Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (5.): Interaktivní služby digitální televize

10. 5. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Televize, jak ji léta známe, je pasivním médiem. Člověk si před ni sedne a zkrátka se jen dívá. Vrcholem aktivity je přepínání programů nebo hledání informací na teletextu. Digitalizace umožní využít televizní obrazovku mnohem aktivněji. Pomocí dálkového ovladače si vsadíte na sledovaný zápas, zkontrolujete bankovní účet, pošlete hlas do soutěže nebo si objednáte nákup.

Televizní digitalizace není jen cestou k větší programové nabídce a lepšímu obrazu i zvuku. Digitální vysílání, to jsou i doprovodná data. Mezi ně patří teletext a elektronický programový průvodce (EPG), které zpracují i ty nejlacinější set-top-boxy. Více možností poskytuje Domácí multimediální platforma (MHP, viz DIGI slovník). Abyste si mohli vyzkoušet její výhody, budete potřebovat set-top-box s podporou MHP, a tedy i dražší.

České republice se nabídka aplikací pro digitální vysílání teprve rozjíždí. V multiplexu A, který vysílá v Praze, Brně, Ostravě a Domažlicích, si můžete například kdykoli prohlédnout předpověď počasí. Už dříve provozovatelé digitálních sítí vyzkoušeli hlasování do televizní hitparády, hledání v seznamech pohřešovaných osob nebo odcizených vozidel. V testech došlo také na zobrazovaní elektronické pošty na televizní obrazovce nebo na jednoduché hry.

Televizní bankovnictví

Na Domažlicku se diváci dočkají už letos televizního bankovnictví. Nová služba nabídne nejdříve základní služby jako zkontrolování zůstatku na účtu nebo zadání příkazu k úhradě. Později by se měla možnost platit za věci přímo z televize více provázat se samotným televizním vysíláním, především s reklamou a teleshoppingem. Idea je taková, že po shlédnutí nabídky si zboží rovnou vyberete a přes televizi i zaplatíte.

Domažlice jsou zkušební oblastí, protože tu dojde už 30. června letošního roku k vypnutí analogového vysílání. Nové služby by se v průběhu roku měli dočkat i další diváci, kteří přijímají digitální televizi přes anténu nebo přes kabel.

DIGI slovník: MHP

ABC

MHP je zkratkou ze slov Multimedia Home Platform, tedy domácí multimediální platformy. Jedná se o standard, který v digitálním vysílání umožňuje přenášet doprovodné aplikace, malé počítačové programy. Služba je postavená na programovacím jazyku Java, jehož jméno asi znáte ze svých mobilních telefonů. Na mobilech můžete díky Jave hrát hry nebo přistupovat k internetu a pestré možnosti nabízí tento jazyk i pro set-top-boxy.

MHP je synonymem pro interaktivní využití digitálního vysílání. Jednotlivé aplikace se dělí do tří skupin podle svých požadavků. Programy první kategorie internet nepotřebují vůbec (předpověď počasí nebo hry), další ho používají jen pro přenos směrem od diváka (hlasování) a konečně třetí skupina si žádá obousměrnou internetovou komunikaci (hledání v databázích, na internetu nebo ovládání účtu v bance).

MHP perex

Koupit si multimediální set-top-box už dnes se zatím nevyplatí. Nabídka je malá a přístroje jsou drahé. Nejlevnější pořídíte zhruba za pět tisíc. Jak se ale bude nabídka služeb MHP v multiplexech rozrůstat, zlepší se pravděpodobně i situace na trhu s patřičnými digitálními přijímači. Kromě set-top-boxů můžete najít MHP i ve výbavě některých televizorů.

Výrobky podporující standard MHP jednoduše poznáte podle loga.

Další očekávanou novinkou je televizní sázení, o které mají zájem všechny tuzemské sázkové kanceláře. Vsadit si například na fotbalový zápas při jeho sledování vypadá jednoduše a lákavě. Překážkou vzniku služby jsou ale české zákony, které elektronické sázení zatím nepovolují.

Připojení k internetu jako nezbytnost

Připadá vám divné, jak může televize řešit s bankou například záležitosti vašeho účtu? Běžná anténa na takové spojení nestačí. Set-top-boxy podporující MHP proto potřebují i připojení k internetu. Přes počítačovou síť pak mohou digitální přijímače nabídnout kontakt s bankou, sázkovou kanceláří nebo třeba úřadem. Bez internetu naopak i multimediální set-top-boxy zpřístupní jen aplikace, které nevyžadují zpětnou vazbu od „okolního světa“. Do skupiny takových programů patří zmíněná předpověď počasí, hry nebo EPG.

BRAND24

Potenciál MHP je každopádně velký. Ovladač set-top-boxu má víc tlačítek než mobilní telefon. A co všechno dnes už mobil umí? V budoucnu budeme proto přes televizi možná i hlasovat ve volbách.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází ve středu 9. května 2007 (číslo 20/2007).

DIGI dotazovna České televize

Digitál ČT perex

Pokračování odpovědi na níže uvedený dotaz z Týdeníku Televize č. 18.

Pavel Soukup, Brno: Dobrý den, četl jsem, že stále není jasno, v jakém formátu budou digitální televize po úplném přechodu na digitální vysílání vysílat. Současný formát MPEG-2 prý nemusí být definitivní a snad se uvažuje o jiném. Znamená to, že si koupím set-top-box nebo digitální televizor a za dva roky mi bude k ničemu a budu muset investovat do dalšího nového set-top-boxu nebo televize?

Proti použití MPEG-2

  1. Potřebuje více kmitočtového spektra pro určitý počet služeb, takže je jen malý prostor pro nové, dosud ještě nezavedené služby.
  2. Jedná se o překonanou technologii, která se používá již více než 12 let.

Pro použití MPEG-4
  1. Pro televizi se standardním rozlišením využívá kmitočtové spektrum efektivněji.
  2. Při vysílání televize s vysokým rozlišením (HDTV) umožní do jednoho multiplexu umístit dva programy, zatímco při použití MPEG-2 lze zařadit pouze jeden program, což by nemuselo stačit pro získání dostatečného zájmu diváků.
  3. V dané velikosti kmitočtového spektra lze provozovat více služeb. Kombinací více služeb s určitou kvalitou se při statistickém multiplexování dosahuje větší efektivity kódovacího procesu.

Proti použití MPEG-4
  1. Produkty (profesionální kodéry, integrované obvody pro dekodéry) nejsou ještě v masové produkci. Kupující tak musí platit vyšší cenu za vývoj, tzv. „daň za časný nákup“.
  2. Licenční poplatky se platí za dekodér i kodér. Navíc není uspokojivě vyřešena otázka plateb za záložní jednotky, které jsou pro vysílací společnosti nezbytné.

Nevýhodou a rizikem zavedení digitálního vysílání v systému MPEG-4 právě nyní je ovšem zejména absence přijímacích zařízení na trhu. Je třeba také brát ohled na stávající uživatele set-top-boxů s podporou pouze MPEG-2. Příliš rychlá změna standardů vedoucích k nutnosti pořídit si nový přijímač by mohla vést k vážným komplikacím až kolapsu při přechodu na digitální televizní vysílání.
Pro úplnost je také třeba uvést, že v současné době jsou vyvíjeny i jiné velmi nadějné kódovací systémy, které svými vlastnostmi překonávají i výhody systému MPEG-4.
V evropském prostředí je také třeba brát ohled na vývoj v ostatních zemích. V rámci EU je pro zemské digitální televizní vysílání přijat standard kódování videosignálu MPEG-2.
Pokračování odpovědi najdete v čísle 21.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).