Hlavní navigace

Radim Pařízek spouští kanály Relax a Rebel. Poradíme, kde a jak je naladit

9. 9. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ač na středeční tiskové konferenci bylo minulý týden řečeno téměř vše důležité, diváci se nedozvěděli, jak bude vysílací schéma nových kanálů vypadat. A platilo to i o víkendu…

Televize Pohoda se mění na Relax, bude bez rocku

Stanice Pohoda startovala přibližně před rokem a stala se jedním z hlavních lákadel multiplexu 4, které mělo donutit diváky si tuto novou zemskou digitální síť naladit. Radim Pařízek sliboval spuštění tohoto programu dlouho, a když v roce 2012 oznámil, že se tak skutečně stane, věřil tomu málokdo. Jak sám ale tehdy Pařízek řekl, je člověkem, který si jde vytrvale za svým cílem a nakonec ho splní. Otázkou ovšem je, zdali byla Pohoda skutečně televizním programem, bez kterého by diváci nemohli existovat. Osobně jsem toho názoru, že bylo velice obtížně určit, pro koho, tedy jakou cílovou skupinu, je vlastně určena.

Pohoda doposud kombinovala především magazíny vysílané ze studia (a občas i z exteriéru) s rockovými videoklipy a koncerty, které byly tak trochu jako bonus pro diváky, protože Radimu Pařízkovi nelze upřít, že je duší i srdcem rocker, a tak si tímto prvkem ve vysílání tak trochu splnil svůj sen. Televize Pohoda by se tak dala zjednodušeně označit jako stanicí lifestylově-rockovou. To se má právě proměnou na Relax změnit. „Nová“ televize bude vysílat magazíny doplněné také o akviziční seriály a telenovely. Tou první, která se na Relaxu objeví, bude Divoký anděl. Hlavními tvářemi relaunchované stanice budou Petr NovotnýJiří Krampol.

Skupina Pohoda dopředu nezveřejnila vysílací schéma stanice Relax, takže není jasné, kdy které pořady poběží. Na webových stránkách http://www.tvpohoda.cz/program/week byl ještě v neděli v podvečer omylem umístěný program pro stanici Rebel. Bezpečnou představu o vysílacím schématu nového kanálu si tak pravděpodobně uděláme až dnes. Aktuální program neobsahovalo například ani vysílání televize Pohoda v satelitní službě Skylink, kde byl uveden původní elektronický programový průvodce (EPG). Bezpečně tak víme zatím pouze to, že pořad Krampo voloviny půjde v sobotu a pořad Novotný za humny v neděli. Telenovelu Divoký anděl bude vysílat Relax každý všední den.

Rebel vylovil rybník Fajnrocku

Spuštěním kanálu Rebel si Radim Pařízek plní sen rockera mít vlastní rockovou televizi. Není žádným překvapením, že je stále aktivním bubeníkem, který vystupuje se svou známou skupinou Citrón. Podnikání tak de facto spojil se svou zálibou. Není to ale jediný důvod, proč nová, čistě rocková televize vzniká. Měli jsme spoustu reakcí diváků, kteří chtěli víc rocku, další zase víc lifestylových pořadů. Nešlo to dohromady, tak jsme se rozhodli spustit další televizi, vysvětlil na středeční tiskové konferenci nové televizní skupiny Pohoda ředitel stanice Relax Vladimír Jaške. Podle Radima Pařízka se navíc k tomuto kroku přistoupilo i kvůli inzerentům, kterým se prý nelíbily lifestylové magazíny nebo tvrdý rock.

Spuštění televize Rebel je ale zajímavé i z jiného pohledu, a to proto, že nejde o zcela originální nápad. Tento kanál totiž není první čistě rockovou televizí u nás. Tou je, jak na svém webu uvádí, Fajnrock TV. Ta má ale oproti nové stanici poměrně značnou nevýhodu, a to, že není šířena prostřednictvím žádného ze zemských televizních multiplexů. Radim Pařízek provozuje jak Rebela, tak stojí i za digitální sítí 4, kterou provozuje prostřednictvím společnosti Digital Broadcasting. Spojil tak příjemné s užitečným a tento program nabídne 85,5 % obyvatelstva (údaj k 30. listopadu loňského roku uvedený na stránkách multiplexu 4). Rebel kromě poctivého rocku nabídne i motorkářský magazín, pořad o autech, soutěže, hitparádu a rockové zprávy. Chybět nebudou ani záznamy koncertů.

