Hlavní navigace

Ředitel regulace Českých Radiokomunikací vyvrací mýty o DVB-T v ČR

30. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ PREZENTACE – Marcel Procházka na výroční konferenci České asociace elektronických komunikací popřel tezi, že by nelineární vysílání do pěti let předstihlo lineární televizi

V úterý 28. dubna se v hotelu International Prague konala 16. výroční konference České asociace elektronických komunikací (ČAEK) 2015 o elektronických komunikacích. Z mnoha vystoupení předních odborníků zaujalo vystoupení Marcela Procházky, ředitele regulace Českých Radiokomunikací. Jeho přednáška pod názvem „Hrozby a příležitosti pozemního vysílání“ byla velice podnětná a hlavně názorná, a proto jsem se s ní rozhodl seznámit i čtenáře našich webových stránek.

Ostatní vystoupení například Jaromíra Nováka, předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu, nebo zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu se této problematiky dotkly je okrajově s tím, že návrh na řešení spektra pozemního vysílání (II. digitální dividenda) je již víceméně připraven a bude brzy postoupen k dalšímu projednání do vlády. Jedná se o politické rozhodnutí, a tak bude záležet na tom, jaké podklady k tomu vláda dostane. Žádné podrobnosti však nebyly uvedeny, a tak vyvstává otázka, jaké že to doporučení pro vládu vlastně bude.

Marcel Procházka ve své prezentaci uvedl na správnou míru například zažité stereotypy, které však nemají co dělat s realitou.

Z tohoto výzkumu (Mediaresearch 2015) je patrné, že rozšířený názor, jak klesá sledovanost lineárního televizního vysílání, není pravdivá. Naopak, v roce 2010 sledovali denně diváci televizi v délce tři hodiny a 29 minut, dnes se tato sledovanost zvýšila o 23 minuty na tři hodiny a 52 minut.

Druhý mýtus, že význam pozemního vysílání bude postupně klesat, který koluje veřejností, také není pravdivý, naopak dlouhodobě roste.

Třetí mýtus mobilních operátorů o nutné potřebě II. digitální dividendy ke svému rozvoji, které si chtějí ukrojit, také neobstojí, protože zatím ještě nevyužili v aukci ani 70 MHz spektra z pásma 2.6 GHz. Zrovna tak ale pásmo 700 MHz II. digitální dividendy potřebuje ke svému rozvoji nutně i pozemní vysílání.

Z této názorné prezentace je patrné, že vyčerpanost frekvencí je již fatální a nástup DVB-T2 druhé generace je co nejrychlejší nutností.

Další graf znázorňuje, že mýtus, že nelineární konzumace obsahu za pět let předstihne lineární TV, je podle výzkumu také nereálný. Naopak se ukazuje, že to není tak horké. Sledovanost nelineární televize se sice velice pomalu zvyšuje, ale graf ukazuje, že v roce 2020 bude podle prognózy denní sledovanost lineární televize ve světě 225 minut a nelineární pouze 48 minut.

BRAND24

Ve své prezentaci se také Marcel Procházka dotkl rozhlasového digitálního vysílání, které má u nás značné zpoždění. V této souvislosti představil experimentální vysílání v Praze, které se má uskutečnit ve spolupráci s ČRo z vysílače Žižkov na kanále 12C a má pokrýt značné území středních Čech. Toto vysílání je však podmíněno souhlasem ČTÚ.

CAEK CRa v2015–04–28A Copy.pdf by Lukáš Lucky Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).