Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (24.): Digitálně na Domažlicku

24. 10. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Město Domažlice a jeho přilehlé okolí bylo čtvrtým místem, kde v České republice začalo zemské digitální vysílání. Funguje tu od 1. listopadu 2006. Domažlicko je zároveň první lokalitou, kde skončilo tradiční, analogové vysílání. K vypnutí analogového signálu programů České televize a Novy tu došlo na konci letošních prázdnin.

Chodský experiment

Domažlice plnily na přelomu srpna a září titulní strany celostátních novin a místo měly i ve hlavním televizním zpravodajství. Důvodem byl přechod oblasti na zemské digitální vysílání a především premiérové vypnutí analogové televize. Všechny zajímalo, jak se Chodové s digitalizací vyrovnají.

Podle několika provedených průzkumů bylo toto vyrovnání úspěšné. Televizní vysílání mohlo bezprostředně po vypnutí analogu dál sledovat 99 procent místních diváků. Dvě třetiny lidí přešly na digitální příjem, zbylá třetina měla buď analogovou kabelovou přípojku, nebo si přesměrovala anténu na jiný analogový vysílač. Mezi digitálními platformami vede na Domažlicku zemské vysílání (79 procent diváků), polepšil si ale satelitní příjem, pro který se rozhodla pětina lidí. Při nákupu set-top-boxů diváci utráceli v průměru 2878 korun, dvě třetiny lidí ale zaplatily za digitální přijímač nejvýše dva tisíce korun.

Zemská digitální nabídka

V Domažlicích a okolí vysílá jediná česká digitální síť, ale diváci tu mohou naladit až tři další multiplexy ze sousedního Německa. Programy sítě A šíří domažlický vysílač Vraní vrch, německé stanice vysílač Hoher Bogen (viz DIGI slovník). Za příjem programů se po koupi set-top-boxu neplatí měsíční poplatky – vyjma koncesionářské platby České televizi.

Multiplex A obsahuje programy ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT 4 Sport a televizi Nova. Příznivcům rádia stejná síť nabízí sedm stanic Českého rozhlasu: Radiožurnál, Prahu, Vltavu, Rádio Wave, D-dur, Leonardo a Rádio Česko. Televize Prima vysílá v oblasti nadále analogově.

Z Německa vysílají digitálně programy Das Erste, Phoenix (parlamentní kanál), Arte (francouzsko-německý kulturní kanál) a EinsPlus, a to v sítí veřejnoprávní televize ARD. Multiplex druhého veřejnoprávního okruhu, ZDF, obsahuje stanice ZDF, 3sat, Kika (dětský program) a ZDF doku (dokumentární kanál). A třetí, regionální síť nabízí programy Bayerische Fernsehen (bavorská veřejnoprávní televize), BR Alpha a Südwest Fernsehen Baden-Württemberg.

DIGI slovník: Vysílače DVB-T pro Domažlicko

ABC

Zemskou digitální síť A naladí diváci v Domažlicích a okolí na kanále 38. Signál multiplexu šíří vysílač Vraní vrch a zasahuje jím významnou část západních Čech. Na severozápadě je vysílání dostupné až v Mariánských lázních, na severovýchodě signál dosahuje až do okrajových částí Plzně. Na jih od Domažlic nemá multiplex A velký přesah, jeho pokrytí končí většinou ještě před hranicí s Německem.

Mapa pokrytí - síť A - Domažlice - základní

Zdroj: Radiokomunikace

Podrobnější mapa pokrytí (rozlišení 1200×1333, 619 kB)
Nejpodrobnější mapa pokrytí (rozlišení 3444×3774, 3351 kB)

Zdroj: Radiokomunikace

Vysílač Hoher Bogen šíří tři digitální multiplexy s německými programy. Síť ARD je dostupná na kanále 7, multiplex ZDF na 33. kanále a regionální síť na kanále 28. Konkrétní programovou nabídku německých stanic zjistí diváci na Domažlicku až po zapojení a naladění set-top-boxu. Ne každý obyvatel západních Čech bude pravděpodobně přijímat celý trojlístek německých multiplexů. Jejich úspěšnému naladění může ale přispět správné nasměrování antény.

Česká televize plánuje na přelomu letošního a příštího roku spustit digitální vysílání svých čtyř programů z Plzně. Signál zemské digitální televize by pak měl být dostupný pro většinu diváků celého Plzeňska.

