Hlavní navigace

Rádio Plus na VKV? Český rozhlas učinil klíčovou dohodu s komerční sférou

10. 1. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Český rozhlas připravuje na FM pásmo už svůj čtvrtý celoplošný okruh, který byl doposud dostupný pouze na středních vlnách.

Rádio Plus bude vysílat na VKV

Cesta ke čtvrtému celoplošnému okruhu Českého rozhlasu, stanice mluveného slova ČRo Plus, je otevřena. Veřejnoprávní rozhlas se dohodl se zástupci provozovatelů komerčních rádií na podmínkách, za jakých budou ochotni podpořit změnu zákona o ČRo, která umožní vedle Radiožurnálu, Dvojky a Vltavy provozovat čtvrtou celoplošnou stanici na velmi krátkých vlnách (VKV). „Cesta byla dlouhá a přes svátky docela těžká, ale dohodli jsme se. Text legislativního návrhu můžeme předat až dnes, byl hotov včera večer,“ prohlásil na posledním zasedání volebního výboru Poslanecké sněmovny Michel Fleischmann, prezident APSV.

„Hlavním bodem našeho postoje byla ochrana našich kmitočtů pro komerční provoz, Český rozhlas by měl především optimalizovat svoje sítě,“ dodal Fleischmann. Rozhlas bude moci podle návrhu žádat i o nové kmitočty, ale jen v rozsahu regionálního vysílání. „Druhým bodem byla otázka, co to je reklama podle novelizovaného zákona. Dohodli jsme se, že se nebude mluvit jen o reklamě, ale o obchodním sdělení jako takovém, a výjimku budou tvořit jen sportovní a kulturní přenosy.“ Další zástupce APSV, generální ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák, před poslanci dodal, že komerční rádia se obávala narušení křehké rovnováhy mezi veřejnoprávním rozhlasem a komerčními stanicemi, která byla nastolena začátkem 90. let zavedením tzv. duálního systému.

Jan Potůček: Český rozhlas se dohodl s komerčními rádii na celoplošném šíření ČRo Plus na VKV

Jan Potůček: Jak Český rozhlas vyhandloval s komerčními rádii kmitočty pro „Plusko“


Foto: archiv DigiZone.cz

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan

Petr Majerik opustil agenturu Atmedia

K novému roku 2015 opouští největší mediální zastupitelství tematických programů, agenturu Atmedia, její generální ředitel Petr Majerik, který by měl přesídlit do mediálního domu Economia. Tam by měl částečně zaujmout pozici šéfa obchodu. Redakce serveru DigiZone.cz si během pondělního poledne informaci ověřila přímo u Majerika. Ten nejprve z pracovních důvodů nezvedal mobilní telefon, ale později náš web sám kontaktoval a skutečnost potvrdil. Pro Atmedii nejde o příliš dobrou zprávu. Od ledna už totiž přišla o jednoho z nejcennějších klientů – rodinu hudebních kanálů Óčko.

Bez pozornosti českých médií zůstala i zpráva týkající se agentury Atmedia, ke které došlo v sousedním Polsku. V polovině prosince loňského roku se objevila informace, zveřejnil ji například server Wirtualnemedia.pl, že společnost opouští polský trh. Agentura totiž ztratila většinu svých dosavadních klientů a akcionáři se tak rozhodli z trhu stáhnout. Až do samého konce jsme věřili, že budeme schopni přeskládat portfolio kanálů tak, abychom naše působení zachovali. Domnívám se, že lidé, kteří byli v Atmedii až do konce, jsou vysoce motivovaní profesionálové, uvedl prezident Atmedia Group Marcin Boroszko.

