Hlavní navigace

Regionální síť 8 startuje v Jihlavě a Mikulově, vstupuje do ní Slovak Sport

1. 8. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Polovina diváků v České republice bude moci sledovat vybrané zápasy anglické fotbalové Premier League zdarma na klasickou anténu

Diváci musí proladit přijímače

Dva nové vysílače dnes spouští televizní Regionální síť 8 Českých Radiokomunikací, v níž vysílají programy Sport 5 a TV Noe. Multiplex, jenž je určen divákům krajských měst a jejich okolí, bude možné nově naladit v Jihlavě a jihomoravském Mikulově. Ode dnešního dne v něm navíc startuje třetí televizní stanice – Slovak Sport s přenosy anglické fotbalové Premier League či domácí české Synot ligy. Dosah sítě se dneškem zvýší na 54 procent obyvatel České republiky, celkem bude mít 14 vysílačů ve všech krajských městech, Praze a krom toho v Mikulově. V řadě míst si ale lidé musí znovu proladit své přijímače, aby se jim nový multiplex načetl do programové nabídky.

V Jihlavě využívá Regionální síť 8 vysílač Rudný, odkud vysílá na kanálu 52 výkonem 5 kW s horizontální polarizací. Diváci, kteří zde přijímají signál celoplošných multiplexů 1, 2 a 3 ze silného vysílače Javořice, nebo multiplex 4 a Regionální síť 7 z lokality Jeníkov, si budou muset v určitých případech upravit nebo alespoň pootočit anténu, nebo dokonce přidat další. Stejný problém naopak nečeká diváky na jihu Moravy v okolí Pálavy. Regionální síť 8 zde využije vysílač Děvín, z něhož vysílají i celoplošné multiplexy 1 a 2. Nová síť bude dostupná na kanálu 51, vysílat bude výkonem 5 kW s horizontální polarizací. Diváci, kteří už z Děvína přijímají první dva celoplošné multiplexy, tak pouze musí proladit své televizory nebo set-top-boxy a načíst si nové programy.


Zdroj: České Radiokomunikace

Pokrytí Regionální sítě 8 z vysílače Jihlava – Rudný (kanál 52)

Další vysílače pro Regionální síť 8 nebudou

Spuštěním vysílačů v Jihlavě a Mikulově rozvoj Regionální sítě 8 končí. České Radiokomunikace už dříve deklarovaly, že poslední kmitočtový příděl pro tento multiplex v Novém Jičíně na severu Moravy nevyužijí, protože vysílač v této lokalitě by nebyl efektivní. Generální ředitel Martin Gebauer už dříve v rozhovoru pro DigiZone.cz řekl, že se firma nebrání rozšíření krajské sítě do dalších lokalit, ale Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nemá k dispozici žádné další volné frekvence. „Snažili jsme se pokud možno vybrat ještě zbylé frekvence, u každé jsme si zkoumali vyzařovací výkon a jaké pokrytí se dá získat. Zbytky, které jsou ještě volné, už jsou mimo ekonomickou realitu, naprosto se nevyplatí jimi pokrývat území s tak malým vyzařovacím výkonem. Ekonomicky to nedává smysl,“ vysvětlil.

Startem Slovak Sportu vstupuje do Regionální sítě 8 již druhý sportovní kanál. Diváci se jeho prostřednictvím dostanou k vybraným přenosům anglické fotbalové Premier League, ale půjde jen o ochutnávku a jakousi reklamu na placený satelitní a kabelový kanál Slovak Sport 2, který je zaměřená právě na Premier League. „Na Slovak Sportu 1 je z každého kola Premier League jeden přímý přenos, z důvodu exkluzivity Slovak Sportu 2 jsou všechny ostatní přenosy vysílány na tomto programu,“ vysvětluje provozovatel obou stanic na svém webu. Ředitel stanice Róbert Greguš navíc serveru RadioTV.cz řekl, že první kanál Slovak Sportu zařadí vybrané přenosy zápasů hokejové Ligy mistrů a české fotbalové Synot ligy, která byla původně plánovaná pro placený kanál Slovak Sport 2.


