Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (29.): Povinné programy na kabelu

28. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Platíte si za televizní vysílání přes kabel nebo přes internetový protokol? Pak byste měli vědět, že operátoři se při sestavování programových nabídek musí držet zásady "must carry". Určuje je jim, jaké stanice mají povinně zařadit do nejlevnější nabídky. Zatím jsou to pouze programy České televize, Nova a Prima. Příští rok se jejich počet ale minimálně zdvojnásobí.

Novela zákonů souvisejících s televizní digitalizací udělala operátorům kabelové televize čáru přes rozpočet. Poslanci ve Sněmovně totiž do vládního návrhu zákona prosadili úpravu, která rozšiřuje povinné šíření programů v nejnižších nabídkách. Tzv. „must carry“ se bude od Nového roku vztahovat na všechny programy, které jsou volně dostupné v zemském digitálním vysílání (DVB-T). Dosud se stejná povinnost týkala jen analogově šířených stanic.

Kabeloví operátoři budou muset do svých minimálních nabídek zařadit všechny členy ADT (viz DIGI slovník) a spolu s nimi i druhý program Novy a Primy. Všechny zmíněné stanice mají začít vysílat od příštího roku. Zákon navíc specifikuje, že UPC ani další provozovatelé kabelové televize za takovou službu nedostanou od televizí nic zaplaceno. Ty jim na oplátku musí poskytnout bezplatně svůj signál.

Evropská stížnost na obzoru?

Dominantní provozovatel kabelové televize v Česku s něčím takovým nesouhlasí a chce si kvůli nucenému rozšíření minimální nabídky dokonce stěžovat u Evropské komise. Připadá mu totiž, že stát svévolně zasahuje do něčeho, co by si měl trh vyřešit sám.

Běžná praxe šíření programů přes kabel má dva extrémy. Prémiové programy jako HBO nebo Cinemax dostávají od operátora sítě paušální platbu za každou účastnickou přípojku, kam jejich signál dodává. UPC a spol. si pak poplatky vybere na zákaznících v podobě vyšší platby za příjem těchto exkluzivních stanic. Na druhé straně jsou „obyčejné“ stanice, které naopak samy platí za to, aby se mohly na kabelu objevit. Programy šířené jako „must carry“ stojí v této škále někde uprostřed.

DIGI slovník: ADT

Ilustrační slovník pojmů

ADT je zkratkou pro Asociaci digitálních televizí. Asociace vznikla jako společný projekt šesti televizí, které v dubnu minulého roku dostaly od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání licenci pro digitální vysílání.

Členy ADT jsou plnoformátové projekty TV Barrandov a Febio TV, hudební televize Óčko, program zaměřený na děti a mládež TV Pohoda, na regionální zpravodajství cílená RTA a zpravodajská televize Z1. Digitální novela zbavila stanice sdružené v ADT tíže soudních sporů, které jim zabraňovaly v rozjezdu vysílání, a přidělila jim oprávnění dočasně zákonem. Kompenzační licence jim bude platit do konce analogového vysílání, a protože pak nastane liberalizace televizního trhu, budou si jako kdokoli jiný moci požádat o běžnou digitální licenci.

Stanice sdružené v ADT vyčíslily letos na jaře ztráty spojené se zmařeným startem jejich vysílání na půldruhou miliardu korun. Zvažovaly, že povedou o tyto finance se státem arbitráž. Nakonec ale uvítaly navrácení licencí zákonnou cestou. Pokud je ale chtějí získat, musí se zavázat, že arbitráž proti České republice už nepovedou.

Dokumentarista a režisér Fero Fenič, otec projektu Febio TV, jako jediný nesdílí nadšení svých kolegů. Nelíbí se mu totiž, že digitální novela umožňuje Nově a Primě prodloužit si stávající licenci o dalších osm let a navíc jim garantuje místo v zemských digitálních sítích. Chtěl by pro všechny komerční televize – staré i nové – stejné podmínky.

Členové ADT vítají, že je budou muset kabeloví operátoři šířit v nejnižších nabídkách a navíc bez toho, aby za to musely televize platit. Dostanou se tak zadarmo ke zhruba milionu diváků, kteří v Česku kabelové vysílání sledují. Při schvalování digitální novely argumentovali, že pokud by se na ně povinné bezplatné šíření nevztahovalo, budou v nevýhodě proti komerčním rivalům z Novy a Primy.

Partička u TV

Stejná povinnost jako pro kabelové operátory bude od 1. ledna 2008 platit také pro provozovatele vysílání přes internetový protokol (IPTV) i pro mobilní operátory, kteří budou chtít rozjet „televizi do kapsy“ (DVB-H). Zatímco UPC plánuje stížnost u Evropské komise, například Telekom Austria Czech Republik stojící za službou Volný TV zákonné ustanovení „must carry“ vítá. Všímá si totiž druhé strany mince – zákon mu zaručuje, že za nové stanice nebude muset sám platit.

BRAND24

Dočasná úprava

Úprava „must carry“ je pouze dočasná. Poslanci omezili její platnost buď do konce analogového vysílání, nebo k 31. prosince 2011. Záležet bude na tom, co nastane dřív. Vypnutí analogu přitom zákon naplánoval na 10. říjen 2010, vláda ho můžu ale posunout až na 31. prosinec 2012. Vzhledem k přechodnosti opatření je úspěch stížnosti UPC u Evropské komise značně nejistý.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 27. listopadu 2007 (číslo 49/2007).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).