízek ale musí už nyní přemýšlet nad tím, čím zaplní svoji Regionální síť 7 po připravovaném odchodu HD verzí programů České televize do veřejnoprávní přechodové sítě DVB-T2. Obsadit většinu kapacity multiplexu, již nyní využívá veřejnoprávní televize, nebude rok před ukončením vysíláním Regionální sítě 7 vůbec jednoduché. 

Na druhou stranu ten, kdo se rozhodne této nabídky využít, dostane zadarmo bonus v podobě možnosti bezplatného vysílání v přechodové síti DVB-T2 provozované společností Digital Broadcasting. Zajímavý bude i osud pražské Regionální sítě 4, jejíž 46. kanál bude moci být využit pro metropolitní síť DVB-T2. Přejde operátor na tento standard dobrovolně, nebo se pokusí zachovat vysílání v DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).