Hlavní navigace

Průvodce světem IPTV: Zpětný kanál a nejčastější způsoby jeho využití

15. 11. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nový seriál serveru DigiZone.cz a technologické platformy nangu.TV představuje výhody digitální televize přes IP protokol a její vývoj na českém trhu.

Zastavení a pozdější přehrání TV pořadu

Jak již v našem seriálu opakovaně zaznělo, největší výhodou digitální televize přes IP protokol (IPTV) je interaktivita, kterou zajišťuje tzv. zpětný kanál. Divák tedy nepřijímá televizi pasivně, ale může aktivně rozhodovat o tom, co, kdy a jak bude sledovat nebo jaké přídavné služby bude využívat. Je to vlastně něco podobného jako internet, kde si také uživatel aktivně vybírá stránky, které navštíví a co na nich bude dělat. Jen u televize je přeci jenom interaktivita jistým způsobem omezená nedá se plně srovnávat s klasickým „brouzdáním“ po internetu na počítači, notebooku nebo tabletu.

K čemu všemu je vlastně dobrý zpětný kanál u IPTV? Několik základních funkcí jsme si popsali v uplynulých dílech seriálu. Jednou z nich je TimeShift, tedy možnost zastavení právě vysílaného pořadu na lineárním televizním kanálu a jeho opětovné puštění ve chvíli, kdy se k němu divák chce vrátit. Zatímco televizní stanice, na které tento pořad běžel, už vysílá něco jiného, uživatel IPTV má šanci dosledovat původní pořad, a to díky tomu, že se mu od chvíle, kdy jej přerušil, nahrál na vzdálený disk. Z něj si ho může přehrát i opakovaně (operátoři IPTV ale většinou omezují využití nahrávky na předem ohraničený časový úsek, po kterém ji ze svého disku smažou).


Foto: Internext

Zpětný kanál umožňuje vidět od začátku televizní pořad, k němuž se divák dostal až ve chvíli, kdy už v televizi běží

TV archiv vybraných televizních stanic týden dozadu

Limitem téhle služby je omezený prostor na vzdáleném disku (někteří poskytovatelé IPTV zákazníkům pronajímají či prodávají set-top-boxy, které mají pevný disk integrovaný v sobě a divák tak může nahrávat na něj) a dočasnost využití takové nahrávky. Jsou i případy, kdy si zákazník musí za větší prostor na vzdáleném disku připlatit. Podobnou službou, která pracuje na stejném principu, je i možnost zhlédnutí pořadu, na který divák narazí v televizi ve chvíli, kdy už je daná relace třeba v polovině a chtěl by ji vidět od začátku. Operátoři IPTV nabízí u vybraných televizních stanic možnost zpětného přehrání jakéhokoli pořadu. Nahrávají kompletní vysílání dané stanice a mají k dispozici archiv (většinou sedm dní zpětně) na vzdáleném disku, z nějž lze opět dané pořady přehrávat, a to i opakovaně.

Jde vlastně o TV archiv, který lze využít nejen u pořadů, které daná televize právě vysílá a divák je chce vidět celé, ale i u těch, které už skončily. Existuje tu ale zase časové omezení, k dispozici rozhodně nejsou kompletní archivy všech pořadů daných stanic. Funkci TV archiv proto nelze zaměňovat s klasickými internetovými videoarchivy televizí, jako je iVysílání České televize, Prima Play skupiny Prima nebo Voyo.cz skupiny Nova. K těm se ale divák IPTV může dostat prostřednictvím speciálních aplikací, případně přes internetový prohlížeč (chytré televizory pro tyto videoarchivy většinou mají vlastní speciální widgety).


Foto: Telefónica

Televizní archiv u IPTV operátorů obvykle obsahuje kompletní vysílání vybraných stanic za poslední týden

Placené i bezplatné videopůjčovny a internet

Velmi oblíbenou interaktivní funkcí, kterou u IPTV zprostředkovává zpětný archiv, jsou videopůjčovny. Asi nejznámější takovou službou u nás je Topfun, která je dostupná klasicky přes internet nebo chytrý televizor připojený k internetové síti. Poskytovatel této online videopůjčovny má smlouvy s řadou poskytovatelů IPTV a přístup k jeho titulům se objevuje přímo v uživatelském rozhraní daného operátora. Divák si tak může za jednorázový poplatek přehrát (i opakovaně) vybraný film, případně si předplatit přístup k celému balíku snímků na celý měsíc dopředu. Stejnou službu nabízí i Voyo.cz od Novy, bezplatně pak iVysílání ČT a Prima Play od Primy (zde jsou zpoplatněny přenosy fotbalové Ligy mistrů).

BRAND24

Jako bonus k předplatnému prémiových kanálů HBO nabízí většina poskytovatelů IPTV službu HBO On Demand, což je videotéka filmů, seriálů a dokumentů z produkce HBO, z níž si divák může vybrat, co a kdy bude sledovat. Opět je přístupná z hlavního menu IP set-top-boxu a nabízený obsah je každý měsíc aktualizovaný. Videoslužby, které nejsou podporovány operátorem IPTV a nemají přístup z hlavního menu přijímače, může divák využít prostřednictvím internetového prohlížeče. Může se ale stát, že nebudou na televizní obrazovce fungovat úplně ideálně (tedy tak, jak je uživatel zvyklý u počítače nebo notebooku).


Foto: Comcast

Videotéka HBO. V zahraničí je mnohem rozsáhlejší než u nás.

V neposlední řadě zpětný kanál umožňuje provoz tzv. samoobsluhy, kdy si divák může přes rozhraní set-top-boxu objednat nové služby od svého operátora, případně změnit programové balíčky, které dosud využíval. K využívání samoobsluhy potřebuje zákazník PIN, který mu přidělí jeho operátor. Přes zpětný kanál lze také hlasovat v různých anketách, případně si přímo objednávat zboží z televizních reklam – což je ale v reálu a ve velkém zatím hudba daleké budoucnosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).