Všechny údaje o pokrytí vycházejí z teoretických map, a mohou se tedy lišit od skutečnosti. Příjem vysílání na pokojovou anténu připadá v úvahu pouze v malé vzdálenosti od vysílače, naopak při vzdálenosti desítek kilometrů musíte mít kvalitní směrovou anténu namířenou na vysílač.

Další způsoby příjmu digitálního vysílání

Kromě služeb zemské digitální televize si mohou diváci na Domažlicku vybrat také digitální příjem přes satelit. Pro něj je zapotřebí satelitní set-top-box, parabola a dekódovací karta některé z trojice nabídek: CS Link, Digi TV nebo UPC Direct. Všechno o satelitní televizi najdete na serveru DigiZone.cz na adrese http://satelit­.digizone.cz.

BRAND24

V Domažlicích a okolí zatím není dostupná digitální kabelová televize. Na některých telefonních linkách mohou ale diváci využít televizního vysílání přes internetový protokol (IPTV). Nabízí ho společnost Telefónica O2 jako službu O2 TV. U všech alternativních způsobů příjmu digitální televize, vyjma satelitní nabídky CS Link, počítejte s nutností platit měsíční poplatky.

Text byl napsaný pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 23. října 2007 (číslo 44/2007).

DIGI dotazovna České televize

Digitál ČT perex

Darina, Kolín: Mám propojená přes skarty tři videa do jedné televize (respektive jeden DVD rekordér a dva videorekordéry VHS). Co si mám pořídit a jak zapojit pro digitální vysílání, abych mohla na každé video nahrávat jiný program současně, popřípadě ještě sledovat jiný program na TV a aby mi při přehrávání šel obraz do televize z každého toho videa, protože nevím, kdybych si set-top-box koupila pro každé video, jak to zpětně zase propojím s televizí. A ještě: jsem z Kolína – je v tomto městě nějaké poradenské centrum, popřípadě odborníci, kteří by mi s propojením pomohli?

Levnější variantu představuje pořízení čtyř běžných set-top-boxů, nebo ještě lépe dvou dvoutunerových set-top-boxů. U obou variant ovšem musíte počítat s tím, že při programování tří souběžných záznamů budete muset nastavit každý z nich hned dvakrát – jednou na samotném záznamovém zařízení (videorekordér, DVD rekordér) a podruhé na příslušném set-top-boxu – celkem tedy šest úkonů. Na stole vám navíc bude ležet místo současných čtyř minimálně šest, případně i osm dálkových ovladačů. Abyste se vyhnula potížím, kdy při použití dálkového ovladače k jednomu set-top-boxu spustíte stejnou funkci i na jiném, vyplatí se pořídit každý z nich od jiného výrobce, nebo alespoň jiný model. Otázkou však zůstává, zda-li řešení prostřednictvím set-top-boxů ve Vašem případě vůbec doporučit. Samotným zapojením vznikne změť kabelů, o spotřebě elektrické energie v případě tolika přístrojů ani nemluvě. Navíc set-top-box jen oddaluje dobu, kdy stejně bude potřeba provozovat již jen digitální zařízení.

Za perspektivní řešení tedy považujeme postupnou obměnu celého Vašeho „technického parku“ za plně digitální televizor a rekordéry (DVD nebo s pevným diskem HDD) s integrovaným digitálním tunerem.

V Kolíně přinejmenším ještě několik měsíců budete přijímat jak analogové, tak i digitální zemské televizní vysílání. Toho můžete využít a nákup jednotlivých přístrojů rozložit do delšího časového horizontu. Pořídíte-li například nejprve digitální televizor, stávající analogové VHS videorekordéry stále ještě budete moci nějaký čas využívat a novými digitálními je nahradíte později.

Na trhu narazíte na širokou škálu výrobků, lišících se nejen značkou, a tedy i cenou, ale zejména výbavou. Detailní požadavky konzultujte přímo s odborným prodejcem. Česká televize nemůže doporučovat konkrétní komerční subjekty. Využijte tedy, prosím, reference svých přátel nebo kupříkladu vyhledávání na internetu.

DIGI dotazovnu připravuje na základě diváckých otázek Česká televize. V tištěné podobě vychází DIGI dotazovna v Týdeníku Televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).