„Pohodovou“ rodinu doplňuje Retro Music TV

Retro Music Television patří do kategorie stanic, jejichž existenci diváci oceňují. Nenabízí žádné interaktivní hry, pochybné seriály nebo béčkovou produkci, ale hudbu prověřenou časem. Před lety stáli u jejího zrodu zakladatelé a dlouholetí manažeři Óčka Jiří Němeček a Pavel Attel. Mimochodem, Attel je sám aktivní hudebník a muzika je jeho velkým koníčkem. Oba mají také zkušenost s rozjezdem pražské TV Metropol a bulvární Pětky. Tyto televize se však na podzim loňského roku dostaly do finančních potíží. Jedna z nich zkrachovala a druhou převzalo vydavatelství Mladá fronta se svou novou sekcí MF TV. Vraťme se ale zpět k Retro Music…

Stanice na českém trhu působí už tři a půl roku, odstartovala na konci března 2010. Poměrně dlouhou dobu neměla žádnou konkurenci. Dočkala se jí až letos v podobě Óčka Gold, které provozuje mediální skupina Mafra. Ta může sázet především na dostupnost prostřednictvím zemského multiplexu 3, zatímco Retro Music TV je součástí Regionálních sítí 4 a 7. Pavlu Attelovi bylo pravděpodobně jasné, že coby osamělý jezdec by to v boji s konkurencí neměl příliš lehké, a tak kromě výrazné inovace grafiky, proměny loga a obrazového formátu realizoval prodej třetinového podílu v této stanici právě ostravskému podnikateli, který se program rozhodl zařadit do své nové mediální skupiny Pohoda. Ve dvou se to zkrátka lépe táhne, navíc, když spolupracujete s někým, jako je Radim Pařízek.

BRAND24

Pozemně zdarma, na satelitu jen zčásti a ne všude

S příjmem nových televizních programů to nebude úplně jednoduché. Stanici Relax najdou zájemci na stejné pozici, na níž doposud vysílala Pohoda. Dojde tedy pouze k jejímu přeformátování. V pozemním vysílání se to týká multiplexu 4, kde bude dostupný i nový kanál Rebel. Relax bude k dispozici také divákům některých kabelovýchIPTV operátorů včetně toho největšího – společnosti UPC Česká republika. Ten mimochodem klienti původně mylně informoval, že stanice Relax bude vysílat pod označením Fresh. Žádnou stanici tohoto jména ale skupina Pohoda nechystá. Operátor potvrdil i zařazení Rebela.

U Retro Music TV nedochází k žádné změně. Stanice Retro bude dostupná všude tam, kde tomu bylo doposud, tedy i v již zmiňovaných regionálních televizních sítích 4 a 7. Dostupnost všech tří stanic na satelitu je menší, než by možná někteří diváci předpokládali. I přes svou několikaletou existenci se zatím Retro neobjevilo jinde než v nabídkách satelitních služeb CS Link a Skylink, kde je součástí základního balíčku Digital. Je tedy kódovaná. Naopak kanály Relax a Rebel budou vysílat free-to-air. Pro jejich sledování tedy není nutná žádná dekódovací karta. Opět ale budou dostupné pouze pro satelitní diváky z pozice 23,5 stupně východně. V nabídkách Digi TV ani freeSATu od UPC tyto programy nejsou.

Kylie Minogue je hudební ikonou už 25 let. Na Retro bezpochyby patří
Autor: Retro

Kylie Minogue je hudební ikonou už 25 let. Na Retro bezpochyby patří

Na který program skupiny Pohoda se těšíte nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).