Lukáš Polák: Agenturu Atmedia opouští šéf Petr Majerik, od Nového roku přišla i o zastupování Óčka


Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Petr Majerik (vlevo) na společné fotce s ostravským podnikatelem Radime Pařízkem

Operační systém Android i v televizorech Sony

Výhod operačního systému Android bude využívat u televizorů z modelových řad roku 2015 nejen společnost TP Vision stojící za značkou Philips, ale i japonská firma Sony. Novinky oznámily výrobci na světovém veletrhu CES v Las Vegas. Android TV, která se na trh dostává letos, přináší chytré funkce pro sledování televize. Vše, co uživatel dělá na svém tabletu nebo chytrém telefonu, nyní může dělat na velké obrazovce své televize. Pro uživatele televizorů Sony to znamená, že si může na televizoru zobrazit díky operačnímu systému filmy, hudbu, fotografie, hry, vyhledávat na internetu a řadu dalšího.

U značky Philips, která již nabízela operační systém Android v letošním roce, budou téměř všechny modelové řady televizorů Philips pro rok 2015, včetně Philips Smart TV a Philips UHD televizorů, „poháněné“ Android TV. Po Evropě plánuje tamní výrobce expanzi televizorů s tímto operačním systémem také do Latinské Ameriky. Platforma Android Lollipop se stává plnohodnotnou součástí těchto televizorů a přináší specializované Android TV aplikace na velkou obrazovku. Programátorům aplikací vychází firma vstříc tím, že pro všechny platformy je určen jeden vývojářský balíček (SDK).

Lukáš Polák: K systému Android TV se kromě značky Philips přiklonila i japonská Sony

Stručně

Jednou z novinek, s níž přišel jihokorejský výrobce elektroniky Samsung v rámci světového veletrhu CES v Las Vegas, je operační systém Tizen pro televizory, které se dostanou do prodeje v letošním roce. Tizen je takzvaný open-source, tedy otevřený systém.

Lukáš Polák: Samsung nasadí do letošních televizorů operační systém Tizen, otevře se vývojářům

Tematický kanál FilmBox Family provozovaný společností FilmBox International začal vysílat od pondělního dopoledne v širokoúhlém formátu 16:9. Nasazení tohoto poměru stran si redakce serveru DigiZone.cz ověřila hned u několika operátorů.

Lukáš Polák: FilmBox Family začal vysílat širokoúhle, majitele velkých zobrazovačů ale nepotěší

Telekomunikační operátoři České Radiokomunikace a RTI cz provedly v pátek ve svých rozhlasových DAB multiplexech změnu takzvaného Service ID (SID) u stanic, které jsou šířeny výhradně digitálně. Operátor Teleko tuto změnu provedl už na konci minulého týdne.

Lukáš Polák: České Radiokomunikace a RTI cz se připravují na změnu parametrů DAB sítí

Špatnou zprávu vyslal majitelům digitálních rozhlasových přijímačů majitel komerční internetové stanice SeeJay Radio. Provozovatel okruhu se nedohodl s operátorem multiplexu společnosti RTI cz na dalším pokračování distribuce signálu a k 31. prosinci 2014 neprodloužily oba subjekty smlouvu.

Lukáš Polák: SeeJay Radio omezilo pokrytí terestrickým signálem digitálního rozhlasu

Televize Prima začne od 25. ledna vysílat v prime time, tedy hlavním vysílacím čase, nový seriál Všechny moje lásky. Vyplývá to z definitivních programových plánů na čtvrtý týden letošního roku, které mediální skupina zveřejnila na svém FTP serveru. 

Lukáš Polák: Prima začne vysílat nový seriál Všechny moje lásky, Veronika Žilková nahradí Vinaře

Tipy C

Česká televize bude i v budoucnu, pokud ji to vysílací práva umožní, uvolňovat odvysílané akviziční tituly, které se objevily ve vysílání, také pro internet, tedy svůj on-line videoarchiviVysílání. Serveru DigiZone.cz to řekl programový ředitel veřejnoprávního média Milan Fridrich.

Lukáš Polák: Diváci České televize se mohou těšit v iVysílání na další akviziční tituly

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).