Zdroj: České Radiokomunikace

Pokrytí Regionální sítě 8 z vysílačů Brno – Barvičova (kanál 25) a Mikulov – Děvín (kanál 51)

Slovak Sport nabídne české komentátory

Českou Synot ligu navíc na Slovak Sportu doplní český, nikoli slovenský komentář. Právě slovenští komentátoři totiž odrazují část diváků například u Premier league. „Myslím si, že Premier league, kterou vysílají v této sezóně, je u nich utopená. Není už tím, čím bývala, když jsme ji dávali na Primě a souběžně běžela na Nově Sport. Není to ono, jsou tam slovenské komentáře, slovenští hosté, už je to trošku jiné. Nemá to ty grády a popularitu,“ řekl serveru DigiZone.cz šéfredaktor Sportu 5 Radek Macháček. Pro první kanál Slovak Sportu je vstup do Regionální sítě 8 vlastně návratem do českého DVB-T. Už loni byl totiž po krátkou dobu dostupný v pražské Regionální síti 4. Odtud byl ale nucen odejít na nátlak UPC.

Největšímu českému kabelovému operátorovi se nelíbilo, že Slovak Sport, který v tuzemsku vystupoval jako placený kanál a UPC mu platila za každou aktivní přípojku, jež umožňovala domácnosti sledovat tento program, je v Praze zároveň vysílán pozemně a dostupný zdarma. Vstupem do Regionální sítě 8 se problém ještě víc prohloubí, majitel Slovak Sportu, jímž má být telekomunikační společnost Slovak Telekom, se tak bude muset rozloučit s částí příjmů od české UPC. Ta zřejmě bude tento kanál nadále šířit jako „must carry“, povinně zařazený program, v nejnižší programové nabídce a také v DVB-T multiplexu šířeném po jejích kabelových rozvodech. Stejně je UPC už vypořádala se Sportem 5, který také vysílá v Regionální síti 8.

Slovak Sport se především snaží diváky nalákat na anglickou Premier League.
Foto: Slovak Sport

Slovak Sport nabídne v Regionální síti 8 jeden přenos anglické fotbalové Premier league týdně

Přijdou další slovenské televize?

Slovak Sport by nemusel být jedinou slovenskou televizí, která se objeví v novém multiplexu Českých Radiokomunikací. Podle Martina Gebauera o Regionální síť 8 projevilo zájem více slovenských provozovatelů. „Šance vidíme v žánrových televizích, ať už jsou to kanály velkých televizí, nebo další projekty, které momentálně indikovaly, že by mohly přijít. To znamená žánrové kanály, určitě sportovní kanál, případně i menší televize, které by se rády dostaly z regionálního vysílání na pokud možno částečné celoplošné pokrytí. Cítíme zájem i od mediálních domů, což je úplně nový druh klientů. S těmi bychom také mohli v budoucnu spolupracovat,“ řekl šéf Českých Radiokomunikací před měsícem serveru DigiZone.cz, když firma spouštěla prvních 12 vysílačů nové televizní sítě.

BRAND24

Regionální síť 8 je ale od začátku omezena poměrně krátkodobými kmitočtovými příděly. Podobně jako další regionální multiplexy získala od ČTÚ oprávnění jen do roku 2017, i když generální ředitel Českých Radiokomunikací plánuje, že se pokusí životnost sítě prodloužit o několik let. Konečné slovo bude mít ČTÚ a především světová radiokomunikační konference WRC 2015, na níž se má rozhodnout o uplatnění tzv. Druhé digitální dividendy, v jejímž rámci by se měly vysílací kanály 49 až 60 v televizním pásmu 700 MHz uvolnit pro potřeby mobilních operátorů a jejich broadbandových služeb. Regionální síť 8 přitom na většině vysílačů používá vysílací kanály nad 50, jichž by se toto vypínání přímo týkalo.

Mapy pokrytí Regionální sítě 8 ze všech spuštěných vysílačů:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).