Hlavní navigace

Rádia Wave bude škoda

20. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
I když ukončením analogového vysílání z hlavního středočeského vysílače Cukrák tento okruh Českého rozhlasu nezmizí ze světa, velká část posluchačů ho bude muset složitě hledat na jiných vysílacích platformách. A mnohdy ho ani nenaladí – třeba v autě, tedy pokud nebudou vybaveni audio a video soupravou s příjmem zemského digitálního vysílání v „televizním“ systému DVB-T.

Řidiči budou mít utrum

Jak velký problém způsobí Rádiu Wave konec jeho analogového vysílání, jsem si uvědomil tento čtvrtek, když jsem jel na otočku vlakem z Prahy do Pardubic. Cestou jsem na svém mobilu ladil přes analogový tuner rádia a Wave byl jediným programem, který šlo spolehlivě přijímat téměř až do Kolína. To samé jistě potvrdí řidiči, co pravidelně jezdí po dálnici z Prahy do Plzně a naopak.

Sám raději poslouchám pražské Rádio 1, ale to nemá kvůli vyloženě pražskému vysílači takový dosah jako Rádio Wave. Cestujete-li tedy z Prahy do středních Čech, můžete Wave poslouchat prakticky nepřetržitě. Jakmile ho koncem srpna generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík odsune na příkaz Rady ČRo do „digitálního exilu“, možností, jak ho mobilně přijímat, výrazně ubude. Ale neztratí se.

Řešení? Nový typ mobilu

Kromě toho, že Wave je možné poslouchat přes Internet, což je pro mobilní příjem dost kostrbatá cesta a drahá legrace, přes mobilní telefon by ho mohli už od konce tohoto měsíce naladit zákazníci všech tří tuzemských mobilních operátorů, kteří si pořídí nový typ mobilu LG s tunerem pro příjem zemské digitální televize ve formátu DVB-T. Bude to chtít ale další investici.

Mobilní telefon HB620-T by měl podle představ výrobce stát okolo šesti tisíc korun a příjem DVB-T na něm bude bezplatný. Rádio Wave vysílá prostřednictvím „televizního“ multiplexu A z hlavního pražského vysílače na Žižkově, ale také ze středočeského Cukráku. Toto vysílání nebude ke konci srpna vypnuto, naopak: od září by mělo zvýšit výkon (i když záleží na tom, jak Česká televize s Českým rozhlasem vyřeší přechod svých programů do samostatného veřejnoprávního multiplexu, což mají podle Technického plánu přechodu stihnout do konce září).

Poslechovost se neudrží

Přes telefon LG by pak mohli Rádio Wave poslouchat i lidé na Ústecku, Domažlicku, v Brně a na Ostravsku. Jenže to bude opět služba jen pro několik tisíc nadšenců. V Německu, kde je mnohonásobně větší trh, si tento mobilní telefon během prvního měsíce komerčního prodeje pořídilo padesát tisíc lidí. V České republice to bude s bídou desetina. Takovým způsobem si Rádio Wave současnou poslechovost neudrží.

Dost bych zpochybňoval tvrzení místopředsedkyně a mluvčí Rady ČRo Dany Jaklové, že většina z oněch třinácti tisíc posluchačů denně nebo čtyřiceti tisíc posluchačů týdně, které Wave vykazuje v Radio Projektu, přijímá tento program jinak než analogově z vysílače Cukrák. S jistotou to ale budeme vědět nejdřív čtvrt roku po vypnutí jeho analogového singálu, až s další vlnou měření poslechovosti.

BRAND24

Wave musí být v zákoně

Rádio Wave vzniklo dost kostrbatým výkladem zákona, to je fakt. Minulá rozhlasová rada mu ale dala zelenou a všemožně ho podporovala. Dnešní rada mu hází klacky pod nohy a chce ho vidět jenom v digitálu, kam prý nové stanice ČRo, lídra digitalizace mezi rádii, patří. Škoda jen, že stejná rada nedokáže odpovědět na otázku, kdy že se tedy bude digitalizovat rozhlasové vysílání a co konkrétně pro to tato rada udělá.

A zda se potom nebude řešit problém, že když tedy Rádio Wave nemůže být podle zákona regionálním studiem, nemůže být ani celoplošnou stanicí, protože ty má Český rozhlas definované pouze tři: Radiožurnál, Prahu a Vltavu. Takže to chce zásadní novelu zákona, v níž by měla být o Rádiu Wave alespoň zmínka. Jinak nám ho časem vypnou i v digitálu.

Pokusíte se přijímat Rádio Wave jiným způsobem než analogově?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).